Dodaj do ulubionych

Szron na szybach od wewnatrz?

07.01.06, 23:43
Mam pytanie niedawno zmienilem samochod ,cwzesniej mialem passata teraz mam
male coupe a dokladnie Pume i dzisiaj sie bardzo zdziwlilem.Wchodze rano do
samochodu (dodam ze stoi na zwyklym parkingu pod golym niebem)a tam szron na
szybach od wewnatrz!!!!!!!!!Czy wiecie czym to moze byc spowodowane?
Wycieraczki podlogowe mozy byly troche wilgtne ale zeby az tak?Dzisiaj je
wyjalem ,wysusze w domu i zobacze co bedzie jutro.Szyby byly na pewno
podomykane(inaczej nie uzbroi sie autoalarm),klimy bardzo rzadko uzywam,w
srodku zadnych plynow ani nic tym podobnego nie woze!!!
W zwiazku z tym mam pytanie wie kots moze od czego to jest?I ewentualnie co
ztym zrobic zebym nie mial szronu(wilgoci)na szybach od wewntarz?
Obserwuj wątek
    • wielki_motocyklista Re: Szron na szybach od wewnatrz? 08.01.06, 00:27
      jest to spowodowane mrozem ;-)

temat wilgoci w aucie był wielokrotnie wałkowany - sprawdź czy nie masz wody ze
      śneigu na chodniczkach i pod nimi, czy filtry nie są zawilgocone, czy nie są
      pozatykane odpływy wody i inne, jesli masz klimatyzację, to jej użyj w celu
      osuszenia przewodów itd itp
    • typson Re: Szron na szybach od wewnatrz? 08.01.06, 00:41
      sprobuj wyeliminowac wszelkie srodla wilgoci z wewnatrz. Wymyj i wysusz
      dywaniki. Jezdzij przez kilka dni na max ogrzewaniu (wysuszy sie). Upewnij sie,
      ze masz obieg zewnetrzny a nie wewnetrzny. Upewnij sie, ze filtr kabinowy jest
      czysty.
      • wielki_motocyklista Re: Szron na szybach od wewnatrz? 08.01.06, 01:30
        można jeździć na max ogrzewaniu, ale trzeb przy tym uchylić szyby

teraz jest mróz, więc też nie ma problemu (jeśli masz bezpieczny graż) by
        zostawić uchylone okna na noc lub kilka nocy - na mrozie też wyschnie
        • typson Re: Szron na szybach od wewnatrz? 08.01.06, 01:31
          sublimacja? ;p
    • wojtek33 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 08.01.06, 09:25
      nana16 napisała:

> Wycieraczki podlogowe mozy byly troche wilgtne ale zeby az tak?Dzisiaj je
      > wyjalem ,wysusze w domu i zobacze co bedzie jutro.Szyby byly na pewno
      > podomykane(inaczej nie uzbroi sie autoalarm),klimy bardzo rzadko uzywam,

Chrzań te dywaniki, robisz wszystko dokładnie odwrotnie, niż trzeba. Gdybyś
      używał klimy albo zostawił uchylone okno szyby byłyby czyste. No chyba że masz
      od dawna nie wymieniany filtr kabinowy, to od niego zacznij.
      • skyddad Re: Szron na szybach od wewnatrz? 08.01.06, 09:42
        Najpierw osusz auto od wewnatrz.To zrob co koledzy wymieniaja,dywaniki
        podloga.Gdy dalej sie bedzie powtarzac,to musisz szukac przyczyny w cieknacym
        ukladzie chlodzenia do wewnatrz auta.
        Byc moze auto bylo strzelone i jest dzioura wpodlodze i ciagnie gdzies wilgoc
        do srodka.Pzdr.Sky.
        Eksperymentyz klimna zdaja egzamin jak wchodzimy do auta i nam odrazu
        zaparowuje ,to klima natychmioast pomaga.
        Sprawdz czy nie jezdzisz na obiegu zamknietym powietrza?
    • wujaszek_joe Re: Szron na szybach od wewnatrz? 08.01.06, 10:44
      500m przed domem wyłącz ogrzewanie, niech zimnem wieje. nie zamarzniesz a
      temperatury wew i zewn. się wyrównają i para wodna którą wydzielasz nie
      zamarznie ci na szybach.
      • pocieszne Re: Szron na szybach od wewnatrz? 08.01.06, 23:42
        wujaszek_joe napisał:

> 500m przed domem wyłącz ogrzewanie, niech zimnem wieje. nie zamarzniesz a
        > temperatury wew i zewn. się wyrównają i para wodna którą wydzielasz nie
        > zamarznie ci na szybach.

skuteczne na 100%
        ja jeszcze otwieram wtedy okno
      • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 09.01.06, 01:19
        wujaszek_joe napisał:

> 500m przed domem wyłącz ogrzewanie, niech zimnem wieje. nie zamarzniesz a
        > temperatury wew i zewn. się wyrównają i para wodna którą wydzielasz nie
        > zamarznie ci na szybach.

ale bzdury :)
        pierwszy raz slysze takie cos
        ja nigdy tak nie robie i nigdy jeszcze nie mialem szronu na szybach w od srodka.
        facet ma zawilgocone auto od wody,sniegu itd a nie od klimy czy ogrzewania

poza tym niektore ludki na tym forum zapomnialy ze klima w zimie sie nie wlacza
        • niknejm Re: Szron na szybach od wewnatrz? 09.01.06, 16:41
          devote napisał:

> wujaszek_joe napisał:
          >
          > > 500m przed domem wyłącz ogrzewanie, niech zimnem wieje. nie zamarzniesz a
          >
          > > temperatury wew i zewn. się wyrównają i para wodna którą wydzielasz nie
          > > zamarznie ci na szybach.
          >
          >
          > ale bzdury :)
          > pierwszy raz slysze takie cos

Nie bzdury. Fizyka :-)

> ja nigdy tak nie robie i nigdy jeszcze nie mialem szronu na szybach w od
          > srodka

Może u Ciebie rzadko jest -15 stopni C? ;-)
          Metoda podana wyżej działa. Na minutę-dwie przed dojazdem wyłączamy klimę
          (jeśli była włączona), upewniamy się, że nie ma obiegu wewnętrznego, wyłączamy
          ogrzewanie, dajemy zimny nadmuch na szyby. Już na miejscu możemy otworzyć drzwi
          na parę sekund i dodatkowo powietrzyć. To działa.

> poza tym niektore ludki na tym forum zapomnialy ze klima w zimie sie nie
          > wlacza

To zależy. U mnie na obiegu wewnętrznym (z włączonym ogrzewaniem) owszem,
          działa.

Pzdr
          Niknejm
          • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 00:24
            niknejm napisał:

> Nie bzdury. Fizyka :-)

a ja mieszkam na ksiezycu
            • niknejm Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 12:02
              devote napisał:

> niknejm napisał:
              >
              > > Nie bzdury. Fizyka :-)
              >
              > a ja mieszkam na ksiezycu

Bosz... Spałeś na fizyce chyba. Polecam przypomnienie sobie pojęcia wilgotności
              względnej.
              www.wentylacja.org.pl/02_pyt8.htm
              pl.wikipedia.org/wiki/Wilgotno%C5%9B%C4%87_wzgl%C4%99dna
              Pzdr
              Niknejm
        • zgryzliwy1 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 00:38
          devote napisał:

> wujaszek_joe napisał:
          >
          > > 500m przed domem wyłącz ogrzewanie, niech zimnem wieje. nie zamarzniesz a
          >
          > > temperatury wew i zewn. się wyrównają i para wodna którą wydzielasz nie
          > > zamarznie ci na szybach.
          >
          >
          > ale bzdury :)
          > pierwszy raz slysze takie cos
          > facet ma zawilgocone auto od wody,sniegu itd a nie od klimy czy ogrzewania

to powiedz znawco czy widziales kiedy szron wewnatrz auta na innych elementach
          niz szyby ,mimo np. zawilgoconych dywanikow
          moze wtedy pokapujesz jak sie tworzy i dlaczego
    • marcinc3 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 08.01.06, 17:29
      wilgoc wewnatrz auta jak mykasz na maxa na wlaczonym ogrzewaniu najlepiej
      lekko uchulic ssparke mala zrobic lub jak wysiadasz otworzyc drzwi i wypuscic
      pare wilgoc po jakims czasie bedzie ok to sposob dla leniwych bo najpierw
      to chodniczki wysuszyc
      • jedmalgon Re: Szron na szybach od wewnatrz? 08.01.06, 21:57
        Tak jak moj przedmowca, po przyjezdzie na parking zrob przeciag (na momement
        otworz drzwi po obu stronach auta.

Pzdr
        • frax1 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 09.01.06, 16:44
          Albo jakieś gazety pod chodniki, one dobrze wyciągają wodę. Przeczytana hop pod
          chodnik (pare stron) i będzie lepiej. Wyciągnie wilgoć z materiału na podłodze.
          Pozdrawiam
    • jusytka Miałam dziś to samo !!! 08.01.06, 23:03
      Byłam zła jak diabli !!! Spieszyło mi się, a tu szron na szybach w środku. Na
      zewnątrz można użyć specjalnego płynu do rozmrażania szyb, ale wewnątrz ze
      wzgledu na zapach niestety nie. "Skrobaczka" niewiele dała, dopiero nastawiony
      na maxa wiatrak pomógł, ale nie od razu :( Przyczyna w moim przypadku była
      oczywista, pełno wilgoci wewnątrz auta, które nie ma jak wyschnąć, jeżdzę
      autkiem codziennie, ale krótko i nie zdąży sie zagrzać, ach ta zima - same
      kłopoty :(
      • attache1974 Oj dzieci dzieci - a taki sposób znacie 09.01.06, 08:06
        Metoda starych kierowców - należy pod wycieraczki (dywaniki czy co tam macie)
        włożyć jakieś tekturowe podkładki (na przykład rozerwać pudełko po TV lub
        mikrofali - i taki kawałek tektury włożyć pod nogi). Jak samochód będzie się
        nagrzewał tektura będzie chłonąć wilgoć jak gąbka - potem jak wnętrze samochodu
        przez noc zamarźnie - rano wystarczy oderwać taką tekturkę od dywnika i
        wyrzucić do kosza (i założyć nową tekturę aż do całkowitego wyschnięcia
        wnętrza). Spróbuj tej metody jest skuteczna na 100 %. Niestety w momencie
        chłonięcia wilgoci a właściwie po jej wchłonięciu - tektura nasączona wodą
        wygląda jak mokra papierowa ścierka.
        Nie używaj papierowych ręczników one są za cienkie - poszukaj jakiegoś grubego
        pudełka najlepiej z kilkuwarstwowej tektury.

Oczywiście wcześniej sprawdź zapchanie filtra przeciwpyłkowego w wentylacji,
        położenie przełącznika od obiegu powietrza (ustaw na powietrze z zewnątrz) no i
        poużywaj klimy na odpoarowanie szyb, jeśli to nie pomoże a nie masz jak osuszyć
        dywaników - wtedy zostaje patent z tekturą - ona tak szybko wodą nie naciągnie
        trzeba pojeździć ze dwa trzy dni - zależy od dystansów jakie robisz - albo
        raczej od tego czy długo masz ciepełko w samochodzie tak żeby tektura mogła
        naciągnąć wodą.
        Pozdrawiam - polecam ten sposób.
    • kris_katowice Re: Szron na szybach od wewnatrz? 09.01.06, 09:01
      Mój sposób to wywietrzy samochód przed zamknięciem. Kiedy w środku jest
      jednakowo zimno jak na zewnątrz nic sie nie skrapla, więc i szyby nie
      zamarzają. Jak wiadomo w powietrzu o wyższej temparaturze moze by więcej pary
      wodnej niż w powietrzu zimnym. Efekt zamarzania można takze obserwowac kiedy
      samochód jak szkalarnia rzogrzeje się w słoneczny mroźny dzień - szyby parują a
      potem wieczorem zanowu zamarzają.
      • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 00:27
        kris_katowice napisał:

> Efekt zamarzania można takze obserwowac kiedy
        > samochód jak szkalarnia rzogrzeje się w słoneczny mroźny dzień - szyby parują
        a
        >
        > potem wieczorem zanowu zamarzają

to prawda
        ale ta wilgoc jest z wody ktora gdzies cieknie do auta albo zostala naniesiona
        na butach
        a nie ze ta wilgoc z ogrzewania :)
        • zgryzliwy1 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 00:51
          devote napisał:

> ale ta wilgoc jest z wody ktora gdzies cieknie do auta albo zostala
          > naniesiona na butach

to wez komplet pasazerow na poklad ,przejedz z ogrzewaniem kilkanascie
          kilometrow a potem (bez wietrzenia) zostaw auto na wiekszym mrozie (i to przy
          calkowicie suchych dywanikach i braku wody czy sniegu wewnatrz)

nie zapomnij rano wziasc ze soba cos do skrobania szyb od wewnatrz i ...ksiazke
          z fizyki ,by sie dowiedziec dlaczego musiales skrobac
          • wujaszek_joe Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 01:06
            sie nie znam na fizyce ale wietrzenie działa
            poza tym posmarowałem szyby z zewnątrz jakąś chemią ciężką antyroszeniową i tez
            pieknie działa. łatwiej sie skrobie i w trakcie jazdy juz nic nie zamarza na
            nowo. a od wewnątrz szybki wytarte chemią do "niezaparowywania" szyb. polecam,
            pomaga na nerwy rano:)
          • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 01:57
            zgryzliwy1 napisał:

> to wez komplet pasazerow na poklad ,przejedz z ogrzewaniem kilkanascie
            > kilometrow a potem (bez wietrzenia) zostaw auto na wiekszym mrozie (i to przy
            > calkowicie suchych dywanikach i braku wody czy sniegu wewnatrz)
            >
            > nie zapomnij rano wziasc ze soba cos do skrobania szyb od wewnatrz
            i ...ksiazke
            >
            > z fizyki ,by sie dowiedziec dlaczego musiales skrobac
            >

jezdze juz tyle lat i nigdy nie mialem takich problemow jak wy tu opisujecie
            widzialem szron od srodka kilka razy w syrence mojego wuja kilkanascie la
            temu ;)

jak jedziemy z kilkoma pasazerami przy wlaczonym ogrzewaniu to nastepuje
            przewietrzanie auta.p[rzeciez auto nie jest chermetyczne.

chyba ze lubicie jezdzic z zamknietym obiegiem i lubicie wdychac wlasne smrody.
            • mobile5 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 03:08
              devote napisał:
              p[rzeciez auto nie jest chermetyczne.
              >
              Powiem więcej, nic na świecie takie nie jest. Chcesz się dowiedzieć, dlaczego
              szyby mogą ulec zaszronieniu, wejdź na:
              ocean.wsm.gdynia.pl/student/meteo1/wilg_1.htm
              Tam jest obrazowo opisany cały proces.
              • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 03:24
                czy wy rozumiecie co ja pisze???
                jeden z drugim gada ze od uzywania ogrzewania jest to zaszronienie szyb
                jezeli auto jest suche to od ogrzewania nie zrobi sie szron w nocy od
                wewnatrz.potrzebna jest wilgoc ale nie taka z wydychanego powietrza przez
                pasazerow.to za malo.

zreszta,juz mi sie nieche z wami gadac na ten temat
                • skyddad Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 05:18
                  Witaj Devote,
                  mnie juz rece opadaja ,skad sie Ci ludzie wzieli,
                  nic nie rozumieja co sie do nich pisze swoje utarte spostrzezenia wcielaja
                  wzycie i wmawiaja o swojej wielkiej wiedzy.Szkoda to bylo kiedys fajne forum
                  ale niestety opanowala niemota.Brak szkoly,tylko zaszlyszane i gdzies
                  przeczytane bez zrozumienia wiadomosci.
                  Pzdr.Sky.
                  • w_r_e_d_n_y Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 14:50
                    skyddad napisał:

> Witaj Devote,
                    > mnie juz rece opadaja ,skad sie Ci ludzie wzieli,
                    > nic nie rozumieja co sie do nich pisze swoje utarte spostrzezenia wcielaja
                    > wzycie i wmawiaja o swojej wielkiej wiedzy...

> Brak szkoly,tylko zaszlyszane i gdzies
                    > przeczytane bez zrozumienia wiadomosci.

hehehe,najbardziej mozna sie ubawic jak nieuk zarzuca innym "brak szkoly"
                    jeszcze mozna zrozumiec ze czegos nie rozumie,ale ze majac mozliwosci ( chocby
                    internet) i podsuniete pod nos zrodla (troche linkow do tematu juz tu sie
                    pojawilo)dalej upiera sie przy swoim - TEPOTA i juz !!!
          • wojtek33 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 09:22
            zgryzliwy1 napisał:

> to wez komplet pasazerow na poklad ,przejedz z ogrzewaniem kilkanascie
            > kilometrow a potem (bez wietrzenia) zostaw auto na wiekszym mrozie (i to przy
            > calkowicie suchych dywanikach i braku wody czy sniegu wewnatrz)
            >
            > nie zapomnij rano wziasc ze soba cos do skrobania szyb od wewnatrz i ...ksiazke
            >
            > z fizyki ,by sie dowiedziec dlaczego musiales skrobac

A jak ten eksperyment nie pomoże, to jeszcze inaczej - wlej wiadro wody do
            samochodu i przejedź się sam. I zagadka - w której sytuacji będzie więcej szronu
            na szybach?
            • histe Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 18:03
              sytuacja z soboty: golf stoi w garazu od czwartku (dywaniki suchutkie) wchodzi
              5 osób i jedzie jakieś 10 km po czym zostawiaja auto a póltorej godziny na
              nieosłoniętym parkingu - efekt wszystkie szyby od środka zaszronione i bez
              skrobaczki się nie obyło Wniosek: wszystkie teorie dotyczące mokrych dywaników
              można o kant dupy roztrzaskać....i nawet jeśli się w szkole na fizyke nie
              chodziło od razu wiadomo że zamarzła para znajdująca sie w aucie od "chuchania"
              • wojtek33 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 21:20
                histe napisał:

> sytuacja z soboty: golf stoi w garazu od czwartku (dywaniki suchutkie) wchodzi
                >
                > 5 osób i jedzie jakieś 10 km po czym zostawiaja auto a póltorej godziny na
                > nieosłoniętym parkingu - efekt wszystkie szyby od środka zaszronione i bez
                > skrobaczki się nie obyło Wniosek: wszystkie teorie dotyczące mokrych dywaników
                >
                > można o kant dupy roztrzaskać....i nawet jeśli się w szkole na fizyke nie
                > chodziło od razu wiadomo że zamarzła para znajdująca sie w aucie od "chuchania
                > "

Ale wytłumacz to skydadowi (czy on nie jest gdzieś w Australii) a nie mnie, bo
                mój eksperyment był uzupełnieniem propozycji zgryzliwego ;-)
              • zgryzliwy1 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 11.01.06, 02:00
                histe napisał:

> Wniosek: wszystkie teorie dotyczące mokrych dywaników
                > można o kant dupy roztrzaskać....i nawet jeśli się w szkole na fizyke nie
                > chodziło od razu wiadomo że zamarzła para znajdująca sie w aucie od "chuchania
                > "

alez wojtek33 temu nie zaprzecza ,spotegowal tylko efekt "dolewajac" wody :-))
              • jtb Re: Szron na szybach od wewnatrz? 11.01.06, 17:38

Miałem to samo. Astra II. Wszyscy na parkingu usuwają zaszronienie szyb od
                zewnątz a ja w większości męcze się w środku. Pojechałem do Opla, wymienili
                jakiś filtr za 86zł. i jak ręką odjął.
                • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 12.01.06, 00:08
                  jtb napisał:

>
                  > Miałem to samo. Astra II. Wszyscy na parkingu usuwają zaszronienie szyb od
                  > zewnątz a ja w większości męcze się w środku. Pojechałem do Opla, wymienili
                  > jakiś filtr za 86zł. i jak ręką odjął

a tamci nadal wietrza swoje samochody po jezdzie z wlaczonym ogrzewaniem
                  jak napierdzieli to i wietrza :)
                  • niknejm Re: Szron na szybach od wewnatrz? 12.01.06, 14:46
                    devote napisał:

> a tamci nadal wietrza swoje samochody po jezdzie z wlaczonym ogrzewaniem
                    > jak napierdzieli to i wietrza :)

No i straciłeś szansę, żeby się nie odzywać ;-)
                    Pytanie uzupełniające - skąd sie bierze deszcz w przypadku ciepłego frontu
                    atmosferycznego? Odpowiedź - masy ciepłego, wilgotnego powietrza (uwaga -
                    deszcz jeszcze nie pada) 'wślizgują się' na masy gęstszego (bo zimnego)
                    powietrza i wędrują wyżej. Ponieważ zazwyczaj im wyżej, tym zimniej (pomińmy
                    rzadkie dość zjawisko inwersji), rośnie wilgotność względna w masach ciepłego
                    (stopniowo schładzanego) powietrza (wędrującego w górę) i następuje skroplenie
                    pary wodnej zawartej w powietrzu. Stąd deszcz, a w zimie śnieg.

To samo zjawisko masz w przypadku samochodu. Nagrzane powietrze we wnętrzu,
                    zawierające siłą rzeczy parę wodną (wydychaną przez ludzi, wypacaną, pochodzącą
                    z mokrych ubrań, butów, wreszcie 'wciągniętą' przez wentylację z zewnątrz)
                    stopniowo ochładza się po zatrzymaniu auta (co powoduje wzrost wilgotności
                    względnej), skrapla na szybko tracących ciepło szybach, wreszcie zamarza na
                    tych szybach od wewnątrz.

Devote, jeśli nawet spałeś na fizyce, to powyższe (skąd się bierze deszcz) było
                    też na geografii ;-)

Pzdr
                    Niknejm
                    • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 02:39
                      smiac mi sie caly czas chce i juz sie nie madruj z ta fizyka bo nie wypada

tyle lat jezdze i jeszcze nigdy nie mialem szronu w srodku auta
                      tylko mi nie powtarzaj ze trzeba jezdzic w 5 osob.tak jezdze w osob.
                      • zgryzliwy1 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 02:54
                        devote napisał:

> tyle lat jezdze i jeszcze nigdy nie mialem szronu w srodku auta
                        > tylko mi nie powtarzaj ze trzeba jezdzic w 5 osob.tak jezdze w osob.

widocznie wstrzymuja oddech ze strachu jadac z takim kierowca a i dziurawa
                        karoseria jakos pomaga
                        • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 04:33
                          co,tobie tez zamarzaja okna od wewnatrz?
                          jak w starej syrence wojego wujka ;) haha
                          • niknejm Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 11:30
                            A jaka temperatura panuje u Ciebie w okolicy? Z tego, co pamiętam, klepiesz z
                            USA. Jak często masz -15 stopni w nocy?

Pzdr
                            Niknejm
                            • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 14:22
                              niknejm napisał:

> A jaka temperatura panuje u Ciebie w okolicy? Z tego, co pamiętam, klepiesz z
                              > USA. Jak często masz -15 stopni w nocy?
                              >

nie czesto ale w zeszlym roku bylo dobre minus 20 jak jezdzilo sie na narty w
                              gory to i wiecej
                              poza tym przed wyjazdem do usa mieszkalem przeciez w polsce a nie w afryce
                              • mobile5 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 14:39
                                devote napisał:
                                > poza tym przed wyjazdem do usa mieszkalem przeciez w polsce a nie w afryce

Wyjazd na zachód, a szczególnie do USA, większości Polaków podnosi samoocenę.
                                Bywa to nawet zabawne.
                                • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 14:44
                                  mobile5 napisał:

> Wyjazd na zachód, a szczególnie do USA, większości Polaków podnosi samoocenę.
                                  > Bywa to nawet zabawne.

ze niby co?
                                  ja mowie o temperaturach czlowieku
                              • niknejm Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 17:47
                                devote napisał:

> nie czesto ale w zeszlym roku bylo dobre minus 20 jak jezdzilo sie na narty w
                                > gory to i wiecej
                                > poza tym przed wyjazdem do usa mieszkalem przeciez w polsce a nie w afryce

Możliwości jest kilka:
                                1. Masz bardzo wydajną wentylację w samochodzie.
                                2. Parkujesz w garażu.
                                3. Ustawiasz ogrzewanie na stosunkowo niską temperaturę.
                                4. Wysiadając z auta trochę sie grzebiesz i w rezultacie nieco je wietrzysz.
                                5. Wszystkie powyższe po trochu.
                                6. Zmyślasz :-) Praw fizyki nie oszukasz.

Pzdr
                                Niknejm
                                • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 20:51
                                  niknejm napisał:

> 1. Masz bardzo wydajną wentylację w samochodzie.

z tego co pamietam gdy jeszcze kupowalem auto motor i sport to vw maja b.dobre
                                  systemy wentylacji.zawsze jak jade do wiatrak na 2 bieg.nic nie ma prawa nawet
                                  zaparowac.trzeba tylko wlaczyc od razu a nie dopiero jak zaparuje.tak sie
                                  nauczylem ze caly czas jezdze z wlaczonym wiatrakiem.

> 2. Parkujesz w garażu.

nie,mieszkam w bloku

> 3. Ustawiasz ogrzewanie na stosunkowo niską temperaturę.

jestem zmarzluchem i lubie dosc cieplo

> 4. Wysiadając z auta trochę sie grzebiesz i w rezultacie nieco je wietrzysz.

mozliwe,nigdy nie myslalem o tym.

> 5. Wszystkie powyższe po trochu.

bez kmentarza

> 6. Zmyślasz :-) Praw fizyki nie oszukasz.

a jaki mialbym cel w oszukiwaniu? u mnie podczas opadow deszczu nawet szyby
                                  boczne nie zaparowuja.z tylu pod tylna szyba na calej dlugosci jest kratka
                                  wenty;acyjna ktora pomaga wymianie powietrza w kabinie.nie ma prawa zaparowac.

• mobile5 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 22:49
                                    devote napisał:
                                    z tylu pod tylna szyba na calej dlugosci jest kratka
                                    > wenty;acyjna ktora pomaga wymianie powietrza w kabinie.nie ma prawa zaparowac.
                                    >
                                    To zimą musi być niezły przeciąg.
                                    • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 23:28
                                      mobile5 napisał:

> To zimą musi być niezły przeciąg

i dlatego nie mam wilgoci w aucie
                                      widze ze wrescie to zrozumiales
                                      moze taka kratka to dla ciebie czarna magia wiec zrobilem specjalnie dla ciebie
                                      zdjecia

www.imagestation.com/picture/sraid199/p632f392db90870013321f0ae0517cfc6/f097ed3c.jpg

www.imagestation.com/picture/sraid199/p991809c4e18773b57562b50eb1504feb/f097ed30.jpg

• devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 23:33
                                        i48.photobucket.com/albums/f224/fantomasz/2003.jpg
                                        i48.photobucket.com/albums/f224/fantomasz/2002.jpg
                                        i48.photobucket.com/albums/f224/fantomasz/2001.jpg
                                      • mobile5 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 23:38
                                        devote napisał:

> mobile5 napisał:
                                        >
                                        >
                                        > > To zimą musi być niezły przeciąg
                                        >
                                        > i dlatego nie mam wilgoci w aucie
                                        > widze ze wrescie to zrozumiales
                                        Według ostatnich badań, przebywanie w przeciągu żle wpływa na korę mózgową.
                                        Lepiej zmień samochód.
                                        • devote Re: Szron na szybach od wewnatrz? 14.01.06, 00:07

pogadaj sobie
                                          moze ci ulzy

• arvelli Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 18:21
      ...jeśli masz pobieranie powietrza z zewnątrz i wewnątrz to wyelimminuj pobieranie z wewnątrz pojazdu...zawsze powietrze te jest wilgotne...
      • mobile5 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 10.01.06, 18:34
        arvelli napisał:
        wyelimminuj pobiera
        > nie z wewnątrz pojazdu...zawsze powietrze te jest wilgotne...

Co masz na myśli?
        • n.michal Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 11:15
          jeszcze do wczoraj tez mialem problem ze szronem wewnatrz auta, wczoraj
          wieczorem zostawilem lekko uchylony szyberdach i wszytko ok tz. szron byl ale z
          tej strony z ktorej powinien czyli od zewnatrz. Pozdrawiam
          i dzieki za rady.
    • fafolot Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 20:18
      nie za bardzo zgadzam się z opiniam, że to mokre dywaniki itp. Wg mnie,
      samochód jest po wypadku, lub ma uszkodzone ( głównie przed przednią szybą )
      włókna węglowe... Po wypadku, non stop miałem szron od zewnątrz. Sprzedałem
      auto, i kupiłem 4-letnie tej samej firmy i ten sam model..., od śreodka na
      razie nie mam szronu .., powód... auto nie było bite i wyeksplatowane.
      • zgryzliwy1 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 13.01.06, 23:58
        fafolot napisał:

> Wg mnie,
        > samochód jest po wypadku, lub ma uszkodzone ( głównie przed przednią szybą )
        > włókna węglowe...

wow ,eleganckie wytlumaczenie ;-)
        troche mnie "mecza" te włókna węglowe szczegolnie te przed przednią
        szybą ,ale ....co mi tam
        • odin-2 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 14.01.06, 10:13
          Autor: zgryzliwy1
          Data: 13.01.06, 23:58

Zgryzliwi ludzie sa robieni ta sama metoda co ludzie zyczliwi,lecz ci zgryzliwi
          pochodza z przerwanego stosunku .

oppen@telia.se
          • zgryzliwy1 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 14.01.06, 13:12
            odin-2 napisał:

> Zgryzliwi ludzie sa robieni ta sama metoda co ludzie zyczliwi,lecz ci
            > zgryzliwi pochodza z przerwanego stosunku

czyli Ty masz tak ,ze czy przerwiesz czy nie to i tak zostaniesz ojcem ????
            od samego "zamoczenia" sa male odiny !!!!
        • mobile5 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 14.01.06, 10:19
          zgryzliwy1 napisał:

> fafolot napisał> troche mnie "mecza" te włókna węglowe szczegolnie te przed
          przednią
          > szybą ,ale ....co mi tam

To mogą być "carbohigroskopowe łapacze".
      • pocieszne Re: Szron na szybach od wewnatrz? 14.01.06, 13:25
        fafolot napisał:

> nie za bardzo zgadzam się z opiniam, że to mokre dywaniki itp. Wg mnie,
        > samochód jest po wypadku, lub ma uszkodzone ( głównie przed przednią szybą )
        > włókna węglowe...

daj wiecej info na temat tych wlokien weglowych
        to niezmiernie ciekawe :-))))
        • n.michal Re: Szron na szybach od wewnatrz? 15.01.06, 13:26
          u mnie napewno przyczyna szronu od wewnatrz w auvie sa mokre dywaniki
          sprawdzilem dokladnie, auto nie bite i nie jest jakims szrotem poprostu na
          dywaniki nanieslismy przy uzytkowaniu duzo sniegu, ktory co naturalne zamienil
          sie w wode i malo ze zoczyl dywaniki to jeszcze tapicerke pod nogai kierowcy
          rano jest tam niewielka wartwa lodu, tak jak pisalem wyzej uchylony szyber na
          noc dziala bez zarzutu. pozdrawiam
          • nana16 Re: Szron na szybach od wewnatrz? 15.01.06, 20:22
            po dzisiejszej nocy to dopiero bedzie aktualny watek buahhaha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka