Dodaj do ulubionych

Czy prawda jest, ze.. (auta z USA)

11.08.06, 07:46
Czy prawda jest, ze japonskie auta z USA np. Subaru Tribeca czy Toyota
Landcruiser maja zupelnie inne czesci (w calach) niz auta w Europie i ze po
sprowadzeniu auta z USA bede mial same problemy w PL????
Obserwuj wątek
    • celicaman Re: Czy prawda jest, ze.. (auta z USA) 11.08.06, 08:28
      Moje auto było wprawdzie kupione w USA, ale wyprodukowane w japonii, więć
      części europejskie jak do tej pory wszystkie pasują (fakt, że raczej niewiele
      wymieniałem: pasek klinowy, tarcze hamulcowe, filtry itp). Nie sądzę natomiast,
      aby opłacało sie komuś przerabiać części w samochodach produkowanych w USA na
      calowe. Po pierwsze koszty (przeprojektownie całej dokumentacji, inne łożyska,
      uszczelniacze, inni dostawcy), po drugie pewne komponenty są produkowane na
      całym świecie i muszą pasować do wszystkich aut, a po trzecie amerykanie
      uzywaja powszechnie obu systemów. Ich auta sa calowe, importowane auta
      metryczne, a sa i "mieszane" np. w mojej starej Daytonie silnik był metryczny
      (bo od Mitsubishi) a zawieszenie calowe (bo to Dodge). W każdym większym
      sklepie z narzędziami mozna kupic pełen wybór narzędzi tak metrycznych jak i
      calowych. Więc po co by mieli sobie utrudniać życie?
      • souls_hunter Re: Czy prawda jest, ze.. (auta z USA) 11.08.06, 09:46
        Mazda Protege (323) 100% made in Japan wszystkie sruby metryczne. Pytanie tylko ktore czesci jesli sruby to tak, co do innych to jak to sprawdzisz?
    • nautilus.pompilius Re: Czy prawda jest, ze.. (auta z USA) 11.08.06, 10:44
      Podobno jakieś niewielkie różnice występują w Foresterze US i europejskim...
      • szczepan81 Re: Czy prawda jest, ze.. (auta z USA) 11.08.06, 13:33
        niewiem jak z toyota ale kolega miał civica sprowadzonego ze stanów, nic nie
        pasowało, gdy pytał o częsci w sklepie to sprzedawcy tylko się uśmiechali. civic
        był chyba z 91 r. ale za to po małych przeróbkach częsci od łady pasowały,
        sprzęgło dobrał od poloneza tylko otwory pod śruby niepasowały wiercił nowa, i
        wiele innych częsci tak dobierał,auto sprawuje się bardzo dobrze do dzisiaj,
        ale czy warto tak się bawić oceń sam. ja dałem przykład kolegi nasprawde niewiem
        jak to jest do końca z tymi częsciami, najlepiej chyba zapytać w salonie.
      • skyddad Re: Czy prawda jest, ze.. (auta z USA) 11.08.06, 13:34
        Podam na przykladzie mojej Camry 2.2 produkowanej w Japoni na rynek USA.
        Chassi numer zaczyna sie JT2 natomiast europejskie zaczynaja sie na JT1.
        Caly samochod ma wszystkie polaczenia metryczne jest tylko jedno ale?
        Rura wydechowa od kata do tylu pasuje europejska.Natomiast od kolektora do kata
        jest rura amerykanska pojedyncza ,natomiast europejska podwojna i z sonda
        lambda w rurze.USA posiada w kolektorze wydechowym.
        Altelnator europejski pasuje elektrycznie ale mechanicznie to trzeba zmienic
        dlugosc paska wieloklinowego.
        USA posiada tylnie hamulce bebnowe a europa tarczowe.
        Caly osprzet sterowanie silnikiem jest kompatibilne czyli pasuje.
        Siemeringi,manszety jest wszystko takie same. Filtry powietrza oleju takie same.
        Uklad wycieraczek na oko taki sam ale w rzeczywistosci nic nie pasuje ale mozna
        przerobic z europejskiego dopasowac do amerykanskiego.Szyby pasuja,lampy tylne
        nie ,przednie nie.
        Sumujac moje porownania to licz sie nie bedzie pasowac ;
        Pierwsza czesc rury wydechowej,
        System wycieraczek,
        Altelnator.
        Pzdr.Sky.
        • skyddad Yahoo 10 11.08.06, 13:47
          Nie bedziesz mail zadnych problemow,tylko przy zamawianiuczesci w Toyocie za
          kazdymn razem przypomnij moja jest JT2 czyli z USA.Dostaniesz wszysko jak
          trzeba.
          Zreszta na scianie poprzetrznej tuz nad silnikiem jest wysztancowany numer
          ktory podaje typ karossy i na taki numer trzeba zamawiac czesci.
          Toyota ma glowny lager czyli magazyn w Beneluxie na Europe z swoimi
          amerykanskimi modelami i wciagu 3 dni sciagaja wszystko,o ile jest u nich.
          Zalatwiasz przez kazda stacje Toyoty na terenie Europy.
          Pzdr.Sky.
          • yahoo10 Re: Yahoo 10 11.08.06, 16:23
            Jezeli chodzi o Toyote Landcruser to tak jak pisze Skyd chyba nie bedzie
            problemow, tym bardziej, ze TL jest chyba robiona w Japonii. Subaru Tribeca jest
            jednak robiony w US w Indianie - i tu powstaje pytanie - czy on ma czesci takie
            jak model na UE czy nie???
    • astro_glide Re: Czy prawda jest, ze.. (auta z USA) 12.08.06, 01:33
      Nie mysle ze jakikolwiek samochod jest jeszcze robiony w calach .Auta
      amerykanskie maja wszystko metryczne poza zaciskami na ukladzie wydechowym .I
      tak sie sprawa ma chyba juz dobre 20 lat .

• devote Re: Czy prawda jest, ze.. (auta z USA) 12.08.06, 01:51
        astro_glide napisał:

> Nie mysle
        > ma chyba

to wiesz napewno czy chyba wiesz bo to roznica?

k..a skoro nie wiesz to nie pitol

mieszkam w usa i amerykany maja calowe
        • astro_glide Re: Czy prawda jest, ze.. (auta z USA) 12.08.06, 04:14
          Co maja calowe ? Opony?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka