Dodaj do ulubionych

CB Radio kontra Policja

21.09.05, 20:16
Witam, jak oceniacie skuteczność CB w celu uniknięcia namierzenia przez
drogówkę? Czy korzystanie z radia jest uciążliwe w czasie jazdy? Czy trzeba
cały czas być na nasłuchu, czy tylko co jakiś czas?
Obserwuj wątek
    • pizza987 Re: CB Radio kontra Policja 21.09.05, 20:32
      jezdze i ciagle slucham-trzeba sie troche przyzwyczaic, ze cos jeszcze gada w samochodzie. Wazne jest umieszczenie radia pod reka zeby miec latwy dostep do regulacji i zeby nie platac gruszki po calym kokpicie. Najwiecej informacji o policji i innych niespodziankach uslyszysz na glownych trasach przelotowych TIRow. duzo bedzie informacji o "krokodylach" (ITD), ekologii (policja z zestawm do kontroli pojazdu-analizator spalin i inne takie). W miescie glownie dowiesz sie czegokolwiek o przelotowkach i wiekszosc informacji bedzie dotyczyc tras gdzie nie ma ograniczenia tonazu.
      Pzdr.
      • puna Re: CB Radio kontra Policja 21.09.05, 21:58
        Dzieki za info. Rozumiem że można zapomnieć o muzyce w samochodzie :-(
        • pizza987 Re: CB Radio kontra Policja 21.09.05, 23:11
          niekoniecznie ale jest fajne jako uzupelnienie rzdia. CB czasem jest lepsze od kabaretu szczegolnie jak truckerzy zaczna sobie opowiadac kawaly ewentualnie wymyslac na siebie
          • marcinc3 Re: CB Radio kontra Policja 22.09.05, 09:34
            najczesciej to wymyslaja na kierowcow osobowek - czesto maja racje ale tez
            niektorzy jezdza jak sieroty-mordercy wczoraj jeden z nich sprasowal memu
            koledze auto bo go poganial i jechal mu metr na zderzaku a kolego skrecal w lewo
    • marcinc3 Re: CB Radio kontra Policja 22.09.05, 13:49
      u mnie skutecznosc 100% jak na razie ale ja jestem caly czas na nasluchu i
      czesto sie pytam oczywiscie tu mowa o traktach uczeszczanych przez tirowcow
      wczesniej masakra jeszcze jak punktow nie bylo to pol biedy ale terza 2
      przewinienia i po prawku
      • pizza987 Re: CB Radio kontra Policja 22.09.05, 13:53
        Mi koszt sprzetu zwrocil sie podczas jednego dnia z dwudniowej trasy-jak dojechalem z Wawy do Wroclawia to juz bylem do przodu. I nie znaczy to wcale, ze trzeba non stop cisnac auto na maksa nie patrzac na warunki, CB pomaga, ale nie zwalnia z myslenia za siebie i innych.
    • adrian4u Re: CB Radio kontra Policja 26.09.05, 15:41
      Ja jeżdżę osobóweczką i jak na osobówweczkę to mam chyba duże radyjko (Alan
      48+), ale co tam:)
      Autko takie, że ciężko nim wykręcić więcej niż 140, jednak i tyle łapie się do
      mandaciku.
      Robię traski głównie podwarszawskie, ale i w Polskę latałem. No i tutaj ukazują
      się wszysatkie zalety radyjka: miśki (policja), korki, objazdy - co tylko
      istotne na trasie - zawsze o tym wiem. Bo radyjka używają nie tylko truckerzy.
      ale coraz więcej osobówek.
      No właśnie - jak już macie radyjko to nie siedźcie cicho, jakbyście się
      zesrali, ale gadajcie o tym, co ważne. Bo któregoś dnia ktoś was nie ostrzeże...
      • skyddad Re: CB Radio kontra Policja 26.09.05, 16:11
        Zycie jest tak krotkie i piekne a w tym czasie zamiast sluchac ulubionej muzyki
        i jeszcze sobie zawracac glowe w czasie jazdy wylawianiem cudzych rozmow,to
        Panowie trzeba miec cos nie tak.Zawodowcow rozumiem,zawsze ciekawie jest z kims
        zamienic pare slow.
        Dobry sposob na policje to nastawic scaner policyjny na czestotliwosci takie
        jakie pracuje tylko drogowka w czasie obslugi radaru i potecjalnych
        klientow.Zawsze jest to wydzielony kanal i zawsze ten sam.Tak jest w policjach
        zachodnich. Scaner jest wlaczony i zachwouje sie cicho w momencie jak tylko
        uslyszymy ruch w eterze to wiadomo ze juz w odleglosci paru kilometrow jest
        lapanka.Dawniej to bylo dopuszczone dzisiaj jest zakazane uzywanie scanera
        podczas jazdy a wniektorycxh krajach wogole posiadanie.Scaner obsluguje stare
        pasmo 400MHz i nowe pasmo 900MHz. Pasma z lat 70-tych i 80-tych juz nie
        istnieja to bylo kolo 77MHZ i cos kolo 112Mhz tego juz nie pamietam.Kiedys byly
        ksiazki w handlu o wszystkich czestotliowsciach na jakich policja pracuje.
        Coz ludziska sie zmadrzyli i tez uzywaja technike do swojej obrony.
        Pzdr.Sky.
        • skyddad Re: CB Radio kontra Policja 26.09.05, 16:21
          Na koncu lat 80 tych kiedys znalazlem scaner w starym aucie na moim
          zlomie,obslugiwal on pasmo 144MHZ i lotnicze od 118MHz do 122MHz o ile dobrze
          pamietam.Zamontowalem w mesiu ale schowany ponizej radia tylko glosnik
          wypuszcony z boku.Coza ucieche mialem jak do POlski przyjechalem na wakacje.
          <W tym czasie na 144MHz to ludzie lub radioamatorzy normalnie uzywali jako
          lacznosc telefoniczna natomiast ciary i groza mnie przeleciala jak kiedys
          wlaczylem kolo Okecia.Tam rodzice mieszkali. Jakis Antek nie mogl
          wyladowac,nawalil panel przyrzadowy w samolocie latal na oko i podchodzil do
          ladowania ale wieza kontrolna w koncu zdenerwowana byla to kobieta i mowi tak
          panie andrzejku za bardzo w prawo nie trafi pan na pas niech sie pan skupi bo
          sie juz nigdy nie zobaczymy.Byla mgla a wtym pieprzonytm antonowie nic nie
          dzialalo .W koncu pilot sie skupli i dokladnie baby sluchal i po omacku znalazl
          ten pas tuz nad ziemia i wyladowal .
          Tak sie latalo jeszcze za komuny.Tak bylo w roku 89 pamietam.
          Pzdr.Sky.
          • supermirafiori Re: CB Radio kontra Policja 22.11.05, 22:08
            jeżeli chcesz montowac radio CB w celu unikania kontroli bądż zatrzymania za
            nadmierna prędkość to polecam jeszcze specjalny lakier bezbarwny na tablice
            rejestracyjne-antyfotoradar , antyradar mocowany na desce rozdzielczej , itp...

jeżeli chcesz śmigać smigaj dalej , zwolnij a potem znowu 150 az sie w końcu
            zabijesz. czego Ci nie zyczę
            • pizza987 Re: CB Radio kontra Policja 22.11.05, 22:21
              Coś już pisałem że CB nie zwalnia z myślenia. Mi się przydaje, ale chyba już się trochę wyszalałem i używam bardziej do komunikacji na temat korków, objazdów i innych atrakcji.
              • supermirafiori Re: CB Radio kontra Policja 22.11.05, 22:24
                i bardzo dużego masz umnie plusa.
        • adrian4u Re: CB Radio kontra Policja 26.09.05, 20:52
          Sky, to nie jesst tak, że wyłapuję cudze rozmowy itp. no i CB nie jest
          wyłącznie dla zawodowców. jakieś naście lat temu, jak jeszcze komórek nie było
          a i z tel. stacjonarnymi w małych miejscowościach było krucho, w miasteczku,
          gdzie mieszka kuzyneczka, CB było szalenie popularne. w domu i w mobilach.
          Zresztą teraz CB wraca do łask, bo - nie licząc info o policji - zawsze można o
          trasę spytać, a nawet pomoc wezwać, jak coś się w autku popsuje. Ja teraz w
          traskę nie wyobrażam się ruszyć bez CB i (od niedawna) nawigacji, choć ta druga
          konieczna nie jest.
    • kodem_pl Re: CB Radio kontra Policja 26.09.05, 18:38
      Witaj,

jak dobrze zamontujesz to nie jest uciazliwe. Skutecznosc ma 99%, generalnie to
      najlepiej, wiecej niz jammery, antyradary, znajomosci w policji. Najlepiej byc
      caly czas na nasluchu, wtedy mozesz odpowiadac na zapytania innych.
    • hondziarz Re: CB Radio kontra Policja 26.09.05, 19:15
      twoje pytanie: trzeba być co jakiś czas na nasłuchu, czy tylko co jakiś czas,
      jest śmieszne.
      To chyba oczywiste, że jak masz cały czas nasłuch, to masz szansę uniknięcia
      zatrzymania, przynajmniej za prędkość. Jeżeli co jakiś czas włączasz, to znaczy
      to tyle, że akurat jak masz wyłączone może być informacja, że tu i tu stoi
      policja.
      A swoją drogą, montaż CB w osobowym aucie ze względu na policję, jest
      pozbawiona sensu. W Polsce policji przy drogach praktycznie nie ma. Więc po co
      narażać się cały czas na szumy? nie lepiej posłuchać muzyki? W piątek jechałem
      z Katowic do Szczecina. Możecie wierzyć albo nie, ale po drodze nie było ani
      jednej kontroli drogowej. W Polsce policja drogowa nie istnieje. Albo inaczej.
      Istnieje do załatwiania stłuczek i wypadków.
      • barkas Re: CB Radio kontra Policja 26.09.05, 22:30
        hondziarz napisał:

> twoje pytanie: trzeba być co jakiś czas na nasłuchu, czy tylko co jakiś czas,
        > jest śmieszne.
        > To chyba oczywiste, że jak masz cały czas nasłuch, to masz szansę uniknięcia
        > zatrzymania, przynajmniej za prędkość. Jeżeli co jakiś czas włączasz, to
        znaczy
        >
        > to tyle, że akurat jak masz wyłączone może być informacja, że tu i tu stoi
        > policja.
        > A swoją drogą, montaż CB w osobowym aucie ze względu na policję, jest
        > pozbawiona sensu. W Polsce policji przy drogach praktycznie nie ma. Więc po
        co
        > narażać się cały czas na szumy? nie lepiej posłuchać muzyki? W piątek
        jechałem
        > z Katowic do Szczecina. Możecie wierzyć albo nie, ale po drodze nie było ani
        > jednej kontroli drogowej. W Polsce policja drogowa nie istnieje. Albo
        inaczej.
        > Istnieje do załatwiania stłuczek i wypadków
      • duzy_prezes Re: CB Radio kontra Policja 22.11.05, 20:51
        Hondziarz, ale ile Ty kilometró robisz rocznie?ja przez ostatnie dwa lata
        zrobiłem 200.000km. Prawo jazdy chcieli mi zabierac juz ze dwa razy za punkty.
        po weekendzie 1listopada i 11listopada znowu mam full'a 24punkty.postanowilem ze
        kupie sobie radyjko bo inaczej to musze robote zmienic bo nie da sie przejezdzac
        tyle kilometrow respektujac przeipsy. najczescie robie trasy w-wa torun, w-wa
        gdansk. jak robisz dlugie trasy to zawsze natkniesz sie na susarki.kwestia tego
        czy zdaszysz zauwazyc jak ci migaja swiatlami czy nie.

chce kupic radyjko. prosze o porade; jaka moc, kto robi w W-wie dobre montaze,
        jak a marka itp. z gory dziekuje za sufestie.
        • pizza987 Re: CB Radio kontra Policja 22.11.05, 22:02
          Jeżeli szukasz prostego radia do osobówki to zacznij poszukiwania od najprostszych. Mam od kwietnia Midland-ALAN100PLUS. Niby to najprostsze, ale małe i wszystkie niezbędne funkcje ma. Mogłoby tylko mieć zmianę kanałów w gruszce, ale za taką cenę cudów nie będzie. Wcześniej pożyczałem od znajomego ALAN48PLUS-ten ma od metra funkcji, ale ja ich nie wykorzystywałem a rozmiar jak do mojego szrotowozu był trochę za duży. Ja kupowałem w CANEX w Konstancinie Jez. ale montaż robiłem sam-radio ma od razu wtyk do zapalniczki, tylko trzeba zestroić antenę i jazda. Ale nie twierdzę że ten gość to alfa i omega w temacie. UWAGA ceny ma takie same jak ALAN w Broniszach, więc nie ma sensu gonić tam jak Ci nie jest po drodze. W ALANIE mały wybór, u innych masz kilka marek do wyboru.
          Pzdr.
        • hondziarz Re: CB Radio kontra Policja 23.11.05, 08:02
          ja też jeżdżę dużo, jakieś 100 tysięcy rocznie, ale bez przesady znowu z tymi
          mandatami. Moim zdaniem policji na drogach zwyczajnie nie ma, bo oni się
          głównie jeżdżeniem do stłuczek zajmują. Owszem, policja stoi z suszarkami, ale
          jak się jeździ tymi samymi trasami, to się chyba wie gdzie stoją nieprawdaż?
          Dla mnie montowanie cb radia to jest jakaś bzdura. Dla mnie jazda w cieplutkim
          aucie zimą, z wygodnymi siedzeniami i fajną muzyczką do przyjemność. I nie
          wyobrażam sobie, bym zamiast muzyki, miał słuchać komunikatów i pogaduszek
          ludzi z CB.
          Jeżeli już masz takiego pecha, że cie policja ciągle łapie, to lepiej kup sobie
          antyradar. Ale nie jakieś badziewie z hipermarketu za 100 zł. Kolega przywiózł
          sobie ostatnio ze stanów fotoradar firmy "Acos" - albo jakoś podobnie. Zanim go
          zaczął używać poszedł jednak do elektronika, by mu trochę częstotliwości
          pozmieniał bo w Polsce inne, niż w USA. Ten radar różni się od g... z allegro
          tym, że wykrywa w promieniu 5 kilometrów również suszarki. A problem z nimi
          polega na tym, że tam wiązka idzie tylko w momencie strzelenia, a nie cały
          czas, jak w starych radarach. Podobno łapie też fotoradary, ale tutaj dokładnie
          nie wiem, bo się nie wypytywałem.
        • histe Re: CB Radio kontra Policja 23.11.05, 16:17
          To może troche przyhamuj, bo jak tak nagminnie przekraczasz przepisy to i cb-ci
          nie pomoże a i tak masz duże szanse nie dojechac kiedyś do domu..Jeżdze troche
          po europie ok 100 tys przez 3 lata... i nie jestem świety ale nie dostałem
          jeszcze ani jednego mandatu ani punktów poza tymi za złe parkowanie....a jak
          na wąskiej 10 osiągasz kosmiczne predkości, to sie nie dziw że Cię łapią
          pieski
    • hondziarz Re: CB Radio kontra Policja 22.11.05, 20:55
      a ty myślisz czasem? Jeżeli będziesz cały czas na nasłuchu to się dowiesz czy
      policja stoi? Jak tylko czasami, to możesz nie usłyszeć, bo akurat będzie szła
      informacja. Myślenie ma przyszłość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka