Dodaj do ulubionych

Reflektory Xenon Micro DE do Passata 2001

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.02, 18:47
Czy ktoś z szanownych formowiczów przymierzał się do zamontowania Xenonów
Hella Micro DE w Passacie (pod zderzakiem - krata wlotu powietrza)?
Opis xenonów na www.hella.com.pl -> PRODUKTY/AKCESORIA DLA KIEROWCÓW (kod:1FM
008 333-801) lub Auto Swiat Nr.4 23.01.2002 str.32
Zaletą jest zapewne cena - nie tak niska bo to xenony ale bez złodziejskiej
marży VW czyli kilkaset złotych na komplecie. Nie mogę podać dokładnej bo
muszę namierzyć dystrybutorów.
Można się oczywiście pokusić o standardowe oryginalne halogeny
www.hella.com.pl/mainpl/shop/katalog/46.html (jeśli ktoś nie ma) ale
to nie jest to :-(
Wielkie dzięki za konstruktywny feedback.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Reflektory Xenon Micro DE do Passata 2001 12.11.02, 21:44
      Nie będzie konstruktywnego poparcia. Ksenony muszą posiadać obowiązkowo
      wysokociśnieniowe spryskiwacze, samopoziomowanie i odcięcie zasilania w razie
      kolizji. Akcesoryjne reflektory tego nie mają i nie wiem, jakim cudem w ogóle
      dopuszczono je do sprzedaży, a tym bardziej do montażu.
      Pozdrawiam
      • Gość: is300 Re: Reflektory Xenon Micro DE do Passata 2001 IP: *.dyn.optonline.net 12.11.02, 23:55
        greenblack napisał:

> Nie będzie konstruktywnego poparcia. Ksenony muszą posiadać obowiązkowo
        > wysokociśnieniowe spryskiwacze, samopoziomowanie i odcięcie zasilania w
        razie
        > kolizji. Akcesoryjne reflektory tego nie mają i nie wiem, jakim cudem w
        ogóle
        > dopuszczono je do sprzedaży, a tym bardziej do montażu.
        > Pozdrawiam

Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, o czym ty mowisz.
        A niby po co te wysokocisnieniowe spryskiwacze? na jakiego to H*** jak sie tak
        brzydko wyraze.
        Samopoziomowanie? to tez na jaka cholere, wiem ze w kazdych fabrycznie
        montowanych ksenonach to jest i nawet spoko bajer, ale po co da sie i bez tego
        i nie bedziesz za cholere widzial zadnej roznicy.
        Odciecie zasilania w razie wypadku?
        • greenblack Re: Reflektory Xenon Micro DE do Passata 2001 13.11.02, 11:47
          Gość portalu: is300 napisał(a):

> Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, o czym ty mowisz.
          > A niby po co te wysokocisnieniowe spryskiwacze? na jakiego to H*** jak sie
          tak
          > brzydko wyraze.

Co się krępujesz? Już nie takie słowa tu padały, między innymi z Twoich "ust".
          Poza tym to "słowo" pisze się przez "ch" i "u".
          Wysoskociśnieniowe spryskiwacze to przynajmniej w EU wymóg prawny i zdrowego
          rozsądku. Ksenony mają zazwyczaj gładkie szyby i kiedy się zabrudzą ich
          skuteczność znacznie spada, poza tym brud na szkłach zmienia rozłożenie
          strumienia światła i powoduje oślepianie innych i samego kierowcy.

> Samopoziomowanie? to tez na jaka cholere, wiem ze w kazdych fabrycznie
          > montowanych ksenonach to jest i nawet spoko bajer, ale po co da sie i bez
          tego
          > i nie bedziesz za cholere widzial zadnej roznicy.

Może Ty nie zauważysz różnicy, ale inni kierowcy tak. Samopoziomowanie
          dynamiczne zapobiega oślepianiu innych. Taki "spoko bajer" przydałby się
          zresztą nie tylko w ksenonach, ale we wszystkich samochodach podskakujących na
          dziurach i z przeładowanym tyłem, kiedy to świecą w niebo i oczy innych,
          zamiast na drogę.

> Odciecie zasilania w razie wypadku?

Wysokie napięcie w ksenonach mogłoby "przeskoczyć" na karoserię i spowodować
          porażenie osób znajdujących się w samochodzie, ratowników i mogłoby zapalić
          rozlane paliwo.

To wszystko są wymogi prawne obowiązujące w EU. U Was jest inaczej?
          Pozdrawiam
    • Gość: VW 1.8T Re: Reflektory Xenon Micro DE do Passata 2001 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 13:43
      Samopoziomowanie jest wymagane jeśli reflektor jest wyposażony w silnik. W
      przypadku jego awarii zawsze powinien skorygować jego położenie do min aby
      reflektory nie oślepiały innych użytkowników drogi.
      Jeśli dodatkowe reflektory (o których mowa) są zamontowane na śrubach (z
      nakrętkami zabezp. przed odkręcaniem + podkł. sprężynująca) pod zderzakiem i
      prawidłowo ustawione to jest prawie bliskie zera prawdopodobieństwo że "śruba
      się zepsuje" tak jak silnik:-). Częste, okresowe badanie ustawienia jest jednak
      jak najbardziej wskazane!
      Jeśli chodzi o spryskiwacze wysokociśnieniowe to pozostaje "gąbka z wodą" pod
      niskim ciśnieniem :-( co kilkaset km (lub częściej w zależności od warunków
      pogodowych). Układ sam w sobie jest dość drogi trochę pow. 2000PLN a układ
      spryskiwaczy kompletnie nie nadaje się do tak małych reflektorów.
      W przypadku zderzenia układ elektroniczny zapewnia wyłączenie przetwornicy
      obwodu wysokiego napięcia (20kV). Panowie HELLA to nie amatorzy! W przeciwnym
      razie nikt by nie dopuścił tego na rynek EU.
      Ale zdaje się że nie o to pytałem... Dziękuję jednak za odzew.
      • greenblack Re: Reflektory Xenon Micro DE do Passata 2001 13.11.02, 13:54
        Gość portalu: VW 1.8T napisał(a):

> Samopoziomowanie jest wymagane jeśli reflektor jest wyposażony w silnik. W
        > przypadku jego awarii zawsze powinien skorygować jego położenie do min aby
        > reflektory nie oślepiały innych użytkowników drogi.
        > Jeśli dodatkowe reflektory (o których mowa) są zamontowane na śrubach (z
        > nakrętkami zabezp. przed odkręcaniem + podkł. sprężynująca) pod zderzakiem i
        > prawidłowo ustawione to jest prawie bliskie zera prawdopodobieństwo że "śruba
        > się zepsuje" tak jak silnik:-).

To znaczy, że brak silniczka zezwala na oślepianie, tak? Ciekawe, czy jak
        załadujesz bagażnik albo zabierzesz po drodze kilku pasażerów, to będziesz
        wychodził z samochodu i Sobie "korygował"?

Częste, okresowe badanie ustawienia jest jednak
        >
        > jak najbardziej wskazane!
        > Jeśli chodzi o spryskiwacze wysokociśnieniowe to pozostaje "gąbka z wodą" pod
        > niskim ciśnieniem :-( co kilkaset km (lub częściej w zależności od warunków
        > pogodowych). Układ sam w sobie jest dość drogi trochę pow. 2000PLN a układ
        > spryskiwaczy kompletnie nie nadaje się do tak małych reflektorów.

Mimo wszystko, spryskiwacze chyba są wymagane. Producenci muszą je montować,
        jakiś VW 1.8T Sobie zamontuje i już nie musi?

> W przypadku zderzenia układ elektroniczny zapewnia wyłączenie przetwornicy
        > obwodu wysokiego napięcia (20kV). Panowie HELLA to nie amatorzy! W przeciwnym
        > razie nikt by nie dopuścił tego na rynek EU.

To dobrze, ż ejest chciaż to. Ale nie takie rzeczy widziałem! Jest taki układ,
        który pozwala na zamontowanie żarówki ksenonowej w miejsce zwykłej halogenowej.
        Odbłyśnik oczywiście w krótkim czasie ulega stopieniu, niemówiąc o tym, że taka
        przeróbka jest sprzeczna z wszelkimi normami. Odbłyśnik i szyba zwykłego
        reflektora nie są zaprojektowane do takich wynalazków, a inni "dostają po
        oczach".

> Ale zdaje się że nie o to pytałem... Dziękuję jednak za odzew.

Pozdarwiam
        • Gość: Niknejm Wyjaśnienie od stronu obowiązujących przepisów IP: proxy / 143.26.81.* 13.11.02, 14:21
          Czytałem o tym niedawno.
          Świateł takich można używać TYLKO I WYŁĄCZNIE (zgodnie z ich homologacją na
          polskim rynku) jako dodatkowych świateł drogowych (zwanych też długimi).
          Używanie ich jako świateł przeciwmgielnych lub mijania jest ZAKAZANE i podpada
          pod mandat, ew. zatrzymanie dowodu rejestracyjnego.

Pzdr
          Niknejm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka