Dodaj do ulubionych

dlaczego nie warto brac fabrycznego radia

IP: 195.13.26.* 17.12.02, 16:52
Takie male ostrzezenie.
Mam w swoim Sceniku fabryczne radio z odtwarzaczem CD, bez zmieniarki. Problem z nim jest taki, ze nie chce odtwarzac plyt zabezpieczonych przed kopiowaniem, a takich jest coraz wiecej. Rozmowa w sklepie z plytami potwierdzila, ze niektore modele fabrycznych odtwarzaczy samochodowych maja problem z zabezpieczanymi plytami. Zanim wiec zdecydujecie sie na takie radio, wezcie ze soba jakas zabezpieczona plyte. U mnie zabezpieczane przez Bertelsmanna (a wiec i Sony Music) nie graja. Warner Music: nie po kolei i czasem zagra, a czasem nie, jak sie trafi.

No i gdybysmy wszyscy zbojkotowali zabezpieczane plyty, moze przemysl muzyczny dalby sobie spokoj z tym nonsensem. Tylko ze to nie jest temat na to forum.

PZDR
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.atlanta.ga.us 17.12.02, 17:08
      Pomaluj brzeg plyty flamastrem. Podobno pomaga...
    • Gość: drab Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 18:36
      A ktos kupuje dzisiaj oryginalne plyty?
      Zwlaszcza, jesli jezdzi Seicento.
      • Gość: abc Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.acn.waw.pl 17.12.02, 21:15
        a ty, to najpierw naucz się czytać!
    • Gość: janek0 Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.acn.waw.pl 17.12.02, 21:18
      Gość portalu: Doki napisał(a):

> Takie male ostrzezenie.
      > Mam w swoim Sceniku fabryczne radio z odtwarzaczem CD, bez zmieniarki. Problem
      > z nim jest taki, ze nie chce odtwarzac plyt zabezpieczonych przed kopiowaniem,
      > a takich jest coraz wiecej. Rozmowa w sklepie z plytami potwierdzila, ze niekto
      > re modele fabrycznych odtwarzaczy samochodowych maja problem z zabezpieczanymi
      > plytami.

żądaj zwrotu pieniędzy ! dostałeś wadliwy towar (mam na myśli płytę) - płyta CD zabezpieczona jest niezgodna ze standardem CD, więc nic dziwnego że nie gra.
      • Gość: Doki Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.104-201-80.adsl.skynet.be 17.12.02, 22:04
        Gość portalu: janek0 napisał(a):

> żądaj zwrotu pieniędzy ! dostałeś wadliwy towar (mam na myśli płytę) - płyta CD
        > zabezpieczona jest niezgodna ze standardem CD, więc nic dziwnego że nie gra.

Nie pomoze. Juz nawet nie chodzi o to, ze ja dostane pieniadze z powrotem, ale ze inny glupek kupi te plyte i bedzie sie cieszyl.
        A robienie kopii z legalnie kupionej plyty to moje swiete prawo! Trudno, zebym w samochodzie uzywal kupionego oryginalu, to raz. No i jak z zabezpieczonej plyty zrobic mp3, to dwa.
        • Gość: janek0 Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.acn.waw.pl 18.12.02, 00:22

> > żądaj zwrotu pieniędzy ! dostałeś wadliwy towar (mam na myśli płytę) - pły
          > ta CD
          > > zabezpieczona jest niezgodna ze standardem CD, więc nic dziwnego że nie
          > gra.
          > Nie pomoze. Juz nawet nie chodzi o to, ze ja dostane pieniadze z powrotem, ale
          > ze inny glupek kupi te plyte i bedzie sie cieszyl.
          pomoże, pomoże, jeśli tylko to będzie masowe zachowanie. taki zrot to kupa zawracania głowy == koszt.

> A robienie kopii z legalnie kupionej plyty to moje swiete prawo! Trudno, zebym
          > w samochodzie uzywal kupionego oryginalu, to raz. No i jak z zabezpieczonej ply
          > ty zrobic mp3, to dwa.
          podobno wystarczy zamalować kawałek tego tracka, który jest na zewnętrznej krawędzi płyty, "oddzielony" od reszty płyty.

[ewentualnym zawracaczom głowy zwracam uwagę, że takie działanie jest całkowicie legalne]
        • Gość: jr Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.12.02, 02:29
          > A robienie kopii z legalnie kupionej plyty to moje swiete prawo!

I tu sie grubo mylisz, robienie kopi NIE JEST LEGALNE. Jesli masz jakies
          watpliwosci, to zadzwon do firmy produkujacej te plyty i zloz oficjana skarge.
          Wtedy prawnicy tejze firmy 'wytlumacza' Ci co to znaczy © (copyright).

Good luck,
          jr
          • devote Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia 18.12.02, 03:33
            Gość portalu: jr napisał(a):

> > A robienie kopii z legalnie kupionej plyty to moje swiete prawo!
            >
            > I tu sie grubo mylisz, robienie kopi NIE JEST LEGALNE.

moze i nie legalne ale ja robie kopie do sluchania w samochodzie poniewaz nie
            mam zamiaru niszczyc orginalnych plytek w samochodzie.plyty w aucie sie
            brudza,mozna porysowac plyte i pudelka itd.
            tym bardziej ze duza wiekszosc moich plyt to kupowane na aukcjach single i maxi
            ktore zbieram.czasami wydaje duzo kasy za jakis jeden stary singiel lub cos z
            limitowanej edycji i nie mam zamiaru tego zniszczyc.co prawda te stare cd nie
            maja zabiezpieczen ale nowe tez nie powinny miec.kazdy powinien miec mozliwosc
            zrobienia kopii na cdr do wlasnego uzytkowania.

a wracajac do tematu
            czasami warto brac samochodowe radio.ja w swoim vw mam fabryczny system MONSOON
            czyli radio,kaseta,cd,8 glosnikow i wzmacniacz 200W.
            jakosc jest rewekacyjna
            • Gość: is300 Copyright???? IP: *.dyn.optonline.net 18.12.02, 03:54
              Jak sie nie myle to copyright brzmi troche inaczej.
              Masz prawo zrobic kopie orginalnej plyty, dwie czy trzy kopie dla wlasnego
              uzytkownictwa. Robiac to nie lamiesz zadnych praw autorskich, lamiesz prawo
              kiedy sprzedajesz kopie swoje. Bylo to by totalnie bez sensu, jezeli sluchasz
              w aucie, w domu, czy moze w pracy i musial bys kupic 3 takie same CD zeby
              sluchac.
              Nie spotkalem sie z takim CD co nie moglem przekopiowac, nie wiem moze temu ze
              za duzo muzyki nie kupuje.
              W aucie, prawie wszystkie mam kopiowane CD, nie uzywam orginalnych bo sie
              niszcza, wkladaniem i wyjmowaniem, mimo ze mam 5 CD zmieniarke z przodu.
              • Gość: cytryniec Re: Copyright???? IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.12.02, 07:12
                Oczywiście,że można zrobić kopię płyty do własnego użytku.Sam kopiuję do
                samochodu.Ale niektóre można skopiować tylko raz,potem nagrywarka wywala CD.
                • Gość: alek Re: Copyright???? IP: proxy / 195.136.36.* 18.12.02, 07:39
                  A może by tak skopiować całe auto ?

Oczywiście tylko jedną kopię, tak dla własnego użytku.
                  Oryginał niech sobie stoi w garażu, a do użytku niech będzie kopia.
                  Używając kopii unikniemy porysowania i zabrudzenia oryginału.
                  Przy ciągłym chowaniu i wyciąganiu z garażu samochód może się porysować,
                  na drogach jest pełno kurzu, błota itp. rzeczy, które zagrażają kondycji
                  naszego samochodu.
                  Ja używam wyłącznie kopii (ale przyznam się, że nie posiadam oryginału, bo
                  swoją kopię kupiłem od "ruskich").

Pozdrowienia, alek
                  • Gość: alek Re: Copyright???? IP: proxy / 195.136.36.* 18.12.02, 07:43
                    Jeszcze jedno.

Byłoby bez sensu kupować do domu dwa oryginalne samochody, jeden dla siebie,
                    drugi dla żony.
                    Jak żona zrobi prawo jazdy zrobię jej kopię - chyba jest to legalne ?

Pozdrowienia, alek
                  • devote Re: Copyright???? 18.12.02, 23:02
                    Gość portalu: alek napisał(a):

> A może by tak skopiować całe auto ?
                    >
                    > Oczywiście tylko jedną kopię, tak dla własnego użytku.
                    > Oryginał niech sobie stoi w garażu, a do użytku niech będzie kopia.
                    > Używając kopii unikniemy porysowania i zabrudzenia oryginału.
                    > Przy ciągłym chowaniu i wyciąganiu z garażu samochód może się porysować,
                    > na drogach jest pełno kurzu, błota itp. rzeczy, które zagrażają kondycji
                    > naszego samochodu.
                    > Ja używam wyłącznie kopii (ale przyznam się, że nie posiadam oryginału, bo
                    > swoją kopię kupiłem od "ruskich").
                    >
                    > Pozdrowienia, alek

mowisz o samochodzie
                    to jezdzisz lada lub zaporozcem kupionym od ruskich :)
                    • Gość: alek Re: Copyright???? IP: proxy / 195.136.36.* 19.12.02, 08:00
                      Taa...
                      Jeżdżę kopią zaporożca.
                      Jest świetna.
                      Brzmi jak prawdziwy PORSCHE.
                      Tylko na większych dziurach przeskakują ścieżki.

Pozdrowienia, alek

PS. "ruskich" <> ruskich
          • Gość: Doki Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.104-201-80.adsl.skynet.be 18.12.02, 07:43
            Nie o to chodzi. Wiem jaki jest stan prawny na dzis i wiem tez, ze jest zly i niesprawiedliwy. Poza tym lamie copyright tylko wtedy, gdy kopiuje na sprzedaz. Na prywatny uzytek wolno.
            • hiszpan25 dlaczego warto kupować CD u piratów... 18.12.02, 08:09
              - bo piracka płyta jest pozbawiona zabezpieczeń i kopii mozna natrzaskać do
              oporu (do auta, do domu , dla żony , kochanki i bóg wie dla kogo jeszcze)
              - bo każdy CD ją odczyta

i tym sposobem producenci płyt ukręcili bata na siebie...

:)

PZDR!
    • grogreg Moj Soniak (za 400zl) czyta nawe wypalanki. 18.12.02, 23:08
      Tanie jest piekne.
      • Gość: Doki kurcze, ludzie, nie o to chodzi IP: *.57-136-217.adsl.skynet.be 18.12.02, 23:16
        Moje radio tez czyta wypalanki. Tylko ze z zabezpieczonej plyty jeszcze nie udalo mi sie zrobic wypalanki. Ale pracuje nad tym. Na pohybel szubrawcom, ktorzy licza sobie 20 euro za byle jaki CD.
        • grogreg Re: kurcze, ludzie, nie o to chodzi 19.12.02, 08:03
          Masz wypalarke? Wiec o co chodzi?

wyprzedzam pytanie. Te zabezpieczenie to zaden problem.
          • Gość: Doki => grogreg IP: 195.13.26.* 19.12.02, 11:08
            grogreg napisał:

> Masz wypalarke? Wiec o co chodzi?
            >
            > wyprzedzam pytanie. Te zabezpieczenie to zaden problem.

Coz, dla mnie jest to problem, bo plyta nawet nie jest rozpoznawana przez system, wiec wypalarka nie zadziala. Czy moglbys podac wiecej szczegolow, albo skierowac do miejsca gdzie szczegoly mozna uzyskac? Tylko prosze bez metod typu "zagraj plyte na CD z wyjsciem optycznym", gdyby stac mnie bylo na taki CD, nie robilbym problemu z powyzszego, tylko wymienil radio w samochodzie.
            • Gość: Koolo Re: => grogreg IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 13:20

> grogreg napisał:
              >
              > > Masz wypalarke? Wiec o co chodzi?
              > >
              > > wyprzedzam pytanie. Te zabezpieczenie to zaden problem.
              >
              > Coz, dla mnie jest to problem, bo plyta nawet nie jest rozpoznawana przez
              syste
              > m, wiec wypalarka nie zadziala. Czy moglbys podac wiecej szczegolow, albo
              skier
              > owac do miejsca gdzie szczegoly mozna uzyskac? Tylko prosze bez metod
              typu "zag
              > raj plyte na CD z wyjsciem optycznym", gdyby stac mnie bylo na taki CD, nie
              rob
              > ilbym problemu z powyzszego, tylko wymienil radio w samochodzie.

Zobacz www.cdrinfo.pl/cdr/porady/zabezp/ustawienie_odczytu.php3
              • Gość: Doki Re: => Koolo IP: *.146-136-217.adsl.skynet.be 28.12.02, 14:33
                Dzieki, wyprobuje w najblizszej wolnej chwili. Teraz pozostaje juz tylko pytanie jak z takiej zabezpieczonej plyty zrobic mp3.
                • Gość: Koolo Re: => Koolo IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.02, 13:32

> Dzieki, wyprobuje w najblizszej wolnej chwili. Teraz pozostaje juz tylko
                  pytani
                  > e jak z takiej zabezpieczonej plyty zrobic mp3.

www.cdrinfo.pl/cdr/soft/eac/http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/zabezp/key2audio.php3

• Gość: Koolo Re: => Koolo IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.02, 13:33
                    www.cdrinfo.pl/cdr/porady/zabezp/key2audio.php3
        • Gość: Piotr Re: kurcze, ludzie, nie o to chodzi IP: 213.195.171.* 19.12.02, 08:06

> Moje radio tez czyta wypalanki. Tylko ze z zabezpieczonej plyty jeszcze nie
          uda
          > lo mi sie zrobic wypalanki. Ale pracuje nad tym. Na pohybel szubrawcom,
          ktorzy
          > licza sobie 20 euro za byle jaki CD.

to po co słuchasz jakiegoś byle jakiego cd???
    • Gość: Robo Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.12.02, 08:55
      Ja nigdy nie kupię fabrycznego radia no chyba że będzie auto nagłosnione
      systemem bose lub czymś podobnym ale pozostałym sprzetem nie. Powodów jest
      kilka, kiepski stosunek jakości do ceny, wygląd, mnogość funkcji, jakość
      dzwięku, ale to też zależy od głośników, miałem u siebie instalację z
      głośnikami fabrycznymi, spaliły się po 2 tygodniach, radia fabryczne są drogie,
      jedyną zaletą jest to że są na stałe wmontowane w deskę i tyle, za te pieniądze
      spokojnie można kupić w sklepie dobry sprzęt, głośniki i można słuchać płyt
      jakiś się chce i być zadowolonym z jakości dźwięku.

Pzdr
      • Gość: cuba79 Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.citysat.com.pl / *.net80.citysat.com.pl 28.12.02, 20:36
        ino co zrobic jak radio nie jest opcja tylko standardem w danym modelu???
    • Gość: sandwich Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 19.12.02, 10:34

informacja ze strony:
      www.cdrinfo.pl
      "
      Wspominaliśmy już o nowych uregulowaniach prawnych, które będą obowiązywały w
      Polsce od przyszłego roku. Zgodnie z nimi wszystkie nośniki będą objęte
      dodatkową opłatą na rzecz twórców i producentów. Jednak apetyt przemysłu
      muzycznego jest nieograniczony. Przeważnie nie zdajemy sobie sprawy o jakiego
      rzędu kwoty chodzi. W Kanadzie, gdzie takie opłaty już obowiązują - są
      stanowczo za małe. Proponuje się więc korektę:

Produkt Bieżaca opłata
      Proponowana opłata
      Kaseta audio 1,20 zł 2,40 zł
      CD-R 0,84 zł 2,36 zł
      CD-RW 0,84 zł 2,36 zł
      CD-R Audio, CD-RW Audio, Minidisc 3,08 zł 4,92 zł

Trzeba przy tym pamiętać, że płyty są zabezpieczane. Więc mimo wnoszenia przy
      kupnie nośników opłat na rzecz twórców i producentów nie da się tych płyt
      skopiować (Digital Millenium Copyright Act).

Źródło: CBC News
      "

Gdzie sens i logika

Nawiasem mówiąc w Polsce chcą opodatkować na rzecz "tfurców" papier do ksero i
      drukarek.

• Gość: JerzyR Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.02, 23:03
      myslalem, ze przeczytam tutaj o wyzszosci lub nizszosci radia fabrycznego nad
      montowanym dodatkowo, ale to nic.
      Problemy z odtwarzaniem zabezpieczonych plyt sa nie tylko w CD samochodowych
      ale tez w sprzecie audio domowym.
      Wlasciciele radyjek zintegrowanych fabrycznych powinni sie cieszyc, ze je maja
      bo mi juz dwa razy sie wlamywali do nowego samochodu aby ukrasc radio z CD -
      wiec musialem je wymontowac i problem sluchania CD nie wystepuje
      Pozdrowienia
      JerzyR

Ps. W sprawie mozliwosci kopiowania poczytajcie strone cdrinfo.pl i forum na
      tej stronie
    • Gość: Re: dlaczego nie w Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.ipartners.pl 28.12.02, 15:53
      a propos: żona dzwoniła, że w nowiutkim aucie po dwu kasetach padł jej firmowy
      kaseciak (a jak się jedzie samemu w dłuższą trasę z małym dzieckiem, to bez
      odpowiedniej muzyczki zapomnij o jeździe).

Osobiście lubię firmowy sprzęt z jednego powodu: na ogół jest estetycznie
      ładnie zgrany z deską. Pamiętam że poprzednim razem (tj. w poprzednim aucie)
      kupiłem wóz bez audio i potem straciłem chyba dwa miesiące żeby znaleźć
      przyzwoity (nie bardzo dobry, po prostu przyzwoity) sprzęt, który jako-tako
      będzie kolorystycznie pasował do deski. Ale samochodowego audio oczywiście nie
      kupuje się dla kolorków.

Druga przewaga firmowego sprzętu, czyli jego nieatrakcyjność dla złodziei, może
      być sporym minusem: głupio jest zastać swoje auto z porytą i wyłamaną deską.

• Gość: cuba79 Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.citysat.com.pl / *.net80.citysat.com.pl 28.12.02, 20:39
        ino co zlodziej zrobi z tym radiem wyrwanym z deski?sprzeda bylemu
        wlascicielowi czy moze w ASO?
        • Gość: polokokt Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.02, 20:46
          A ja widzialem co robia
          Otoz chyba pierwsza firma ktora masowo wprowadzila radia takie zintegrowane z
          deska byl Ford w Focusie (w kazdym razie z tym sie spotkalem). Jakies 2 lata
          temu widzialem na gieldzie samochodowej radia do Focusa z odtwarzaczem CD.
          Domyslam sie ze to byly te najwyzsze modele. Czyli ktos kupuje sobie zwyklego
          kaseciaka bez doplaty (chyba) a potem za pare roszy wymienia sobie na topowy
          model CD zamiast od razu w salonie zaplacic za niego kilka tysiecy zlotych. Tak
          to chyba wygladalo, bo nie widze innej opcji po co komu to tam bylo.
          Pozdrawiam
          • Gość: Re: dlaczego nie w Re: dlaczego nie warto brac fabrycznego radia IP: *.ipartners.pl 28.12.02, 22:27
            panowie, logika i racjonalny sens mają tu znaczenie tylko częściowo. Jak taki
            dwunastolatek ma trochę czasu poszaleć w aucie, to spruje deskę częściowo z
            rozczarowania a częściowo dla sportu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka