Dodaj do ulubionych

Najtańszy samochód z klimą ?

27.06.06, 12:02
Witam.
Z związku z obecnymi upałami tak się zastanawiałem ile kosztował najtańszy samochód ze sprawną klimą - chodzi o używany. Jeśli ktoś wertując oferty trafił kiedyś na w miarę tani taki samochód to niech wpisze merkę, rocznik, silnik i cenę.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • programistajava Re: Najtańszy samochód z klimą ? 27.06.06, 12:08
      Kumpel kupil jakiegos Megane z 1996 z klima , chodz podobno okolo 12tysi... ale
      w komisie go przerobili i musial wlozyc troche w silnik :(
      • kodem_pl Re: Najtańszy samochód z klimą ? 27.06.06, 15:55
        Hehe, to chyab slaby przyklad - 12 tysi to kupa kasy. Ja za tyle w przyszlym
        tygodniu cos kupie: musi miec klime, diesla i bude kombi. A wiec zobaczymy co
        mozna kupic:P
    • lestat99 Re: Najtańszy samochód z klimą ? 27.06.06, 16:16
      Tak dla zabawy:
      Ford Taurus, 3.0 benzyna, 1991 r. 1500pln
      Toyota Corolla, 1.6 benzyna, 1990 r. 1600pln
      Opel Omega, 2.0 benzyna, 1987 r. 1999 pln
      Chrysler ES TURBO, 2.5 benzyna, 1990 r. 1999pln
      Fiat CROMA, 2.0 benzyna, 1994 r. 2000pln
      Nic tylko kupować :)
      • hippolin ale po IX.93 27.06.06, 18:17
        do września 93 roku można było montować klimę na freon, dziś freonu nie można uzupełnić, więc jest to problem, ja mam auto z lipca i mam staką własnie starą klimę miałem do wyboru:
        -przerobienie klimy na nowy czynnik ~2000zł
        ~wbicie nowego czynnika na moje ryzyko, będzie działać ze 4-6miesięcy
        ale to powinno wystarczyć na sezon -150zł

wybrałem to drugie i narazie drugi miesiąc jest ok

a tak pozatym, jako posiadacz klimy to następne auto wybiorę z szyberdachem
        w mieście jest to wygodniejsze no i tańsze, mimo wszystko tam mniej rzeczy może się zniszczyć
        • fazi_ze_sztazi Re: ale po IX.93 27.06.06, 18:58
          hippolin napisał:

> a tak pozatym, jako posiadacz klimy to następne auto wybiorę z szyberdachem
          > w mieście jest to wygodniejsze no i tańsze, mimo wszystko tam mniej rzeczy
          może
          > się zniszczyć

absolutnie sie nie moge z toba zgodzic. szyberdach daje ulge w miescie co
          najwyzej do temp. 22 stopni (no moze 25C jak ktos lubi upaly), w sloneczny
          dzien. ponadto dochodzi slonce z gory plus halas. jedynie klimatyzacja moze
          zapewnic komfort i co za tym idzie bezpieczenstwo w gorace i sloneczne dni, a
          takich jest w roku kilkadziesiat.

p.s. ja mieszkam w takim rejonie, w ktorym latem temp. sa na poziomie 30-34
          st.C i do tego spora wilgoc - wylacznie klimatyzacja zapewnia komfort jazdy.
          pzdr.
        • loyezoo Re: ale po IX.93 27.06.06, 20:05
          Z tego co się orientuję to freon zastępują odpowiednikiem i nic nie słyszałem
          (w serwisie)że na moje ryzyko i przestanie działać:-/.Inny czynnik ale działa
          dokładnie tak samo.
          • fazi_ze_sztazi Re: ale po IX.93 27.06.06, 20:08
            loyezoo napisał:
            Inny czynnik ale działa
            > dokładnie tak samo.

rozpuszcza uszczelki - wiec nie tak samo.
            • bigt Re: ale po IX.93 21.07.06, 18:42
              freon to nazwa handlowa więksozsci czynników chłodniczych. stary freon: R12
              (olej mineralny do tego), nowy:R134a (olej estrowy do tego). tak jak kolega
              mówi puszcza uszczelki, ale wtedy gdy zamiennik jest na olej estrowy.
              czynniki sie tak rozwineły ze mogli wpuścic jakiś zamiennik np HP ileś i jakos
              to skłądnie działa.
              w innym przypadku szlag trafił bilans cieplny klimy (moc sprezarki+wydajnosc
              chłodnicza=wydajnosc skraplacza : w tym przypadku nierówne), ale to na ten 1
              sezon nieważne. nie wydaje mi sie aby to na drugi sezon działało.

dopuszczanie R12 nielegalne. wpuszczanie zamiennika dozwolone.
      • wielki_czarownik + opłaty zapomniałeś dodać. /nt 27.06.06, 19:56

• callafior Re: Najtańszy samochód z klimą ? 27.06.06, 20:14
      Zależy czy ma działać cały samochód czy tylko klima :)))
      • btm24 Re: Najtańszy samochód z klimą ? 30.06.06, 21:52
        polonez rocznik 2000 1.6 gsi, klima manualna - 7000pln
    • jan.kowalski.1960 Re: Najtańszy samochód z klimą ? 01.07.06, 14:03
      kup kanciaka-przejedz sie pod opuszczonym szlabanem,bedziesz miau cabrio za
      fryko , haj .
      • yukon1 Re: Najtańszy samochód z klimą ? 10.07.06, 04:07
        Klimatyzacja jest bardzo niezdrowa o czym nie wiecie.Kto slyszal aby w lecie
        miec katar, kaszel sluchotnika,to wszystko przez wasza klime w samochodzie i w
        domu.Ja mam w samochodzie i w domu ale nie wlanczam,bo nie chce
        chorowac.Temperatury sa troche wieksze nisz teraz w Polsce i wilgotnosc 80-
        90%,gdybyscie to przezyli to klima wam jest niepotrzebna.Mama wrucila z Polski
        5 dni temu i niema specjalnej goraczki,pozdrawiam .
    • baartur Re: Najtańszy samochód z klimą ? 10.07.06, 09:16
      Polecam renault clio 1.4 z klimą w bardzo dobrym stanie
      www.forumsamochodowe.pl/viewtopic.php?t=152
      Pozdrawiam,
      Artek
    • wodnik_78 Re: Najtańszy samochód z klimą ? 11.07.06, 08:01
      Jezeli chodzi o kombi to polecam forda mondeo z 97 lub 99r. Auto kupilem w
      marcu br. z oryginalnym przebiegiem w niemczech i jestem bardzo zadowolony.jest
      to auto nie drogie w zakupie,komfortowe i pali nie duzo LPG.silnik 1.8 16 v
      trasa 7.5- 8.6l na 100km.bez klimy . Z klima pali okolo 10l.Ja uzywam nie mal
      codziennie klime i nie mam problemow jezeli chodzi o katar itd.bo trzeba umiec
      jezdzic z klima.pzdr.Za swoje auto 99r.zaplacilem 18.900 +lpg 3500 przebieg
      103tys.km teraz ma 126 tys.km. nie mam z nim zadnych problemow.
    • pepik75 Stawiam na Volvo 21.07.06, 10:08
      Dosc tanie a jednoczesnie bardzo dobrze wyposazone sa Volvo - mowie tutaj o
      rocznikach 95 i serii 4xx. Za kwote 4-9 tys. mozesz dostac samochod z
      klimatyzacja, skora, imitacja drewna, poduszka, abs .. itp.
      Sa to bardzo niezawodne samochody choc nie kazdemu się podobaja ;-)
    • piachutom Re: Najtańszy samochód z klimą ? 22.07.06, 21:53
      vw golf 2 1.6 disel z klimą 1990 kupiłem za 2600 zł na polskich tablicach
    • lordofchaos Re: Najtańszy samochód z klimą ? 31.07.06, 13:05
      dwa tygodnie temu vidzialem v Bydgoszczy POLO '96 1.4 z kilma z 7000zl + oplaty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka