Dodaj do ulubionych

Jaki silnik do Fabii?

24.07.06, 21:50
Mam zamiar kupić kolejną fabię kombi koniecznie z klimą, ale zastanawiam się
z jakim silnikiem. Obecnie mam wersję z silnikiem 1.2 i przy jeżdzie z klimą
to jest katastrofa! Zastanawiam się nad jakimś dieslem (tylko którym?0 albo
jakąś mocniejszą wersją benzynową, tylko ile to znowu spali?? Doradźcie
proszę. Wspomnę że nie jeżdżę za dużo, jakieś 20000 na rok.
Obserwuj wątek
    • gosc82 Re: Jaki silnik do Fabii? 25.07.06, 08:15
      W mojej Fabce 1.4 16V 75 KM rowniez czuc spadek mocy przy wlaczonej
      klimatyzacji ale mysle ze nie tak jak przy 1.2 HTP. W chwili obecnej jest
      dostepna wersja 80 KM wiec moze to Cie zainteresuje?

Jesli chodzi o spalanie to u mnie w trasie z klima, spokojnie mieszcze sie w 6
      L, w miesicie jest roznie, wzaleznosci od korkow 8-12 L.

• osman71 Re: Jaki silnik do Fabii? 26.07.06, 20:46
        Dzięki za odpowiedź. Widzę że Ty masz podobny problem, choć autko ma mocniejszy
        silnik. Poza tym niestety spore spalanie. Ja właśnie wróciłem z nad morza i na
        trasie wyszło 8 litrów przy włączonej klimie i kilku korkach. Z tego chyba
        prosty weniosek tylko diesel, ale on sporo kosztuje niestety! Autko z takim
        wyposażenbiem jak mam obecnie ponad 50tys! Zdecydowanie za dużo!!!
        • gosc82 Re: Jaki silnik do Fabii? 27.07.06, 08:31
          Hm... 8 litrów w trasie? Całkiem sporo. Na początku lipca wracałem z Krakowa
          przez Oświęcim i pożniej na E75 i do Wawy to spaliłem ok 7.5 L ale jechałem
          prawie non stop 140-150. W ten weekend byłem w Łebie i również z małymi korkami
          spaliłem tylko 6 L, ale jechałem dużo spokojniej 100-130, tylko momentami
          powyżej tego.
          • osman71 Re: Jaki silnik do Fabii? 27.07.06, 16:43
            no właśnie to wszystko zależy od wielu czynników, np korków a tym razem stałem
            kilka razy po ponad pół godziny i dlatego 600 km jechałem 14 godz z dwoma
            przerwami po 15 min!! Po drugie najwięcej paliwa niestety idzie w momencie
            wyprzedzania, trzeba zredukować pełny gaz i niekiedy i tak jest ciężko
            wyprzedzić. Jednak chyba niestety tzreba będzie pozostać przy tym autku gdybym
            chciał kupić fabię z podobnym wyposażeniem do mojej tylko w 1.9 TDI to
            musiałbym wydać 60tys! A ile mógłbym dostać za moje?? Strata wartości jest
            olbrzymia n iestety. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka