ginger133 12.08.06, 17:50 czesc zastanawiam sie nad kupnem tego samochodu, rocznik 04-05 lecz nasluchalam sie o ich awaryjnosci-mozecie cos doradzic? dzieki z gory Link Zgłoś Obserwuj wątek
kodem_pl Re: mondeo combi w dieslu? 12.08.06, 17:58 Mamy w domu liftbacka, zrobione 25k km dopiero, ale nic sie nie dzieje (nie ma prawa:-)), silnik tdci 130 koni, ciagnie jak glupi, malo pali, prowadzi sie bosko... Nie ma lekkiego zycia u nas, ale daje rade dzielnie. Link Zgłoś
pupix Re: mondeo combi w dieslu? 12.08.06, 18:00 Znam kilku posiadaczy mondeo z lat 02-05 i nie słyszałem żeby ktoś narzekał na awaryjność. Jeśli już to na technologię, design i silniki - ale tylko dlatego, że wszystko to dość mocno odstaje już od konkurencji. Cóż, auto nie pierwszej świeżości. Jedynie zawieszenie nadal wymiata. Natomiast dużo się nasłuchałem o usterkowości focusów. Link Zgłoś
mike68 Re: mondeo combi w dieslu? 12.08.06, 18:02 silniki bardzo wrażliwe na kiepskie paliwo - tankowanie tylko na sprawdzonych stacjach Link Zgłoś
tiges_wiz Re: mondeo combi w dieslu? 12.08.06, 20:25 znaczy samochod schowali do silnika? czy polska jezyka to trudna jezyka? Link Zgłoś
gsigirl Re: mondeo combi w dieslu? 16.08.06, 00:57 a tam ma wrazliwe silniki :) moj przyszly teściu leje olej słonecznikowy i jest okej :) a tak na serio to pada turbo :/ czesto to mozna uslyszec, a u tescia padlo niewiadomo czego. rocznik 99... Link Zgłoś
abb88 Re: mondeo combi w dieslu? 16.08.06, 07:11 Zapytaj włascicieli roczników 2002-2005 o korozję drzwi. Wada technologiczna uznawana przez serwisy Link Zgłoś
jako_tako Re: mondeo combi w dieslu? 16.08.06, 10:15 Mondeo TDCI 130 KM, 80 tys. km przebiegu, zadnych awarii Link Zgłoś
sandomingo1 Re: mondeo combi w dieslu? 16.08.06, 11:14 Mondeo to dobre auto, ale nie z silnikiem diesela. Awaryjne są wtryskiwacze (szczególnie Delphi), sprzęgło również nie wytrzymuje wysokiego momentu obrotowego. Silnik bardzo wrażliwy na jakość paliwa, zatankowany paliwem słabej jakości może nie wyjechać ze stacji. Mondeo z silnikiem benzynowym jest lepszym rozwiązaniem, jeśli komuś nie przeszkadza szybka korozja auta. BTW ostatnio widziałem Focusa, tak na oko z 5 letniego i tylna klapa miała kilkucentymetrowa rdzawą plamę. Link Zgłoś
skuti Re: mondeo combi w dieslu? 16.08.06, 11:35 jezeli kupiony w kraju to pewnie na gwarancji juz cos porobili w sumie sprowadzony tez mogł miec cos naprawione w ramach gwarancji wtryski faktycznie padaja u mnie wymieniane wszystkie 2x no i w tylnym zawieszeniu cos stukalo,ale mam gwarancje wiec kosztami sie nie przejmuje mam poduszke pod silnikiem do wyminy co tez czesto wystepuje w mondkach a tak to jezdzi jak zły Link Zgłoś
lotnik78 Re: mondeo combi w dieslu? 19.08.06, 23:18 "Mondeo to dobre auto, ale nie z silnikiem diesela. Awaryjne są wtryskiwacze (szczególnie Delphi), sprzęgło również nie wytrzymuje wysokiego momentu obrotowego. Silnik bardzo wrażliwy na jakość paliwa, zatankowany paliwem słabej jakości może nie wyjechać ze stacji." ........................................ Nie wiem co chcesz od fordowskiego silnika diesla Jeżdzę Focusem z 2005 roku 1.8 TDCI 100 KM bardzo dynamiczne auto, w trasie pali około 5l/100km jak spokojnie jadę w dalszą trasę to 4,8l/100km. Przebieg 75000km w niecałe dwa lata. Jestem bardzo zadowolony z tego silnika. Miałeś kiedyś Forda z takim silnikiem czy jeżdzisz Polonezem a tylko słyszałeś jakieś bzdury o tych silnikach? Link Zgłoś
sandomingo1 Re: mondeo combi w dieslu? 21.08.06, 15:58 nie mam Forda i nie zamierzam miec, bo choc Fordy sie ostatnio poprawily, to jest to auto gdzie niska cene udalo sie uzyskac przez nizsza jakosc wielu podzespolow. Najlepszym przykladem jest tu korozja o której Ford i niestety jego nabywcy wiedza od wielu lat a z która producent nic nie zrobił. Tłucze dalej auta, które po paru latach rdzewieją. Sam widziałem 3 letnigo Mondka z zardzewialymi dolnymi rantami drzwi. Facet z Ursyn-cara powiedział mi: "Panie one całe potrafią zardzewieć". Babka, która sprzedawała to auto osłupiała - myślała ze drzwi sa brodne, wcześniej miała Focusa, o którym powiedziała że też rdzewiał. O wtryskach wiem od kolegi z liceum, który ma duży zakład naprawy samochodów i stad znam sprawę, ale możesz się o tym przekonać sam: www.autocentrum.pl/go/28__ocena_kierowcy_Ford_Focus_2004_1.8__7__223__907561641__3__33.html a tu o rdzy: www.autocentrum.pl/go/28__ocena_kierowcy_Ford_Focus_2000_1.8__7__223__1216059909__2__29.html Nie denerwuj się, jeśli nie bedzie awarii to nie wtopileś Link Zgłoś
ginger133 Re: mondeo combi w dieslu? 16.08.06, 12:37 z tymi wtryskami to slyszalam ale podobno wlasnie jest to kwestia jakosci paliwa Link Zgłoś
sandomingo1 Re: mondeo combi w dieslu? 16.08.06, 14:26 nie jest to kwestia jakosci paliwa. Ford ma kiepskiej jakości diesele, co widac w cenach samochodów używanych z tymi silnikami. Jeśli ma być diesel, to polecam inne marki - passata z silnikami TDI (tu może paść przepływomierz, ale to jest 300 zł) lub Toyotę Avesis. Koszt wymiany wtrysków w Mondeo, to około 4 tys. zł a lubi jeszcze paść pompa - koszt razem około 10 tys zł. Z innych typowych usterek, to padający zawór ERG, zacierająca się linka ręcznego. Link Zgłoś
majkelqs Re: mondeo combi w dieslu? 16.08.06, 15:14 Fordy tdci są super!! znacznie lepsze od silników VW tdi.. idealna kultura pracy!! kupuj:) Link Zgłoś
jusytka Re: mondeo combi w dieslu? 16.08.06, 17:17 Mój mąż jeździ Mondeo kombi - diesel rocznik 2002 - nie jest z niego zadowolony, chyba go nawet sprzedamy. Jeździ sie nim wygodnie, zwłaszcza na dłuzsze trasy, ale ma niskie zawieszenie i mąż "syczy" czasem na naszych drogach , psują sie też drobiazgi, co męża denerwuje. Na początku mu gasł, bo nim sie jakoś dziwnie jeżdzi inaczej niż benzyniakami, którymi jeździł wcześniej. Ja jestem zadowlona z tego, że czuje sie w nim bezpiecznie, ma 8 poduszek i dużo innech bajerków, które wpływaja na bezpieczeństwo, ma też super fotele, mozna nawet regulować wgłębienie na lędźwie, dzięki czemu - siedzenie w nim to czysta przyjemność. Jest też duza przestrzeń w środku, bagażnik przepastny, nieco przeszkadza hałas, typowy dla diesla. Link Zgłoś
lotnik78 Re: mondeo combi w dieslu? 19.08.06, 23:20 "ma niskie zawieszenie i mąż "syczy" czasem na naszych drogach , psują sie też drobiazgi, co męża denerwuje. Na początku mu gasł, bo nim sie jakoś dziwnie jeżdzi inaczej niż benzyniakami, którymi jeździł wcześniej" ........................................................ Justynko powiedz mężowi niech się nauczy jeżdzić. Link Zgłoś
tolekatolek Re: mondeo combi w dieslu? 20.08.06, 16:42 Juz sie nauczył lotniczku i mu nie gaśnie:) Link Zgłoś
jtull Re: mondeo combi w dieslu? 16.08.06, 19:45 W porownaniu do Vectry 2,2 DTI - glosniejszy na luzie i przy obrotach powyzej 2,5 tys - wnetrze ktore sie baaardzo szybko zuzywa (przynajmniej w roczniku 2001 - urywaja sie uchwyty na rece przy glowach podrozujacych, wyciera sie plastik na uchwytach do zamykania drzwi, cos permanentnie piszczy i trzeszczy) - 100 kilka tys km i chyba pada turbo bo przerywa przy przyspieszaniu (w okolicach 2 tys obrotow jest chwila przerwy w dostawie przyspieszania) - w porownaniu z 2,2 DTI slabe przyspieszenie (choc to moze wina tego ze przerywa) - wg mnie mniej wygodne fotele i gorsze tapicerki Jedyny plus to wieksze wnetrze (ale nie w porownaniu do Vectry C kombi), ba przepastne wnetrze! Jednak nie polecam! Link Zgłoś
jusytka Re: mondeo combi w dieslu? 17.08.06, 10:05 jtull napisał: >wg mnie mniej wygodne fotele i gorsze tapicerki Absolutnie sie z tobą nie zgodzę, co jak co ale tapicerka w Mondeo jest trwała (nie mamy pokrowców), a same fotele bardzo wygodne, a mam porównanie, bo mąż zmienia auta "jak rękawiczki" :) Link Zgłoś
jtull Re: mondeo combi w dieslu? 18.08.06, 23:49 No coz jak widzialas pisze w porownaniu do Opla Vectry i takie jest moje zdanie ktorego jesli pozwolisz nie zmienie...Fotele w Mondeo przed facem (choc nie wiem czy potem je zmianiali) sa wg mnie gorsze, fakt sa obszerne (obszerniejsze niz w Oplu) ale mniej wygodne, szczegolnie jesli rozchodzi sie o oparcie, ktore jednak powoduje lekki bol plecow. Pozatym to co w Mondeo jest najbardziej niewygodne szczegolnie na dlugiej trasie to tragiczna podporka na lewa noge, ktora jest wrecz plaska...brrr nie wiem kto to wymyslil! Link Zgłoś
kodem_pl Re: mondeo combi w dieslu? 19.08.06, 00:05 Moze masz najtansza wersje. Po lifcie (nie wiem jak przed) fotele w mondeo sa niewygodne w ambiente i super w trendzie i wyzej. Link Zgłoś
jusytka Re: mondeo combi w dieslu? 19.08.06, 10:58 jtull napisał: >ale mniej wygodne, szczegolnie jesli rozchodzi sie o oparcie, ktore jednak powoduje lekki bol plecow. My mamy takie specjalne pokrętło, które reguluje wgłębienie fotela w okolicy lędźwi, nie ma więc mowy o bólu kręgosłupa - nawet na długich trasach. Podejrzewam więc że być może nie wszystkie Mondeo mają takją dodatkową regulację, bądź o niej nie wiedziałeś i nie wyregulowałeś właściwie. Link Zgłoś
liptus Re: mondeo combi w dieslu? 19.08.06, 18:47 Ja mam rocznik 2004, przebieg 60 kkm brak problemow, silnik TDCi jest super - malo pali i jest b. dynamiczny. Siedzenie wygodne na dlugich trasach. Link Zgłoś
misza36 Re: mondeo combi w dieslu? 20.08.06, 18:06 ja tam o awaryjnosc mondeonie slyszalem to chyba najlepsza propozycja w klasie sredniej jezeli chodzi o stosunek cena i wartosc samochodu bierz najalepiej z silnikiem 2.2 ktory jest nieznacznie tylko drozszy a to juz jednak zupelnie inna bajka pod kazdym wzgledem niz 2.0 Link Zgłoś
mameja21 Re: mondeo combi w dieslu? 21.08.06, 08:29 misza36 napisał: > ja tam o awaryjnosc mondeonie slyszalem to chyba najlepsza propozycja w klasie > sredniej jezeli chodzi o stosunek cena i wartosc samochodu bierz najalepiej z > silnikiem 2.2 ktory jest nieznacznie tylko drozszy a to juz jednak zupelnie > inna bajka pod kazdym wzgledem niz 2.0 100 % racji.Tyle,że stosunkowo trudno znależć używany 2,2. Link Zgłoś
wald22 Re: mondeo combi w dieslu? 21.08.06, 12:16 właśnie odebraliśmy w zeszłym tygodniu po mieśięcznej naprawie mondeo 2.0tdci 2003rp. 108000km peknięty tłok ,wtryski,a dziś jadę znowu do serwisu bo coś cieknie i wydmuchał uszczelkę pod głowicą.Jak masz wrogów życz mu Fordów Wald22 Link Zgłoś
jako_tako Re: mondeo combi w dieslu? 21.08.06, 15:09 Szczerze Ci wspolczuje ale takie przypadki trafiaja sie tez w Mercedesach, Toyotach, Skodach i innych. Prawda jest taka, ze w statystykach awaryjnosci prowadzonych przez nimiecki ADAC Mondeo jest w srodku stawki. Link Zgłoś
sandomingo1 Re: mondeo combi w dieslu? 21.08.06, 15:40 Przypadki zawsze sie trafiają i sa to sprawy losowe, jak wiadomo nie da sie ich przewidziec. Ale w Mondeo wtryski padają regularnie i dotyczy to wielu użytkowników, co łatwo sprawdzic np. na forum Mondeo. Na tej podstawie mozna stwierdzic, ze Mondeo diesel to padaka i nalezy je omijac szerokim lukiem. Przebieg 80 tys z silnikiem diesel to jest samochod ledwo dotarty. Daj znac jak twoje wtryski jak zrobisz 180 albo 280, wiecej dla Forda moze byc ciezko. Link Zgłoś