Dodaj do ulubionych

Drżenie kierownicy

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.03, 17:42
Od paru dni zauważyłem, że kierownica puszczona na chwilę w czasie jazdy
wykonuje drobne (no, może nie takie całkiem drobne...) ruchy w obie strony,
nawet na równej asfaltowej nawierzchni. Czy to świadczy o uszkodzeniu czegoś?
Samochód Skoda Felicia 1,3, rocznik 96, przebieg ok. 50 000 km.

Z góry dzięki za sugestie
Lucar
Obserwuj wątek
    • Gość: Pawelvw Re: Drżenie kierownicy IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 17:45
      Pewnie sie wpakowałeś w jakąś dziure i skrzywiłeś felge lub zgubiłeś ciężarek
      wyważający koło.
      • Gość: Lucar Re: Drżenie kierownicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.03, 17:48
        Gość portalu: Pawelvw napisał(a):

> Pewnie sie wpakowałeś w jakąś dziure i skrzywiłeś felge lub zgubiłeś ciężarek
        > wyważający koło.

Hmm, nie pamietam, bym ostatnio wjechał w większą dziurę... A ile mniej więcej
        kosztuje zrobienie czegoś takiego?

Lucar
    • Gość: mjabol Re: Drżenie kierownicy IP: *.acn.waw.pl 01.03.03, 17:55
      U mnie drżenie (takie właśnie drobne ruchy)występowało przy prędkości około
      120 -125 km/h i tylko takiej oraz przy ostrym hamowaniu.Po remoncie całego
      zawieszenia nie ustąpiło.Jak się później okazało była to kwestia złego
      wyważenia kół.
      Dziwi mnie tylko, że drży puszczona kierownica ale sprawdziłbym w pierwszej
      kolejności właśnie wyważenie.Może odpad jakiś ciężarek z felgi? Albo
      scentrowałeś felge.
      • Gość: Lucar Re: Drżenie kierownicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.03, 08:45
        Gość portalu: mjabol napisał(a):

> U mnie drżenie (takie właśnie drobne ruchy)występowało przy prędkości około
        > 120 -125 km/h i tylko takiej oraz przy ostrym hamowaniu.Po remoncie całego
        > zawieszenia nie ustąpiło.Jak się później okazało była to kwestia złego
        > wyważenia kół.
        > Dziwi mnie tylko, że drży puszczona kierownica ale sprawdziłbym w pierwszej
        > kolejności właśnie wyważenie.Może odpad jakiś ciężarek z felgi? Albo
        > scentrowałeś felge.

Oczywiście jak trzymam kierwonicę, to też drży, tylko że wtedy tego tak nie
        widać.

Lucar
    • Gość: m Re: Drżenie kierownicy IP: *.acn.pl 01.03.03, 22:08
      Masz kolego niesamowity problem wart 20 zł u gościa w zakładzie
      wulkanizacyjnym.
      Rozwiązanie problemu polega na wyważeniu kół lub wymianie zniszczonej opony
      (popękane druty w środku opony).
      • Gość: bonk kołpak IP: *.acn.pl / 10.69.0.* 01.03.03, 23:42
        wbrew pozorom ja u sibie miałem scentrowany kołpak w przednim kole /widoczny
        nawet zwykłym okiem/. Jak wrzciłem go na tył drżenie ustało. Innym powodem
        drżenia kieronicy co przy hamowaniu czuć to cienke tarcze hamucowe.Generalnie
        ejdnak jest to nieprezyzyjne wyważenie lub zbita felga.

pozdrawiam

bonk
    • Gość: mlody Re: Drżenie kierownicy IP: *.pie.warszawa.tdci.pl 02.03.03, 10:39
      sprawdz wywazenie kol zbierznosc koncowki drzki felgi w najgorszym przypadku
      poscil kord w oponie i masz guza
    • Gość: Tomek Re: Drżenie kierownicy IP: *.ack.kolornet.pl 02.03.03, 10:57
      Przyczyn drzenia moze byc kilka: zacznij od... sprawdzenia cisnienia w kolach.
      Gdy cisnienie jest bardzo niskie (kolo 1 atm), kierownica potrafi wlasnie tak
      drzec-przy malej predkosci. Inne przyczyny to skrzywienie felgi, uszkodzenie
      opony-byc moze sie wypaczyla albo peknal kord-jesli jezdzisz na czeskich
      oponach, jest to bardzo czeste. Byc moze odpadl ciezarek wywazajacy albo
      przykleila sie do felgi grudka blota. Jesli jezdziles po sniegu, byc moze po
      prostu w felge weszlo tyle sniegu, ze stracila wywazenie-wystarczy oczyscic
      felge.
      Drzenie przy duzej predkosci moze byc rozniez spowodowane luzami w zawieszeniu -
      sprawdz tylne silentbloki wahaczy-lubia sie wybijac.
      I jeszcze jedna uwaga: drzenie kierownicy przy ok. 120-140km/h moze byc
      spowodowane zlym wywazeniem tylnych kol!!!
    • remo29 Re: Drżenie kierownicy 03.03.03, 09:55
      Tydzień temu miałem ten sam problem. Efekt: wymiana opony. Była krzywa jak
      cholera! To już druga krzywa opona w ciągu roku (Poprzednia też dębica frigo-
      podobno juz nie jest produkowana. I dobrze).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka