Gość: Mechanik IP: 195.117.1.* 04.02.03, 08:13 Chciałbym kupić Nexię-sedan.Słyszałem,że to wygodny i bezpieczny samochód. Czekam na opinię. Link Zgłoś Obserwuj wątek
remo29 Re: Zakup NEXII 04.02.03, 08:35 Jeździłem nexią przez czas jakiś. Auto duże, wygodne (choć dla tych co lubią siedzieć wysoko nie będzie atrakcyjne - w nexii siedzi się b.nisko). Bagażnik gigantyczny. Nie słyszałem też o jakichś większych felerach wymagających włożenia na dzień dobry sporej kasy na wymianę podzespołów, choć zaznaczam ja jeździłem autem 3-letnim (wtedy), a co z 6-7 latkami nie wiem. Nexia w schyłkowym okresie produkcji dostała pełne wyposażenie (łącznie z klimą - a co!). Wnętrze raczej miłe wizualnie, choć trąca już przeszłością - czarne plastiki, charakterystyczna kanciasta deska lat 90-tych, kierownica jak w Liazie - ciutkę za duża. Ale co tam - zakładam, że krytykiem sztuki nie jesteś :) Auto powstało na bazie opla kadetta więc masa oplowskich detali pasuje do DU. Samochód którym jeździłem (jako trzylatek miał przejechane bezawaryjnie 150 tys.km) uległ samodestrukcji na trasie Katowice - Poznań w czołówce z mitsubishi galant (nie ja na szczęście prowadziłem, a mało brakowało). Kierowca nexii przeżył zderzenie przy prędkości 70km/h! (ten z przeciwka też nie stał w miejscu), więc można śmiało powiedzieć, że auto jest (w jakimś zakresie) bezpieczne. Nexia z silnikiem DOHC miała niezłego kopa, prędkość 170 km/h (autostrada Kraków - Katowice) osiągał z palcem w... Tyle że spalanie hamowało rajdowe zapędy - zimą w mieście potrafił łyknąć nawet 11 litrów. Pozdrawiam Link Zgłoś