Dodaj do ulubionych

Jak sprawdzic przeplywomierz

IP: *.waw.cdp.pl 02.10.02, 11:16
Jak to zrobic domowymi sposobami np przy pomocy miernika. Chodzi o
przeplywomierz z drucikiem w srodku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Jak sprawdzic przeplywomierz IP: *.telia.com 02.10.02, 11:22
      To jak on mierzy skoro niema turbinki tylko drucik.
      Czyzby to takie liczydlo z czasow okupacji .Powiedz troche jasniej.
      Byla taka ksiazka zaraz po wojnie,ktora natychmiast komuna wycofala.Wydana byla
      przez podziemie w celu pomocy niesienia ludziom o raz
      sabotazu.Tytul"100sposobow jak nienalezy podlaczac licznika pomiaru energi
      elektrycznej do sieci"
      • Gość: zxy Re: Jak sprawdzic przeplywomierz IP: *.waw.cdp.pl 02.10.02, 11:52
        Gość portalu: Michal napisał(a):

> To jak on mierzy skoro niema turbinki tylko drucik.
        > Czyzby to takie liczydlo z czasow okupacji .Powiedz troche jasniej.
        > Byla taka ksiazka zaraz po wojnie,ktora natychmiast komuna wycofala.Wydana
        byla
        >
        > przez podziemie w celu pomocy niesienia ludziom o raz
        > sabotazu.Tytul"100sposobow jak nienalezy podlaczac licznika pomiaru energi
        > elektrycznej do sieci"

Jaka turbinka nie wiem o co ci chodzi? Jak to wyjelem z samochodu to jest tam
        drucik i jakis radiator czy plytka a cala zabawa polega na tym ze drucik
        utrzymuje stala temperature i w ten sposob steruje dawka powietrza do silnika
        tak cos mi sie gdzies kiedys obilo o uszy, ale w tej kwesti jestem zielony i
        dlatego sie pytam jak to cholerstwo sprawdzic czy jest dobre bo wymiana jest
        droga zabawa i w ciemno nie chce wymieniac
        • Gość: Michal Re: Jak sprawdzic przeplywomierz IP: *.telia.com 02.10.02, 19:20
          Nie ruszaj tych rzeczy,tego sie nie wymienia.To wlasciwego mieszania
          paliwa ,uzywana jest sanda lambda ona ma za zadaniedostarczyc na jedna czesc
          paliwa trzy czesci powietrza.
          Natomiast gdzies Ty znalazl te urzadzenie w przewodzie paliwowym w dalszym
          ciagu nierozumiem.Powiedz troche jasniej.
          Pzdr.Michal
          • Gość: Wojtek Re: Jak sprawdzic przeplywomierz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.02, 21:26
            Zapewne chodzi o czujnik masy powietrza w turbodieslu.
            • Gość: mlody Re: Jak sprawdzic przeplywomierz IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 22:05
              Zapewne chodzi o przepływomiesz powietrza.
              Ten drucik to czujnik temp. zasysanego powietrza.
          • Gość: zxy Re: Jak sprawdzic przeplywomierz IP: *.waw.cdp.pl 03.10.02, 08:01

> Nie ruszaj tych rzeczy,tego sie nie wymienia.To wlasciwego mieszania
            > paliwa ,uzywana jest sanda lambda ona ma za zadaniedostarczyc na jedna czesc
            > paliwa trzy czesci powietrza.
            > Natomiast gdzies Ty znalazl te urzadzenie w przewodzie paliwowym w dalszym
            > ciagu nierozumiem.Powiedz troche jasniej.
            > Pzdr.Michal

A gdzie ja napisalem ze go znalazlem w przewodzie paliwowym on jest miedzy
            filtrem powietrza a kolektorem ssacym i chyba odpowiada za dostarczanie
            wlasciwej dawki powietrza tak mi sie zdaje
            pozdr
          • naromek Re: Jak sprawdzic przeplywomierz 03.10.02, 08:40

> Nie ruszaj tych rzeczy,tego sie nie wymienia.To wlasciwego mieszania
            > Natomiast gdzies Ty znalazl te urzadzenie w przewodzie paliwowym w dalszym
            > ciagu nierozumiem.Powiedz troche jasniej.
            > Pzdr.Michal

Niestety Michale widac ze nie mozna znac sie na wszystkim. Nie masz zbyt duzego
            pojecia o przepływomierzach (współczesnych) to nie mieszaj chłopakowi w głowie
            jak ma kłopot.

Wygląda na to że trudno Ci będzie to sprawdzić "domowymi " metodami.
            Przepływomierz lub jak niektórzy mówią czujnik mas powietrza zasysanego ma
            faktycznie drucili (dwa) ale pod dekielkiem jest jeszcze sporo całkiem
            skomplikowanej elektroniki, dlatego jest taki drogi. Wydaje mi się że w
            serwisie podłączą Ci taką czarnę skrzyneczkę i tam im wyjdzie czym masz jakiś
            problem z przepływomierzem. Nie będzie taka diagnostyka kosztowała nie wiadomo
            ile a nie bedziesz musiał wydawać w ciemno pieniędzy. Miałem z tym ustrojstwem
            nieco problemów (w silniku DTI).
            Pozdrawiam
            Romek
          • darr.darek Ile powietrza do paliwa 03.10.02, 10:15
            > Do wlasciwego mieszania

Dokładniej ujmując sonda Lambda nie "miesza" lecz dostarcza informację zwrotną
            do procesora .
            Trzy części wagowe tlenu na jedną część wagową paliwa (przy pełnym
            wykorzystaniu momentu obrotowego - pełnym obciążeniu silnika) .
            ALE ... aż 14,5 części wagowych powietrza na jedną część wagową paliwa !!!

Przy zasilaniu metanem (są takie pojazdy) - stosunek jest jeszcze wyższy ok. 20
            do 1 , wodorem(pojazdy eksperymentalne) ok. 40 do 1 .

Pzdrówka Darr
            • Gość: Michal Re: Ile powietrza do paliwa IP: *.telia.com 03.10.02, 11:08
              Tutaj przyznaje racje .Diesli u nas prawie niema.Nie sa popularne ze wzgledu na
              podatek ekstra i zanieczyszczanie srodowiska.Diesel nowy po trzech latach to
              smierdziel.
              Faktycznie przyznaje sie bez bulu,zescie mnie zagieli do kwadratu z tym
              przeplywomierzem.Poddaje sie i niemam zamiaru poznawac tej techniki do ktorej
              powolny jest odwrot.Koniukturalnie jest podawana roznym panstwom,ale generalnie
              niema przyszlosci.Pzdr.Michal
              • Gość: zxy Re: Ile powietrza do paliwa IP: *.waw.cdp.pl 03.10.02, 12:25

> Tutaj przyznaje racje .Diesli u nas prawie niema.Nie sa popularne ze wzgledu
                na
                >
                > podatek ekstra i zanieczyszczanie srodowiska.Diesel nowy po trzech latach to
                > smierdziel.
                > Faktycznie przyznaje sie bez bulu,zescie mnie zagieli do kwadratu z tym
                > przeplywomierzem.Poddaje sie i niemam zamiaru poznawac tej techniki do ktorej
                > powolny jest odwrot.Koniukturalnie jest podawana roznym panstwom,ale
                generalnie
                >
                > niema przyszlosci.Pzdr.Michal

Przeplywomierz jest w kazdym silniku benzynowym z wtryskiem paliwa przynajmiej
                tak mi sie zdaje z tego co doczytalem w miedzyczsie to sa przeplywomierze z
                klapka, cienkim drutem lub plytka, i wirowe. Co do sprawdzania w serwisach to
                mam przykre doswiadczenia z poprzednim autkiem i wolalbym wiedziec miej wiecej
                co jest grane zanim tam pojade, bo ta banda zlodzieji tylko naciagac na kase
                potrafi a jakosc wykonania uslugi jest ponizej krytyki
                • naromek Re: Ile powietrza do paliwa 03.10.02, 13:06
                  Nie mówię wcale że serwisy są święte ale w przypadku dość jednak skomlikowanych
                  elementów to chyba nie masz wyjścia
                  • Gość: zxy Re: Ile powietrza do paliwa IP: *.gda.cdp.pl 03.10.02, 13:12
                    naromek napisał:

> Nie mówię wcale że serwisy są święte ale w przypadku dość jednak
                    skomlikowanych
                    >
                    > elementów to chyba nie masz wyjścia

Masz racje wlasnie zaczelem zbierac kase na ta wizyte
                    pozdr.
    • Gość: AM Re: Jak sprawdzic przeplywomierz IP: 207.239.29.* 03.10.02, 19:46
      A po czym wnioskujesz, ze polecial ci MAF (manifold air flow sensor)? Rownie
      dobrze mozesz miec problem z MAP (manifold air pressure sensor) czyli
      czujnikiem podcisnienia w kolektorze lub nawet z sonda lambda. Njagorszejest
      to, ze czesto koputer potrafi maskowac nieprawidlowe funkcjonowanie MAF poprzez
      dobieranie skladu mieszanki (oczywiscie do pewnych granic). Typowe objawy padu
      MAF lub MAP to nierowna praca silnika (zwlaszcza przy gwaltownej zmianie
      obrotow w gore lub w dol), problem z ze stabilizacja obrotow silnika, gwaltowne
      skoki i spadki mocy (ale niestety podobne objawy tez sa przy padnieciu kilku
      innych elementow zwiazanych z ustalaniem skladu mieszanki i jezeli samochod
      jest starszy to wszystkie zjawiska nakladaja sie na siebie i naprawde potrzeba
      dobrego speca aby wyczuc ktory to sensor sie sypie)
      • Gość: zxy Re: Jak sprawdzic przeplywomierz IP: *.waw.cdp.pl 04.10.02, 10:06
        Gość portalu: AM napisał(a):

> A po czym wnioskujesz, ze polecial ci MAF (manifold air flow sensor)? Rownie
        > dobrze mozesz miec problem z MAP (manifold air pressure sensor) czyli
        > czujnikiem podcisnienia w kolektorze lub nawet z sonda lambda.

Wlasnie o to chodzi nie mam pewnosci i dlatego szukalem metody sprawdzenia
        samego przeplywomierza. Boje sie ze jak pojade do serwisu nieprzygotowany to mi
        wymienia wszystkie te czujniki i naciagna na koszty.
      • Gość: zxy Re: Jak sprawdzic przeplywomierz IP: *.waw.cdp.pl 04.10.02, 10:17
        Gość portalu: AM napisał(a):

> A po czym wnioskujesz, ze polecial ci MAF (manifold air flow sensor)? Rownie
        > dobrze mozesz miec problem z MAP (manifold air pressure sensor) czyli
        > czujnikiem podcisnienia w kolektorze

A co to jest za czujnik, czy to ten w kolektorze ssacym do ktorego ida przewody
        elektryczne i od ktorego idzie przewod do wtryskiwaczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka