23.10.01, 14:41
Proszę o opinię użytkowników Nissanów Almera, chodzi mi o aktualnie produkowany
model. Jak się prowadzi, ile pali, czy wystarczy 1.5 (podobno strasznie
mułowaty) czy lepiej szarpnąć się na 1.8 ?
I co mozna wytargować przy zakupie.
Z góry dzięki.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Targi w salonie IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 23.10.01, 16:25
      cactus napisał(a):

> I co mozna wytargować przy zakupie.

Mala rada: do dyskusji w salonie musisz sie przygotowac, wiec wybiesz sobie
      modele konkurencyjne do Almery (nie wiem, moze 307, czy Civic) oraz troche danych
      na ich temat (wizyta w tych salonach jest wskazana). W salonie Nissan' a zgrywaj
      niezdecydowanego. Powiedz, ze nie mozesz sie zdecydowac miedzy tymi trzema
      modelami. KAZDY zachwyt sprzedawcy musisz kontrowac wypowiedzia typu: "No tak,
      ale w Civic'u jest to i to...", albo "A wie Pan, ze ceny przegladu u konkurencji
      sa tansze..." itp. Dobrze wbic sobie w glowe kilka danych technicznych silnikow
      (KM i Nm), aby moc w kazdej chwili rzucic uwage na temat silnika. NO i oczywiscie
      jazda probna. Mozesz zawsze zablefowac, ze jazda innym konkurencyjnym modelem
      przypadla Ci do gustu. Troche wylewnosci, co mozna przy zakupie dostac u
      konkurencji...
      Mysle, ze tych kilka chwytow powinna wystarczyc, a sprzedawca zaoferuje cos
      wiecej niz wynika z "oficjalnych" dodatkow i wykaze sie wlasna inwencja.

Pozdr i zycze powodzenia
    • Gość: Niknejm Re: Almera IP: *.pg.com 23.10.01, 17:30
      cactus napisał(a):

> Proszę o opinię użytkowników Nissanów Almera, chodzi mi o aktualnie produkowany
      >
      > model. Jak się prowadzi, ile pali, czy wystarczy 1.5 (podobno strasznie
      > mułowaty) czy lepiej szarpnąć się na 1.8 ?

Nie jeździłem tym dużo. Niemniej z moich obserwacji wynika, że:
      - 1.5 nie jest "strasznie mułowaty". Jest po prostu bardzo przeciętny. 1.8 to
      dużo lepsza propozycja, zwłaszcza, że różnica w cenie jest stosunkowo nieduża
      (np. w Hondach jest dużo większa).
      - 1.8 ma dużo lepsze hamulce. Możliwe, że istnieje wersja 1.5 z takimi samymi
      hamulcami, nie wiem, ale hamulce wersji 1.8 (z 4 tarczami hamulcowymi i BASem) są
      super.

Jeszcze jedno. Nie oczekuj cudów też od wersji 1.8. Uważam, że jak na tą
      pojemność skokową osiągi mogłyby być lepsze. Na papierze wygląda to lepiej, niż w
      rzeczywistości. Niedawno czytałem test, z którego wynika, że Nissan nieco zawyżył
      osiągi wersji 1.8 w swojej dokumentacji. Pomiary na hamowni wykazały gorsze
      rezultaty niż podaje producent.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: Michal Re: Almera IP: *.telia.com 23.10.01, 20:47
        Pociesz sie , ze na sprzedawcow samochodow dobiera sie ludzi ,ktory technika
        jest totalnie obca,on ma Ci wmowic , a Ty musisz uwierzyc i to jest dobry
        sprzedawca.Np do kobiety ale wiesz kolor Twoich wlosow pasuje do tego lakieru
        lub dywaniki pasuja do Twojej sukienki i baby na to sie nabieraja i kupuja,ale
        chlopy tez jak Ci pokadzi, ze wtym aucie to nawet ON Ci sie przedluzy i
        wszystkie dziewczyny sa Twoje tez kupisz.Takze sluchaj Jarka On jest madrym
        facetem i wie jak te partyjki rozgrywac.Pzdr.Michal
      • hocest gwoli ścisłości ... 23.10.01, 20:55
        hamulce zarówno w silniku 1.5 jak i 1.8 są identyczne.
        i tu i tu jest Break Assistant i nie wiem skąd wnioski N. że jest inaczej
        jeżdżeę co prawda Tino 2.2 w dieslu ale kolega pomyka Almerką 1.5 i jest bardzo
        zadowolony. ostatnio jechał za mną na A 4 i dzielnie się trzymał mimo, że
        lekkiej nogi nie mam jak są warunki do szybszej jazdy.
        silnik 1.8 to większe koszty paliwa i więcej o 24 KM.
        poza tym wszystko identyczne.
        musisz zdecydować czy zamierzasz się scigać czy po prostu dynamicznie jeździć
        bo na to z pewnością pozwoli Ci silnik 1.5
        weź 1.5 a pieniądze które byś wydał na silnik mocniejszy "włóż" w lepsze
        wyposażenie np zadbaj o chromowane klamki bo te plastikowe, czarne wyglądają
        obskurnie, szczególnie przy metalizowanych i jasnych lakierach.
        • Gość: Niknejm Re: gwoli ścisłości ... IP: *.pg.com 24.10.01, 10:10
          hocest napisał(a):

> hamulce zarówno w silniku 1.5 jak i 1.8 są identyczne.
          > i tu i tu jest Break Assistant i nie wiem skąd wnioski N. że jest inaczej

Z wizyty w salonie N i przeczytania specyfikacji drukowanych. Było to co prawda
          pół roku temu. I na 100% w salonie, w którym byłem, była wersja 1.5 z BĘBNAMI
          hamulcowymi z tyłu. Mieli też w ofercie 1.8 z TARCZAMI z tyłu i z BA.
          Nie mówię, że Nissan tego nie zmienił. Być może po prostu w międzyczasie bardziej
          ujednolicono pakiet wyposażenia w 1.5 i 1.8, lub wersja 1.5 z 4 tarczami i BA
          istniała cały czas jako opcja.

> poza tym wszystko identyczne.

Niekoniecznie, bo przy silniku 1.5 nie był dostępny (przynajmniej kiedyś)
          najbogatszy pakiet wyposażenia. Ale może i to uległo zmianie.

> musisz zdecydować czy zamierzasz się scigać czy po prostu dynamicznie jeździć
          > bo na to z pewnością pozwoli Ci silnik 1.5

I owszem. Bo dynamicznie (czyli z pełnym lub prawie pełnym wykorzystaniem
          możliwości auta) jeździć można każdym samochodem.

> weź 1.5 a pieniądze które byś wydał na silnik mocniejszy "włóż" w lepsze
          > wyposażenie np zadbaj o chromowane klamki bo te plastikowe, czarne wyglądają
          > obskurnie, szczególnie przy metalizowanych i jasnych lakierach.

Ja osobiście zamiast chromowanych klamek wolałbym więcej poduszek powietrznych na
          przykład, lub wspomniany BA :-)

Natomiast podkreślam: jest to dobre, niezawodne i dobrze wykonane auto, jedna z
          najlepszych propozycji w swojej klasie cenowej.

Pozdrawiam,
          Niknejm
      • Gość: Jacek Re: Almera IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.01, 01:58
        Nie zgadzam się z twoją opinią na temat silnika 1,8 nie jest to może petarda
        ale radzi sobie całkiem dobrze. Nie tak dawno czytałem test ALMERY 1.8 w którym
        przyśpieszenie i prędkość maksymalna różni się dość mocno na korzyść NISSANA,
        sam jestem właścicielem takiego auta i wydaje mi się to prawdopodobne ponieważ
        robiliśmy sobie z kumplem wyścigi ze świateł i jego VW GOLF 1.6 który
        katalogowo ma lepsze kopyto o prawie 1 sek. został z tyłu. Ogólnie silniczek
        1.8 jest bardzo sympatyczny lubi się tylko troche napić, o spalaniu mniejszym
        niż 10l po mieście nawet nie snię. POZDRAWIAM
        • Gość: Niknejm Re: Almera IP: *.pg.com 05.11.01, 11:05
          Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Nie zgadzam się z twoją opinią na temat silnika 1,8 nie jest to może petarda
          > ale radzi sobie całkiem dobrze.

Zgadzam się, bo w tym tonie napisałem.
          Ale od nowoczesnego silnika 1.8 ze zmiennymi fazami rozrządu oczekiwałbym więcej.
          Mój Civic ma właśnie 1.8 (konstrukcja z początku lat 90-tych!) i samochód w
          wersji pięciodrzwiowej o sporej masie (m.inn. klimatyzacja, elektryczny
          szyberdach itp.) przyspiesza do 100km/h w czasie poniżej 8 sekund. Tymczasem
          osiągi wersji 1.8 Nissana (jeśli chodzi o sprint do 100) są zbliżone do osiągów
          Civica 1.4 (bez zmiennych faz rozrządu).
          Niemniej komfort jazdy (elastyczność itp.) taką Almerą 1.8 jest bardzo OK.

Pozdrawiam,
          Niknejm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka