Gość: WM Re: Autostrady widzę szerokie IP: proxy / *.lear.com 09.01.03, 09:35 Wprowadzenie winiet to jeszcze jedno złodziejskie posunięcie rządu, który nie tylko nie ma pomysłu na budowę nowych autostrad ale również pod przykrywką programu chce wyciągnąć dodatkowe pieniądze na łatanie budżetu (czytaj:ukrycie swych niekompetencji i niegospodarności).Przecież wiadomo, że i tak nikt nie poniesie odpowiedzialności za fiasko tego projektu. A przy okazji tworzenia nowego departamentu zawsze można załatwić sobie czy znajomym jakąś "ciepłą posadkę". Link Zgłoś
Gość: zero po co nam autostrady? IP: *.ichp.pl 09.01.03, 11:19 caly naród sklada sie na autostrady dla : akwizytorów (predstawicieli handlowych),TIR-ów,urzędników państwowych i obcokrajowców i troche rodaków których stac na taki luksus. Plebs ma tylko placic. Lepiej poprawic te drogi które są, ale taka polityka i krajanie którzy pragną ponad wszystko autostrad Link Zgłoś
Gość: Michal Tak nie mozesz mowic... IP: *.telia.com 09.01.03, 11:35 Autostrady sa potrzebne w skali narodowej daja milony zlotych oszczednosci,w czasie,w dluzszej zywotnosci taboru,mniejsze wydatki na leczenie no i sprawnie dzialajaca gospodarke.Autostrada jest dla funkcjonowania sprawnie godpodarki,a prywatny uzytkownik tylko na tym korzysta.Jak sobie wyoobrazasz dowoz milionow ton towarow do roznych dziedzin drogami polnymi , lub utwardzonymi.W calej europie ruch towarowy odbywa sie wlasnie na autostradach,osobowe zawsze sie zmieszcza i dopiero na sobote i niedziele ,jets wiekszy ruch osobowy. Pamietaj gdy beda autostrady za pare lat to sie turystyka rozwinie,a on da wiecxej pieniedzy niz Wasz caly przemysl.Dzisiaj nikt nie bedzie podrozowal z narazeniem zycie po drogach uragajacym wszelakim przepisom.Dlatego turystyka lezy.Tutaj Polska ma szanse.To jest ladny kraj jest co pokazac ,ale musza byc autostrady,hotele z prawdziwego zdarzenia,i niezniszczone srodowisko naturalne. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Bogdan Może (tak mówić). I ja też mogę. IP: 213.25.159.* 09.01.03, 12:21 Co mnie obchodzi dłuższa żywotność czyjegoś taboru? Co ja (przeciętny Polak) będę z tego miał? Dlaczego sądzisz, że większa sieć autostrad spowoduje zmniejszenie wydatków na leczenie? Stan polskiej gospodarki (sprawnie działająca gospodarka - ble ble ble ble che che che che) zależy nie tylko od stanu dróg ale również od wielu innych czynników: wysokości płaconych przez podmioty tej gospodarki podatków, wysokości stóp procentowych, ogólnej koniunktury, również od mentalności ludzi (;-)) i nie sądzę by wprowadzenie winiet poprawiło ten stan. Jeżeli chodzi o przewóz - jak piszesz - milionów ton towarów, to przewoźnicy nie robią mi łaski, że je przewożą - przecież nie robią tego za darmo - niektórzy nieźle na tym wychodzą. A to że będziemy mieli mniej turystów - może to i lepiej dla naszego środowiska - weź na przykład takie Bieszczady: można tam ciągle znaleźć piękne, dzikie, odludne miejsca, które tylko dlatego ciągle są piękne, że trudno do nich dojechać. I porównaj to np. z Zakopanem - tfu, ohyda, pełna komercja, gazdy tylko patrzą jak tu oskubać ceprów z dutków - ja już wolę Tatry słowackie piękniejsze i dziksze. Kto zechce dojechać w piękne miejsca Polski to i tak dojedzie nie przeszkodzi mu w tym brak autostrad. Ja osobiście mam starego malucha (przebieg 104 tyś km) którego sobie bardzo chwalę i nie zamierzam korzystać z żadnych autostrad. Pozdrawiam Bogdan. Link Zgłoś
remo29 Re: Może (tak mówić). I ja też mogę. 09.01.03, 14:22 Chłopie, przeczytaj sobie jeszcze raz to co napisałeś... Link Zgłoś
remo29 Re: Tak nie mozesz mowic... 09.01.03, 14:27 Gość portalu: Michal napisał(a): > Autostrady sa potrzebne [...] Oczywiście, że tak. Nie ma wątpliwości, że solidna sieć autostrad to korzyść, choć i widzę paru oszołomów, którym autostrady nie są potrzebne. Oburzenie wywołuje sposób w jaki rząd sięga do naszych kieszeni. Widzę jakieś mgliste kalkulacje, pole do popisu dla kombinatorów, mateczniki dla niekompetentnych kolesi itd. Tego się boję i wiem, że tak będzie. Link Zgłoś
Gość: czarny33 Re: Tak nie mozesz mowic... IP: *.net.pulawy.pl / 10.18.27.* 28.02.03, 11:18 myślenie że przyspieszy się choć trochę budowę autostrad za pomocą chorego pomysłu WINET jest katastrofalną pomyłką . te pieniądze poprostu się rozpłyną tak jak składki zus podatki i inne opłaty.PROPONUJĘ BY NIE WLEWAĆ WODY DO DZIURAWEGO WIADRA!!!! Link Zgłoś
Gość: WinterM Re: Autostrady widzę szerokie IP: *.crowley.pl 09.01.03, 11:37 Gość portalu: Adam napisał(a): > A gdzie te drogi???? oczywiscie na planach i mapach :> moje zdanie jest takie, mozna przebolec kilka lat winiet ale... jesli wybuduja juz drogi winiety znikaja, brak oplat za autostrady bo dlaczeo mam placic za ich wybudowanie a pozniej za jezdzenie po nich. oczywiscie sa to tylko mzonki bo wladza jest tak chetna na nasze pieniadze, ze beda i winiety i bramki na autostradach i cos jeszcze... oczywiscie kwota, ktora bedzie trafaiala "na drogi" to bedzie tylko ulamek tego co zaplacimy, reszta kolesie i kolesie kolesi... przeciez oni tez musza z czegos zyc... Link Zgłoś
Gość: młody jestem za winietami jeśli.... IP: *.acn.pl 09.01.03, 14:18 Gość portalu: WinterM napisał(a): > moje zdanie jest takie, mozna przebolec kilka lat winiet ale... > jesli wybuduja juz drogi winiety znikaja, brak oplat za > autostrady bo dlaczeo mam placic za ich wybudowanie a pozniej za > jezdzenie po nich. ja nawet wolę opłatę(roczną) w postaci winiety pod warunkiem że wybudowane zostaną autostrady za te pieniądze(w co wątpię) i po wybudowaniu sieci obwodnic, autostrad i dróg ekspresowych nadal będę płacił winietą a nie na bramkach zwróćcie uwagę że winieta roczna powiedzmy w wysokości 200 zł za jazdę po drogach z prawdziwego zdarzenia wyjdzie znacznie taniej niż skandaliczne stawki na bramkach (autostrada Wielkopolska) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: jestem za winietami jeśli.... IP: 195.205.132.* 09.01.03, 17:48 Na to bym nie liczył. We Francji winiety funkcjonowały równolegle z wysokimi opłatami za autostrady przez jakieś 30 lat. Zlikwidowano je dopiero w ostatnim czasie. Czyli jeśli powielimy schemat, o u nas będą do 2040 roku. Wacek Link Zgłoś
Gość: WinterM Re: jestem za winietami jeśli.... IP: *.crowley.pl 09.01.03, 20:11 > zwróćcie uwagę że winieta roczna powiedzmy w wysokości 200 zł > za jazdę po drogach z prawdziwego zdarzenia wyjdzie znacznie taniej niż > skandaliczne stawki na bramkach (autostrada Wielkopolska) a kasa dla takich ludkow jak Kulczyk? on musial uruchomic swoje kontakty by pobierac tam kase wiec tak latwo tego nie pusci... Link Zgłoś
Gość: CZARNY33 Re: jestem za winietami jeśli.... IP: *.net.pulawy.pl / 10.18.27.* 28.02.03, 11:19 Link Zgłoś
Gość: czarny32 Re: PROSZĘ , NIE WLEWJCIE JUŻ WODY DO DZIURAWE IP: *.net.pulawy.pl / 10.18.27.* 28.02.03, 11:23 KOLEJNY PODATEK a z autostad i tak nici WIADRO TRZEBA WPIERW ZAŁATAĆ- WODĘ WLAĆ PÓŻNIEJ :) Link Zgłoś
mrzagi01 Re: Autostrady widzę szerokie 28.02.03, 11:45 Tak sobie mysle ze spoleczenstwo znioslo by i oplaty na bramkach i winiety i podatek w paliwie a nawet i myto na rogatkach gdyby tylko widzialo jakiekolwiek pozyteczne efekty tych kosztow, ale problem w tym, ze nikt a nikt nie wierzy zeby kolejna cudowna ministerialna fantasmagoria wypalila. Rzadzacym politykom zas najmilej brzmi dzwiek wlasnego glosu. Paranoja po prostu! Link Zgłoś
Gość: Adam Do autora wątku IP: *.acn.waw.pl 28.02.03, 12:14 Witaj czcigodny imienniku jako,że działam na tym forum bez nicka mam serdeczną prośbę, żebyś jako autor wątku podpisywał się np. Adam W czy Adam P po prostu musimy się czymś różnić. Jestem na tym forum od jakiegoś czasu i ktoś widząc wątek podpisany Adam utożsamia mnie z jego autorstwem. Dlatego żeby uniknąć w przyszłości nieporozumień, że np. zdarzy nam się odmienne zdanie w jakiejś sprawie, a autor wątku będzie jeden proponuję powyższe rozwiązanie. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Adam Link Zgłoś