Dodaj do ulubionych

OC poprzedniego właściciela

30.06.06, 02:03
kupiłem samochód i właściciel wraz z dowodem rejestracyjnym dał mi polisę OC która jest jeszcze ważna do końca roku i umówiliśmy sie ze zaplace mu troche kasy za to ubezpieczenie.

Ale teraz sobie mysle , ze przeciez jak zarejestruje samochód to bede mial nowe numery i drugi dowód rejestracyjny.
I przecież mam obowiązem opłacić OC w dniu rejestracji,

Czy te OC poprzedniego wlasciciela moze byc przezemnie uzywane, mimo że będzie tam jego Imię i Nazwisko, i stary numer rejestracyjny.

z góry dziekuje za odpowiedz bo sprawa jest dla mnie ważna.

i jak bede mial stluczke (odpukac) to poprzedni własciciel straci składki?
Obserwuj wątek
    • 2pac8 Re: OC poprzedniego właściciela 30.06.06, 02:13
      sorki, tak jestetem zaaferowany ze niezauwazylem juz podobnego topicu:
      forum.gazeta.pl/info/elementy/kropka.jsp
      ale nadal niemoglem z niego jasno wywnioskowac czy mozna tak zrobic:

1. kupuje auto, mam umowe kupna, pcc-1
      2. place podatek pcc-1
      3. ide do urzedu rejestruje, dostaje nowy dowod nowe blachy

4. polise OC zostawiam sobie poprzedniego wlasciciela (jemu odpalam troche kasy)

i jak mnie Pan Policjant zatrzyma to jak mu wytłumacze że ta Polisa jest na mnie i jest ważna?

• netbot Re: OC poprzedniego właściciela 30.06.06, 05:58
        - kupujesz samochód dostajesz dowód rejestracyjny i polise OC
        - idziesz do US płacisz podatek
        - idziesz do urzędu komunikacji i rejestrujesz na siebie auto dostajesz nowe
        blachy i dowód rejestracyjny
        - idziesz do ubezpieczyciela który wystawił polise posiadaną obecnie przez
        ciebie a otrzymaną od poprzedniego właściciela i poprostu przepisujesz ją na
        siebie, zmieniają dane właściciela i numery tablic rejestracyjnych i jeżdzisz
        sovbie spokojnie na tym OC, pamiętaj że musisz to zrobić w ciągu 30 dni od
        momentu zakupu pojazdu.
        • 2pac8 Re: OC poprzedniego właściciela 30.06.06, 10:38
          > - idziesz do ubezpieczyciela który wystawił polise posiadaną obecnie przez
          > ciebie a otrzymaną od poprzedniego właściciela i poprostu przepisujesz ją na
          > siebie, zmieniają dane właściciela i numery tablic rejestracyjnych i jeżdzisz
          > sovbie spokojnie na tym OC, pamiętaj że musisz to zrobić w ciągu 30 dni od
          > momentu zakupu pojazdu.

o!! wlasnie tej kwestii niemoglem skumać!! dzięki za wyjaśnienia.

tutaj jeszcze link jakby kogoś interesował temat:
          moto.onet.pl/1301458,2246,artykul.html?MASK=16344540
          chociaż przyznam że czytałem niektóre akapity po kilka razy aby dobrze zrozumieć.
          • mike68 Re: OC poprzedniego właściciela 30.06.06, 23:19
            też tak słyszałem , kiedyśbyło inaczej jak polisa nie przechodziła wraz z
            autem , tylko czy ta kolejność ma być taka ? że dopiero po tablicach polise sie
            przepisuje? ja dostałem polisą gratis a jest do kwietnia 2007
        • jeasie Re: OC poprzedniego właściciela 15.08.06, 09:29
          Hmmmm... a co teraz...jak nie zglosilam zmiany wlasciciela w ciagu 30 dni?
          Spoznilam sie 5 dni- no cholerka nie wiedzialam...;)???
    • marcinc3 po najmiejszej lini opru mozna tak 30.06.06, 22:24
      mawet jak przerejestrujesz jezdic na jego ubezpieczeniu do konca polisy , jak
      zbroisz nie straci znizek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka