IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.01.03, 16:26
Rok temu bylo bardzo o nim glosno. Napiszcie cos na jego temat. Chyba sa tu
uzytkownicy tego modelu. Zastanawiam sie nad kupnem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joasia Re: Stilo IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.03, 16:47
      Posiadaczy Stilo znajdziesz tutaj
      autokacik.pl/postlist.php?Cat=&Board=stilo
    • Gość: vd Re: Stilo IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 01:32
      Od maja jezdze Stilo 1,6 Dynamic 5d. Na zamowione w styczniu 2001 auto
      grzecznie naczekalem sie ponad 4 miesiace
      W tej chwili mam na budziku ponad 14000 km.
      Jak do tej pory auto spisuje sie doskonale. 103 konny silnik jest wystarczajacy
      do bezpiecznej jazdy, choc ze wzgledu na mase auta przy wyprzedzaniu i
      pod wieksze wzniesienia trzeba redukowac na nizsze biegi. Na autostradzie
      wykrecilem
      rowno 200 km/h, a wiec wiecej niz podaje specyfikacja-auto prowadzilo sie
      idealnie, silnik pracowal wzglednie ciszej niz przy 130 (kolega siedzacy obok
      byl przekonany ze nie jedziemy wiecej niz 150), zuzycie benzyny wg. wskazan
      komputera to miasto 8,6-8,9 w lato (z klima),
      teraz na zimowych oponach mniej wiecej litr wiecej, poza miastem (przy
      umiarkowanej jezdzie)
      7,1-7,6 (mam bagaznik) najnizsze spalanie jakie zanotowalem to 6,8. Wlaczenie
      klimy jest
      praktycznie nie odczuwalne jesli chodzi o dynamike (zona ma marysie 1,6, z
      klimatyzacja
      to prawdziwy mul w porownaniu do ciezszego stilo) Z hamulcami nie ma zartow,
      hamuja bardzo serio (im mocniej dociskasz tym gwaltowniej reaguja)

Zawieszenie to jedna z wiekszych zalet tego auta, na dziurach komfortowo i
      cicho w zakretach jak
      przyklejone. Sprawdzilem juz auto w przymusowym tescie losia jak facet wjechal
      mi matizem na czolowke pod prad w dwupasmowa trase szybkiego ruchu. Mialem
      wrazenie ze moj samochod wie co robi :)
      Wspomaganie jest progresywne z naprawde genialna funkcja city (super sprawa do
      krecenia po
      Krakowie). Ogolnie prowadzenie tego auta to duza frajda, czasem nie mozna sie
      juz doczekac :)
      Biegi wchodza nie po fiatowsku, bez zadnego haczenia, cicho ale nie az tak
      lekko jak np. w VW,
      Wewnatrz bardzo przestronnie choc optycznie wydaje sie ciasniej niz bravie czy
      marysi (nie jest ciasniej)
      super sprawa jest przesuwana tylna kanapa (sprawdzone) i skladany przedni fotel
      (do przewozenia dywanow jak znalazl)
      duzo schowkow, bardzo funkcjonalne sa kieszenie w drzwiach z przegrodkami na
      butelki 0,5, fajny jest tez chlodzony schowek
      (raczej nic nie schlodzi ale jak wlozysz zimne to zimne wyciagasz), jesli
      lubisz bas to spodoba
      ci sie radio z CD (6 glosnikow) gra bardzo przyzwoicie jak na fabryczny sprzet
      (lepiej niz w lagunie II kumpla),
      ogolnie jest tu duuuuzo elektroniki - jak czekasz na zone biegajaca po sklepach
      to nie potrzeba ci gazety, zabawy jest na caly dzien :),
      poza tym kokpit robi duze wrazenie w nocy na znajomych, ladnie swieci sie tu
      kazda ikonka (miedzy innymi dlatego kupilem to auto :)), fajny jest
      tez komputer, wyswietlajacy komunikaty (nawet o wlamaniu do auta :) )

Auto jest niezle wyciszone, ale wydaje mi sie z w bravie bylo ciszej (w marysi
      jest podobnie), polecam skorzana kierownice bo ta standardowa
      nie wyglada najlepiej (podobnie jak lewarek), kliamtyzacja (manualna) bardzo
      wydajna, wentylacja rowniez, a ogrzewanie troche mniej
      (czyt. wolniej sie nagrzewa niz brava/marea), choc tragedii nie ma. Bardzo
      szybkie ogrzewanie tylnej szyby. Genialny teraz w zimie jest ASR - o tym ze
      jedziesz po lodzie informuje
      cie migajaca kontrolka, zapomnij tez o buksujacych w zaspie kolach, bardzo
      przyzwoite jest wykonczenie wnetrza (z wyjatkiem tworzywa na
      drzwiach),sympatyczna tapicerka (cos pomiedzy sztruksem a welurem)
      miekki, szorstki kokpit (patrz BMW), nie odbija sie w szybie, wszystkie
      przyciski sa typu soft touch, a dzwigienki dzialaja lekko, super sa swiatla
      z ciekawostek to: tylna wycieraczka wlacza sie automatycznie po wrzuceniu
      wstecznego (przy wl. wycieraczkach), wycieraczki z przodu maja fajny
      automatyczny tryb czyszczenia po uzyciu spryskiwcza, tryb pracy tylnej
      dopasowany jest do szybkosci pracy przednich
      szyby mozna zamnknac lub otworzyc zdalnie pilotem, tak samo zaswiecic swiatlo w
      srodku. Swiatlo zapala sie automatycznie po wylaczeniu zaplonu. Zdalnie z
      pilota otwierany jest tez bagaznik itd.
      radio podglasza sie automatycznie wraz ze wzrostem predkosci, z plota na
      kluczyku zdalnie podnoszone/opuszczane sa szyby, zapalane swiatlo w srodku i
      otwierany bagaznik

Mamy tez oczywiscie mniejsze lub wieksze bucowki.
      Praktycznie od poczatku mam problem ze skrzypiacymi zawiasami drzwi (po koleji
      wszystkie 4),
      problem pojawia sie po deszczu lub na mrozie (stojace dluzej auto), poradzilem
      sobie doraznie smarem grafitowym
      (po uzyciu wd-40 otwierajac w nocy drzwi budzilem sasiadow :)),
      pojawia sie tez czasem tajemniczo skrzypiace tylne zawieszenie (szczegolnie w
      ciasnych zakretach przy zmianie srodka ciezkosci)
      staram sie radzic sobie sam z takimi kosmetycznymi dolegliwosciami bo troche
      sie boje siermiegi fiatowskich ASO,
      poza tym czasem zawiesza sie radio (moze raz na 20) po wylaczeniu kluczykiem
      nie chce sie wlaczyc za pierwszym razem,
      raz pojawil sie komunikat ASR FAILURE ale po wylaczeniu zaplonu i ponownym
      odpaleniu zniknal i dwa razy pojawil sie komunikat
      LOW LEVEL OF ENGINE OIL ale sprawdzalem poziom oleju jest OK (ten komunikat
      musi byc jakims echem kompa bo pojawial sie i znikal bardzo szybko, a mroz byl
      wtedy -20)
      troche przeklamuje tez termometr (po rozgarzniu silnika potrafi dodac 3 stopnie)
      Pomimo duzych zakresow regulacji fotela i dwu kierownicy, jakos do tej pory
      ciagle eksperymentuje z pozycja za kierownica (mam 176 przy 78kg),
      niby fotele sa wygodne ale cos jest nie tak, zakres ruchu kierownicy gora dol
      jest za maly w dol a niepotrzebnie duzy do gory,
      bagaznik moglby byc wiekszy bez koniecznosci przesuwania siedzen i poza tym,
      niestety polka tylna za slabo dociskana jest przez klape i w przypadku pelnego
      bagaznika
      z czubkiem, polka odstaje do gory ( w bravie bylo znacznie lepiej).
      Troche za wysoki jest lewarek (wole krotsze) ale wynika to z pozycji
      podlokietnika, glupio jest pomyslana klapka od wlewu paliwa (blokowan
      centralnym zamkiem),
      lubi jak zauwazylem przymarznac i trzeba sie namocowac, za cichy jest dzwiek
      kierunkowskazow, dzwignia podnoszenia fotela jest umieszczona za wysoko-jak
      wsiadam/wysiadam to naciskam ja tylkiem i obnizam fotel, fajny material
      tapcerki ale caly szary
      (taki kurde chcialem)

Ogolnie po 14000 km i 8 miesiacach auto nie doswiadczczylo mnie okrutnie,
      zasadniczo mam problem tylko ze skrzypieniami i jesli teraz mialbym podejmowac
      decyzje zakupu to bralbym dokladnie to samo z lekka zmiana w specyfikacji
      wyposazenia
      (zmieniarka, el. szyby tyl, moze SKY WINDOW), ten samochod daje duzo
      przyjemnosci z jazdy, jest bardzo funkcjonalny (jedna z podstawowych zalet),
      przestronny i mam nadzieje ze wystarczajco bezpieczny dla zony, mojego 3-
      letniego syna i mnie,

pozdrawiam

• Gość: Wojtek Re: Stilo IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 20.01.03, 09:38
        dziekuje. Gdyby tak wszyscy udzielali takich wyczerpujacych i konkretnych
        odpowiedzi to forum o motoryzacji moglo by sluzyc za wzor.
      • Gość: mAbZ Pozwolę sobie mieć inne zdanie IP: 193.15.73.* 20.01.03, 09:58
        Gość portalu: vd napisał(a):
        [...]
        > ze wzgledu na mase auta przy wyprzedzaniu i pod wieksze wzniesienia
        > trzeba redukowac na nizsze biegi.

Ze względów bezpieczeństwa ZAWSZE nalezy redukowac przy wyprzedzaniu...
        Niezależnie od mocy silnika.

> Zawieszenie to jedna z wiekszych zalet tego auta, na dziurach komfortowo i
        > cicho w zakretach jak przyklejone.

Buaaa-hahahaha! :-)))
        Stilo ma miękkie zawieszenie. Buda się kiwa na zakrętach aż niemiło.
        I to jechałem niższą wersją, 3- drzwiową.

> Wspomaganie jest progresywne z naprawde genialna funkcja city

Szkoda tylko, że przez to bardzo słabo czujesz, co się dzieje z kołami, nawet
        gdy tą funkcję wyłączysz.

> Biegi wchodza nie po fiatowsku, bez zadnego haczenia, cicho

A to prawda :-)

> super sprawa jest przesuwana tylna kanapa (sprawdzone) i skladany przedni
        > fotel, duzo schowkow,

Tych gadżetów nie ma w wesji trzydrzwiowej nawet za dopłatą. Szkoda.

> radio z CD (6 glosnikow) gra bardzo przyzwoicie jak na fabryczny sprzet

Tylko się zacina podczas mrozów. Jak zresztą i reszta elektroniki :-)
        Sam o tym piszesz: "poza tym czasem zawiesza sie radio (moze raz na 20)"

> Auto jest niezle wyciszone,

A to akurat po prostu nieprawda.
        Na szorstkim asfalcie jest głośno jak w aucie z innej epoki.
        (na felach 17 cali)

Poczytajcie Sobie forum Stilo:
        autokacik.pl/postlist.php?Cat=&Board=stilo
        • Gość: Tomek F. Re: Pozwolę sobie mieć inne zdanie IP: *.lunar.com.pl / *.terminus.pl 20.01.03, 10:17
          Gość portalu: mAbZ napisał(a):

> > cicho w zakretach jak przyklejone.
          >
          > Buaaa-hahahaha! :-)))
          > Stilo ma miękkie zawieszenie. Buda się kiwa na zakrętach aż niemiło.
          > I to jechałem niższą wersją, 3- drzwiową.

Jechales chwilke tym autem i chcesz powiedziec ze wiesz lepiej niz ktos kto
          przejechal juz kilkadziesiat tysiecy. To jest raz, a dwa to nawet jak sie nie
          zgadzasz to kultura wymaga pewnego poziomu zachowania sie a nie ryczenia jak
          baran.
          • Gość: mAbZ I komu tu brak kultury?! IP: 193.15.73.* 20.01.03, 10:42
            Gość portalu: Tomek F. napisał(a):

> > Buaaa-hahahaha! :-)))
            > > Stilo ma miękkie zawieszenie. Buda się kiwa na zakrętach aż niemiło.
            >
            > Jechales chwilke tym autem i chcesz powiedziec ze wiesz lepiej niz ktos kto
            > przejechal juz kilkadziesiat tysiecy. To jest raz, a dwa to nawet jak sie nie
            > zgadzasz to kultura wymaga pewnego poziomu zachowania sie a nie ryczenia jak
            > baran.

Czyli co, nie wolno się śmiać, by przez Strażnika Kultury, Tomka F. nie zostać
            wyzwanym od baranów? Komu tu brak kultury?!?! Epoka zakazów minęła,
            niezgadzanie się z "jedynie słusznym zdaniem" nie jest ani karalne, ani
            niekulturalne.

Pisanie o Stilo, że jest "w zakretach jak przyklejone" powinno przyprawić o
            śmiech każdego, kto ma choćby najbledsze rozeznanie w temacie :-)
            • Gość: vd Re: I komu tu brak kultury?! IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 20.01.03, 10:47

> Gość portalu: Tomek F. napisał(a):
              >
              > > > Buaaa-hahahaha! :-)))
              > > > Stilo ma miękkie zawieszenie. Buda się kiwa na zakrętach aż niemiło.
              > >
              > > Jechales chwilke tym autem i chcesz powiedziec ze wiesz lepiej niz ktos kt
              > o
              > > przejechal juz kilkadziesiat tysiecy. To jest raz, a dwa to nawet jak sie
              > nie
              > > zgadzasz to kultura wymaga pewnego poziomu zachowania sie a nie ryczenia j
              > ak
              > > baran.
              >
              > Czyli co, nie wolno się śmiać, by przez Strażnika Kultury, Tomka F. nie
              zostać
              > wyzwanym od baranów? Komu tu brak kultury?!?! Epoka zakazów minęła,
              > niezgadzanie się z "jedynie słusznym zdaniem" nie jest ani karalne, ani
              > niekulturalne.
              >
              > Pisanie o Stilo, że jest "w zakretach jak przyklejone" powinno przyprawić o
              > śmiech każdego, kto ma choćby najbledsze rozeznanie w temacie :-)

tomekF ma racje,
              14000 km to nie duzo ale zakladam ze jakes 100 razy wiecej niz ty, poza tym w
              tym czasie mialem okazje przetestowc auto w roznych sytuacjach na drodze i
              uwierz mi trzyma sie jezdni jak przyklejone
              • Gość: mAbZ OK IP: 193.15.73.* 20.01.03, 10:54

> 14000 km to nie duzo ale zakladam ze jakes 100 razy wiecej niz ty, poza tym w
                > tym czasie mialem okazje przetestowc auto w roznych sytuacjach na drodze i
                > uwierz mi trzyma sie jezdni jak przyklejone

Mhm, możliwe że- jak pisałeś- korekta nastawień załatwiła problem.
                Ja jechałem wczesną wersją auta i miło nie było.
          • Gość: malko Re: Pozwolę sobie mieć inne zdanie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 13:08
            Gość portalu: Tomek F. napisał(a):

> Gość portalu: mAbZ napisał(a):
            >
            > > > cicho w zakretach jak przyklejone.
            > >
            > > Buaaa-hahahaha! :-)))
            > > Stilo ma miękkie zawieszenie. Buda się kiwa na zakrętach aż niemiło.
            > > I to jechałem niższą wersją, 3- drzwiową.
            >
            > Jechales chwilke tym autem i chcesz powiedziec ze wiesz lepiej niz ktos kto
            > przejechal juz kilkadziesiat tysiecy. To jest raz, a dwa to nawet jak sie nie
            > zgadzasz to kultura wymaga pewnego poziomu zachowania sie a nie ryczenia jak
            > baran.

Ja tez jechałem tym samochodem (1,8 3d) tylko kilkanaście kilometrów i pozwolę
            sobie twierdzic, że buja jak koń na biegunach, tyle że na boki. Druga wada to
            przeciętnie wygodne fotele. Nie spodobało mi się mimo, że lubię fiaty.

Pozdrawiam
        • Gość: vd Re: Pozwolę sobie mieć inne zdanie IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 20.01.03, 10:39

> Gość portalu: vd napisał(a):
          > [...]
          > > ze wzgledu na mase auta przy wyprzedzaniu i pod wieksze wzniesienia
          > > trzeba redukowac na nizsze biegi.
          >
          > Ze względów bezpieczeństwa ZAWSZE nalezy redukowac przy wyprzedzaniu...
          > Niezależnie od mocy silnika.

sprobuj sie przejechac np. jtd 115 koni czy vw 1.8T efekt jest taki na 5 biegu
          jak u mnie przy redukcji na 4

> > Zawieszenie to jedna z wiekszych zalet tego auta, na dziurach komfortowo i
          >
          > > cicho w zakretach jak przyklejone.
          >
          > Buaaa-hahahaha! :-)))
          > Stilo ma miękkie zawieszenie. Buda się kiwa na zakrętach aż niemiło.
          > I to jechałem niższą wersją, 3- drzwiową.

ja mam wersje 5d, na testach w styczniu jezdzilem jedna z pierwszych u nas
          wersji 3d, na malym rondzie pod supermarketem myslalem ze mi pasazerka przez
          okno wyleci tak sie wychylal, moje auto jest wyprodukowane w kwietniu ma juz
          fabryczna korekte nastawienia. Oczywiscie auto nie jest sztywne czy twarde ale
          zaskakujaco malo sie wychyla po tym jak miekko resoruje. Lekkie bujanie na
          boczki wystepuje przy poprzecznych nierownosciach. Wiem co pisze po prawie 15
          000 w tym aucie. Sugeruje przejazdzke 5D dla porownania

> > Wspomaganie jest progresywne z naprawde genialna funkcja city
          >
          > Szkoda tylko, że przez to bardzo słabo czujesz, co się dzieje z kołami, nawet
          > gdy tą funkcję wyłączysz.

to jest twoje zdanie i mam wrazenie ze jakis auto-swiatowy slogan, brava miala
          jeden z lepszych ukladow kierowniczych w klasie, stilo prowadzi sie lepiej, tak
          jak napisalem przy 200 km/h moglem auto prowadzic jedna reka, (wiem ze glupota)
          ale jesli przy takich predkosciach nie czujesz zadnego dyskomfortu i masz
          uczucie panowania nad sytuacja to cos w tym jest, funkcja city dla mnie jest
          idealna jesli toczysz sie po miescie z predkoscia 30-40 km/h po co ci wyczucie
          jezdni ? mnie pasuje to ze krece wtedy kolkiem jak w zabawce mojego syna

> > Biegi wchodza nie po fiatowsku, bez zadnego haczenia, cicho
          >
          > A to prawda :-)

prawda x10
          >
          > > super sprawa jest przesuwana tylna kanapa (sprawdzone) i skladany przedni
          > > fotel, duzo schowkow,
          >
          > Tych gadżetów nie ma w wesji trzydrzwiowej nawet za dopłatą. Szkoda.
          >
          za to masz duzo ladniejszy samochod w standardzie

> > radio z CD (6 glosnikow) gra bardzo przyzwoicie jak na fabryczny sprzet
          >
          > Tylko się zacina podczas mrozów. Jak zresztą i reszta elektroniki :-)
          > Sam o tym piszesz: "poza tym czasem zawiesza sie radio (moze raz na 20)"

jaka reszta elektroniki??? to zawieszanie nie jest czyms bardzo upierdliwym bo
          dzieje sie stosunkowo rzadko i mrozy nie maja z tym nic wspolnego. Zacina sie
          tylko w przy grajacej plycie w momencie jak wylaczysz auto kluczykiem (raz na
          20 takich manewrow +/-)

> > Auto jest niezle wyciszone,
          >
          > A to akurat po prostu nieprawda.
          > Na szorstkim asfalcie jest głośno jak w aucie z innej epoki.
          > (na felach 17 cali)

ja mam oponki pirelli P6 195/65/15 i potwierdzam ze slychac je bardziej niz
          silnik, poza tym napisalem ze jest niezle wyciszone a nie wspaniale, w praktyce
          lepiej niz np. civic 1.4, focus 1.8, 307 1.6, almera 1.8, MSS 1.6 gorzej niz
          lagunaII 1.6, 1.9 DCI, Passat 1.8T, z tymi autami mam porownanie

> Poczytajcie Sobie forum Stilo:

... i tam mozecie mnie tez znalezc

> <a href="autokacik.pl/postlist.php?
          Cat=&Board=stilo"target="_blank">auto
          > kacik.pl/postlist.php?Cat=&Board=stilo</a>
          • Gość: mAbZ Re: Pozwolę sobie mieć inne zdanie IP: 193.15.73.* 20.01.03, 10:51

> > Ze względów bezpieczeństwa ZAWSZE nalezy redukowac przy wyprzedzaniu...
            > > Niezależnie od mocy silnika.
            >
            > sprobuj sie przejechac np. jtd 115 koni czy vw 1.8T efekt jest taki na 5
            > biegu jak u mnie przy redukcji na 4

Oczywiście, że tak.
            Chodzi jednak o to, że jeśli zredukujesz na czwórkę, to wyprzedzisz co najmniej
            o 1/3 szybciej. Więc dlaczego nie? Nie chce ci się biegów zmieniać, to kup
            sobie automat.

> moje auto jest wyprodukowane w kwietniu ma juz fabryczna korekte nastawienia.

O! Możliwe, że to poprawili, nie wiedziałem o tym :)

> to jest twoje zdanie i mam wrazenie ze jakis auto-swiatowy slogan,
            [...]
            > jesli toczysz sie po miescie z predkoscia 30-40 km/h po co ci wyczucie
            > jezdni ?

A jeśli toczysz się 40 km/h po oblodzonym rondzie, to lepsze wyczucie by się
            przydało, czy nie? ;-) AŚ nie czytuję. To moje własne zdanie.

> jaka reszta elektroniki??? to zawieszanie nie jest czyms bardzo upierdliwym

Temat pt. "Dyskoteka" czy jakoś tak na wcześniej wspomnianym forum Stilo.
            Właśnie ta dyskoteka i zdanie znajomego fachowca o słabej izolacji elektroniki
            w Fiatach powoduje, że powoli przestaję się zastanawiać nad kupnem Stilo.
            • Gość: vd Re: Pozwolę sobie mieć inne zdanie IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 20.01.03, 11:05

> A jeśli toczysz się 40 km/h po oblodzonym rondzie, to lepsze wyczucie by się
              > przydało, czy nie? ;-) AŚ nie czytuję. To moje własne zdanie.

powyzej chyba wlasnie 40 km/h city wylacza sie automatycznie, poza tym jak ci
              nie pasuje mozesz nie uzywac, ja tez na lodzie, sniegu z tych samych wzgledow o
              ktorych wspominasz nigdy tego nie wlaczam
              >
              > > jaka reszta elektroniki??? to zawieszanie nie jest czyms bardzo upierdliwy
              > m
              >
              > Temat pt. "Dyskoteka" czy jakoś tak na wcześniej wspomnianym forum Stilo.
              > Właśnie ta dyskoteka i zdanie znajomego fachowca o słabej izolacji
              elektroniki
              > w Fiatach powoduje, że powoli przestaję się zastanawiać nad kupnem Stilo.

stilo jak kazdy model kazdej marki ma swoje przypadlosci zakladam ze takie
              historie wynikaja z tego ze jest to jednak nowy model i jako taki ma swoje
              prawa, dla zachowania rownowagi zapraszam do lektury autocentrum.pl w dziale
              ocen swoje auto jest kilka smaczkow na temat konkurencyjnych pojazdow, mozna
              sie latwo przekonac ze feria swiatelek na kokpicie to mimo wszystko nic takiego
      • Gość: irwain Re: Stilo IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 20.01.03, 10:32
        Gość portalu: vd napisał

> Biegi wchodza nie po fiatowsku, bez zadnego haczenia, cicho ale nie az tak
        > lekko jak np. w VW,
        od kiedy to w vw biegi wchodzą lekko, chciałeś napisać - nie tak lekko jak w
        maździe?
        pzd
        • Gość: vd Re: Stilo IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 20.01.03, 10:43
          moge pisac o egzemplarzach ktore mialem okazje dosiadac a sa to dwa vw
          znajomych, passat 1.8T (r. 2001) i golf 1.9 tdi (nowka) w obu podobala mi sie
          lekka praca krotkiego lewarka, nie wiem jak jest we wszystkich vw, ze wzgledu
          na prsetiz jakim cieszy sie ta marka zakladam ze tak samo
          podobnie lekko pracuje lewarek w lagunie II kumpla i w hondzie civic (honde
          zaliczylem tylko na jezdzie testowej)
    • Gość: mAbZ Dobre auto, zła marka IP: 193.15.73.* 20.01.03, 09:43
      Kupiłbyś dziś Daewoo?
      Też mi się podoba Stilo, ale Fiat jest blisko bankructwa i nie wiadomo co się z
      nim stanie.
      • Gość: vd Re: Dobre auto, zła marka ? IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 20.01.03, 10:14
        ...nigdy nie mialem daewoo ale wydaje mi sie ze troche trudno porownywac
        sytacje fiata z koreanczykiem, Fiat to koncern z ponad 100 letnia tradycja
        wsparty lancia, alfa, ferrari i cala reszta firm zaleznych, nie sadze ze
        zniknie ot tak sobie, raczej zmieni wlasciciela co moze mu tylko wyjsc na
        dobre. Poza tym Wlochy bez Fiata to jak Rzym bez Watykanu. Szkoda tylko ze
        stilo jest tak slabo reklamowane a reklamy nie podkreslaja tego co jest w nim
        najlepsze. Slysze opinie ze nowa megane II jest najlepiej wyposazonym kompaktem
        w klasie, sprawdzalem liste wyposazenia i do poziomu wyposazenia stilo brakuje
        co najmniej kilkunastu opcji a niektore w renault sa w ogole nie dostepne. Fiat
        nie podaje w reklamach ze jego silnik 1.8 ma zmienne fazy rozrzadu, nie podaje
        ze mozna do stilo dokupic system EASY-GO lepszy od karty renault, nie podkresla
        tez ze stilo uzyskalo 4.5 gwiazdki w testach zderzeniowych (pol odjete za jakis
        drobiazg elektroniczny), niestety koncern fiata zaczal robic od jakiegos czasu
        dobre samochody ale ciagle jeszcze nie umie ich sprzedawac.
      • Gość: Lennon Re: Dobre auto, zła marka IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 20.01.03, 11:43
        Nie sadze zeby ta firma mogla zginac. Moze najwyzej ktos ja wykupi ale nazwa
        zostanie.
        • Gość: vd Re: Dobre auto, zła marka IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 20:44
          Gość portalu: Lennon napisał(a):

> Nie sadze zeby ta firma mogla zginac. Moze najwyzej ktos ja wykupi ale nazwa
          > zostanie.

...poki my zyjemy, amen :)
          • vwdoka Re: Dobre auto, zła marka 22.01.03, 15:46

> Gość portalu: Lennon napisał(a):
            >
            > > Nie sadze zeby ta firma mogla zginac. Moze najwyzej ktos ja wykupi ale naz
            > wa
            > > zostanie.
            >
            > ...poki my zyjemy, amen :)

Opel Stilo?
            Hmmmmm, to brzmi jakoś głupio........
            Pozdrawiam,
            vwdoka
            • Gość: vd Re: Dobre auto, zła marka IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 22.01.03, 16:13
              czesc vwdoka,
              a co powiesz na opel altacet albo na chevrolet aspiryna ? :)
              • vwdoka Re: Dobre auto, zła marka 22.01.03, 16:39
                Witaj vd :-)))
                to brzmi jedszcze gorzej niż Opel Stilo....
                Pozdrawiam,
                vwdoka
      • Gość: Sławek Re: Dobre auto, zła marka IP: *.aries.com.pl 20.01.03, 22:08
        Z uwagi na powiązanie koncernu Fiat z całą włoską gospodarką oraz wpisaniem się
        w tradycje i krajobraz Fiat na pewno tak szybko nie padnie.
        Swoja drogą Włosi sami są sobie winni: zachłysnęli się samochodami z innych
        krajów więc kiepska kondycja Fiata na Włoskim rynku nie powinna dziwić
        nikogo.Wzorem Niemców powinni teraz kupować wyłącznie Fiaty,Lancie,AR.

pozdrawiam

> Kupiłbyś dziś Daewoo?
        > Też mi się podoba Stilo, ale Fiat jest blisko bankructwa i nie wiadomo co się
        z
        >
        > nim stanie.
    • Gość: Gosc Re: Stilo IP: *.dozamel.ssk.pl 22.01.03, 11:23
      Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Rok temu bylo bardzo o nim glosno. Napiszcie cos na jego temat. Chyba sa tu
      > uzytkownicy tego modelu. Zastanawiam sie nad kupnem.
      To i ja wtrace swoje 3 grosze.
      Mam Stilo 1.6 Dynamic 5D. Na razie na liczniku 2500 km.
      Moze to troche nie wporzadku ale bede porownywal je z Toyota Corolla 1.4 terra 5D z rocznika 2001 a wiec jeszcze stary model. Autorowi watku nie chodzilo o porownanie ale jezdze tymi autami zamiennie i porownania same mi sie nasuwaja.
      Z zewnatrz jakie Stilo jest kazdy widzi, mnie nie zachwyca :) ale ja jezdze w srodku :) a tam wg mnie jest duzo lepiej. Dobrej jakosci plastiki, przelaczniki mile w dotyku, wszystk dziala lekko, czego niestety nie mozna powiedziec o Toyocie - tam np pokretla nawiewu dzialaja wrecz topornie. Siedzenia jak dla mnie b. wygodne. Dobra regulacja siedzenia kierowcy na wysokosc, kierownica regulowana w 2 plaszczyznach. Siedzi sie dosyc wysoko, dla niektorych jest to wada, musisz sie sam przymierzyc i ocenic, najlepiej byloby na dluzszym dystansie bo wtedy dopiero wychodzi czy jest wygodnie.
      Dobra regulacja ledzwiowa, mozna mocno wypchnac kregoslup do przodu.
      Do Toyoty brak porownania - tam nie jestem w stanie zajac wygodnej pozycji: jak bym nie regulowal fotela to prawa noga nie ma podparcia uda, powoduje to jakas poroniona regulacja wysokosci powodujaca jedynie opuszczanie tylej czesci siedziska, przod pozostaje na tej samej wysokosci. mozna co prawda odsunac fotel do tylu i prowadzic na niemal wyprostowanych nogach ale wtedy nie siegam kierownicy (brak regulacji wzdluznej) i niewygodnie mi sie jedzie gdy wciskajac sprzeglo musze to robic niemal wyciagnietymi palcami. Po dluzszej jezdzie Toyota moje 4 litery mowia zdecydowane NIE.

Obszernosc wnetrza: (zaznaczam ze do wielkoludow nie naleze) Z przodu jak dla mnie porownywalnie w obu wystarczajaco zeby sie z pasazerem nie tracac lokciami. Z tylu zdecydowana przewaga Stilo. W Toyocie szczegolnie wyzsze osoby moga miec problemy. Bagaznik w Toyocie "optycznie" wydaje sie byc wiekszy (wersja liftback), danych nie pamietam, w Stilo zaleta jest przesuwana tylna kanapa (W wersji Dynamic standard) ale wtedy wada jest brak plaskiej podlogi przy zlozonych siedzeniach - tylko oparcia sie klada. W Stilo skladany przedni fotel pomoze przewiezc dlugie przedmioty.

Zawieszenie i prowadzenie: zdecydowanie lepsze w Stilo, moze dzieki wiekszym kolom znakomicie wytlumia drobne nierownosci nawierzchni. Troche glosny tyl przy pokonywaniu poprzecznych zalaman drogi. W Stilo czuje sie duzo pewniej na drodze, auto po prostu trzyma kurs w przeciwienstwie do Toyoty ktora troche tak "myszkuje". Takze w zimowych warunkach Stilo lepiej sie sprawuje (ASR i MSR na pokladzie). Niektorzy krytykuja elektryczne wspomaganie w Stilo za "brak wyczucia drogi", ja tego nie zauwazam, moze dlatego ze rajdowcem nie jestem. Funkcja CITY bardzo mila przy kreceniu sie w poszukiwaniu miejsca do parkowania.

Silniki: Tu dalbym plus dla Toyoty, ma mniejsza pojemnosc (1.4) ale moc niewiele mniejsza (98KM do 103KM) a dzieki VVTi lepsza elastycznosc (trzeba tu dodac ze Stilo jest tez ciezsze). W Stilo jest jakies takie dziwne opoznienie przy dodawaniu gazu, tak jakby pedal gazu mial skok jalowy (jest tam elektroniczne sterowanie przepustnica), trzeba sie do tego przyzwyczaic. Wg instrukcji "ma to zapewnic plynna jazde i mniejsze zuzycie paliwa" - chyba tu jest pies pogrzebany. Toyota zaczyna "ciagnac" od razu po dotkniecu pedalu gazu.
      Hamulcow nie testowalem w stuacji krytycznej wg testow Stilo zatrzymuje sie na 37 m (b. dobry wynik). Fajne jest stopniowanie sily hamowania od nacisku na pedal hamulca. W Toyocie trzeba duzo wiekszego wyczucia, hamuje od razu mocno.

Srednie spalanie w obu atuach komputerki podaja podobne: ok 7.3 (BTW: komputerek w Stilo ma wiecej opcji, np. 2 niezalezne pomiary dal 2 tras).
      Jeszcze co do funkcjonalnosci:
      W Stilo swiatla gasna po wylaczeniu zaplonu, w Toyocie nie, o ile o zgaszeniu przypomina buczek to o zapaleniu trzeba samemu pamietac i jest to dla mnie irytujace za kazdym razem wlaczac/wylaczac. W Stilo zapomninam wogole o przelaczniku swiatel.
      W Stilo podoba mi sie, ze przy wychyleniu dzwigni wycieraczek do gory jet taki niestabilny tryb: machaja dopuki trzymam, dosyc czesto tego uzywam, gdy np tylko lekko mzy i przetrzec trzeba np raz na minute.
      Mam Stilo standardowego kaseciaka ale wg mnie gra b. przyzwoicie.

Podsumowaujac: bardzo przyjemnie jezdzi mi sei Stilo, z radoscia do niego wsiadam :). Przymierz sie, wez na dlusza jazde probna, jak spasuje to nic tylko brac:)
      • Gość: vd Re: Stilo IP: *.kra.cdp.pl, / *.topware.pl 22.01.03, 12:56
        Gość portalu: Gosc napisał(a):

> w Stilo zaleta jest przesuwana tylna kanapa (W wersji Dynamic standard) ale
        wtedy wada jest brak plaskiej podlogi przy zlozonych siedzeniach - tylko
        oparcia sie klada".

ja mam w bagazniku opcje CARGO BOX, to jest taka gleboka wytloczka z tworzywa z
        mnostwem przegrodek, wklada sie to pod podloge bagaznika, ktora ma dwie pozycje
        ustawienia (bez CB i z CB) i poza porzadkiem w bagazniku masz plaska podloge po
        zlozeniu siedzen (do tego w sumie to jest zaprojektowane), bardzo przydatna
        opcja za 150 zl extra

> Takze w zimowych warunkach Stilo lepiej sie sprawuje (ASR i MSR na pokladzie)

potwierdzam ASR jest swietny na sniegu i lodzie, a MSR dziala niezauwazalnie
        ale daje pewnosc podczas np. hamowania silnikiem przy zjezdzie z oblodzonej gory

> Niektorzy krytykuja elektryczne wspomaganie w Stilo za "brak wyczucia
        > drogi", ja tego nie zauwazam, moze dlatego ze rajdowcem nie jestem. Funkcja
        CITY bardzo mila przy kreceniu sie w poszukiwaniu miejsca do parkowania.

no wlasnie dla mnie tez jest idealnie, moze nie nalezymy do rasy scigantow ??

> W Stilo jest jakies takie dziwne opoznienie przy dodawaniu gazu, tak jakby
        pedal gazu mial skok jalowy (jest tam elektroniczne sterowanie przepustnica),
        trzeba sie do tego przyzwyczaic.

dokladnie,... odpowiedzialny jest za to system drive by wire (elektronika
        zamiast linki gazu), po 100 km mozna sie przyzwyczaic zreszta trzeba miec
        troche benzyny we krwi zeby to zauwazyc

pozdrawiam
        • Gość: Sławek Re: Stilo IP: *.aries.com.pl 22.01.03, 22:17
          Nie chce się wtrącać ale w Bravie jest identyczne "dziwne opóźnienie przy
          dodawaniu/puszczaniu gazu",a jest tam przecież linka...

pozdrawiam

> dokladnie,... odpowiedzialny jest za to system drive by wire (elektronika
          > zamiast linki gazu), po 100 km mozna sie przyzwyczaic zreszta trzeba miec
          > troche benzyny we krwi zeby to zauwazyc
          >
          > pozdrawiam
          • Gość: DD 45 000 km w Stilo ... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 07.02.03, 00:13
            ... już mam za sobą. Miód w gębie - taka jazda :-)
            • Gość: vd Re: 45 000 km w Stilo ... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.03, 00:26
              ciezko cie dogonic :), u mnie tylko troche ponad 15 000, ale miodnie jest ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka