kitty.dk 11.03.06, 22:12 hej...czy orientuje sie ktos ile kosztuje wymiana sprzegla?(samochod to opel astra rocznik 93 albo 94(niepamietam dokladnie) pozdrawiam:) Link Zgłoś Obserwuj wątek
wahacz Re: naprawa samochodu 11.03.06, 22:18 kitty.dk napisała: > hej...czy orientuje sie ktos ile kosztuje wymiana sprzegla?(samochod to opel > astra rocznik 93 albo 94(niepamietam dokladnie) pozdrawiam:) benzyna czy diesel? około 500 zł Link Zgłoś
kitty.dk Re: naprawa samochodu 11.03.06, 22:20 benzyna...a jak z montazem tego? ile to kosztuje?:) Link Zgłoś
wahacz Re: naprawa samochodu 11.03.06, 22:26 kitty.dk napisała: > benzyna...a jak z montazem tego? ile to kosztuje?:) calosc tyle, sprzeglo kosztuje 300- 400 zł robocizna 200- 300 zł Link Zgłoś
lapufkasz Re: naprawa samochodu 11.03.06, 22:29 wahacz napisał: > kitty.dk napisała: > > benzyna...a jak z montazem tego? ile to kosztuje?:) > > calosc tyle, sprzeglo kosztuje 300- 400 zł robocizna 200- 300 zł oho juz widze tych mechanikow co beda wyjmowac skrzynie biegow z takiego samochodu za 200zl. Robocizna to 500zl + 400 najmniej na czesci . Link Zgłoś
wahacz Re: naprawa samochodu 11.03.06, 22:33 lapufkasz napisał: > oho juz widze tych mechanikow co beda wyjmowac skrzynie biegow z takiego > samochodu za 200zl. > Robocizna to 500zl + 400 najmniej na czesci . sa rozne auta, w niektorych trzeba wyjac silnik by wymienic sprzeglo w niektorych nie, astra to proste tradycyjne auto i 500 zl za sama robocizne przy wymianie sprzegla to zdzierstwo. 200 zl kosztuje robocizna - wymiana sprzegla w punto gdzie jest ona dosc latwa, 500 zl to wzialbym za citroena xm gdzie jest tyle roboty ze glowa boli. Link Zgłoś
lapufkasz Re: naprawa samochodu 11.03.06, 22:36 wahacz napisał: > sa rozne auta, w niektorych trzeba wyjac silnik by wymienic sprzeglo w > niektorych nie, astra to proste tradycyjne auto i 500 zl za sama robocizne przy > > wymianie sprzegla to zdzierstwo. 200 zl kosztuje robocizna - wymiana sprzegla w > > punto gdzie jest ona dosc latwa, 500 zl to wzialbym za citroena xm gdzie jest > tyle roboty ze glowa boli. Chyba nigdy nie wyjmowales skrzyni biegow w samochodach z ulozonym poprzecznie silnikiem.Zdaje sie ze kadety mialy jakos tak to rozwiazane ze nie trzeba bylo nawet odkrecac skrzyni biegow ale to byl wyjatek. Link Zgłoś
wahacz Re: naprawa samochodu 11.03.06, 22:38 lapufkasz napisał: > Chyba nigdy nie wyjmowales skrzyni biegow w samochodach z ulozonym > poprzecznie silnikiem.Zdaje sie ze kadety mialy jakos tak to rozwiazane ze > nie trzeba bylo nawet odkrecac skrzyni biegow ale to byl wyjatek. nie bardzo rozumiem o co chodzi oswiec mnie prosze Link Zgłoś
lapufkasz Re: naprawa samochodu 11.03.06, 22:42 wahacz napisał: > nie bardzo rozumiem o co chodzi oswiec mnie prosze A wczym mam ciebie oswiecac idz otorz maske w Astrze i zobacz jakie masz mozliwosci wyjecia skrzyni biego ,nie da rady jej odsunac trzeba ja wymontowac a to nie jest tak hop-siup Link Zgłoś
wahacz Re: naprawa samochodu 11.03.06, 22:45 lapufkasz napisał: > A wczym mam ciebie oswiecac idz otorz maske w Astrze i zobacz jakie masz > mozliwosci wyjecia skrzyni biego ,nie da rady jej odsunac trzeba ja > wymontowac a to nie jest tak hop-siup no i? prawde mowiac nadal nie bardzo rozumiem, a kto mowil ze skrzyni nie bedzie się wyjmować? Link Zgłoś
lapufkasz Re: naprawa samochodu 11.03.06, 22:52 wahacz napisał: > no i? prawde mowiac nadal nie bardzo rozumiem, a kto mowil ze skrzyni nie > bedzie się wyjmować? I co myslisz ze ktos bedzie sie pol dnia uzeral ze skrzynia za 200zl? Link Zgłoś
wahacz Re: naprawa samochodu 11.03.06, 23:01 lapufkasz napisał: > I co myslisz ze ktos bedzie sie pol dnia uzeral ze skrzynia za 200zl? a co kiepskie wynagrodzenie za pol dnia pracy 200 zl przy placy minimalnej 850 brutto czyli jakies 650 zl na reke gdzie wielu ludzi za place minimalna pracuje ile jest srednie wynagordzenie w kraju? 2500 zł czyli jesli bedzie sie robilo jedno sprzeglo dziennie x 20 dni roboczych to ma sie 4000 zł czyli znacznie powyzej sredniej krajowej. wiesz niektorzy zarabniaja i 10000 zl dziennie ale nie kazdy mieszka w warszawie i pracuje w duzej firmie niekotrzy maja male warszaty i ledwo dysza by przezyc Link Zgłoś
devote Re: naprawa samochodu 11.03.06, 23:45 lapufkasz napisał: > I co myslisz ze ktos bedzie sie pol dnia uzeral ze skrzynia za 200zl? nie jeden chcialby tyle zarabiac Link Zgłoś
logis_on_line Re: naprawa samochodu 12.03.06, 09:12 > nie jeden chcialby tyle zarabiac To nie jest czysty zysk. Jest jeszcze koszt utrzymania warsztatu, narzędzia, literatura (trzeba się uczyć), szkolenia i nieraz 'frycowe' oraz wszelkie ZUS-y i podatki. Mam kolegę prowadzącego zakład i wiem ile człowiek pracuje i co ma. Pozdrawiam Link Zgłoś
devote Re: naprawa samochodu 12.03.06, 16:58 logis_on_line napisał: > > nie jeden chcialby tyle zarabiac > > To nie jest czysty zysk. Jest jeszcze koszt utrzymania warsztatu, narzędzia, > literatura (trzeba się uczyć), szkolenia i nieraz 'frycowe' oraz wszelkie ZUS- y > > i podatki. > Mam kolegę prowadzącego zakład i wiem ile człowiek pracuje i co ma. > Pozdrawiam no ale chyba robi wiecej napraw w ciagu miesiaca niz tylko to o ktorym tu mowimy Link Zgłoś
devote Re: naprawa samochodu 11.03.06, 23:47 wahacz napisał: > sa rozne auta, w niektorych trzeba wyjac silnik by wymienic sprzeglo ciekawy jestem w jakim trzeba wyjmowac silnik Link Zgłoś
wahacz Re: naprawa samochodu 11.03.06, 23:59 devote napisał: > > sa rozne auta, w niektorych trzeba wyjac silnik by wymienic sprzeglo > > ciekawy jestem w jakim trzeba wyjmowac silnik oj duzo aut jest takich, w zasadzie robiac solidnie chyba w wiekszosci trzeba by bylo wyjac caly silnik ale czesto robi sie na leniucha "spuszczajac" w dol sama skrzynie. wspomnany juz citroen xm jest autem gdzie trzeba wyjac caly silnik dlatego koszt calego sprzegla to okolo 1000 zl (500 czesci +500 robocizna). W autoswiecie jak testowali Fabie na dystansie 100 tys km zepsula im sie skrzynia po 40 tys i by ja wyjac tez wyjmowali caly silnik - widac na zdjeciach. Link Zgłoś
kitty.dk Re: naprawa samochodu 11.03.06, 22:30 niewazne..u mnie bym zaplacila okolo 5000zl :) takze niewazne czy 200 czy 500 zl wiecej;) Link Zgłoś
brofran Re: naprawa samochodu 11.03.06, 23:43 Czy zero sie dopisalo? Gdzie tak zdzieraja- u nas.... to samochod na chodzie do jezdzenia przez 5 lat jeszcze, za te cene mozna kupic! Link Zgłoś
kitty.dk Re: naprawa samochodu 11.03.06, 23:52 no w danii powiedziano mi ze musze liczyc okolo 10 tysiecy koron...czyli okolo 5 tyz zlotych....stad pomysl przyjechania do polski:D Link Zgłoś
gogggo Re: naprawa samochodu 12.03.06, 10:44 Bardzo mi się podoba przebieg dyskusji.Klient dokona naprawy za 20% ceny /z Danii/,a forumowicze będą jeszcze długo doradzać.Czy 30O to drogo? Link Zgłoś