Dodaj do ulubionych

Carisma 1.6

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.02.03, 23:40
Jakie są wasze opinie o tej maszynie. Czy warto kupić nowy 1.6, czy silnik
1.6 nie jest zasłaby do tej masy. Może lepiej 1.8 .
Obserwuj wątek
    • Gość: polokokt Re: Carisma 1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 00:17
      zdecydowanie 1.8, 1.6 tez bedzie jezdzil, ale 1.8 jak jezdzisz delikatnie to
      pali ponizej 8 litrow a jak trzeba zawsze masz te kilka konikow wiecej pod maska
      a nad jakim egzameplarzem sie zastanawiasz? cos juz konkretnego na oku?
      A 1.8 GDI czy jeszcze zwykly 16V 115KM?
      Pozdrawiam
      • Gość: polokokt Re: Carisma 1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 00:28
        a jeszcze co do opinni to nasza z 97 roku 1.8 115KM 115 tys km na liczniku i
        zero problemow. Tylko serwis standardowy co 15 tys km, nie jest taki drogi jak
        kraza pogloski (ten kto je opowiada chyba nie byl w serwisie Mitsubishi),
        normalnie jak wszedzie kilaset zlotych (500-600 w zaleznosci czy duzy czy maly,
        tyle samo placilem za polo w VW). Wiadomo jesli dochodza jakies grubsze sprawy
        to i przeglad drozszy (cena wachacza przedniego to niecale 300zl/szt czyli tyle
        ile do Fiata Bravo, tarcze hamulcowe po bodajze 260zl/szt). Po 90 tys wymiana
        wszystkich paskow itd a dodatkowo wymienione zostaly wlasnie te wachacze
        przednie bo juz sie koncowkie sworzni (czy jak to sie nazywa) powybijaly na
        warszawskich dziurach oraz tarcze hamulcowe, choc te jeszcze troche by
        przejechaly.
        Jak masz na oku zadbany egzemplarz to naprawde warto. Jedyny mankament jaki ja
        widze to dosc kiepskie swiatla, w Polo mialem zdecydowanie lepsze, no ale tamte
        technologicznie byly o 3 lata lepsze.
        Pozdrawiam
    • Gość: mignat Re: Carisma 1.6 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.02.03, 07:23
      Dzięki za wasze opinie , a pytałem dlatego że najtańsza nowa 1.6 kosztuje
      52920pln a najtańsza 1.8 64650pln a różnica w mocy 19KM.
      • Gość: Kris Re: Carisma 1.6 IP: *.combidata.com.pl 13.02.03, 08:29
        Różnica niby spora ale ta najtansza wersja nie ma klimy... i kilku innych (juz
        zbędnych) bajerów. Tak naprawde roznica w cenie, ze względu na silnik wynosi
        około 4 tys. Sam kupilem ostatnio 1,6 - na miasto wystarczy.
      • Gość: jolly_bb Re: Carisma 1.6 IP: *.home.net / 192.168.1.* 13.02.03, 13:45
        witajcie!
        szczegolnie Ciebie Polokokcie pozdrawiam.
        ja wlasnie tocze sie od niedawna carisma 1.6
        nie narzekam na brak mocy, choc to tylko 103KM. 12 do setki mi wystarcza,
        szczegolnie ze wczesniej mialem 14.5.
        co do spalania to przy delikatnej jezdzie (zima) pali po miescie okolo 8-8.5
        na trasie (zima) 7.
        wez pod uwage ze silnik 1.6 ma dosc krotki 5 bieg i masz 3,5 tys obrotow juz
        przy 130 km/h - nie wiem jak 1.8, ale jesli chcesz podrozowac z predkosciami
        150-180 to chyba polecalbym cos wiekszego niz 1.6 (bo jazda caly czas na 5
        tys obrotow to nic fajnego).
        w miescie skrajnie zrywny, na jedynce pojedziesz grubo ponad 50, na dwojce do
        100 spoko. auto ciche(bardzo,jak na moj gust), duze(5 drzwiowy ma spory
        bagaznik), wygodne, super ogrzewanie, silnik nagrzewa sie blyskawicznie(ma cos
        takiego ze dopoki jest zimny to sam utrzymuje 2 tys obrotow(na luzie), dla
        mnie nowosc, choc pewnie teraz to standard :))
        jedyna wada to u mnie skrzypiacy fotel pasazera (ale poradze sobie z nim
        jakos :)), podobno niektorzy maja klopoty z trzaskami w tylnym zawieszeniu -
        ja nic nie zauwazylem. no i kradna (masowo)anteny w carismach.
        jesli nie masz za duzo kasy to nie zajmuj sie 1.8 ale doloz do klimy
        (koniecznie!). jak masz kase to bierz 1.8 z klima.
        generalnie polecam, w porownaniu z moja byla astra 1.6 to jest to zupelnie inna
        (wyzsza) klasa, nie ma takiej rzeczy, ktora by mi w astrze bardziej
        odpowiadala.
        ps. moja ma dopiero 32 tysiace wiec nie powiem za wiele o awaryjnosci,
        przeglady w normalnej cenie(do tej pory zrobilem 1, bo kupilem niedawno to
        auto). i wez koniecznie fabryczny zestaw audio!
        • Gość: polokokt Re: Carisma 1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 14:08
          Czesc
          No to widze ze jednak wybor zostal dokonany jolly_bb :) mam nadzieje ze
          bedziesz zadowolony.
          Co do silnika to fakt ze nagrzewa sie blyskawicznie, w Polo nagrzewal sie sporo
          dluzej. Co do skrzypien to u mnie tylko tylna polka troche daje czasem o sobie
          znac, ale w pieciodrzwiowych z przebiegiem ponad 100tys km to raczej norma.
          Tez jestem za pomyslem ze jesli masz bardzo nadszarpnac budrzet domowy kupujac
          1.8 to lepiej dorzuc do 1.6 klimatyzacje i bierz 1.6 .
          Co do skrzyni to nie wiem jak jest w modelu po liftingu ale w moim odnosze
          wrazenie ze pierwszy bieg jest krotki do tego silnika i sie szybko konczy, nie
          patrzylem co prawda przy jakiej predkosci, ale jakos w Polo na pierwszym biegu
          to jechalem i jechalem a tu to chwila i dopiero na dwojce moge dluzej
          pociagnac. Za to 5 jest dosc dluga i jazda z predkosciami jak i przyspieszeniem
          do 150-160 nie ma wiekszych problemow.
          Reasumujac, ja mam jak najbardziej pozytywne wrazenia, zreszta jak moj tata,
          ktory uzytkowal ten samochod przez ostatnie kilka lat i nigdy go nie zawiodl.
          Co mi jeszcze troche przeszkadza to to ze z przodu (przynajmniej w modelu przed
          liftingiem) jest miejsce wylacznie na glosnik 10cm co mi troche nie wystarcza,
          no ale na razie musi byc jak jest.
          Pozdrawiam
          • Gość: jolly_bb Re: Carisma 1.6 IP: *.home.net / 192.168.1.* 13.02.03, 14:38
            Gość portalu: polokokt napisał(a):

> Czesc
            > No to widze ze jednak wybor zostal dokonany jolly_bb :) mam nadzieje ze
            > bedziesz zadowolony.
            > Co do silnika to fakt ze nagrzewa sie blyskawicznie, w Polo nagrzewal sie
            (Ciach!)

Dziekuje :)
            narazie jestem w pelni zadowolny. przeszkadza co prawda ten skrzypiacy podczas
            jazdy fotel ale mam wrazenie ze trzeba tylko przesmarowac i bedzie po sprawie.
            co do biegow to po lifingu jest tak w 1.6:
            1 bieg - do 55 km - 6,5 tys. obr.(czerwone pole jest przy 6,5 tysiaca, silnik
            nie odcina zaplonu a wyskalowany jest do 8 tys.
            2 bieg - do 105 - 6,5 tys obr.
            3 bieg - jak sie jedzie 60-70 to jest cos okolo 3 tys.
            4 bieg - przy 60 km/h jest chyba 2 tys rowne
            5 bieg - przy 120 km/h jest 3200 obr a przy 130 - 3500, zakladajac ze
            zaleznosc miedzy obrotami a predkoscia na danym biegu jest liniowa (a prawie
            jest) to licze ze jadac 160 bede mial 4300 - co jest do zniesienia.
            wlasciwie to ten 5 bieg nie jest krotszy niz w astrze. jest pewnie dluzszy -
            ale przy danej predkosci ma wyzsze obroty o okolo 400.
            no i wszystko fajnie. mam nadzieje ze u Ciebie Polokokcie tez :)
            • Gość: toja Re: Carisma 1.6 IP: *.konskie.pl / 192.168.1.* 16.02.03, 20:58
              cześć
              fajnie ze podaliście przełożenia skrzyni biegów
              ja w nowej vectrze 1.6 na 5 przy 3 tys obrotów mam 105/godz, a przy 4000
              140/godz
              wychodzi ze vectra ma troche krótsze przełożenia
              ciekawi mnie jak jest w autach z silnikami typu 2.0

• jlolek Re: Carisma 1.6 13.02.03, 14:56
          Musze powiedzieć, że troche tego spalania 8-8,5 zimą koledze zazdroszcze. U
          mnie komputer pokazuje średnio 9.9. Może to dlatego, że auto nie ma jeszcze
          1000 km. Na reszte też nie narzekam, choć na nierównej drodze (większość w
          Polsce) jak puszcze kierownice to mnie ściąga to na lewo to na prawo.
          Pozdrowionka
          • Gość: jolly_bb Re: Carisma 1.6 IP: *.home.net / 192.168.1.* 13.02.03, 15:09
            jlolek napisał:

> Musze powiedzieć, że troche tego spalania 8-8,5 zimą koledze zazdroszcze. U
            > mnie komputer pokazuje średnio 9.9. Może to dlatego, że auto nie ma jeszcze
            > 1000 km. Na reszte też nie narzekam, choć na nierównej drodze (większość w
            > Polsce) jak puszcze kierownice to mnie ściąga to na lewo to na prawo.
            > Pozdrowionka

Mowiac szczerze to w moim 'miescie' jest 30% trasy(czyli w sumie i tak
            niewiele). ale naprawde mam na komputerze 8-8.5. liczac jednak przebieg z
            licznika i ile wchodzi do baku cp tankowanie to wynik jest inny niz pokazuje
            komputer. co ciekawe - nizszy :)
            chyba BARDZO wiele zalezy od stylu jazdy. kobieta ktora go miala przede mna
            miala na komputerze spalanie 10.5. niemniej ja schodze do 8-8.5 a nie jestem
            zawalidroga. delikatnie operuje gazem i tyle :)
            • Gość: Vlado Re: Carisma 1.6 IP: 217.96.11.* 13.02.03, 16:09
              A ja mam Carisme turbodiesel. pali 6.5 litra (ok. 30% w mieście)- mocno wciskam
              gaz. Ogólnie super, tylko trochę głośny przy zimnym silniku (silni Renault, ten
              sam co w Volvo s40).
              • Gość: Johny Re: Carisma 1.6 IP: *.1000lecie.pl 13.02.03, 23:05
                Pytanie do polokokta o ceny przeglądów szczególnie tego po 90 tys., a
                najlepiej po 180 tys z wymianą wszystkich pasków i innych badziewi. Bo z tego
                co się orientowałem w ASO to przy tym silniku 97' 1,8 16V jest to koszt około
                3,5 tys. ale to i tak niezle bo za GDI by wzieli 5tys. Nie wiem czy to
                normalne. Dodam że jest to wersja exclusive. Poza tym to mam go od niedawna i
                jestem zadowolony, nie wiem jak było wcześniej ale narazie chodzi bez
                zarzutów. Szczególnie ujmuje komfort auta klasa prawie wyższa. Klima jest jak
                najbardziej na miejscu. Pierwsze dwa biegi są za mocne i za szybko wchodzą w
                obroty, ale potem jest duzo lepiej na 5tce od 60 do 200 idzie bez zarzutu. 1.6
                jest ponoć też bardzo dynamiczny, ale 1,8 daje przyjemność z jazdy. Na drodze.
                jak ktoś nie ma powyżej 2litrów to odpada, nawet nowe silniki TDi. Miejsca w
                bagażniku jest bardzo dużo , no i lampka wewnątrz jest mocna, uchwyty na kubki
                i inne duperele, kontrolka wody w spryskiwaczach . Ogólnie można polubić to
                Autko. Jeżeli chodzi o światła to jak są troche zabrudzone to można powiedzieć
                że ich światła się nie zauważa. Pozdrawiam
                • Gość: polokokt Re: Carisma 1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.03, 09:17
                  Czesc Johny
                  Wiec juz pisze co bylo wymeniane po 90 tys km i ile to wszystko wyszlo:

- Filtr oleju 42zl
                  - Uszczelka korka miski olejowej (z tego co sie orietuje to jest wymieniana
                  zawsze) 3.11 zl
                  - Olej Mobil 1 4.10L 172zl
                  - Plyn Hamulcowy 0.5L 19.50zl
                  - Filtr Powietrza 57.91zl
                  - Swiece NGK 4szt 66.36zl
                  - Pasek rozrzadu 346zl
                  - Napinacz paska rozrzadu 399zl
                  - Uszczelka walka rozrzadu 56.25zl
                  - Uszczelka walu korbowego przod 36zl
                  - Pasek wspomagania 45.60zl
                  - tulejka drazka zaminy biegow x2 + oring (to jest praktycznie na kazdym
                  przegladzie wymieniane, bo w lewarku te tuleje sie szybko wyrabiaja) 35zl
                  - pompka szyby tylnej 73zl

-Razem cena czesci: 1354zl

- Przeglad samochoduu po 90tys km 422zl
                  - wymiana rozrzadu (tu chodzi o wymiane tych wszystkich paskow itd) 261zl

-Razem robocizna (udzielono dla stalego klienta 10% rabatu, chyba tylko dwa
                  pierwsze przeglady nie byly robione u nich) 610zl

- Razem do zaplaty 2038zl

Przeglad byl robiony w Auto GT na zoliborzu w wawie i naprawde serwis godny
                  polecenia, i nie jeden serwis w tym miescie (mam na mysli konkretna marke)
                  moglby sie sporo od nich nauczyc. Jak cos robia to dzwonia i sie pytaja czy
                  wymieniac (albo jak cos wykryja w trakcie, ale nie szukaja dziury w calym),
                  zawsze jesli jest to mozliwe daja do wyboru czesc oryginalna lub zamiennik.
                  Samochod zawsze zrobiony na umuwiona godzine a nie tak jak kiedys to nam sie w
                  Fiacie zdarzylo ze odstawilismy samochod, o 14 mial byc zrobiony, jedziemy po
                  odbior a samochod jeszcze na placu nawet nie zaczety.
                  Pozdrawiam
                • Gość: jolly_bb Re: Carisma 1.6 IP: *.home.net / 192.168.1.* 14.02.03, 10:45
                  Gość portalu: Johny napisał(a):
                  > Jeżeli chodzi o światła to jak są troche zabrudzone to można powiedzieć
                  > że ich światła się nie zauważa. Pozdrawiam

hmmm pewnie przed liftingiem tak bylo do 2001 roku(chyba) ale u mnie swiatla
                  sa OK, duzo lepsze niz mialem w astrze I. sa OK chyba.
                  • Gość: polokokt Re: Carisma 1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.03, 11:09
                    tak tak, po liftingu moze byc lepiej, bo to sa calkiem nowe i inne swiatla
                    Pozdrawiam
                    • Gość: kec Carisma IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.03, 12:51
                      Nie chciałbym Wam psuć nastroju
                      ale Carisma to średni kompakt
                      (rozstaw osi 2,55m)
                      a nie prawie wyższa jak twierdzi Johny

A tak poza tym całkiem miła maszynka

pozdrawiam
                      • Gość: polokokt Re: Carisma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.03, 15:15
                        Nie martw sie :) nie zmartwiles mnie. Wlasnie o taki samochod mi chodzilo. Nie
                        za duzy, nie za maly, pozwalajacy w miare komfortowo przemiescic sie z pkt. A
                        do pkt. B Musi byc w miare jako taki do parkowania (choc Polo w tym wzgledzie
                        jest zdecydowanie lepszy z wiadomych wzgledow). Dla mnie to fajny samochod,
                        choc pewnie za te pieniazki sa tez inne mniej lub bardziej atrakcyjne.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: johny Re: Carisma IP: *.1000lecie.pl 15.02.03, 10:04
                          co do określenia klasy to wziąłem to z testów zdeżeniowych chyba w AŚ gdzie
                          Carisma była porównywana z samochodami typu Merc C lub Laguna, to według mnie
                          nie były konpakty, chociaż to sprawa relatywna i w stanach by można je
                          zaliczyć do klasy mikro.
                          • Gość: jolly_bb Re: Carisma IP: *.eranet.pl 16.02.03, 00:16
                            Gość portalu: johny napisał(a):

> co do określenia klasy to wziąłem to z testów zdeżeniowych chyba w AŚ gdzie
                            > Carisma była porównywana z samochodami typu Merc C lub Laguna, to według
                            mnie
                            > nie były konpakty, chociaż to sprawa relatywna i w stanach by można je
                            > zaliczyć do klasy mikro.

hehe no wlasnie carisma wszedzie pojawia sie jako klasa srednia ale jak patrze
                            po wymiarach wewnetrznych to nie jest wieksza od kompakta jesli chodzi o
                            szerokosc(dlugosc ma duuuzo wieksza). wiec jak to jest? moze po prostu klasa
                            C/D? albo po mozna przyjac ze jest to konstrukcja nie najnowsza i z tego
                            wzgledu ze ma pare latek nalezy ja porownywac z modelami rowiesniczymi. wtedy
                            wypada jako klasa srednia czyli D.
    • Gość: mignat Re: Carisma 1.6 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.02.03, 23:31
      Jak i o co się targować u dilera mitsubishi (carisma 1,6 clasic bez
      klimatyzacji)co powinni oni dodać albo ile można urwać z ceny? Jakie są wasze
      sugestie?
      • Gość: EXPERT Re: Carisma 1.6 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.03, 17:57
        Gość portalu: mignat napisał(a):

> Jak i o co się targować u dilera mitsubishi (carisma 1,6 clasic bez
        > klimatyzacji)co powinni oni dodać albo ile można urwać z ceny? Jakie są wasze
        > sugestie?
        uwaga targowac sie mocna CARISMA NIIE BEDZIE PRODUKOWANA OD ROKU 2004
        • Gość: cc Re: koniec produkcji Carismy IP: 213.76.49.* 18.02.03, 00:54
          A co będzie????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka