Dodaj do ulubionych

czyszczenie wtryskow - porazka

19.04.06, 12:11
autko: opel astra '95 1.4 GL, benzyna, wtrysk jednopunktowy.

czytalem duzo na forach o srodkach do czyszczenia wtryskow, same zalety, nie
znalazlem zadnych przeciwskazan. i blad.
postapilem zgodnie z instrukcja na opakowania - na prawie pusty bak (koncowka
rezerwy) wlalem zawartosc buteleczki, po czym wypelnilem bak po brzegi benzyna.
samochod jechal przez nastepne 2 godziny bez problemu. zatrzymalismy sie u
znajomych na 1.5 godziny, po czym mielismy wracac - i wtedy niespodzianka.
silnik nie zapala. meczylem go chyba z 10 minut, wreszcie odpalil. dalem mu
chwile pochodzic i wrocilismy do domu (znowu okolo 2 godziny).
myslalem ze bedzie juz ok. niestety nastepnego ranka - to samo, silnik nie
chce ruszyc. tym razem jeszcze dluzej mi zajelo go odpalic, w koncu ruszyl,
troche nim trzeslo na poczatku ale jak sie rozkrecil, juz bylo ok.
i tak od kilku dni. postoi 2-3 godziny i znowu ma problemy z odpalaniem.
samochod ma 11 lat ale jest bardzo zadbany, regularnie kontrolowany przez
mechanika, ledwo pare miesiecy temu robilismy mu przeglad, zmienione swiece,
olej, filtr oleju, wiadomo same pierdolki. ale chodzil do tej pory jak zaden
inny. odpalal co dziennie jakby byl cieply, bez zadnego opoznienia. jakby nowy
byl.

diagnoza wstepna - to g.wno do czyszczenia zamiast wyczyscic, zabrudzilo mi
wtryski, moze zapchal sie filtr paliwa.
poza tym ze ma problem z odpalaniem, jednak silnik pracuje lepiej niz przed
tym calym pomyslem z czyszczeniem. chodzi ciszej, jest jakby ciut mocniejszy.

znajomy mechanik, do ktorego dzwonilem mowi, ze po wyjezdzeniu calego baka
powinno juz byc ok. mowi zeby teraz nie dolewac, wyjezdzic benzyne do konca i
dolac jak juz bedzie prawie pusto.

pytanie do szanownych forumowiczow: czy komukolwiek zdazylo sie cos podobnego
przy probie zastosowania srodka do czysczenia wtryskow? ewentualnie, czy po
nalaniu kolejnego baka problem ustapil?
pytam bo nie wiem czy sie nastawiac na wymiane tych wtryskow, moze filtru paliwa.

zaraz sie pojawi pewnie masa postow, ze do takiej starej astry sie tego nie
leje, ze taka astra to tylko na zlom itd. dodam wiec jeszcze, ze lubie ten
samochodzik. niedlugo go zastapic ma avensis, ale poki co, astre bym chcial
zostawic, dostalem ja w prezencie i ani sprzedac nie wypada, ani tym bardziej
na zlom... poza tym kazdy kto do niej wsiada nie moze uwierzyc ze tak ladnie
chodzi, a ma juz wyjechane 230 tys. km.
Obserwuj wątek
    • odin-2 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 12:24
      Autor: buldozer1
      Data: 19.04.06, 12:11

sprubuj tym:-

www.stp.com/images/fuel_sc_f_inj.jpg

a puzniej profilaktycznie co piate tankowanie:-

www.stp.com/images/fuel_complete_fuel.jpg

albo tym:-

www.stp.com/images/fuel_inj_carb.jpg

www.stp.com/index.html
      www.stp.com/catalog.html

do oleju poleca to:-

www.stp.com/images/oil_4_cyl.jpg

• odin-2 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 12:28
      Autor: buldozer1
      Data: 19.04.06, 12:11

W moim poprzednim wpisie zapomnialem dodac ze ; wszystkie additivy STP stosuje
      od ponad trzydziestu lat i zawsze funkcjonowoly zadowalajaco, radze ci jednak
      przeplukac zbiornik paliwa - po polskich "ulepszaczach" w paliwie z pewnoscia
      na dnie jest niezle bagienko . Pzdr.
      • buldozer1 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 12:31
        polskiego ulepszacza nie uzylem. nie byl to stp ale sprzedawca twierdzil ze jest
        taki sam albo nawet ciut lepszy niz stp. nazwy nie pamietam, jak wroce do domu
        to sprawdze.
      • buldozer1 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 12:33
        a jak ja moge przeplukac zbiornik? czy w astrze jest do niego jakis inny dostep
        niz przez wlew?
        • uny Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 12:37
          a datę przydatności do "spożycia" sprawdzałeś jak kupowałes to ustrojstwo do
          czyszczenia??? na stacja takie cuda potrafią stać i stać wiele lat po upływie
          terminu ważności. może by tak podręczyć tego ze stacji: co za shit sprzedaje?
          (oczywiście jak masz paragon).
          • buldozer1 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 12:41
            wszystko bylo ok. i ja go prosilem o najlepszy, nie obchodzila mnie cena, nie
            chcialem gowna lac do baku. poza tym ja go znam juz troche i watpie zeby mi
            sprzedal byle co. raczej wiec wykluczam zeby srodek byl walniety. moze mialem w
            baku i w przewodach mase syfu, ktory teraz ten srodek rozpuscil, no i probuje
            wyjsc, a przeciez inaczej niz przez wtryski nie wyjdzie. moze sie syf zatrzymal
            na filtrze, nie wiem. najwazniejszy objaw jest taki, ze nie startuje po dluzszym
            postoju, ale jak juz ruszy i pochodzi to chodzi super.
            • uny Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 12:44
              faktem jest, że człowiek nie może być pewnym tego co leje do baku. rzeczywiście
              syf jakowyś mógł się rozpuścić i przewody zatkał.
              kiedys pan w ASO pokazał mi co jest w filtrze paliwa po 30kkm. czarne i
              smoliste to było :)
              • buldozer1 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 12:52
                ok, a jeszcze jedno - czy filtr paliwa sie czysci czy wymienia. ewentualnie, czy
                jest na tyle latwo dostepny ze oplaca sie go czyscic, czy i tak z tym tyle
                babrania, ze jak juz tyle sie robi to lepiej wymienic na nowy.
                nigdy sam tego nie robilem, wiec na pewno brzmi to lamersko.
                • uny Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 12:54
                  ja wymieniam i nie słyszałem o innej opcji.
                  kosztowało mnie to zwykle nie więcej niż 50-60 złych (filtr KNECHT).
                  konstrukcja tego filtra (w przypadku VW) wyklucza jakiekolwiek rozwbranie i
                  wyczyszczenie.
                  w instrukcji jest napisane boby ten element wymianiać co 30kkm.
                  • buldozer1 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 13:01
                    dzwonilem jeszcze do mechanika i powiedzial ze na takie stare silniki jak ten w
                    mojej astrze on by zadnego srodka na wtryski nie stosowal, mowi ze obojetnie czy
                    to stp, czy cokolwiek innego, to wiecej szkody niz dobrego zrobi. wiec nie wiem
                    czy jest sens probowac jeszcze raz, wleje niedlugo mu czystej benzyny, zobaczymy
                    wtedy. dobrze ze akumulator mam sprawny, bo kiepsko bym to widzial jakby
                    codziennie mi siadal po porannych walkach.

ten znajomy mechanik ma doczynienia glownie z nowymi autkami, pracuje w serwisie
                    do ktorego przyjezdzaja glownie japonczyki, wiec niekoniecznie jest specjalista
                    w oplach "ASTMA". dlatego postanowilem zapytac na forum, moze ktos podobne
                    przygody mial.
                    • uny Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 13:05
                      ja uważam, że jeśli wszystko pracuje tak jak trzeba to nie należy nic mieszać.
                      można tylko zaszkodzić. jeśli jest bieda i motor jest "mułowaty" to można się
                      pokusić o jakieś środki czyszczące. ale ja polecam lepsze benzyny (V-Power,
                      Ultimate itp) do "czyszczenia" silnika i niestety kieszeni.
                      • buldozer1 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 13:17
                        hmm, w irlandii do wyboru mam tylko unleaded i diesel heheheh. nie leje do baka
                        byle gdzie, tylko na sprawdzonym shellu i statoilu.
                        teraz juz wiem ze masz racje, ze moj mechanik tez mial racje - jak wszystko
                        chodzi lepiej nic nie ruszac. staram sie teraz ustalic co robic dalej - jechac
                        do serwisu na wymiane filtra, moze wtryskow, moze nic nie robic, a moze nie ma
                        juz nadziei i tylko scrap pozostaje hehe.
                        • uny Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 13:30
                          poczekaj, najpierw przepłucz bak! przepłucz to znaczy zatankuj ze 2-3 razy do
                          pełna i wyjeździj to do końca. obowiązkowo wymień filt paliwa. nawet w tej
                          irlandi nie powinno byc z tym większego kłopotu. wymiana filtra to podstawa!!!
    • waskes29 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 13:18
      To nie mozesz wymienic filtra paliwa? -kosztuje ok 30 moze 50zl zl -
      mahle/knecht.
      • buldozer1 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 13:31
        > To nie mozesz wymienic filtra paliwa? -kosztuje ok 30 moze 50zl zl -

to bedzie pierwsze co zrobie, chcialbym tylko wiedziec czy cos jeszcze moglo
        nawalic, ewentualnie jakie czesci jeszcze wchodza w gre.
        • waskes29 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 14:00
          buldozer1 napisał:

> > To nie mozesz wymienic filtra paliwa? -kosztuje ok 30 moze 50zl zl -
          >
          > to bedzie pierwsze co zrobie, chcialbym tylko wiedziec czy cos jeszcze moglo
          > nawalic, ewentualnie jakie czesci jeszcze wchodza w gre.

Ja nie czytalem dokladnie tego co napisales ale chyba logiczne jest ze jak
          wlewasz preparat do czysczenia ukladu wtryskowego to ten syf musi miec gdzie
          ujscie.Albo zatrzyma sie na filtrze albo trafi do wtryskiwaczy.
          Zreszta jaka masz pewnosc ze poczatkowo problem polegal na zabrudzonych
          wtryskach ?Najczescie przyczyna lezy gdzie indziej.A wymiana filtru paliwa to
          zaden koszt i 10 minut pracy i od tego trzeba zawsze zaczynac jak rownie
          zwymaina swiec zpl ,kabli WN , kopulki palca rozdzielacza jak jest jeszcze
          w tym silniku ,filtr powietrza .To wszystkie czesci ktore wymienia sie
          okresowo a nie dopiero jak pojawia sie problem.
          • buldozer1 Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 14:46
            dzieki za porady.
            a jeszcze co do filtra paliwa - czy fakt, ze jak juz ruszy silnik to pracuje
            dobrze, ma jakies znaczenie? gdzies przeczytalem ze jakby filtr byl zapchany to
            bym odczul to nie tylko podczas odpalania ale rowniez podczas jazdy.
            • niknejm Re: czyszczenie wtryskow - porazka 19.04.06, 15:06
              Mój znajomy miał przytkany filtr. Nic nie odczuwał, poza tym, że prędkość
              maksymalna jego samochodu wynosiła 140km/h zamiast powyżej 200km/h ;-)

Pzdr
              Niknejm
    • buldozer1 najpierw wymienic filtr czy przeplukac bak? 19.04.06, 15:17
      "poczekaj, najpierw przepłucz bak! przepłucz to znaczy zatankuj ze 2-3 razy do
      pełna i wyjeździj to do końca. obowiązkowo wymień filt paliwa."

kupilem filtr, nie najgorzej, bo €15. zastanawiam sie tylko czy wymienic go
      teraz czy po przeplukaniu baka.
      • odin-2 Re: najpierw wymienic filtr czy przeplukac bak? 19.04.06, 16:10
        STP to amerykanski produkt , powstal w latach´30-tych i ciagle jest ulepszany-
        nie ma nic lepszego niz STP mimo ze konkurencja twierdzi inaczej i nizsza cena
        kusi.

Plukanie zbiornika , kazdy ma tzw. "luke" servicessowa - lepiej sie tym nie baw
        kazdy warsztat umie to zrobic za niewielkie pieniadze, po diabla masz sie
        usmarowac ? , i co puzniej z syfem z zbiornika zrobisz ?. Pzdr.
        • kerryman plukanie baka 19.04.06, 16:31
          wiem, ze jest dostep serwisowy, nie chcialem sam tego plukac bo nie mam
          warunkow. hmmm nawet weza nie mam hehe. moj mechanik ma serwis 150km ode mnie,
          jechanie tam to wycieczka na caly dzien. w najblizszym czasie to odpada, wiec
          musze pokombinowac. kolega napisal ze przeplukac, czyli 2-3 razy zalac do pelna
          benzyna i wyjezdzic, to rozumiem, tylko nie wiem czy sie wstrzymac z wymiana
          filtra czy nie.
          • skyddad Re: plukanie baka 19.04.06, 18:16
            Mozna wykonac w nastepujacy sposob:
            Przewod paliwowy ótwieramy przed filtrem i wsuwamy do pustej banki.Nastepnie
            wlewamy czystej benzyny do baku i wkaldamy do wleu waz z sprezonym powietrzemm
            i uszczelniamyszmata wokol.Naciskamyspust i pioeszvczmy powietrze do srodka
            ktore wypycha benzyne do banki usuwajac wszystkie syfy z baku.
            Nalezy zawsze po takjich histotrauich wymienic filtr paliwa.Czesto to on jest
            przyczyna zlej pracy siklnika.
            Pzdr.Sky.

• skyddad buldozer1 19.04.06, 18:19
              Buldozer,
              W twoim przypadku syfy poszly do filtra i przytakly ale plyn sobie poradzil i
              pusicl.Zawsze sie wymnienia filtr paliwa.
              Pzdr.Sky.
    • buldozer1 juz jest lepiej 22.04.06, 15:41
      wyjezdzilem tamten bak, nalalem mu swiezej benzyny, odpala bez problemu. nie
      brzmi to jeszcze tak jak przed "czyszczeniem" - bo kiedykolwiek odpalalem,
      zachowywal sie jakby byl cieply, momentalnie. ale juz jest o niebo lepiej. jade
      niedlugo do mechanika, wiec mi filterek przy okazji wymieni. dzieki za wszystkie
      porady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka