Dodaj do ulubionych

Ile procent upustu przy zakupie nowego samochodu ?

18.01.06, 13:45
Zamierzamy kupic dwa nowe samochody za ok 120 tys kazdy.
Dealer proponuje 2% rabatu.
We Francji np oferuje sie 5 % rabaty.
Jak to jest w Polsce ? Jakie upusty udało sie Wam wynegocjowac ?
Dzieki.
Obserwuj wątek
    • des4 Re: Ile procent upustu przy zakupie nowego samoch 18.01.06, 14:26
      Ja focusa II kupiłem za 59 tys. cena wyjściowa to 67. Do tego dealer dorzucił
      radio/CD, alarm z dodatkowym pilotem, welurowe dywaniki, halogeny i komplet
      zimówek (płatnych oddzielnie, ale ze zniżką - Fulda Kristall- 700 zł)....
      • koljax Re: Ile procent upustu przy zakupie nowego samoch 19.01.06, 11:03
        To byl rabat w ramach wyprzedazy rocznika, czy moze są to typowe rabaty w
        Fordzie ?
    • greenblack Re: Ile procent upustu przy zakupie nowego samoch 18.01.06, 14:30
      Jakimś cudem dorobiłaś się 240 tys. albo ktoś ci zlecił ich wydanie i nie
      wiesz, ku.., jak wywlaczyć rabat na samochód?
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Ile procent upustu przy zakupie nowego samoch 18.01.06, 19:59
      Do 10%, chyba, że to Toyota lub podstawowe wersje (wtedy mniej).
    • tomi_22 Walcz o swoje 18.01.06, 20:02
      Skontkatuj sie z kilkoma dilerami, kazdemu mowiac jaka masz "inna" oferte.
      Troche mozesz posciemniac im, ale nie przesadzaj. Ba, mozesz nawet gadac z
      dilerami z inncy miast, np w Wawie czesto idac do Hondy - Chodzen, ludzie
      mowia, ze Honda w Elku daje lepsza oferte i Chodzen schodzi z ceny. Jak Ci
      powiedza, to idz w cholere, to idz, idz tam gdzie dostaniesz najlepsza cene,
      ASO i tak robisz u tego dilera do jakiego masz najblizej. Skalkuluj tylko czy
      te kilka procent jest warte zachodu zeby jzezdzic do innego miasta.

Rabaty sa rozne, zalezy od producenta. Standardem jest, ze te 10% to powinnas
      wywalczyc, albo jakies naprawde dobre wyposazenie...
      • robert888 Re: Walcz o swoje 18.01.06, 20:17
        kup sobie opla signum. Nikt tego nie chce i tam możesz dostac upust nawet ponad
        30%. A auto jak auto - jak za 120k idzie się przyzwyczaić.
    • wujaszek_joe Re: Ile procent upustu przy zakupie nowego samoch 18.01.06, 21:08
      vw caravelle warty ponad 180 kupilismy za 150tys zł. trwało to miesiąc,
      wszyskich dealerów na sląsku zmęczyłem
      • mcsb1 Re: Ile procent upustu przy zakupie nowego samoch 18.01.06, 22:42
        nie oceniam zle mojego przedmówcy, ale powiem co ja sadze na ten temat....
        smieszą mnie ludzie którzy ida do jednego salonu i dostaja cene. potem ida do
        drugiego dostaja cene lepsza o 100 zl.... ok porownuja konkurencje..... ale
        potem znowu wracaja do pierwszego i mowia ze tam dostali cene lepsza i zeby tu
        dali im jeszcze lepsza. i chodzi tak jeden pacan z drugim po salonach czesto
        tej samej marki i prostytułuje sie o groszowe rozniece w cenie.... niestety
        malo kto bierze pod uwage poziom obslugi i pozniejsze koszty obslugi.....
        przykladowo: jan kowalski ma salon jednej marki praktycznie na swoim osiedlu,
        ale nie kupuje w nim bo tam dali mu cene o 200 zł wieksza niz salon na drugim
        koncu miasta..... okey kupil tam,alee serwisuje w serwisie kolo domu bo tu ma
        blizej.... zaloga z serwisu widzac adres klienta i podkladki pod tablicami
        widzi ze facet chcial oszczedzic grosze na zakupie wiec przycinaja frajera na
        serwisie - facet nibyu zaoszczedzil na kupnie 200 ale juz byc moze po pierwszym
        serwisie to stracil, a bedzie tracil i na nastepnych...... takie jest głupie
        rozumowanie wiekoszsci ludzi - choc napewno nie wszystkich!
        ale najlepsze jest to ze ludzie potrafia obdzwonic cale wojewodztwo i pojechac
        setki kilometrów za 500 zł tansze auto.... żenada..... nie kupujesz tylko auto,
        ale przeciez i obsluge i serwiss...... co sadzicie o mojej teorii?
        • aretzky Re: Ile procent upustu przy zakupie nowego samoch 18.01.06, 23:46
          > ale przeciez i obsluge i serwiss...... co sadzicie o mojej teorii?

że jest o kant d*py potluc. kazdy dealer zarabia wylacznie na serwisie, a
          zarobek na aucie idzie na premie dla handlowcow i ewentualnie wieksze inwestycje
          w przyszlosci.

ot taka jest proza zycia, ktorej nie dostrzegasz.

• wujaszek_joe Re: Ile procent upustu przy zakupie nowego samoch 19.01.06, 10:54
          ale tu nie chodzi o sto złotych tylko o trzydzieści tysięcy. jaka to sztuka
          spytac okolicznych dealerów mailem czy faxem.
          musisz najpierw dokładnie wiedziec co chcesz i negocjowac cene a nie jakieś
          dywaniki. mysle ze ogromna większosc drogich aut jest kupowana w oparciu o
          negocjacje a nie cennik. bogaci są skąpi:)
        • tomi_22 kiepska jest bo... 19.01.06, 11:11
          te 100 zl czasem to koszt gumowy dywanikow na zime a to sie przydac moze.
          Oczywiscie, TRZEBA skalkulowac, czy to chodzenie po dilerach i wypalanie paliwa
          czy kupowanie biletow na autobusy kalkuluje sie z otrzymana znizka, bo jak po
          dodanu wszystkiego wyjdzie na ZERO lub nawet "w plecy" to chyba sie nie oplaca.
          Ale jesli dostanie sie roznice w kwocie kilkuset lub nawet tysiecy to gra warta
          jest zachodu. Czasem mozna dostac bonusy w postaci dodatkowego wyposazenia.

A jak ktos sie obawia co do pozniejszego serwisu, to mozna podkladki pod
          tablice zdjac. Zreszta, diler serwisujacy sam je wymieni na swoje :)))
          • dlugopisem ja utargowałem sporo 19.01.06, 11:16
            ja utargowałem skórę, lakier (miedziany podobny na Focusa RS) za jaki musiałbym specjalnie dopłacać, alufelgi, a dodatkowo upust 4000zł
            Mazda 3 2.0 sedan
    • wokomex Re: Ile procent upustu przy zakupie nowego samoch 19.01.06, 11:26
      Witaj Margarito,

Wg mnie znająć obecną sytuację na rynku samochodów, kupując 2 autka płacąc
      gotówką bez problemu możesz walczyć o 10-15% rabatu!. Jeśli jesteś z wawy,
      mozemy sie dogadać na jakiś % i bardzo chetnie ponegocjowałbym w Twoim imieniu,
      ja negocjuje o wszystko i wszędzie i zazwyczaj mi sie udaje. Mam nadzieję, że
      nie kupujesz Japończyka, bo z nimi negocjowac to nie jest łatwo, ich polityka w
      zasadzie uniemożliwia negocjowanie, ale spróbować warto. Ostatnio kupowałem ze
      znajomym Hondę HRV, ciężko było ale dostaliśmy 9 000 rabatu z ceny a także 75 %
      zniżki za skórę na siedzenia, za którą zyczyli sobie na początku 12000.
      Pozdrawiam i daj znac jesli jesteś zainteresowana, odezwij się czy na forum czy
      na gazetową skrzynkę.

maciek
    • d7d Ile procent upustu przy zakupie nowego samoch 19.01.06, 12:55
      w lasingu, w zależności od marki, z 10% lub nawet więcej;
      we Fiacie lub Alfie tez ok. 10% jak samochód będzie kupowany na firmę
      • attache1974 U mnie zamiast 67000 dałem 49000 za focusa 19.01.06, 12:58
        Focus II sedan - 1.6 - kupiony w wakacje 2005
        Lakier metalic, radio z CD plus sterowanie pod kierownicą, 4 poduchy, dwie
        kurtyny, podgrzewana przednia szyba + lusterka + dysze spryskiwaczy, alarm,
        chlapaki, blokada skrzyni, el. przednie szyby
        Fiat Siena 1.2 EL - luty 2002
        Zamiast 38 000 pln zapłaciłem 30 000 + wspomaganie, lakier metalic, poducha,
        instalka pod radio, ubezpieczenie.
        • gringo68 Re: U mnie zamiast 67000 dałem 49000 za focusa 19.01.06, 13:08
          attache1974 napisał:

> Focus II sedan - 1.6 - kupiony w wakacje 2005
          > Lakier metalic, radio z CD plus sterowanie pod kierownicą, 4 poduchy, dwie
          > kurtyny, podgrzewana przednia szyba + lusterka + dysze spryskiwaczy, alarm,
          > chlapaki, blokada skrzyni, el. przednie szyby
          > Fiat Siena 1.2 EL - luty 2002
          > Zamiast 38 000 pln zapłaciłem 30 000 + wspomaganie, lakier metalic, poducha,
          > instalka pod radio, ubezpieczenie.

Czyli standard wyposażenia FX Silver plus radio, metalik i chlapacze.
          Niemożliwe za taką cenę. Sedany pojawiły się na polskim rynku w sierpniu, a
          cena producenta dla dealera za standardowy FX Silver sedan to ok. 52 000, sa
          hatchback ok. 50 000...
          • tomi_22 Bo to cwaniak 19.01.06, 13:10
            Kupil auto na export za granice bez vatu i ze znizka dyplomatyczna... i sie
            chwali. Ciekawe ile by dal jak by kupil jako zwykly obywatel...
        • d7d Re: U mnie zamiast 67000 dałem 49000 za focusa 19.01.06, 13:09
          ale to nie było na export?
          • attache1974 Pytanie było ile upustu - to i odpowiedziałem :) 19.01.06, 13:14
            No to ja dostałem tyle upustu przy zakupie.
            Fakturę mam z 20. 06. 2005 - sedany zaczęły pojawiać się w Polsce od czerwca
            2005 - mój był 2 albo 3 w Polsce.
            • gringo68 Re: Pytanie było ile upustu - to i odpowiedziałem 19.01.06, 13:16
              Hehehehe, może ci dealer zaproponowal kolacje ze śniadaniem, nie żałuj sobie
              trzeba było napisać, że miałeś pierwszego w Polsce, forum wszstko przełknie....
              • des4 Re: Pytanie było ile upustu - to i odpowiedziałem 19.01.06, 13:23
                Też mi się nie chce wierzyć. Ja kupiłem focusa w październiku 115 KM hatchback
                FX Silver. I targowałem się ostro. Skończyłem na 59 tys. Sedan kosztuje średnio
                2-3 tys. więcej niż hatchback. 49tys. to chyba za samochód testowy...
                • tomi_22 Czlowieku!!! 19.01.06, 13:27
                  Facet kupowal na export z kraju na bialorus o ile dobrze pamietam, bez vatu,
                  akcycy + jakas znizka.

Jak by kupowal jak zwykly obywatel to by zaplacil "ile trzeba".
              • attache1974 NIe wierzysz że był to jeden z pierwszych 19.01.06, 13:24
                Jak mówię zamówiłem 1 czerwca 2005 - samochód który widziałem na zdjęciu u
                dealera - miałem czekać do 2 miesięcy - samochód przyszedł jakoś kilka dni
                przed 20. 06. 2005 - przygotowanie do sprzedaży trwało jakieś 3 dni - 20
                zapłaciłem i zarejestrowałem. Sedany nie były wtedy jeszcze oficjalnie
                zaprezentowane w Polsce - to się zgadza - ale dealer miał podgląd na to co
                fabryka ma wysłać do Polski - powiedział ma pan 3 autka do wyboru bo właśnie
                jadą do kraju jako samochody do demonstracji - możemy dla pana jeden
                przechwycić.
                • gringo68 Re: NIe wierzysz że był to jeden z pierwszych 19.01.06, 13:27
                  attache1974 napisał:

> Jak mówię zamówiłem 1 czerwca 2005 - samochód który widziałem na zdjęciu u
                  > dealera - miałem czekać do 2 miesięcy - samochód przyszedł jakoś kilka dni
                  > przed 20. 06. 2005 - przygotowanie do sprzedaży trwało jakieś 3 dni - 20
                  > zapłaciłem i zarejestrowałem. Sedany nie były wtedy jeszcze oficjalnie
                  > zaprezentowane w Polsce - to się zgadza - ale dealer miał podgląd na to co
                  > fabryka ma wysłać do Polski - powiedział ma pan 3 autka do wyboru bo właśnie
                  > jadą do kraju jako samochody do demonstracji - możemy dla pana jeden
                  > przechwycić.
                  >

Kręcisz panie attache. Sedan dostał polską homologację w lipcu, a dealer
                  podglad to może mieć na składa celny, a nie na transakcje Ford Polska, który
                  sprowadza samochody...
            • attache1974 Możliwości jest wiele, żeby tak kupić. 19.01.06, 13:20
              Na wojaka który jedzie w misję za granicę na dłużej niż rok.
              Na kogoś kto wyjechał do pracy na przykład do unii na dłuzej niż rok.
              Na stypendystę czy innego studenta studiującego za granicą.
              Właśnie na Dyplomatę.
              Wiele osób wyjeżdża teraz z Polski - wystarczy się dogadać że ta osoba kupuje
              autko na siebie płacisz jej kilka tysiaków i masz do przodu następne
              kilkanaście tysięcy pln.
              Skoda Octavia 2 wychodziła 30 000 pln taniej (dogadujesz się z kimś i po
              problemie - wszystko legalnie i elegancko).
              Corollka sedan 115 koni w cenie 14500 usd.
              • d7d Re: Możliwości jest wiele, żeby tak kupić. 19.01.06, 13:23
                a aute jest rejestrowane w Polsce czy też w innym kraju?
                • attache1974 w Polsce dowód był wystawiony na 7 dni 19.01.06, 13:25
                  Tyle tylko żeby wyjechał z kraju - a potem musi być minimum rok zarejestrowany
                  poza granicami kraju.
                  • d7d Re: w Polsce dowód był wystawiony na 7 dni 19.01.06, 13:27
                    czyli np. w niemczech na niemieckich numerach?
                    a nie trzeba tam miec jaiegos stałego zameldowania? czy może być czsowe?
                    róznica w cenie to wynika z braku naliczenia 22%? a w niemczech nie naliczaja
                    np. 19% ichniego vatu?
                  • attache1974 Samochód miał być modelem pokazowym 19.01.06, 13:28
                    Ale tak się złożyło że nie zdążył - kiedyś mój wujas kupił autko po Targach
                    Poznańskich - i miał samochód którego w naszym kraju oficjalnie nie było.
                    Jak mówię u mnie przyjmowali zgłoszenia na samochody których w Polsce nie można
                    było obejrzeć - ja zobaczyłem foto w Auto Świecie i od razu mi się spodobał -
                    wnętrze i osiągi zobaczyłem w foce 5 drzwiowej która była w salonie.
                    • attache1974 Do gringo68 19.01.06, 13:33
                      Jednak nie kręcę - albo dostałem lewą homologację :)
                      republika.pl/attache/images/fakturaxxx.JPG
                      • attache1974 A dziś kupując rocznik 2005 19.01.06, 13:37
                        Zapłacił bym pewnie jakieś 40 000 pln - jak zamówiłem swój samochód, i na niego
                        czekałem inny z dealerów zaczął sprzedawać 5 dzwiówki za ceę niższą niż mój
                        dealer miał je w cenniku. Pytam się czemu tak jest - a bo oni mają inny budżet
                        na promocję. A skoro teraz bez łaski sprzedają modele z rocznika 2005 po 50 000
                        pln (5 drzwiówki w wersji FX silver - to znaczy że jakoś im się to i tak
                        kalkuluje)
                        • des4 Re: A dziś kupując rocznik 2005 19.01.06, 13:45
                          attache1974 napisał:

> Zapłacił bym pewnie jakieś 40 000 pln - jak zamówiłem swój samochód, i na
                          niego
                          >
                          > czekałem inny z dealerów zaczął sprzedawać 5 dzwiówki za ceę niższą niż mój
                          > dealer miał je w cenniku. Pytam się czemu tak jest - a bo oni mają inny
                          budżet
                          > na promocję. A skoro teraz bez łaski sprzedają modele z rocznika 2005 po 50
                          000
                          >
                          > pln (5 drzwiówki w wersji FX silver - to znaczy że jakoś im się to i tak
                          > kalkuluje)

Z ciekawości, zachęcony reklamą "Fordostatków" pytalem się kilka dni temu
                          swojego dealera za ile chodzi rocznik 2005 z identycznym wyposażeniem jak mój.
                          okazuje sie, że 2-3 tys. niżej. To jest nowy model, drugi rok w sprzedaży i nie
                          daja się na niego większy upustów. Większe będa, ale za rok. Znajomy kupił
                          zresztą sedana, z prawie identycznym wyposażeniem, dostał 2200 upustu z tytułu
                          rocznika. Zresztą w przypadku upustu rocznikowego ford nie daje extra gadżetów
                          typu radio/chlapacze/dywaniki, a i upust będący wynikiem negocjacji jest
                          znacznie mniejszy. W efekcie dostaje się w sumie te 2-3 tys. upustu. Twój
                          dealer robi za Mikołaja?
                          • attache1974 A kto mówił że radio i chlapaki miałem gratis 19.01.06, 13:53
                            Na fakturze wyraźnie stoii że mam w wyposażeniu dodatkowo:
                            Radio z CD - 2500 pln
                            Autoalarm - 1100 pln
                            Blokada skrzyni - 380 pln
                            Chlapacz (zdzierstwo) - 350 pln
                            Ale musiałem za to zapłacić z własnej kieszeni
                          • attache1974 dziś 5 drzwi w fx silverze z 2005 = 50 000 pln 19.01.06, 13:58
                            5 drzwi - 1.6 100 km wersja fx silver
                            Normalnie przecież 5 drzwi z takim wyposażeniem w roku 2005 kosztował 60 500
                            pln (mam cenniki w pdfie sprawdziłem fx silver tyle właśnie kosztował).
                            Informacja z reklamy jaką dostałem od dealera na pocztę mówi że teraz ten model
                            kosztuje 50 000 pln.
                            • des4 Re: dziś 5 drzwi w fx silverze z 2005 = 50 000 pl 19.01.06, 14:03
                              attache1974 napisał:

> 5 drzwi - 1.6 100 km wersja fx silver
                              > Normalnie przecież 5 drzwi z takim wyposażeniem w roku 2005 kosztował 60 500
                              > pln (mam cenniki w pdfie sprawdziłem fx silver tyle właśnie kosztował).
                              > Informacja z reklamy jaką dostałem od dealera na pocztę mówi że teraz ten
                              model
                              >
                              > kosztuje 50 000 pln.

Człowieku, w jakim świecie żyjesz. Cena cennikowa Ford Polska nijak się ma do
                              rzeczywistości u dealera . Ja zaczynałem nagocjacje z zupłnie innego pooziomu
                              niż cennik. Nikt tak nie kupuje...
                              • attache1974 To jak się pwinno kupować 19.01.06, 14:08
                                Ja wchodziłem i pytałem się ile kosztuje ten a ten samochód no tyle i tyle, a
                                jakie zniżki - no takie a takie.
                                Chodziło mi o porównanie - w 2005 w cenniku było 60 500 dziś jest 50 000 pln -
                                czyli jak dla mnie 10 000 mniej.
                                A jak się powinno kupować według ciebie jeśli w cenniku było 60 500 - to za ile
                                by go TOBIE sprzedali - na pewno nie za te 50 000 za które dziś bez targowania
                                się oddają focusy.
                                • des4 Re: To jak się pwinno kupować 19.01.06, 14:25
                                  No to życzę powodzenia, jeśli kupisz Focusa 2005 w tej wersji za 50 tys....
                                  • attache1974 Tu stoi jak wół nowy FX silver 50 000 pln :) 19.01.06, 17:21
                                    omcmotors.pl/specialoffers4.php?sID=da03166423e451a9627e1f9aaba64de8
                                    Ale może ja nie potrafię czytać
                                    w wyposażeniu standardowym m.in.:
                                    klimatyzacja, ABS, 4 poduszki powietrzne, boczne kurtyny powietrzne,
                                    podgrzewana przednia szyba, elektryczne lusterka i przednie szyby, zdalnie
                                    sterowany centralny zamek, immobilizer, wspomaganie oraz regulacja wysokości
                                    i odległości kierownicy, wersja pięciodrzwiowa cena od 50 700 pln

Strona dealera www.omcmotors.pl
                                    Zakładka - strefa niskich cen
                                    • des4 Re: Tu stoi jak wół nowy FX silver 50 000 pln :) 20.01.06, 08:24
                                      attache1974 napisał:

> omcmotors.pl/specialoffers4.php?sID=da03166423e451a9627e1f9aaba64de8
                                      > Ale może ja nie potrafię czytać
                                      > w wyposażeniu standardowym m.in.:
                                      > klimatyzacja, ABS, 4 poduszki powietrzne, boczne kurtyny powietrzne,
                                      > podgrzewana przednia szyba, elektryczne lusterka i przednie szyby, zdalnie
                                      > sterowany centralny zamek, immobilizer, wspomaganie oraz regulacja wysokości
                                      > i odległości kierownicy, wersja pięciodrzwiowa cena od 50 700 pln
                                      >
                                      > Strona dealera www.omcmotors.pl
                                      > Zakładka - strefa niskich cen

OD 50 700, rocznik 2005.....
                                      • attache1974 Czyli co nie miałem racji że fx'y chodzą od 50 700 20.01.06, 09:49
                                        Mówiłeś że niemożliwe kupić FX'silvera za 50 000 pln. A tu proszę mamy 50 700
                                        czy ja już mam halucynację :).
                                        • des4 Re: Czyli co nie miałem racji że fx'y chodzą od 5 20.01.06, 11:55
                                          attache1974 napisał:

> Mówiłeś że niemożliwe kupić FX'silvera za 50 000 pln. A tu proszę mamy 50 700
                                          > czy ja już mam halucynację :).

O ilę się nie mylę chodzi o rocznik 2005. Pisaliśmy o autach z bieżacego
                                          rocznika. Za ile chodzi rocznik 2006?
                                          • attache1974 Hybaśmy się zapętlili 20.01.06, 14:49
                                            Ja napisałem w którymś momencie że fokę z 2005 można by na wywóz kupić za 40
                                            000 pln skoro u dealera kosztuje 50 000 po zniżce za rocznik (cały czas mówiłem
                                            furce z 2005) z 2006 to faktycznie nie kupi się za 50 700 nic w focusie.
                                            Ustalmy więc na koniec
                                            Z 2005 na wyprzedaży rocznikowej kupimy już fokę od 50 700 zł natomiast kupno
                                            czegoś takiego (w tej cenie) z rocznikiem 2006 bez kombinowania na wywóz za
                                            granicę jest niemożliwe.
                      • gringo68 Re: Do gringo68 19.01.06, 13:38
                        Widocznie była lewa. Polska homologacja sedanów pochodzi z lipca. Pytanie ile
                        kosztów "pozafakturowych" poniosleś...
                        • attache1974 Zero kosztów jak to nazwałeś pozafakturowych 19.01.06, 13:39
                          • gringo68 Re: Zero kosztów jak to nazwałeś pozafakturowych 19.01.06, 13:59
                            Tylko dlaczego masa pojazdu jest prawie 100 kg mniejsza niż stabndardowe 1286
                            kg. Teraz rozumiem cenę, dostaleś wersję "odchudzoną" he he....
                            • attache1974 OOO to ciekawe z tą wagą 19.01.06, 14:04
                              A z kąd ja mam wiedzieć ile on powinien ważyć - no no - czyli co dostałem inną
                              homologację. U mnie chodzi o model z silnikiem 1.6 100km a nie 115 km na pewno
                              mówimy o tym samym silniku a więc i masie.
    • nie.banalny 0 (slownie 'zero') - opusty, nie upustu 19.01.06, 18:42
      Opust (nie upust, bo upuscis to mozesz sobie krwi) to mozesz dostac na bazarach
      za chinska podkoszulke.
      • margaritta1 No to moze "dyskont" ? :-}}} 20.01.06, 11:53
        Dzieki wszystkim za podpowiedzi .
        Niestety , wybor padl na Toyote..
        A jak wielu z Panstwa pisze "Japonczycy trzymaja sie mocno"....

• d7d Re: No to moze "dyskont" ? :-}}} 20.01.06, 12:26
          dlaczego niestety? bo nie będzie upustu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka