Dodaj do ulubionych

spadła moc silnika

IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 10.10.02, 08:17
No właśnie! Może ktoś mógłby doradzić, co się mogło stać.
Spadła mi nagle moc silnika o jakieś 30% i silnik zaczął szarpać głównie przy
niskich obrotach, choć obrotomież nie. To znaczy silnik pracował równomiernie
według obrotomierza, a efekt był taki jakby ktoś naciskał na hamulec i
puszczał. Pomyślałem o benzynie, co to ją kiedyś wlałem na petrochemii, lecz
to było tylko dziesięć litrów i trochę już na niej przejechałem. Zatankowałem
20l na statoil z myślą, że te 10l się jakoś wypali. Od tego czasu
przejechałem jakieś 300 km i nic. No może samochodem mniej szarpie, ale moc
jest słaba. Nie rozpędze się powyżej 110km/h. Zmieniłem filtr paliwa
oczywiście też. Co ja mam robić? PLEASE!
Dodam,że poza tym nie ma żadnych negatywnych lub niepokojących objawów.
SEAT IBIZA 999cm3
Obserwuj wątek
    • Gość: TRUSKAVA Re: spadła moc silnika IP: 195.94.197.* 10.10.02, 09:51
      Gość portalu: sandwich napisał(a):

> No właśnie! Może ktoś mógłby doradzić, co się mogło stać.
      > Spadła mi nagle moc silnika o jakieś 30% i silnik zaczął szarpać głównie przy
      > niskich obrotach, choć obrotomież nie. To znaczy silnik pracował równomiernie
      > według obrotomierza, a efekt był taki jakby ktoś naciskał na hamulec i
      > puszczał. Pomyślałem o benzynie, co to ją kiedyś wlałem na petrochemii, lecz
      > to było tylko dziesięć litrów i trochę już na niej przejechałem. Zatankowałem
      > 20l na statoil z myślą, że te 10l się jakoś wypali. Od tego czasu
      > przejechałem jakieś 300 km i nic. No może samochodem mniej szarpie, ale moc
      > jest słaba. Nie rozpędze się powyżej 110km/h. Zmieniłem filtr paliwa
      > oczywiście też. Co ja mam robić? PLEASE!
      > Dodam,że poza tym nie ma żadnych negatywnych lub niepokojących objawów.
      > SEAT IBIZA 999cm3

Sprawdź czy pracują wszystkie cylindry

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
    • palecieli Re: spadła moc silnika 10.10.02, 09:52
      sprawdz czy pala wszystkie gary

pzdr
      palec
      • Gość: sandwich Re: spadła moc silnika IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 10.10.02, 10:15
        JAK ?
        • Gość: TRUSKAVA Re: spadła moc silnika IP: 195.94.197.* 10.10.02, 10:33

> JAK ?

Uruchom silnik, podnieś pokrywę silnika i ściągaj po kolei przewody wysokie
          napięcia ze świec zapłonowych. Tzn. ściągaj te przewody pojedyńczo. Ściągnij
          jeden, po chwili go załuż spowrotem, potem drugi itd.
          Jak cylinder pracuje normalnie, to po zdjęciu przewodu silnik zacznie pracować
          bardziej nierównomiernie.
          Jeżeli cylinder nie pracuje, to po zdjęciu przewodu nie będzie żadnej zmiany w
          pracy silnika.

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
          • Gość: robert tylko nie trzymaj w drugiej ręce czegoś metalowego IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.10.02, 10:36
            z twojego auta, bo cię kopnie:-))
        • Gość: Michal Re: spadła moc silnika IP: *.telia.com 10.10.02, 10:37
          Nie sprawdzaj garow,mozesz nieostroznie zupe wylac.
          Stary oddaj do mechanika i popros ,aby wymienil filtr paliwa,robi wrazenie ,ze
          jest uczciwie zapchany,puki bylo cieplo to sie jakos to toczylo,ale teraz jak
          jest obnizka temperatury to wszystko gestnieje i nie przepuszcza benzyny.Przy
          okazji zobacz filtr powietrza ,keidy ostani raz byl olej
          wymieniany,swiece,zobacz kopulke rozdzielacza czy niema gdzies pekniec od
          srodka,rotor czyli palec rozdzielczy.Te rzeczy zawsze trzeba miec na uwadze jak
          przychodzi jesien.Sprawdz kolor iskry powinna bys niebieska i dluga.
          Pzdr.Michal
          • Gość: TRUSKAVA Re: spadła moc silnika IP: 195.94.197.* 10.10.02, 10:56
            Gość portalu: Michal napisał(a):

> Nie sprawdzaj garow,mozesz nieostroznie zupe wylac.
            > Stary oddaj do mechanika i popros ,aby wymienil filtr paliwa,robi
            wrazenie ,ze
            > jest uczciwie zapchany,puki bylo cieplo to sie jakos to toczylo,ale teraz jak
            > jest obnizka temperatury to wszystko gestnieje i nie przepuszcza benzyny.Przy
            > okazji zobacz filtr powietrza ,keidy ostani raz byl olej
            > wymieniany,swiece,zobacz kopulke rozdzielacza czy niema gdzies pekniec od
            > srodka,rotor czyli palec rozdzielczy.Te rzeczy zawsze trzeba miec na uwadze
            jak
            >
            > przychodzi jesien.Sprawdz kolor iskry powinna bys niebieska i dluga.
            > Pzdr.Michal

Zanim ktoś zabierze się za sprawdzenie wszystkich powyższych elementów, to nie
            zbawi go 1 min. poświęcona na sprawdzenie czy wszystkie cylindry pracują. A jak
            przez głupi przypadek okaze się, że jeden nie pracuje, to można darować sobie
            wymianę filtrów (za które może niewiele, ale zawsze trzeba zapłacić), czy
            wykręcanie wszystkich świec - będzie szybciej (w celu doraźnego usunięcia
            niesprawności).
            Inna sprawa, że przed zimą warto zrobić jakiś przeglądzik, odpowiednie
            regulacje oraz konserwacje autka.

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
          • Gość: sandwich Re: spadła moc silnika IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 10.10.02, 11:01

Filtr paliwa wymieniłem wczoraj. Filtr oleju i olej był wymieniany 2 miesiące
            temu - 7 tys.km. Faktycznie oddam do mechanika. To chyba cylinder. Jak włacze
            na jałowym to po chwili zaczyna kaszleć, ale nie obroty tylko silnik zaczyna
            pracować jak w maluchu. Zamiast jednolitego mruczenia takie dy-dy-dy-dy,ale
            równomierne.
            • Gość: robert może byc przebicie na świecy - wymiana i już IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.10.02, 11:07
    • Gość: sandwich Re: spadła moc silnika IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 10.10.02, 12:07
      Jak bardzo szkodliwa jest jazda na trzech cylindrach, jakie mogą być tego
      przyszłościowe konsekwencje.
      • Gość: robert nie rób tego - możesz zniszczyć katalizator IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.10.02, 12:13
        taksówka na parę dni będzie dużo tańsza:-)
      • Gość: TRUSKAVA Re: spadła moc silnika IP: 195.94.197.* 10.10.02, 13:00

> Jak bardzo szkodliwa jest jazda na trzech cylindrach, jakie mogą być tego
        > przyszłościowe konsekwencje.

Dla samego silnika raczej to nie zaszkodzi, natomiast faktycznie może być bul z
        katalizatorem. Chyba żeby spróbować odłączyć wtryskiwacz tego cylindra?
        Możliwe, że silnik zgłupieje (a dokładnie jego "komputerek") albo wykaże jakiś
        błą i nie da się uruchomić. I pewnie wtedy nawet podpięcie wtryskiwacza
        spowrotem może nic nie dać i nie uniknie się wizyty w serwisie. Tak sobie
        gdybam...

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
        • Gość: kacha Re: spadła moc silnika IP: 195.117.149.* 10.10.02, 14:20
          ja tak mialam w matizie,padl wtryskiwacz 3 cylindra,objawy byly podobne
    • Gość: zxy Re: spadła moc silnika IP: *.waw.cdp.pl 10.10.02, 14:03

> No właśnie! Może ktoś mógłby doradzić, co się mogło stać.
      > Spadła mi nagle moc silnika o jakieś 30% i silnik zaczął szarpać głównie przy
      > niskich obrotach, choć obrotomież nie. To znaczy silnik pracował równomiernie
      > według obrotomierza, a efekt był taki jakby ktoś naciskał na hamulec i
      > puszczał.

Kiedy wymieniales swiece? Kiedys silnik mi szarpal przy duzym obciazeniu
      (przyspieszanie) na luzie moglem sobie gazowac ile chcialem i wszystko bylo ok,
      na swieczkach iskra byla, ale jak jechalem i chcialem przyspieszyc to
      niemilosiernie szarpal. Po wymianie swieczek jak renka odial
    • Gość: sandwich Re: spadła moc silnika IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 11.10.02, 07:44
      Wczoraj wymieniłem świece. Sprawdziłem przewody. Wszystkie cylindry chodzą.
      Włączam silnik i znowu dy-dy-dy-dy. Najleoiej się to wyczuwa trzymając rękę na
      dźwigni zmiany biegów. Dodam, że po wyłączeniu dowolnego cylindra silnik chodzi
      bardziej nierównomiernie. Podejrzewam czujnik przepustnicy lub czujnik
      ciśnienia dolotowego. Jadę do warsztatu. A jak jadę samochodem silnik od czasu
      do czasu przypomina sobie, że może mocniej i szarpnie do przodu.
      • Gość: Michal Re: spadła moc silnika IP: *.telia.com 11.10.02, 11:11
        Sandwich co to za auto.
        Trzeba pojechac do servisu posiadajacego urzadzenie diagnostyczne i wtedy
        zobaczysz co komp powie.Trudno okreslic na odleglosc ,moze byc wiele albo mala
        rzecz.Moze trzeba bedzie wymienic "databox" sterownik elektroniczny a moze
        tylko wtryskiwacze nie pracuje we wlasciwym napieciu.Wtryskiwacz pracuje
        w napieciu zmiennym przy czestotliwosci 4 do 6 herzow,tego w domu nie
        pomierzysz tak ze uddaj sie do firmy ktora moze zrtobic badfanie kompem tzn
        posiadfa program do Twojego autka.
        Pzdr.Michal
      • Gość: Michal Re: spadła moc silnika IP: *.telia.com 11.10.02, 11:13
        Przypomnij niech sprawdza cisnienie paliwa za pompa byc moze pompa padla po tej
        chrzczonej benzynie.
        Pzdr.Michal
        • Gość: sandwich Re: spadła moc silnika IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 11.10.02, 12:09
          Samochód to Ibiza 999cm3 Taki silnik VW bodajże z LUPO.
          A samochód już jest zrobiony Oczywiście w warsztacie z pełną diagnostyką.
          Ja tylko domowym sposobem mogłem sprawdzić świece i styki na nich.
          Okazało się że był urwany drucik od czujnika przepustnicy i wymieniono parę
          skorodowanych przewodów na których były przebicia. Pomierzono wyregulowano i
          160zł "poszło do dziadzi".

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc
          PZDRW
          Sandwich
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka