Dodaj do ulubionych

zamarzające drzwi

IP: *.acn.waw.pl 14.12.02, 06:55
Może macie jakiś sposób,chodzi o tylne drzwi ,przy takich mrozach boję się
ich otwierać,mam wrażenie że klameczka w środku nie wróci na swoje miejsce.
Samochód ma 10 lat ,drzwi z przodu częściej się otwiera.
Czy można samemu jaloś "naoliwić" te tylne drzwi i gdzie nalać i czego
całych drzwi przecież nie rozkręce, a specjalisa?,
na razie musi poczekać.
Obserwuj wątek
    • Gość: heatseeker Re: zamarzające drzwi IP: *.icis.pcz.czest.pl 14.12.02, 13:49
      Polecam WD40 - popryskaj wszystkie laczenia do ktorych uda ci sie dojsc, jedna
      uwaga na tapicerke - to jest preparat ropopochodny! Nadmiar trzeba dokladnie
      wytrzec. Wkladki zamkow rowniez 'psiknij' - ja przez cala zime mam 0 problemow
      z dostawaniem sie do samochodu. Acha - jeszcze np. wazelina techniczna lub odp.
      preparacik silikonowy na uszczelki drzwi.
      Byle do wiosny!
      Pozdro
      • Gość: Sven Re: zamarzające drzwi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 13:59
        "jeszcze np. wazelina techniczna lub odp. preparacik silikonowy na uszczelki drzwi."

Podstawowa sprawa. Na pewno pomoze.
        • Gość: Michal Re: zamarzające drzwi IP: *.telia.com 14.12.02, 14:57
          Zamki spryskj olejem teflonowym a uszczelki gliceryna.Boje sie ze ropopochodne
          rozpuszcza i zmiekcza te uszczelki i straca swoje wlsciwosci.
          Pzdr.Michal
          • Gość: heatseeker Re: zamarzające drzwi IP: *.icis.pcz.czest.pl 14.12.02, 16:37
            a kto mowil o smarowaniu uszczelek preparatem ropopochodnym???? WD40 pryska sie
            ruchome polaczenia elementow metalowych!
            • Gość: wanda Re: zamarzające drzwi IP: *.acn.waw.pl 16.12.02, 17:43
              chyba nie do końca zrozumiałam,proszę o wyrozumiałość,przecież w tylnych
              drzwiach nie ma zamka na kluczyk,a ja mam wrażenie że ta mała klamka zaraz się
              wyłamie jak na siłę będę otwierać,a największy kłopot to to coś co nie chce
              odblokować drzwi -takie małe plastikowe które przy otwieraniu tylnych drzwi
              musi podnieść sę do góry-a nie chce,
              to gdzie mam nalać tych maścideł
              jeszcze jesienią jak nie było tak pioruńsko zimno, jeden taki cyngielek
              wyskoczył za bardzo do góry i drzwi nie dało się potem zamknąć,ale mój "
              Renuś " i tak szedł na przegląd więc i to naprawili,
              musieli drzwi rozkręcać,
              podpowiecie jeszcze raz czy za bardzo namieszałam?
              • Gość: heatseeker Re: zamarzające drzwi IP: *.kik.pcz.czest.pl 17.12.02, 21:37
                WD40 ma z reguly w komplecie rureczke - najlepiej 'psiknac' od zewnatrz na
                ruchome czesci klamki (w zakamarki). jak troszke splynie po lakierze to trzeba
                to dokladnie wytrzec. A od srodka to juz ciezej - jesli nigdzie w okolicach
                zamka nie ma zaslepki to jedyne co mozna zrobic to prysnac na zatrzask zamka.
                Do przesmarowania elementow wewnetrznych bedziesz niestety musiala wtedy zdjac
                tapicerke z drzwi :(. Ale za to potem dosc dlugo sie jezdzi bez problemu.
                Pozdro
        • Gość: Slawek jaka wazelina? IP: 217.96.102.* 16.12.02, 23:44
          Gość portalu: Sven napisał(a):

> "jeszcze np. wazelina techniczna lub odp. preparacik silikonowy na uszczelki
          dr
          > zwi."
          >
          > Podstawowa sprawa. Na pewno pomoze.

NIGDY nie uzywac preparatow ropopochodnych typu wazelina, na uszczelki gumowe,
          bo powoduje to niszczenie ( i to szybkie ) gumy, ponadto jak sie tego
          dotkniesz, to sie caly upierdolisz.
          Do uszczelek, najlepiej uzyc :
          A) praparat w spraju silikonowy
          B) czopki glicerynowe - smaruje sie nimi, b.dobre
          pzdr
          • Gość: heatseeker Re: jaka wazelina? IP: *.kik.pcz.czest.pl 17.12.02, 21:39
            Gość portalu: Slawek napisał(a):

> NIGDY nie uzywac preparatow ropopochodnych typu wazelina, na uszczelki
            gumowe,
            ... chlopie, czy ty wogole wiesz co to jest wazelina??? Jest tez niewiele
            rozniaca sie od technicznej wazelina kosmetyczna i raczej plec piekna nie
            smarowala by sie preparatem ropopochodnym! Zajrzyj do drogerii i poczytaj
            ulotke na opakowaniu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka