Dodaj do ulubionych

auto w leasingu

01.05.06, 14:37
czy ktoś brał auto w leasing na firmę. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda
procedura od strony biorącego, bo firma leasingowa wymaga pewnych dokumentów,
ale jak to naprawdę wygląda. Jak długo trwa procedura, czego wymagają jeśli
wpłata własna to 30%, czy sprawdzają kondycję firmy ( moja działa 6 miesięcy),
czy mogą odmówić (pomimo że firma ma jakiś tam przychód). Proszę o info.
Obserwuj wątek
    • apolot Re: auto w leasingu 01.05.06, 19:49
      Procedura jest dośc prosta.... Mozesz miec jednak problem z powodu zbyt
      krótkiego okresu prowadzenia działalnosci i po dugie co znaczy jakieś tam
      dochody...Moje zostały przedstawione w postaci oświadczenia.. Przy wpłacie ok 25
      % obowiązuje uproszczona procedura. Ja całośc załatwiałem chyba 3-4 dni...Kmp
      dokum rejestr firmy, ośwoadczenie o dochodach, weksel i jezdżisz. Uwazaj tylko
      na to na ilu procentach załatwisz leasing... Zawsze zaczynają od max
      oprocentowania)))))))Potem pozostaje kwestia ubezpieczenia....
      • mike68 Re: auto w leasingu 01.05.06, 20:05
        6 miesięcy to minimum w wiekszości , ale jak ma działalnośc krucej to mogą
        chciac 40% wpłaty - najlepiej wypada leasing na 36 miesiecy bo w wiekszości
        suma rat leasingowych netto = wartośc samochodu brutto , ja już za 7 miesięcy
        kończe leasing i już sie raczej nie pcham w te rzeczy , wszystko pieknie ale do
        czasu kolizji lub kradzieży - czytaj dokładnie umowę zanim podpiszesz - ja nie
        miałem kolizji ani kradzieży ale jeszcze jak piszę 7 miesięcy zostało , potem
        wykup 1% i wszystko
      • latte5 Re: auto w leasingu 02.05.06, 09:48
        ubezpieczenie jest wliczone w raty leasnigu i wychodzi dość korzystnie
        • mike68 Re: auto w leasingu 02.05.06, 18:38
          to ze kozystne to fakt , ja płace za 1,6 teraz za 4 rok 1500zł za pakiet
          a zaczynałem za pakiet 2200zł jako nowe auto ale nie każdy wlicza w ratę
          leasingową , mozna zapłacić oddzielnie
    • trug Re: auto w leasingu 01.05.06, 20:18
      Czy dużo płacisz Vat-u?
      Co bardziej boli Ciebie, wysokość podatku w PIT-5, czy VAT-7?
      Musisz wziąć liczydła i pokombinować, co jest w Twoim wypadku lepsze. 6 m-cy
      działalności to za mało na kredyt. Może poczekaj troszkę.
      Jeśli auto potrZebne natychmiast, zastanów się nad używką. Można znaleźć
      ogłoszenia typu: odstąpię leasing, kredyt. Po cholerę pakować się od razu w
      koszty? Zresztą sam zobaczysz, bo często tych ogłoszeniach jest podana kwota
      odsępnego+ilość rat*wysokość raty. Do tego dadoj 22% Vat-u i masz prawie
      wszystko. No chyba, że jeszcze wykup, którego wysokość nie zawsze jest 1%.
      Poprzednik miał rację, pisząc o ubezpieczeniu. Tam jest chwyt, w przypadku np.
      kasacji całą kasę dostaje firma leasingująca (właściciel tak naprawdę) a Tobie
      nul, mimo, że spłaciłeś powiedzmy 70% auto. Cała kasa poszła w p........u a
      auto nie ma.
      • mike68 Re: auto w leasingu 01.05.06, 22:31
        popełniłem bład biorąc nowe w leasing , mogłem szukać cesji umowy
        bo miał bym auto wyższej klasy za mniejsze lub te same pieniądze a tak to po 3
        latach moje warte ok 50% i w dodatku jeszcze 7 miesięcy do spłaty , najlepiej
        jest szukac auta poleasingowego lub w trakcie leasingu np. dwu latka
        pozdrawiam Michał
        • apolot Re: auto w leasingu 02.05.06, 08:53
          Wszystko zalezy od tego czy masz i jakie masz koszty....Najwiekszy jest problem
          VAT u ale to juz raczej historia..)))
          • latte5 Re: auto w leasingu 02.05.06, 09:47
            auto nie jest nowe, mam juz wybrane, wpłata 30% na początku, więc chyba
            procedura uproszczona będzie trwała krótko. A płacę większy Vat niż Pit, więc
            będą koszty. Pozatym wystawiona zostanie faktura Vat marża bo auto jest od
            osoby pywatnej.
            Czy jako osoba fizyczna prowadząca działalność muszę brać pod uwagę również
            moje prywatne zobowiązania?
            • zenith700 Re: auto w leasingu 02.05.06, 14:28
              latte5 napisała:

> Pozatym wystawiona zostanie faktura Vat marża bo auto jest od
              > osoby pywatnej.

Możesz to jaśniej napisać? Czy chodzi o fakturę VAT na marżę, czyli prowizje
              pośrednika, który odkupi to auto od osoby prywatnej, a następnie sprzeda firmie
              leasingowej?
              • latte5 Re: auto w leasingu 02.05.06, 16:18
                tak, własnie o to chodzi, ponieważ firma leasingowa potrzebuje fakturę a nie
                umowę kupna-sprzedaży. Nie ma kwoty brutto i netto jest jedna i nie będzie vatu
                więc do odliczeń pozostaną jedynie odsetki od leasingu. Czy rata leasingowa
                wlicza się do moich KUP? Bo wydaje mi się że ostatnio wpadło mi w oko że to
                jest koszt leasingodawcy. Jeśli tak to co ja mogę zaliczyć do kosztów i o ile
                będzie mniejszy PIT-5?
                • trug Re: auto w leasingu 02.05.06, 18:21
                  A to z jakiego powodu ma być mniejszy PIT-5, skoro vat-u praktycznie nie ma?
                  Nie masz wyjścia, dostajesz f-rę i tam kwotę netto wrzucasz w PIT-5, a vat z
                  marży do VAT-7.
                  Moim zdaniem skoro płacisz Vat- (napisałeś, że wyższy niż PIT-5), to ta
                  propozycja w Twoim wypadku odpada. Nie odczujesz "ulgi", bo jak płaciłeś VAT,
                  dalej będziesz płacił pomniejszony TYLKO o symboliczną kwotę wynikającą z
                  marży. Zastanów się jeszcze raz (nie dadzą Tobie np. f-rę pro-forma i przejdź
                  się do księgowej, kumpla, znajomej-co zyskasz).
                  Jakiego Ty szukasz wózka, by laski wozić, czy towar, czy papiery? Przecież na
                  rynku można znaleźć auta z odpisem 100% Vatu i (chyba) 60%.
                  Nie ładuj się w tamtą ofertę. Leasing jest propozycją dla flot i innych dużych,
                  którzy biorą po kilka, kilkanaście aut od razu. A nie pojedyńczemu
                  przedsiębiorcy. Nie czytaj reklam, tylko spójrz trzeźwym okiem z kalkulatorem w
                  ręku.
                  • mike68 Re: auto w leasingu 02.05.06, 18:43
                    czasami kożystniej jest wziąść w leasing auto co daje odpis 100% VATu
                    niz cos na zasadzie VAT-marza - przecież to groszowe kwoty!!! i faktycznie
                    róznica w ratach leasingowych bedzie podobna a i ubezpieczenie od nowego
                    niższe - ja tam wogóle bym już w leasing nie wchodził
                    • zenith700 Re: auto w leasingu 02.05.06, 19:28
                      Obecnie 100% odliczenia VAT-u występuje wyłacznie przy autach ciężarowych wg
                      obecnych kryteriów... I nie ważne czy je kupisz, czy weźmiesz w leasing...

Dla samochodów nie-ciężarowych jest limit odliczenia tego podatku - 60% (max. 6
                      tyz. zł).
                • zenith700 Re: auto w leasingu 02.05.06, 19:24
                  Albo ja czegoś nie rozumiem, albo Ty coś mieszasz (bez urazy), albo pakujesz
                  się właśnie w bardzo nieciekawą transakcję...

Otóż wg mnie będzie to tak:

- gdybyś kupił takie auto (nieważne czy za gotówkę, czy na kredyt), to cena
                  zakupu (rynkowa) byłaby jednoczesnie kwotą do amortyzacji. Osoba fizyczna nie
                  wystawi Ci faktury więc nie masz VAT-u do odliczenia - właśnie w tym wypadku
                  kwota jest tylko jedna (nie netto, lecz brutto z nieodliczalnym VAT-em).

- natomiast w przypadku, gdy to auto zostanie zakupione przez firmę leasingową,
                  to do każdej raty będzie ona musiała doliczyć VAT. Czyli do wartości rynkowej
                  (nie netto, lecz brutto z nieodliczalnym VAT-em) doliczony zostanie jeszce
                  jeden VAT - i to całkiem spory, bo od raty za auto powiększonej o narzut firmy
                  leasingowej. A do tego jeszcze takiego VAT-u możesz odliczyć max. 60% (nie
                  więcej niż 6 tys. zł).

A jak w ratę leasingową wliczone jest jeszcze ubezpieczenie, to kwota takiego
                  absurdalnie przepłaconego i objętego limitem VAT-u jeszcze bardziej się
                  powiększa...!

Nie wiem, czy to co napisałem jest zrozumiałe - może jeszcze przedstawię to na
                  schemacie:

Wariant 1:
                  auto nowe lub używane kupione od VAT-owca, ubezpieczenie płacone osobno:

- cena rynkowa to cena netto np. 50.000 zł + VAT - 11.000 zł (brutto 61.000 zł).
                  - dla uproszczenia: 10 rat leasingowych, narzut firmy leasingowej 500 zł/ratę.
                  - rata leasingowa wynosi zatem 5500 zł + 1210 zł VAT-u.
                  - kwotę netto wrzucasz w całości w koszty, VAT odliczasz zgodnie z limitem
                  (60%/max. 6 tys. zł).
                  - w tym wypadku cały VAT to 12.100 zł, ale do odliczenia masz max. 6 tys zł,
                  czyli pozostałe 6.100 zł wprowadzasz w koszty.
                  - ubezpieczenie płacisz osobno (bez VAT-u, bo nie podlega) i w całości wkładasz
                  w koszty.

Łączny koszt transakcji: 61.100 zł - z czego 55.000 zł (netto, w koszty) +
                  6.100 (VAT ponad limit, w koszty) + koszty ubezpieczenia (bez VAT-u, w całości
                  w koszty).
                  Pozostałe 6 tys. zł VAT-u - odliczone.

Wariant 2:
                  takie samo auto (jak wyżej) kupione od osoby fizycznej przez firmę leasingową,
                  ubezpieczenie wliczone w ratę:

- cena rynkowa to 61.000 zł.
                  - dla uproszczenia: 10 rat leasingowych, narzut firmy leasingowej 500 zł/ratę.
                  - składka ubezpieczenia: np. 100 zł/ratę.
                  - rata leasingowa wynosi zatem 6700 zł + 1474 zł VAT-u.
                  - kwotę netto wrzucasz w całości w koszty, VAT odliczasz zgodnie z limitem
                  (60%/max. 6 tys. zł).
                  - w tym wypadku cały VAT to 14.740 zł, ale do odliczenia masz max. 6 tys zł,
                  czyli pozostałe 8.740 zł wprowadzasz w koszty.

Łączny koszt transakcji: 67.000 zł - z czego 61.000 zł (netto w koszty) + 8.740
                  (VAT ponad limit, w koszty).
                  Pozostałe 6 tys. zł VAT-u - odliczone.
                  • mike68 Re: dobrze napisałeś - może przemyśli raz jeszcze 02.05.06, 19:41
                    mike
                  • zenith700 Re: auto w leasingu 03.05.06, 10:59
                    zenith700 napisał:

> Wariant 2:
                    ...
                    > Łączny koszt transakcji: 67.000 zł - z czego 61.000 zł (netto w koszty) +
                    8.740
                    >
                    > (VAT ponad limit, w koszty).
                    > Pozostałe 6 tys. zł VAT-u - odliczone.

Tu się pomyliłem w rachunkach...
                    Łączny koszt transakcji (bez ubezpieczenia) to 61.000 (cena zakupu) + 5.000
                    (zarobek firmy leasingowej) + 8.740 (VAT ponad limit). Pozostałe 6 tys. zł VAT-
                    u - odliczone.

Daje to razem 74.740, czyli przepłacasz o kilkanaście tysięcy!
          • mike68 Re: auto w leasingu 02.05.06, 18:39
            VATu płace srednio 20tyś zł miesięcznie / jednoosobowa działalność / woięc
            te 300zł z raty leasingowej to kropla jak na miesiąc
            • trug Re: auto w leasingu 02.05.06, 18:43
              Przy takim Vat, to maybach w niecały roczek, nieźle. Teraz czym posuwasz,
              ferrari?
              • mike68 Re: no nie przesadzaj 02.05.06, 19:04
                mam megane grand / leasing / i a4 avant - prywatne
                tak że typowy kowalski:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka