IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 03.06.01, 22:07
Mam pytanie czy warto kupic ten model Alfy? Prosze o porade i z gory dzieki.
Piszcie co wiecie o tym modelu i co bedzie mi pomocne przy wyborze. Dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pitz Re: Alfa 147 IP: 157.25.125.* 04.06.01, 11:23
      Ani ten, ani inny. To badziewie pierwszej wody, tylko w ladnym opakowaniu.
      • Gość: ffmarkus Re: Alfa 147 IP: *.icpnet.pl 04.06.01, 13:52
        Raczej się z Tobą nie zgodzę .Większych szczegółów nie znam (nie jeździłem tym wozem) ale system Bose
        brzmi nieźle.Podobnie z systemem Seleespeed .Silniki też mają kopa a nadwozie i wnętrze mówią same za siebie.
        Poza tym w serii w kompakcie ,jakim jest 147 ,6 poduch ,ABS itp. to coś znaczy .Jak na taki stan rzeczy patrząc
        to nawet najdroższa wersja 2.0 Seleespeed za około 86.000 nie jest droga (najtańsza za 60.000 też brzmi
        korzystnie ) PZDR
        • Gość: Pitz Re: Alfa 147 IP: 157.25.125.* 04.06.01, 14:54
          Ja nie mowie o wyposazeniu, ale o jakosci. Nie mialem
          przyjemnosci ze 147, ale ze 145. Juz zreszta
          opisywalem na tym formum przypadlosci tego pojazdu,
          ktory po 50 tys. i poltora roku jezdzenia nie nadawal
          sie do niczego. Zreszta skalkuluj sam - tyle
          wyposazenia za w sumie nie za duzo kasy. Nic sie nie
          bierze z powietrza, musza oszczedzac na jakosci -
          tansze materialy, mniejsza trwalosc. Pol biedy jak to
          pojdzie na tapicerke - bedzie trzeszczec, wycierac
          sie, ale jak daja tanie materialy na silnik i osprzet,
          to potem sa takie numery jak pasek rozrzadu, czy
          pekniety kadlub silnika (mowie o konkretnym
          przypadku). Mam znajomego ktory jezdzi taka nowka 2.0
          selespeed (czy jak to sie tam nazywa). Jak sie z nim
          spotkam i pogadam, to dam Wam znac jak to sie
          zachowuje (na razie calkiem nowe, to moze poprawnie).
          • Gość: ffmarkus Re: Alfa 147 IP: *.icpnet.pl 05.06.01, 12:33
            Stosunkowo niska cena w stosunku do wyposażenia to tylko korzyść .Zresztą spójrz też na nową Lagunę ,która
            w serii ma jeszcze więcej niż 147 mając jednocześnie podobną cenę (64000zł.). PZDR
            • Gość: Artur R. Re: Alfa 147 IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 05.06.01, 13:48
              Zgadza sie alfa 147 to wyrafinowany stylistyczne samochód! (piekny) Jednak alfa
              mimo istotnej poprawy jakosci (od modelu 156)nadal jest autem przysparzajacym
              sporo klopotow. Dodatkowo dochodzi klopot iz jest to auto nowe a wiec pierwszy
              rok produkcji to poligon doswiadczalny! Jednak biorac pod uwage brzmienie
              silnika oraz ta adrenaline jaka alfa dostarcza to bym sie nie ogladal
              specjalnie i kupil (jak sie popsuje to naprawia!) Nie polecam slabszej wersji
              1.6 bodajze 105 km bo to faktycznie przyspiesza w 11,8 do 100 km/h a to mulator
              jesli to 1.6 120konikow lub 2.0 tylko szkoda ze jest z tym salespeed bo to
              temperuje ognisty charakter (156 2.0 manual 8,8 sec 100km/h a sales 9,7!
              lipa!!! chyba ze ktos smiga po zakretach jak wariat to polecam) P.S. moj koles
              ma alfe 1.8 156 pierwsza produkcja tj. 1998 i mial ladne historie ale dla
              milosnika aut to pestka. Sprawdz jescze megana coupe 2.0 IDE z bezposrednim
              wtryskiem 140 KM 8,6 do 100 super zawiecha full wyposazenie dojrzale auto
              (jakość bezpieczenstwo!) za okolo 65 tys PLN polecam!
        • Gość: Niknejm Re: Alfa 147 IP: *.pg.com 04.06.01, 15:02
          Witam,
          Jak ktoś lubi gadżety, to Bose i Selespeed brzmią super. Ale jeśli chodzi o
          jeżdżenie (BEZPROBLEMOWE) to nie polecam Alfy, ani nic innego z koncenu Fiat
          (no chyba, że Ferrari :-)). Jeździłem kilkoma Fiatami i denerowały mnie częste
          usterki. A jeśli wierzyć raportom TUV i ADAC, to Alfy są jeszcze bardziej
          awaryjne od Fiatów. Do tego jest to nowy model, więc dołożą się tzw. usterki
          wieku dziecięcego (patrz problem z Fiatami Punto II, których właściciele
          wzywani są do serwisów z powodu usterki układów kierowniczych).
          Swoją drogą czytałem testy systemu Selespeed i niestety nie bardzo zdaje on
          egzamin. Elektronika jest słabo dopracowana, i zmiana biegów zajmuje sporo
          więcej czasu niż w przekładniach konwencjonalnych - a powinno być dokładnie na
          odwrót.
          Moim skromnym zdaniem - za te pieniądze można kupić samochód dużo trwalszy i
          niezawodniejszy. Choć niekoniecznie ładniejszy - Alfa jest rzeczywoiście bardzo
          ładna.

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: sin Re: Alfa 147 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.01, 19:41
            Nie ma ładniejszego auta. I to na pewno nie tylko urok nowości. Samochód ma
            świetne silniki ( JTD z intercoolerem nie ma konkurencji- szybciej do setki niż
            120 KM benzynowy ) i masę wynalazków tam gdzie trzeba (świetne zawieszenie).
            Piękne i wyjątkowe. Byłem na niedawno zakończonym rajdzie alf przez Polskę i na
            pewno jedno z wrażeń to takie, że Włosi mieli już od lat 30-tych technologię i
            design na najwyższym poziomie. A że stosunkowo niedrogi? To ma być wada?? Ja
            teraz mogę sobie tylko pomarzyć: Ciemnogranatowa alfa z czerwoną skórzaną
            tapicerką...
            • Gość: Sławek Re: Alfa 147 IP: *.artcom.pl 05.06.01, 15:58
              Czy 65 koła za podstawową wersję samochodu kompaktowego to cena okazyjna? -
              zastanówcie się czasem co piszecie :)
              pozdro
              • Gość: ffmarkus Re: Alfa 147 IP: *.icpnet.pl 05.06.01, 22:21
                Podstawa kosztuje 61000 a w serii masz 6Air-ów ,ABS ,
                el.szyby ,el.lusterka ,centralka ,serwo itp. a to już
                brzmi lepiej .Ceny innych kompaktów zaczynają się od
                50000zł. ale większość ma gorsze wyposażenie
                (m.in.2 poduchy).Zresztą żaden nie ma tego sportowego
                ducha i brzmienia ALFY
                • Gość: mial Re: Alfa 147 IP: *.p.lodz.pl 06.06.01, 10:32
                  Alfa nadaje sie dla alfistow i dla tych co chca sobie przedlozyc penisa.
                  co do wygladu "kobieta na fotelu ginekologicznym".
                  nie wiem czy jest to atrakcyjne ,osobiscie wole 145
                  a co do techniki nie mam zdania to wyjdzie w "praniu"
    • Gość: GISELLE Re: Alfa 147 IP: *.pl 06.06.01, 12:27
      sama od 2 miesięcy jeżdżę alfą 147, kupiłam ją ze względu na wygląd- jest
      najładniejszysm samochodem, jaki tylko mogli wykreować, moja jest czarna,
      prowadzi się ją leciusieńko, nie wywija żadnych numerów, nie wierzę wam
      chłopaki, że w alfie są takie sytuacje jak wymieniacie. Po prostu jesteście
      zazdrośni, że wy spłacacie w ratach swoje chłamy typu cinquecento, albo ibizę,
      a laseczki rozbijają się nowym Romeem. jesteście żałośni znacie się na
      samochodach jak kura na pieprzu.
      Giselle Samorozzi
      • Gość: Niknejm Re: Alfa 147 IP: *.pg.com 06.06.01, 13:32
        Oj Kochana, chyba sama masz kompleksy i leczysz je Alfą :-)
        Mój 'chłam' to Honda Civic 1.8VTi, 170KM mocy, 7.5s do setki, 235km/h Vmax. I
        mi się akurat podoba - bardziej niż Alfa. Bo nie to ładne, co ładne, ale co się
        komu podoba. W dodatku statystyki niezawodności ADAC i TUV przemawiają raczej
        za Hondą niż Alfą. Stąd moje odniesienie do niezawodności w pierwszym poście.
        Sorki, takie są fakty.
        Nie pisałem tego wszystkiego poprzednio, ale Twój post lekko mnie sprowokował.

Mimo tego szczerze pozdrawiam,
        Niknejm

• daltonista Re: Alfa 147 07.06.01, 10:46
        No tak, 147 podoba mi się bardzo. Najbardziej czerwona. Wnętrze jest też
        odlotowe. Dzieło sztuki, nie wiem czy inżynierskiej. Czas pokaże jak się bedą
        sprawować. Sam spłacam chłam seicento, ma tylko 54km i 15 sek do setki. I nawet
        nie mogę sobie nim przedłużyć penisa. Na samochodach nie znam się wogóle. Wiem
        tylko gdzie wkłada się węża od paliwa. Na kobitkach w alfach też nie znam się
        wogóle. Mogę się tylko domyślać gdzie wkłada się... bo pogadać to się chyba nie
        da. Sama chociaż zarobiłaś na tę alfę? Czy Ci ją ktoś kupił? Zazdrościć Ci nie
        będę bo raczej nie ma czego. Masz alfę, ale chyba nie masz czego innego. wyrazy
        szacunku. daltonista
        • Gość: ALPHA Re: Alfa 147 do daltonisty IP: *.pl 07.06.01, 19:57
          owszem, daltonisto, sama na nią zarobiłam, ponieważ tak się składa, że dobrze
          zarabiam jako szef(owa) jednego z przedstawicielstw większych światowych
          banków. Żeby zdobyć to stanowisko, musiałam popisać sie nie tylko jazdą moją
          alfą ( posiadam zawodowe prawo jazdy), ale również dużą wiedzą i zdolnościami,
          o jakich Ty napewno nie masz pojęcia. Więc proszę Cię bardzo, nie pisz
          bezmyślnie, że "czegoś" mi brakuje, bo zapewniam cię, że pod ŻADNYM WZGLĘDEM
          niczego mi nie brakuje.
          • daltonista Re: Alfa 147 do daltonisty 08.06.01, 07:54
            No to gratuluje. Bo ja jestem tylko szefem oddziału jednej z wiekszych polskich
            firm informatycznych i pewnie posiadam wiedze i umiejetnosci, bez ktorych twoj
            bank utonąłby w papierach. Mimo to jeżdże chłamem na raty. Na prowincji droga
            alfisti, nie zarabia sie tak jak w stolicy wiec sie nie wywyzszaj i nie traktuj
            z gory posiadaczy tanszych samochodów i cieńszych portfeli. Pomimo twojej
            wiedzy merytorycznej w bankowosci, kompetencji i stanowiska, to chyba jednak
            troche Ci brakuje.
            • Gość: Fan Re: Alfa 147 do daltonisty IP: 216.34.244.* 08.06.01, 09:37
              Mysle, ze kolega nie czyta tematu, a przeciez tresc
              jest nastepujaca:
              "Mam pytanie czy warto kupic ten model Alfy? Prosze o
              porade i z gory dzieki.
              Piszcie co wiecie o tym modelu i co bedzie mi pomocne
              przy wyborze. Dzieki."
              Tak wiec jesli jezdzisz chlamem "600" i nie masz
              pojecia o samochodach to chyba powinienes pisac w
              innym topic-u. pzdrw.
          • Gość: Niknejm Re: Alfa 147 do daltonisty IP: *.pg.com 08.06.01, 09:49
            Gość portalu: ALPHA napisał(a):

> owszem, daltonisto, sama na nią zarobiłam, ponieważ tak się składa, że dobrze
            > zarabiam jako szef(owa) jednego z przedstawicielstw większych światowych
            > banków. Żeby zdobyć to stanowisko, musiałam popisać sie nie tylko jazdą moją
            > alfą ( posiadam zawodowe prawo jazdy), ale również dużą wiedzą i zdolnościami,
            > o jakich Ty napewno nie masz pojęcia. Więc proszę Cię bardzo, nie pisz
            > bezmyślnie, że "czegoś" mi brakuje, bo zapewniam cię, że pod ŻADNYM WZGLĘDEM
            > niczego mi nie brakuje.

Może za wyjątkiem odrobiny kultury, wyważonych sądów i szacunku dla innych ludzi.
            Nie zazdroszczę Twoim podwładnym...

Pozdrawiam,
            Niknejm
      • Gość: Rafał Re: Alfa 147 IP: *.chello.pl 07.06.01, 12:20
        Sam jeżdzę Alfą . Może się i czasem psuje , ale miny łysych palantów w
        BMW ,tłustych wieprzów w Mercach i sruli w Volkswagenach skutecznie mi to
        wynagradzają , A poza tym jeśli kogoś nie stać , to salony Skody i Daewoo
        zapraszają. Taki to już urok motoryzacji !!!
        Pozdrawiam wszystkich Alfisti !
        • Gość: mial Re: Alfa 147 IP: *.p.lodz.pl 07.06.01, 14:56
          Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Sam jeżdzę Alfą . Może się i czasem psuje , ale miny łysych palantów w
          > BMW ,tłustych wieprzów w Mercach i sruli w Volkswagenach skutecznie mi to
          > wynagradzają , A poza tym jeśli kogoś nie stać , to salony Skody i Daewoo
          > zapraszają. Taki to już urok motoryzacji !!!
          > Pozdrawiam wszystkich Alfisti !
          zeby kupic przyzwojta skode to tez trzeba miec portfel
      • Gość: Artur R. Re: Gisella IP: *.vx.pl 11.06.01, 19:05
        Gratuluje! Niech się buraki uczą! Więcej obiektywizmu sobie i nam wszystkim. A
        tak nawiasem to ciekawe czy twoja uroda komponuje sie z piękną Alfa Romeo 147.
        Pozdrawiam :) Artur
        • Gość: Giselle do Artura R. IP: *.pl 12.06.01, 21:05
          jeżeli to nie było pytanie retoryczne, to pozwolę sobie na nie odpowiedzieć.
          Zatem moja uroda jest wprost proporcjonalna do uroku mojego samochodu, (możesz
          mnie aktualnie zobaczyć w jednej z reklam kosmetyków do pięlęgnacji ciała) a w
          której? - to zostawiam twojej wyobrażni :)
          pozdrawiam- Giselle
          • Gość: hamek Re: do Artura R. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 22:51
            Clerasil? (oczywiscie przed kuracja, bo po zastosowaniu musialas miec dublerke)
            • Gość: Artur R. Re: do Lady Gisell IP: *.vx.pl 13.06.01, 17:27
              Gratuluję poczucia wlasnej wartości!(rzadko w Polsce
              mam z tym do czynienia)Dzięki Tobie chyba zmienię
              megana coupe na Alfe 147 (2.0 bez salespeed). Właśnie
              jeżdziłem tym wyrafinowanym autkiem i przyznam że
              zrobiło na mnie wrażenie. Tylko że 1.6 trochę za
              słaby! Zachęcam do napisania o wrażeniach z jazd Alfą.
              Mistrzpatelni@poczta.fm.
              pozdrawiam Artur R.
              • Gość: burak Re: do Artura R. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 23:40
                nie za bardzo sie napaliles? zreszta niech sama zainteresowana odpowie...
      • Gość: hamek Re: Alfa 147 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 23:00
        Podoba mi sie ale odstraszyla mnie slawna juz awaryjnosc AR. Dlatego wybralem
        hądę, ktora oprocz niezlego wygladu, przyspieszenia, ze az wyciska w fotel
        pryszcze z plecow (niepotrzebne zadne chemikalia) ma tez jakosc i sie nie
        psuje. A samochodu nie kupuje sie przeciez na 1 rok kiedy jest gwarancja,
        prawda? Poza tym moja dziewczyna powiedziala, ze AR 147 wyglada jak buldog. Ja
        sie z nia nie zgadzam w tym akurat temacie ale jednak mialo to wplyw na moj
        wybor. Nie patrze jednak z gory na jezdzacych innymi samochodami...
        • Gość: Fan Re: Alfa 147 IP: 212.244.241.* 12.06.01, 23:05
          ...co innego niezły wygląd a co innego dzieło sztuki wzorniczej...pzdrw
          • Gość: hamek Re: Alfa 147 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 23:14
            piszac "niezly" bylem po prostu skromny (w przeciwienstwie do wlascicielki
            AR147) - on jest wspanialy.
    • Gość: lodziani Re: Alfa 147 IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 07.06.01, 00:12
      Mam alfe 147(120 KM) i jestem bardzo zadowolny - kapitalnie trzyma sie drogi ,
      dobrze wykończone wnetrze, centralka pokladowa, dobre radio, CD, klimatyzacja
      dwuobiegowa. Z przodu bardzo wygodna, z tyłu trochę mniej. Wadą w jeżdzie
      miejskiej jest duzy promień skretu i nie najlepsza widoczność do tyłu. Po 2000
      km trzeba było ustawić elekronike - samochód znacżaćo mniej zaczął spalać.
      A poza tym samochód ma w sobie coś niewyrażalnego (design, może coś innego, nie
      wiem), czego nie mial np Focus (też 120 KM)-moj poprzedni samochód.
      • Gość: ffmarkus Re: Alfa 147 IP: *.icpnet.pl 07.06.01, 21:06
        Jeżeli chodzi o widoczność to nie pękaj .Teraz w każdym nowym samochodzie nie widać do "tylca" .Liczy się
        przede wszystkim design nadwozia a nie praktyczność w tym względzie .
        Druga sprawa to zastanawia mnie jakiego Focusa miałeś ? O podobnej mocy to są 1.8 (115 KM) 2.0(130) oraz
        1.8 DTi (90KM) ale o 120KM w Foce to nie słyszałem . PZDR
    • Gość: Fan Re: Alfa 147 IP: *.net.external.hp.com 07.06.01, 11:27
      Decyzja o zakupie alfy zalezy od tego czy lubisz jezdzic czy sie wozic. Co do
      awaryjnosci alf to niestety rzeczywiscie wzrosla po przejeciu przez fiata i
      modele 145, 146, 155 byly kompletna klapa, jednak 156 to juz zupelnie co
      innego. Wg producenta 147 ma byc jeszcze lepsza... Porownujac jednak alfe do
      innych marek to usterkowosc z pewnoscia nie jest wieksza a raporty TUV i ADAC
      od wielu lat faworyzuja niemieckie samochody wsrod aut europejskich. Swietne
      wyposazenie i osiagi + nieporównywalny z innymi compact-ami design to mix za
      ktory warto tyle zaplacic.
      Przez pare lat sam jezdzilem alfa 33 i specjalnie nie narzekalem ani na
      awaryjnosc ani na brak przyjemnosci z jazdy i gdybym aktualnie stal przed
      wyborem to prawdopodobnie dalbym sie skusic wlasnie na 147. pzdrw.
    • Gość: BIG 7 Re: Alfa 147 IP: *.zus.pl 08.06.01, 10:22
      Cześć. Na wstępie: NIE czytaj nawet wypowiedzi ludzi piszących np. "alfy to
      badziew, miałem alfe 145 czy 146 i po tylu a tylu nie nadawała się do
      niczego..."
      Większość "ICH" wiadomości pochodzi z zasłyszanych opinii a o samej jeździe nie
      mówiąc o eksploatacji w ich przypadku nie było mowy. Moja mama ma 145 1.6 TS
      1998 r. i nie narzeka. Powiem więcej przez ponad 77 tyś. kilometrów nie miała
      żadnej awarii (oprócz wyrżnięcia dziury w misce olejowej...moja w tym ręka).

Jeżeli tylko Cię stać na takie auto to bierz (będziesz jednym z pierwszych
      testujących). Jak NARAZIE wygląda nieźle - bo na obiektywne oceny co do ich
      użytkowania trzeba poczekać. Przecież to świeże auto na POLSKICH drogach.
    • Gość: ffmarkus Re: Alfa 147 IP: 62.21.16.* 08.06.01, 11:54
      Jest to oczywiście nówka ,ale nieźle rozchwytywana .Już po polskich drogach jeździ ponad 200sztuk 147-mek.
      Najlepiej to "dorwij" na jakimś parkingu pod hipersupermarketem kierowcę tej fury i wypytaj o wrażenia .Zawsze
      właściciel powie najwięcej i da najcelniejsze uwagi . Mimo wszystko jednak uważam ,że warto ją nabyć .PZDR
    • Gość: Pawel Re: Alfa 147 IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 12.06.01, 00:18
      Dzieki za wszelkie opinie na temat tego autka. Bedzie to moj pierwszy samochod
      na ktory sam nie zarobie, ale mam nadzieje ze nikt sie za to ne obrazi ;)).
      Chyba jednak sie skusze na to cudo na kolkach :). Pozdrawiam
      • Gość: Pitz Re: Alfa 147 IP: 157.25.125.* 12.06.01, 09:29
        Wlasnie przeczytalem, ze za 3000 zl. mozna sobie do tego czegos dokupic
        trzyletnia gwarancje z ograniczeniem do 100 000 km.! To jest po prostu poczatek
        konca Alfy - oni musza na tym zbankrutowac! Takie auto to do 100 000 km to
        pewnie ze 100 napraw, srednio jedna na 1000 km.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka