Dodaj do ulubionych

Szyba odblaskowa !?

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.01.03, 20:10
Witam,
Mam pytanie do wtajemniczonych automobilistów.

Jakie korzyści są z posiadania przedniej szyby odblaskowej? Wystepuje to jako
opcja w cenniku razem z automatyczna klimatyzacją (manualna z "normalną"
szybą jest w standardzie).

Czy rzeczywiscie taka szyba odblaskowa wpływa na komfort termiczny (rozumiem
to w ten sposób, że odbija promienie słoneczne i przez to auto sie mniej
nagrzewa).

Czy ta szyba odblaskowa to tylko taka marketingowa ściema dla wyciągniecia
paru groszy od niezorientowanych?

Pozdr.

PS.
Założyłem niedawno wątek pt. "klima automatyczna-warto dopłacać???". Dzięki
wszystkim za odzew.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Szyba odblaskowa !? 28.01.03, 20:57
      Rozumiem, że chodzi o Renault i że szyba odblaskowa jest w pakiecie z
      automatyczną klimatyzacją. To naprawdę działa.

Pozdrawiam
      • Gość: els Re: Szyba odblaskowa !? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.03, 21:09
        widzę że doszliśmy do tych samych wniosków że chodzi o Renault :-))) tylko
        mnie wieksze pisanie trochę zajęło więc jestem drugi :-))))
        Pozdrawiam , els
    • Gość: els Re: Szyba odblaskowa !? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.03, 21:06
      Gość portalu: Odyn napisał(a):

> Witam,
      > Mam pytanie do wtajemniczonych automobilistów.
      >
      > Jakie korzyści są z posiadania przedniej szyby odblaskowej? Wystepuje to
      jako
      > opcja w cenniku razem z automatyczna klimatyzacją (manualna z "normalną"
      > szybą jest w standardzie).
      >
      > Czy rzeczywiscie taka szyba odblaskowa wpływa na komfort termiczny (rozumiem
      > to w ten sposób, że odbija promienie słoneczne i przez to auto sie mniej
      > nagrzewa).
      >
      > Czy ta szyba odblaskowa to tylko taka marketingowa ściema dla wyciągniecia
      > paru groszy od niezorientowanych?
      >
      > Pozdr.
      >
      > PS.
      > Założyłem niedawno wątek pt. "klima automatyczna-warto dopłacać???". Dzięki
      > wszystkim za odzew.
      Witam,
      Mam taka szybę w swoim aucie, z zewnątrz patrząc pod odpowiednim kątem ma ona
      fioletowe zabarwienie jak na obiektywach fotograficznych.
      Co do walorów uzytkowych trudno jest to ocenić, wymagało by to badań
      porównawczych z szybą odblaskową i zwykłą w tych samych warunkach
      nasłonecznienia, temperatury ...etc.
      Chyba jednak auto na słońcu się mniej nagrzewa ale trudno to ocenić jak by
      było ze zwykłą szyba, plastiki nie są takie parzące wręcz tak jak to było w
      starej Vectrze na przykład co na pewno miała zwykłą szybę.
      Myślę że przekonałeś się do zalet klimatyzacji automatycznej bo warto więc
      szybę dostaniesz niejako z przydziału, klima warta dopłaty uwierz mi, a szyba
      jak Ci nie pomoże to Ci nie zaszkodzi, naprawdę.

Cos mi sie wydaje że celujesz w Renault, to jedna z firm co stosuje te szyby :-
      ))))

Pozdrawiam, els, użytkownik Renault Laguna z klimą automatyczna i szybą
      odblaskową :-)
      • Gość: Odyn Re: Szyba odblaskowa !? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.03, 10:22
        Haj,
        Zgadza sie, chodzi o Renault.

Słusznie zauwazyłeś, els, że jesli wezmę klimę automatyczną to dostanę "w
        przydziale" szybę odblaskową.

Ewentualne zalety szyby odlaskowej dodatkowo przemawiałyby za wyborem automatu
        do klimatyzacji.

Pozdrawiam wszytkich!
        (szczegolnie uzytkowników Renault)
        • webdesigner Szyba antyodblaskowa !? 29.01.03, 10:50
          Szczerze mówiąc to renault źle określa tą szybę - to szyba antyodblaskowa. Tzn,
          że minimalizuje efekt odbicia swiatła - trochę jak szkła w okularach. To
          naprawdę poprawia widoczność - warto. A czy odbija więcej promieni słonecznych?
          Może, ale ochrona przed nagrzewaniem to nie jest największa zaleta tej szybki.
          Pozdrawiam.
        • Gość: els Re: Szyba odblaskowa !? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.03, 12:09
          to teraz już napisz jeszcze o które Renault chodzi dokładniej, Vel Satis może ?

Pozdrawiam, els

• Gość: Odyn Re: Szyba odblaskowa !? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.03, 14:24
            Gość portalu: els napisał(a):

> to teraz już napisz jeszcze o które Renault chodzi dokładniej, Vel Satis
            może
            > ?
            >
            > Pozdrawiam, els
            >

Niestety nie Vel Satis... i pewnie jeszcze długo nie :((

Nowy Renault Megane, Luxe Expression ew. Dynamique.

Celowałem poczatkowo w Lagunę, ale po burzliwej rodzinnej debacie
            zdecydowalismy sie na dobrze wyposażony kompakt.

Pozdrawiam,
            • Gość: els Re: Szyba odblaskowa !? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.03, 15:41

> Niestety nie Vel Satis... i pewnie jeszcze długo nie :((
              >
              > Nowy Renault Megane, Luxe Expression ew. Dynamique.
              >
              > Celowałem poczatkowo w Lagunę, ale po burzliwej rodzinnej debacie
              > zdecydowalismy sie na dobrze wyposażony kompakt.
              >
              > Pozdrawiam,

Nie chciałbym nic mieszać ani sugerować, ale często po przeanalizowaniu cen
              wyposażenia dodatkowego okazuje się że dobrze doposażony kompact wychodzi
              niewiele taniej niż aauto klasy wyższej, w tym wypadku średniej. Często jest
              tak że część wyposażenia które w kompakcie należy dokupić w klasie średniej
              jest już w standarcie.
              Jeżeli różnica nie jest wielka i nabywcę na nią stać to moim zdaniem należy
              pójść wyżej. Róznica miedzy tymi autami szczególnie w wielkości,
              bezpieczeństwie, komforcie, prestiżu etc. jest jednak dość istotna. Oczywiście
              auto wieksze więcej pali, są większe opłaty za ubezpieczenie,.....

Mam nadzieję że to starannie policzyłeś i decyzja jest prawidłowa.

Pozdrawiam użytkownika Renault, els :-)
              • Gość: Odyn Re: Szyba odblaskowa !? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.03, 16:19
                Decyzja została drobiazgowo przemyślana.

W moim przypadku, porównywalna silnikowo i wyposażeniowo wersja Laguny będzie
                kosztowała pona 17.000 zł drożej.

Megane 1.9 dCi Luxe Expression - 76.800 (z klimat. automat.)
                Laguna Grandtour 1.9 dCi Expression - 93.900 (z pakietem termicznym)

Co do bezpieczeństwa to zarówno Laguna jak i Megane legitymują się *****
                EuroNCAP.

No i ten design Megane... bardzo mi sie podoba (Lagunę rozważałem tylko w
                wersji Grandtour ze wzgledów "dizajnerskich").

Pozdr.
                • Gość: els Re: Szyba odblaskowa !? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.03, 21:08
                  OK, szanuje decyzje, ciekawy byłem tylko powodów i toku myślenia, co do
                  designu Megane, to wg mnie jest to nadwozie które można pokochać albo
                  znienawidzić, nie bardzo nadaje się do ocen pośrednich.
                  No i różnica w cenie rzeczywiście istotna.

Gratulacje i powitać w gronie użytkowników Renault, els

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka