Dodaj do ulubionych

UWAGA na kurczące się PALIWO

21.02.06, 16:07
Pewnego zimowego popołudnia mój osobisty samochodowy "komornik" zapukał do
baku na dobre , na stację zajechałam na stację i jakież było moje ździwienie
kiedy udało mi się po raz pierwszy w okresie posiadania samochodu który ma
pojemność baku 60l zatankować 61,3 l.
Byłam tak ździwiona że postanowiłam zapytać się pracownika stacji jak to
możliwe???
Podejżewam że w baku choć ze 2 litry jeszcze było.
I tu uwaga odpowiedź :
"Jest zima ,jest bardzo zimno i paliwo się kurczy, a jak się kurczy to do
baku wejdzie mi więcej"
Tak mnie rozbawił do łez, że po prostu odjechałam z uśmiechem na twarzy .
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: UWAGA na kurczące się PALIWO 21.02.06, 16:11
      Ciekawe...

Ciekawe czy kurczy sie wszez, czy wzdluz :-P
      • kasiulek70 Re: UWAGA na kurczące się PALIWO 21.02.06, 16:16
        To w przypadku mojego tankowania na tej stacji bez znaczenia
        w plecy byłam zapewne o jakieś 3-4 litry
        ale traktuję to jako "wałek roku"
        no i oczywiście omijam stację szerokim łukiem:)
      • dothan2 Re: UWAGA na kurczące się PALIWO 21.02.06, 16:33
        kiedyś na BP weszło mi w 60 litrowym baku 64 litry też nie potrafili mi
        wytłumaczyć dlaczego. A poza tym kazali zaplacić, więc wyciagnełem komórke i
        mówie ze dzwonie na policje ze zostałem oszukany więc pani wyszła gdzieś na
        chwile i przyszła i powiedziała czy jak za 60 litrów skasuje to zaplace, więc
        powiedziałem że pewnie ze nie bo przyjechalem mając w baku smialo z 6-7 litrów
        więc policzyli mi 55 litrów - co by nie było 30 zł w kieszeni
        • lotnik78 Re: UWAGA na kurczące się PALIWO 20.03.06, 21:21
          dothan2 napisał:

> kiedyś na BP weszło mi w 60 litrowym baku 64 litry też nie potrafili mi
          > wytłumaczyć dlaczego. A poza tym kazali zaplacić, więc wyciagnełem komórke i
          > mówie ze dzwonie na policje ze zostałem oszukany więc pani wyszła gdzieś na
          > chwile i przyszła i powiedziała czy jak za 60 litrów skasuje to zaplace, więc
          > powiedziałem że pewnie ze nie bo przyjechalem mając w baku smialo z 6-7 litrów
          > więc policzyli mi 55 litrów - co by nie było 30 zł w kieszeni
          Poprostu się nie znasz kolego, a jak byłes fabią to mogłeś wlac około 8 litrów
          więcej niż masz zbiornik bo tak masz skonstruowany zbornik i odpowietrzacz.
    • edek40 Re: UWAGA na kurczące się PALIWO 21.02.06, 16:17
      A wiesz co. To lipa. Przeciez zbiornik tez sie kurczy.
      • kasiulek70 Re: UWAGA na kurczące się PALIWO 21.02.06, 16:18
        edek40 napisał:

> A wiesz co. To lipa. Przeciez zbiornik tez sie kurczy.

> no wiesz o tym niepomyślałam ;)
    • fazi_ze_sztazi nowa fizyka ? 21.02.06, 21:58
      O ILE SIE NIE MYLE TO KUPUJE SIE LITRY PALIWA, A TO JEDNOSTKA OBJETOSCI, JAK
      WIEC SIE MOZE SKURCZYC ??

TLUMACZENIE MOGLO BY MIEC FIZYCZNY SENS GDYBY DUSTRYBUTOR ODLICZAL KILOGRAMY,
      ALE WTEDY TO BY BYLO NA ODWROT, WZROST TEMP. DZIALAL BY NA TWOJA NIEKORZYSC.
      ALE PRZY SPRZEDAZY PLYNOW NA KILOGRAMY ISTNIEJA TABELE PRZELICZENIOWE W
      ZALEZNOSCI OD TEMP.
      PZDR.

P.S. OCZYWISCEI WIEM ZE STACJA MA PODKRECONE LICZNIKI, PISZE SOBIE DLA RELAKSU.
      • robbin2 Re: nowa fizyka ? 21.02.06, 22:20
        moim zdaniem poduszka powietrzna w baku się zmniejszyła
        o ile wszyscy wiemy powinno się tankować w praktyce do pierwszego wyłączenia
        pistoletu.
        no ale kazdy leje jak popadnie czyli po sam kurek
        z tym sie wiąże poduszka powietrzna(bezpieczeństwo w baku) zmniejsza się
        w końcu mozesz dolać około+/- 5 litry paliwa
        • kasiulek70 Re: nowa fizyka ? 21.02.06, 22:37
          Nie powiem że nie zdarzyło mi się "dobijać" paliwa ale to bardzo ,bardzo rzadko
          a poza tym nie udało mi się dolać wtedy więcej niż 1l bo zawsze mnie nudziło
          ciągłe odbijanie pistoletu .
      • typson Re: nowa fizyka ? 21.02.06, 22:51
        > O ILE SIE NIE MYLE TO KUPUJE SIE LITRY PALIWA, A TO JEDNOSTKA OBJETOSCI, JAK
        > WIEC SIE MOZE SKURCZYC ??

dobre, brawo za czujnosc ;)
        • maedma Re: nowa fizyka ? 20.03.06, 07:54
          Co do BP, to zgadzam się. Zawsze jadę prawie do zera i tankuję do pełna i często
          zdarza się , że licznik pokazuje więcej niż książkowa pojemność zbiornika.
          (nawet 3 litry ,pomimo,że w zbiorniku zawsze coś zostaje)
        • totalbalalaykashow Re: nowa fizyka ? 21.03.06, 08:46
          > > O ILE SIE NIE MYLE TO KUPUJE SIE LITRY PALIWA, A TO JEDNOSTKA OBJETOSCI,
          > JAK
          > > WIEC SIE MOZE SKURCZYC ??
          jednostka objętości też może sie kurczyć i rozciągać. kto kupował drewno
          opałowe ten wie ;)
    • marcinc3 to nic dziwnego 20.03.06, 08:42
      to nic diwnego ja czesto leje do baku 42 litrowego 44- 45 do 72 litrowego 72-
      75 i wiadomo ze cos jeszcze jest bo przyjechalem i nnie mysle ze oszukuja
      tylko z reguly wchodzi wiecej
      • skyddad Re: to nic dziwnego 20.03.06, 15:18
        Tak zawsze bylo,dlatego hurtownie kupuja paliwo na calym swiecie na wage.Nie na
        objetosc.Dobrze jest kupic wzimie przy minus 40C a sprzedawac w lecie przy
        plus 30C.Czysty zysk.Pzdr.Sky.
        • pavulon78 Re: to nic dziwnego 20.03.06, 16:33
          Hurtownie kupują paliwo w litrach przeliczone do temperatury 15 st.C. (www.lotos.pl/ceny_paliw/ komentarz po tabelą z cenami) Ale faktem jest że sprzedając te paliwo w litrach rzeczywistych (dystrybutory na stacji odmierzają w litrach rzeczywistych) zimą stacyjnik jest troche do tyłu.
    • walluk Nie czyta tego nikt co by szkole sredia skonczyl?? 20.03.06, 19:50
      Osobnik ktory szczelil taki piekny wyklad o masie musial jakos z kilka lekcji
      opuscic w szkole tak jak i ten ktory uwaza ze firmy paliwowe rozliczaja sie jak
      baby na rynku w XIX wieku - wszystko im jedno czy sprzedaja tone czy dwadziescia
      ton paliwa.
      Co do watku to tlumaczenie pana ze stacji jest zabawne a swoja droga chlop ma
      troche racji ze jak zimno to wszystko sie kurczy. Tak sie zastanawiam czy np.
      bak sie nie mogl troche skurczyc. No bo jesli masz na zewnatrz temp. - 15°C a
      paliwo ze zbiornikow pod ziemia ma powiedzmy 3-5°C. To bak jako taki wykonany
      jest ze stali pytanie tylko o jak duzo moze sie skurczyc bak? Ale wezmy pod
      uwage ze calkowita niezgodnosc ilosci paliwa bedzie w granicach powiedzmy 5
      litrow paliwa to jest niecale 10%. Jesli przeliczy sie ze dystrybutor ma jakis
      blad pomiaru, dotego dochodzi sprawa baku ktory nie wiadomo jak wielki jest,
      temperatury ktora tez na pomiar wplywa to dopuszczalna roznica z 2 litry czy
      trzy moze wyniesc. Nie wiem jak bardzo "podkreca" sie liczniki w dystrybutorach
      (jaka jest norma aby sie klijent nie zorientowal). Przyznam ze nie zawsze jest
      tak ze zbiornik ma 60 litrow i miesci sie tam dokladnie 60 litrow paliwa,
      zazwyczaj miesci sie z pare litrow wiecej. Tak z samochodoewgo doswiadczenia
      wiem ze ciezko (przynajmniej mnie)jest "wyjezdzic" paliwo do konca bo wystarczy
      male pochylenie i jakos mi silnik przerywa i gasnie a i wtedy zaloze sie ze
      jeszcze z litr czy dwa paliwa jest w srodku.
      • skyddad Re: Nie czyta tego nikt co by szkole sredia skonc 20.03.06, 21:03
        Stacja nie ma za wiele profitow,gdyz tanki podziemne w lecie nie maja wyzszej
        temperatury jak 11C.Te troche co jest w rurach u gory to sie nagrzeje ale to
        zaden zysk.
        Pzdr.Sky.
      • macgregor-72 Re: Nie czyta tego nikt co by szkole sredia skonc 20.03.06, 22:58
        o ile wiem to błąd pomiaru dystrybutora to jest "+ -" 3% z tym, że najczęściej jest dla klientów "+" 3%
        • pavulon78 Re: Nie czyta tego nikt co by szkole sredia skonc 21.03.06, 19:09
          Maksymalny dopuszczalny bład pomiaru dla odmierzacza paliw (dystrybutora) wynosi +/- 0,5%. Z tym 3% to troche przegiąłeś. Gdyby legalne było "oszukiwanie" o 3% to każdego TIRa tankującego 200 litrów ON możnaby legalnie orżnąć na 6 litrów (ponad 20 zł)
    • wit911 Re: UWAGA na kurczące się PALIWO 20.03.06, 21:11
      Zbiornik ma z reguly wieksza pojemnosc niz deklarowana przez producenta. Poza
      tym jest jeszcze przewod do wlewu, a on wbrew pozorom sporo miesci. Takze te 2-
      3 litry to zaden kant.
    • lotnik78 Re: UWAGA na kurczące się PALIWO 20.03.06, 21:26
      kasiulek70 napisała:

> Pewnego zimowego popołudnia mój osobisty samochodowy "komornik" zapukał do
      > baku na dobre , na stację zajechałam na stację i jakież było moje ździwienie
      > kiedy udało mi się po raz pierwszy w okresie posiadania samochodu który ma
      > pojemność baku 60l zatankować 61,3 l.
      > Byłam tak ździwiona że postanowiłam zapytać się pracownika stacji jak to
      > możliwe???
      > Podejżewam że w baku choć ze 2 litry jeszcze było.
      > I tu uwaga odpowiedź :
      > "Jest zima ,jest bardzo zimno i paliwo się kurczy, a jak się kurczy to do
      > baku wejdzie mi więcej"
      > Tak mnie rozbawił do łez, że po prostu odjechałam z uśmiechem na twarzy .
      Oj kasiulku a ja mam usmiech na twarzy jak czytam twój post. Do zbiormika 60l
      możesz czasami wlac 70 litrów paliza zalerzy to od konstrukcji zbiornika i
      odpowietrznika oraz przewodów dolotowych
      • kasiulek70 Re: UWAGA na kurczące się PALIWO 21.03.06, 09:54
        lotnik78 napisał
        >
        > Oj kasiulku a ja mam usmiech na twarzy jak czytam twój post. Do zbiormika 60l
        > możesz czasami wlac 70 litrów paliza zalerzy to od konstrukcji zbiornika i
        > odpowietrznika oraz przewodów dolotowych

Wyobraź sobie usmiechnięty że paliwo wlewałam do pierwszego odbicia
        pistoletu ,zatem nie mogłam wykorzystać do max jak to napisałeś przewodów
        dolotowych!!!
    • benek56 Przepraszam że będzie o plityce 21.03.06, 11:16
      To proste. Mamy do czynienia z przemyślanym dzialaniem. Chodzi o zmniejszenie
      wielkości wzorców miar. Zaczyna się od jednostek obiętości, ale tak naprawdę,
      docelowo chodzi o zmniejszenie jednostki dlugości. Wzorzec metra ma teraz w
      Polsce wynosić jakieś 80cm. poto, żeby kurduple typu Gosiewski, Kaczyńscy mogli
      powiedzież, że mają metr sześćdziesiąt wzrosu. Ciekawa tylko, co na to Giertych?
    • quak Re: UWAGA na kurczące się PALIWO 21.03.06, 20:25
      W każdym baku jest pewna objętość, która zazwyczaj się nie wypełnia. Nie pozwalaj tankować pracownikom stacji i najpewniej problem zniknie - bo oni leją ile wlezie - w końcu z tego żyją.
      Czemu nikt z tych, którzy zatankowali więcej niż wynosi podawana przez producenta pojemność baku nie napisze ile kilometrów na tym paliwie przejechał, lub co pokazywał ich komputer w samochodzie - w końcu łatwo to sprawdzić po przebiegu samochodu.
      U mnie się zgadzało - młody chłopak wlał mi prawie 10 litrów więcej niż wynosi pojemność baku, ale przejechałem na tym poliwie ponad 100 km więcej niż zazwyczaj.
      Takie było moje (podkreślam, że jednorazowe) doświadczenie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka