Dodaj do ulubionych

Chcę kupić nową Ibizę 1.4 75 KM

IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 09.10.02, 10:16
Czekam na opinie właścicieli nowj Ibizy
Obserwuj wątek
    • Gość: KJS Re: Chcę kupić nową Ibizę 1.4 75 KM IP: *.interecho.com / *.interecho.com 09.10.02, 16:55
      Nowa Ibiza jest strasznie droga do tego co oferuje w zamian. Jedynie właśnie
      wersja z 75 KM jest względnie "opłacalna". Nie wiem ile masz wzrostu ale model
      Stella oferuje kierowcy paskudną pozycję za kierownicą. Bez regulacji wysokości
      fotela nie kupowałbym tego auta (w Stelli siedzi się za kierownicą jak na
      taborecie). Z drugiej strony wersja Signo jest chyba rekordzistą jeżeli chodzi
      o dopłatę za dodatkową parę drzwi 22oozł i cena wersji 5 d Signo jest bardzo
      wysoka! Poza tym auto jest chyba z najtwardszym zawiasem w klasie B (co dla
      mnie jest zaletą, ale nie dla mojej babci ;-)). Poza tym jak chcesz kupować to
      raczej wstrzymałbym się aż pojawią się jakieś promocje na ten model, a pojawią
      się na pewno, bo auto "nie idzie" właśnie ze względu na cenę. Poza tym auto
      jest cool. Trzeba pamiętać że Seat to jedyna marka firmy VAG, która nie miała
      dużej seryjnej wpadki z powrotem aut do serwisu- choć zwróciłbym dużą uwagę na
      serwis w Polsce, czyli gdzie kupuję, bo ogólnie Seata serwis jest zły (w
      Polsce). Dalej mogę z Tobą podyskutować ale musisz określić bliżej czego
      wymagasz i oczekujesz od samochodu. Bo na zdanie chcę kupić mogę odp. - kupuj :-
      ).
      • Gość: polokokt Re: Chcę kupić nową Ibizę 1.4 75 KM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 22:09
        Czesc
        Kolega tu napisal o doplacie za wersje 5d. Ja mam polo 3d i teraz "pluje sobie
        w twarz" ze nie wzialem 5d. Nie wiem jak jest rozwiazany system wsiadania do
        nowej ibizy ale u mnie w dwuletnim polo skladanie fotela polega jedynie na
        zlozeniu oparcia, dol fotela pozostaje nie ruszony. Wiec od osob wsiadajacych
        na tyl wymaga to sporej umiejestnosci akrobatyki. W poprzednim modelu ibizy
        bylo dokladnie tak samo. Efekt jest taki ze oslonki na zgieciu fotela dawno mam
        pourywane, bo kazdy jak wsiadal to zawadzal butem (szczegolnie zima, gdy
        podeszwy grube) i w koncu oslonka sie urwala. To taka uwaga na temat
        praktycznosci wersji 5d.
        Co do silnika to mam taki sam w polo, czyli 1.4 16v 75km. Siliczek moze nie
        rakieta ale do miasta do codziennej jazdy w zupelnosci wystarcza. Calkiem
        przyjemnie przyspiesza, ale jak to 16v trzeba krecic ponad 3000obr/min. Do
        130km/h przyspiesza dosc zwawo (jak oczywiscie na ta moc) powyzej juz mozna
        tylko spokojnie czekac. Max ile mi sie udalo osiagnac na kolach 185/55/14 to
        185km/h. Spalanie w miescie to przy ostrzejszej jezdzie jakies 8 litrow.
        Jezdzac spokojnie to 6-7 litrow (osobiscie zadko taki wynik osiagam, ale to
        kwestia nogi). Max spalanie jakie mialem to 11 litrow, ale to juz rzeczywiscie
        max co moze wypic :) Wiecej nie da rady. Co do przyspieszen to jak pisalem
        wczesniej rakieta to nie jest, ale ruszajac spod swiatel ruchu sie nie hamuje.
        Elastycznosc na przyzwoitym poziomie. Na trujeczce ciagnie juz od jakichs 1500-
        2000obr/min (nie wgniata w siedzenie ale jedzie). Oczywiscie jesli chodzi o
        ekonomiczna jazde. Jak sie cce mozna jezdzic od 3000obr/min. Jedyne problemy
        jakie z nim mam to oprogramowanie komputera, ale mysle ze w ibizie juz to
        naprawili. To znaczy byla to bolaczka tego silnika w polo modelu 2000 roku.
        Wiecznie swieca sie jakies kontrolki od silnika. Nie wiem czujniki zbyt czule
        czy co? :) To tyle jesli chodzi o silnik. Jesli jeszcze masz jakies pytania to
        wal smialo. Acha skrzynia biegow pewnie jest inaczej zestopniowana wiec moga
        byc pewne roznice.
        Co do zawieszenia to mysle ze w moim polo jak i w nowej ibizie bedzie podobnie
        wiec cos powiem. Otoz zawieszenie jest dosc twarde, czuc droge. Jak ktos tu
        napisal jedni to lubia inni nie (mi to nie przeszkadza). Ale samochodzik,
        szczegolnie na kolach 185 bardzo przyjemnie sie prowadzi.
        Acha te spalania co podalem sa dla kol 195/50/15 wiec ciut wyzsze niz fabryczne.
        Ogolnie mysle ze jesli cos potargujesz z dealerem i wyciagniesz jeszcze jakies
        dodatki i upuscik to fajna propozycja. Szczegolnie polowal bym na klime (nawet
        manualna) i elektryczne szyby (nie wiem czy tego teraz ibiza nie ma w
        standardzie).
        A jeszcze tak na marginesie, nie myslales o jakims silniczku TDI? Ja jak
        kupowalem polo roznica miedzy TDI a moim silnikiem byla nie wielka, tylk na TDI
        trzeba bylo dlugo czekac.
        Pozdrawiam
      • Gość: Sławek Re: Chcę kupić nową Ibizę 1.4 75 KM IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 09.10.02, 22:18
        Gość portalu: KJS napisał(a):

Co do tej kwestii to czas pokaże,głównie z uwagi na większość wspólnych części
        oraz wspólne linie produkcyjne.

pozdr

Trzeba pamiętać że Seat to jedyna marka firmy VAG, która nie miała
        > dużej seryjnej wpadki z powrotem aut do serwisu- choć zwróciłbym dużą uwagę
        na
        > serwis w Polsce, czyli gdzie kupuję, bo ogólnie Seata serwis jest zły (w
        > Polsce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka