Gość: zeo IP: proxy / 126.97.1.* 11.10.02, 08:34 Nie wiem czy tak się dzieje w całej Polsce ale w Łodzi cena gazu wzrosła w ciągu 2 tygodni o ok. 20%!! Czy ktos wie co się dzieje, i kiedy to się skończy?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Wojtek Re: Cena gazu!! IP: proxy / *.gov.pl 11.10.02, 08:46 Podwyżki na zimę są zawsze, nie wiadomo czemu ale są - rozmawiałem z człowiekim ze stacji BP: gaz u nich zimą i latem nie róźni się składem (co sugerują na innych stacjach). Podwyższają bo podwyższają. Świństwo!!! Wybombać kupujących o to dlaczego są podwyżki. Link Zgłoś
Gość: gonzalez Re: Cena gazu!! IP: proxy:* / 157.25.165.* 16.10.02, 00:43 Ciekawe czy na wiosne cena gazy spowrotem spadnie ?!?!?! Link Zgłoś
Gość: dr Re: Cena gazu!! IP: 212.182.117.* 11.10.02, 08:52 wzbogacaja mieszanke i na zime cena rosnie, niestety Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Cena gazu!! IP: *.pkobp.pl 11.10.02, 10:03 Gość portalu: zeo napisał(a): > Nie wiem czy tak się dzieje w całej Polsce ale w Łodzi cena gazu wzrosła w > ciągu 2 tygodni o ok. 20%!! Czy ktos wie co się dzieje, i kiedy to się > skończy?? To proste- wzrasta zapotrzebowanie( prpoan-butan przecież słuzy także do celów grzewczych- jest popularnym paliwem do ogrzewania domów). Teraz czas na tankowanie tych przydomowych zbiorników- do jednego takieg zbiorniczka wchodzi około 3 tys l. Wniosek cena musi wzrosnąć. pozdr. Maciej Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Cena gazu!! IP: *.tempservice.com.pl / 192.168.0.* 11.10.02, 13:16 Teraz to mizerna podwyżka. Po wejściu do Uni cena za litr przekroczy z pewnością 2,5zł. Link Zgłoś
Gość: OLO I Re: Cena gazu!! IP: *.chello.pl / *.chello.pl 11.10.02, 15:38 Pytanie troche z księżyca: po ile jest gaz na północy Polski, bo niedawno wróciłem z zagranicy i 1.39 a nawet 1.46 mnie przeraziły (Kraków i okolice) Link Zgłoś
letalin Re: Cena gazu!! 11.10.02, 20:59 Rosną ceny też dlatego , że spada objętość ... Zimny gaz jest gęstszy. cena za kilogram pewnie niewiele się zmienia, ale dystrybutory podają w litrach. To jest moja autorska hipoteza, niekoniecznie tłumacząca wszystkie powody podwyżek. Link Zgłoś
vwdoka Re: Cena gazu!! 16.10.02, 13:01 Gość portalu: Maciej napisał(a): > Gość portalu: zeo napisał(a): > > > Nie wiem czy tak się dzieje w całej Polsce ale w Łodzi cena gazu wzrosła w > > > ciągu 2 tygodni o ok. 20%!! Czy ktos wie co się dzieje, i kiedy to się > > skończy?? > > > > > To proste- wzrasta zapotrzebowanie( prpoan-butan przecież słuzy także do celów > grzewczych- jest popularnym paliwem do ogrzewania domów). Teraz czas na > tankowanie tych przydomowych zbiorników- do jednego takieg zbiorniczka wchodzi > około 3 tys l. Wniosek cena musi wzrosnąć. > > pozdr. > Maciej Ja orgrzewam propanem, więc mój wpływ jest mniejszy ;-))) vwdoka Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Cena gazu!! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.10.02, 21:17 Co się dziwicie Cwaniaczki z Orlenu chcą szybko uzbierać na kolejne domy i służbowe bryki po 100.000 PLN i macie odpowiedź. Link Zgłoś
kubazuro gaz zawsze drozeje 16.10.02, 00:54 Witajcie wszyscy nowi uzytkownicy gazu. Od pieciu lat gaz drozeje zima. Zwiazane jest to tylko i wylacznie z ksztaltowaniem sie cen pod wplywem zwiekszonej podazy (wiecej sie kupuje do ogrzewania). Rok temu wzrost ceny zostal zlagodzony przez wahania kursowe dolara do zlotowki (wiekszosc gazu jest sprowadzana od ruskich- przeliczane w dolarach), a spadek ceny zlagodzony wprowadzona od pierwszego stycznia zwiekszona stawka akcyzy (o 14 groszy). Ale dwa lata temu ceny wzrosly od pazdziernika do konca listopada o 60%, utrzymaly sie do lutego i w marcu/kwietniu wrocily do poprzedniego poziomu. nie ma obawy, ze UE wymusi na nas podwyzszenei cen gazu- w Holandii tez jest 2.5 raza tanszy niz benzyna. Podwyzszenie cen gazu moze byc uzaleznione tylko od nieograniczonej pazernosci obecnego rzadu. Winietki poprawic 150% akcyza na LPG? Coz, tak jak z pewna niesmialoscia 7 lat temu wchodzilem w LPG- teraz zaloze instalacje gazu ziemnego w aucie. Troche drozsza, ale jezdzenie jeszcze 2 razy tansze. Link Zgłoś
Gość: AnKa Re: gaz zawsze drozeje IP: 157.25.92.* 16.10.02, 11:10 Do ogrzewania domu musi być gaz propan (wrze w minus 32C). Butan wrze w -2C. W chałupie musiała byc pompa do podawania ciekłego gazu jak temperatura spadnie na dworze poniżej -2Celsjusza. Dlatego rafinerje zmieniają skład gazu samochodowego w zimie na gorszy. Muszą gdzieś to sprzedać. Propan-Butan jest odpadem przy produkcji benzyny, rafinacji ropy. Są jeszcze wyższe frakcje, które gorzej się palą, a ile tego jest nikt nie wie, szczególnie w transportach z za wschodniej granicy. Jak nie było samochodów na gaz zawsze nad Płockiem paliła się świeczka. Link Zgłoś
darr.darek ile gazu w gazie 16.10.02, 12:06 Gość portalu: AnKa napisał(a): > Do ogrzewania domu musi być gaz propan (wrze w minus 32C). >Butan wrze w -2C. W chałupie musiała byc pompa do podawania ciekłego gazu jak >temperatura spadnie na dworze poniżej -2Celsjusza. Pytanie , przy jakim ciśnieniu ? Atmosferycznym ? > Dlatego rafinerje zmieniają > skład gazu samochodowego w zimie na gorszy. Co to znaczy gorszy ? Mieszają więcej propanu ? To wcale nie gorszy ! > Muszą gdzieś to sprzedać. > Propan-Butan jest odpadem przy produkcji benzyny, rafinacji ropy. >Są jeszcze wyższe frakcje, które gorzej się palą, a ile tego jest nikt nie wie, > szczególnie w transportach z za wschodniej granicy. No właśnie , kubazuro , może Ty odpowiesz ile LPG importuje się z Rosji (czy w ogóle się importuje sam LPG) ? A może ilość tworzonego LPG przy rafinacji ropy można powiększać ? Przecież dużą ilość benzyn uzyskuje się z cracking'u parafin (nie wiem jak dużą część) . Kilogram LPG bez akcyzy jest niewiele tańszy niż kilogram benzyny bez akcyzy , dla rafinerii to pewnie wszystko jedno co sprzedadzą . Link Zgłoś
Gość: Lennon Re: Cena gazu!! IP: *.toya.net.pl 16.10.02, 00:59 Z tego co sie orientuje to dystrybutorzy gazu zawsze narzekali na to ze na autogazie jest kiepski interes. Teraz jest popyt na gaz do ogrzewania to pchaja cala produkcje wlasnie tam. Na wiosne sobie przypomna o autogazie to beda ich lepiej traktowac. Chyba, ze p. Kolodko wpadnie na jakis pomysl. Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Cena gazu - nie ma jeszce gazu zimowego w stac IP: 193.59.192.* 16.10.02, 09:03 Już w tej chwili tak samo opłacalny jest jakiś Diesel z Common Rail bez turbo (1,4 ; 1,5 65 - 75KM) palący średnio ok. 5 ltr. i to bez problemów typowych dla aut z instalacją gazową - jakich ? wiecie sami. Ale gaz po 1,46-pln za litr ? TO SKANDAL !!! Wzrost ceny do 2,-pln za litr to już bezsens gazu w samochodzie. Podobno VW robi Golfa fabrycznie przystosowanego do gazu ziemnego ... . Niemcy niestety boją się gazu (lobby paliwowo-samochodowe?). Co o tym myślicie ?! Link Zgłoś
darr.darek Gaz lub ... co dalej 16.10.02, 12:54 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Już w tej chwili tak samo opłacalny jest jakiś Diesel z Common Rail bez turbo > (1,4 ; 1,5 65 - 75KM) palący średnio ok. 5 ltr. i to bez problemów typowych > dla aut z instalacją gazową - jakich ? wiecie sami. Bardziej opłacalny jednak jest diesel bez CR :) , bo ... kilkuletni używany i dopłacasz ok.2000zł do ceny podstawowego modelu (a przejedzie 400-500tys.km bez remontu ; CR z turbodoładowaniem przejedzie pewnie 200-300tys.km bez remontu) . > Ale gaz po 1,46-pln za litr ? TO SKANDAL !!! > Wzrost ceny do 2,-pln za litr to już bezsens gazu w samochodzie. > Podobno VW robi Golfa fabrycznie przystosowanego do gazu ziemnego ... . Gaz ziemny , to nie takie proste . Cholernie ciężki zbiornik ciśnieniowy 50l na gaz ziemny pod ciśnieniem 100 atm. mieści ok. 3.5 kilograma metanu - odpowiednik energetyczny ok. 8 litrów benzyny . > Niemcy niestety boją się gazu (lobby paliwowo-samochodowe?). > Co o tym myślicie ?! :))) Lobby paliwowo-samochodowe może tu naskoczyć czerwonemu lobby pod nazwą "ściągać tyle kasy ile tylko się da i jesze trochę" . Tak naprawdę cena paliwa bez akcyzy sprawiałaby , że "osobówkom" nie opłacałoby się przerabiać na gaz ani jeździć na ekonomiczniejszych dieslach (patrz : USA) . Dopiero wchodząc w cyrk "słusznej akcyzy" , zaczyna się społeczno-parlamentarno- ciołkowate ustalanie na co ulgę akcyzową a gdzie dowalić akcyzą . Na razie cieszę się , że jeżdżąc Espero na gazie , jazda kosztuje mnie taniej niż kierowcę malucha (żona jeżdżąca starą Cariną diesel płaci porównywalnie) . Może zdążę zwinąć się do USA zanim podwyższą akcyzę . Link Zgłoś