Dodaj do ulubionych

Sprowadzane auto - opłaty

05.05.06, 22:07

Pytanie - może już było 1000 razy, wtedy odeślijcie mnie gdzie trzeba. Ale może się znajdzie jakaś miłosierna dusza...

Mam okazję kupić auto z Austrii. Okazja jest naprawdę fajna, Mazda ma 12 lat, ale jest bardzo tanie, od pierwszego właściciela, garażowane, serwisowane, wypieszczone, ma bardzo mały przebieg, w dodatku właściciela znam i wiem, że mogę mu zaufać.

Tylko się zastanwaiam - jeszcze nie zdążyłem się podowiadywać - ile dołożę do jego ceny na koszty rejsteracji (pierwszej w POlsce), podatków i innych przyjemności. Pierwszy raz "sprowadzam", słyszałem, że podobno teraz jakoś drastycznie więcej kosztuje zarejestrowanie auta z zagranicy, które ma więcej niż 10 lat. Ma ktoś z Was takie doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • ram Re: Sprowadzane auto - opłaty 05.05.06, 23:04
      Nie mam doswiadczenia, ale sie orientuję. Najwyższym składnikiem opłat w Twoim
      wypadku będzie opłata recyklingowa zwana też niezbyt słusznie podatkiem
      ekologicznym - 500 zł. Poza tym pojazdy sprowadzane z państw UE są obłozone
      akcyzą w maksymalnej wysokości 65% wartości auta z umowy kupna-sprzedaży (czy
      faktury)- jak masz w umowie np. 100 euro, to sobie policz. Do tego dochodzi
      koszt przeglądu technicznego (poniżej 200 zł), zwolnienia z VAT w US (chyba 150
      zł), karta pojazdu (od niedawna 75 zł) i jakieś opłaty za znaczki skarbowe. No
      i jeszcze koszty rejestracji (tablice, dowód rej., naklejki). Razem się zbierze
      maks. 1500 zł.
      • puuchatek Re: Sprowadzane auto - opłaty 06.05.06, 13:18
        Dzięki za pomoc - ale mam jedną wątpliwość. Chodzi mi o ten "podatek ekologiczny": gdzieś coś czytałem, że dla samochodów starszych, niż 10 lat jest on sporo wyższy. Wiesz coś na tem temat?

• marcinc3 Re: Sprowadzane auto - opłaty 06.05.06, 16:56
          oplat masz ok 1500 zl jak przykombinujesz na maxa t0 700 zl
    • robert888 Re: Sprowadzane auto - opłaty 06.05.06, 18:12
      www.sysinfo.pl/auto.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka