Dodaj do ulubionych

ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d

03.09.06, 22:30
witam.
Musze wziac leasing na ciezarowy samochod. Niestety nie ma teraz nic na rynku
co spelnialoby to wymaganie, a jednoczesnie nadawalo sie do jazdy.
Zmuszony jestem kupic uzywany. Waham sie miedzy tymi dwoma autami. Oba z
polskiego salonu. Toyota przebieg 120k, Mercedes 113k. Serwisowane w ASO, do
obu ksiazki serwisowe,itp. Co byscie wybrali?Sklaniam sie bardziej ku Toyocie
ale z wdziecznoscia przeczytam Wasze opinie. Zapomnialem dodac ze oba
samochody z 2003 roku.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • iberia30 Toyota LC 3,0 d- n/t 03.09.06, 22:31
      Toyota LC:-)
    • greenblack Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 04.09.06, 13:22
      Ducato, Transit, Lublin.
      • wallenrode Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 04.09.06, 13:52
        ja bym brał mercedesa i nawet nie pytaj się dlaczego :)
      • a-ndrzej Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 07.09.06, 19:16
        Jak zwykle Twoja odpowiedz jest madra i blyskotliwa. Koniecznie powinienes
        zglosic sie razem z tesciami i zoną do Familiady.
    • ramonka27 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 04.09.06, 16:44
      Hmmm
      Moje pytanko - od kiedy te dwie pseudoterenówki są samochodami ciężarowymi???

TOYOTA LC najlepiej w wersji 100 :D
      • iberia30 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 04.09.06, 20:34
        ramonka27 napisała:

> Hmmm
        > Moje pytanko - od kiedy te dwie pseudoterenówki są samochodami ciężarowymi???

w Polsce kratka dla malpy w aucie =ciezarowka.

> TOYOTA LC najlepiej w wersji 100 :D

eee no co TY, nie ML ?Ale mnie zaskoczyles.
        • ramonka27 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 15:52
          aha - co do kratki.
          ML nie - jest po prostu gorszy.
          • wallenrode Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 19:41
            a niby w czym jest taka gorszya ta MLka???

ktoś kto kuopuje takie samochody to kieruję się własnym gustem....

gdybym miał wybierać to wolałbym ML-kę i nawet niech będzie gorsza w rankigu
            usterkowości Dekra , Adac , Hansa , Paola i jak inne tam ....

• skyddad Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 20:01
              Tutaj zdecydowanie wygrywa Toyota.Nawet nie bede przytaczal + i - gdyz nie warto.
              Zobaczcie kto i gdzuie uzywa Toyoty.FN czyli UN czyli ONZ we wszystkich akcjach
              na swiecie,wiele armi ,jest to auto uwazane jako jedne z najlepszych w swojej
              klasie.
              ML sie podoba Niemiaszkom gdyz ma te gwiazde (powietrze ,lad, morze) synonim
              jakosci to jest ich sprawa niech sobie zyja w tym przeswiadczeniu.
              No zaraz Crannmer wniesie reklamacje.
              Pzdr.Sky.
              • wallenrode Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 20:05
                chłopie i tylko dla tego byś kupił Toyotę?

to dam lepszy przykład - Mercedes Gklasa - i co TY na to ... od 1979
                produkowany i w wielu różnych wojskach jeżdził...
                • skyddad Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 20:09
                  Mowa jest o LC 3.0 D,nie mowimy o tamtych latach gdyz wtedy On byl najlepszy.
                  Generalnie ujmujac to "mariaz" Chryslera z Mercedesem zalatwil jakosc mercedesa.
                  Pzdr.Sky.
                  • wallenrode Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 20:32
                    faktycznie, Masz racje...
                    ja zakładam to w ten sposób ,że jeżeli kogoś stać na taki wydatek - łacznie z
                    paliwem i ubezpieczeniem to sprawa usterkowości lub użytkowania danego
                    samochodu przez jakieś organizacje jest drugoplanowa,różne są niuanse i
                    reklamowanie marki przez koncerny w różnych instytucjach.
                    tak jak mniej więcej na nauce jazdy L - były fiaty , potem i Lanosy teraz ople
                    corsy...

powyżej danej kwoty , nie ma dużego znaczenia ranging tylko pozycja prestiżu i
                    sprawa gustu....
                    ML nie nalezy do najmniej usterkowych aut ale prestiżu marki niemożna mu
                    zarzucić a napewno jest większy niż w Toyocie...

pzdr.
                  • arni_7 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 21:35
                    Bzdety - G to synonim niekonczących się napraw. Najlepsze wyprawówki
                    wszechczasów to land cruisery: od dziesiecioleci oferowany J7 (szczegolnie
                    wersje przygotowane na najbardziej wymagajacy rynek australijski i islandzki),
                    HZJ78 , czy pozniejszy HZJ105 np. w specyfikacji GX. Warto podkreslić że
                    zarowno uzywane jak i "nówki" ciagle mozna kupic np. w Niemczech - niestety za
                    ciezkie pieniądze - zobacz np. firmę Extrem-Munchen. Ale w zamian jednego
                    możesz być pewien - nigdy cie nie zawiodą i dlatego są nr 1 w off-roadowym
                    świecie. A że G gdzieś tam służą - cóż przetargi rządowe rządzą sie swoimi
                    prawami... ;))))
                • ramonka27 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 21:56
                  Drogi wallenrode (konradzie)
                  Jesli miabym wybierać między W220 a np avensis to wziąłbym W220 - może być też
                  211. Ale tutaj niestety MIETAS przegrywa. Chociarz jedno i drugie to
                  pseudoterenówka, to TOYOTA robi lepsze pseudoterenówki.
                  Oczywiście G jest lepszy od ML ale jego trwałość pozostawia także wiele do
                  życzenia.
                  • arni_7 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 22:00
                    Zapominasz ramonko że seria LC J7 ciagle jest produkowana i oferowana w wielu
                    krajach swiata Afryka, Australaia Ameryka Płd i zamoznieksze kraje europy i nie
                    jest "pseudoterenówką" tylko najlepszą wyprawówką w historii motoryzacji :)
                    • ramonka27 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 22:37
                      A gdzie ja napisałem że LC nie jest już w sprzedaży???
                      Nazywaj go sobie jak tam chcesz - co za róznica czy pseudoterenówka czy
                      wyprawówka???
                      • arni_7 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 23:04
                        Widać, że w temacie off roadu jestes zielona. "Prawdziwe" samochody terenowe
                        można podzielic m.in. na przeprawowki i wyprawowki. Wsrod tych drugich krolem
                        jest - zdaniem wielu - seria LC J7. Mylisz ja zapewne z oferowanymi w
                        polsce "100" i mniejszą "120", ktorą zapewne chce kupić zalozyciel watku. Co do
                        mercedesa ML - zgodze się - jest to typowy suv, do tego raczej z tych
                        kiepskich. Biorąc pod uwage jego zdolność terenową nie zaliczylbym go nawet
                        do "pseudoterenówek".
                        • wallenrode wszystko okey ale. 05.09.06, 23:55
                          po co MU dobra terenówka jezeli myśli o ML to wiadomo że to SUV na bulwar na
                          miasto a nie w teren....
                          równie dobrze mógłby szukać landrovera lub defendera ....

ML-ka to bulwarówka a nie cięzarówka w teren ... pewnie na poligonie szybko by
                          sie zakopała ale to nie ten teren...

ehh ta moja śłabość do Mercedesa czasem mnie przeraża.... :)
                          • arni_7 Re: wszystko okey ale. 06.09.06, 11:02
                            to ja wiem ale chodzilo o twoje wczesniejsze stwierdzenie że mercedes G jako
                            samochod TERENOWY dorównuje land cruiserom - jest to oczywista nieprawda
                            • wallenrode Re: wszystko okey ale. 06.09.06, 12:49
                              nie chodziło mi ze porównuje bo Toyota nawet do pięt nie dorównuje G klasie czy
                              to w wykonaniu czy właściwościach terenowych czy Prestiżu.

Gklasa przeszła fotomorganę i ze świetnej terenówki stałą się bulwarówką.

Ceny Nowej G klasy przewyższają Land Cruisera ??? mi wydaję się że tak!
                              • arni_7 Re: wszystko okey ale. 06.09.06, 16:41
                                Coś wolno kumający jesteś - ja sie zajmuje off roadem a nie "prestiżem". A
                                jeśli chodzi o off road mercedes G nigdy nie dorownywal LC.
                                • wallenrode Re: wszystko okey ale. 06.09.06, 19:36
                                  to jezeli zajmujesz się "off roadem" to coś cienki koleś jesteś , przepraszam
                                  ale G-klasa jest Klasyką która przerodziła sie również w super lux auto a
                                  zaczęło się własnie od poligonu i nie pisz mi że G klasa to nic nieznaczący
                                  samochód w terenie bo byś się zdziwił jak jeszcze by "PLASTIKOWĄ TOYOTKĘ"
                                  wyciągał z rowu.

www.mercedes-g.88.pl/

• wallenrode ps.pytanie 06.09.06, 19:37
                                    LC ma wyciągarkę ?
                                    • wallenrode test 06.09.06, 19:50
                                      www.mercedes-g.88.pl

• wallenrode Re: test 2 06.09.06, 19:54
                                        www.mercedes-g.88.pl/
                                        moze teraz zadziała

ps bardzo ladne zdjecia i nawet polecam na pulpit.

--
                                        nie wierzcie tchórzom
                                        • wallenrode ps2/ 06.09.06, 20:00
                                          kliknijcie na link - wjazd na wielką sowę --
                                          • ramonka27 Re: ps2/ 06.09.06, 20:22
                                            Drogi Konradzie.
                                            Chyba zbyt mocno się podekscytowałeś. Po pierwsze pod względem wyglądu musisz
                                            przyznać, że G klassa nie może być porównana do LC. Po drugie G klasa jest na
                                            tyle droga (chodzi o nawsze egzemplarze), że niebardzo jest sens jej kupowania,
                                            aby sobie zjechać z asfaltu do lasu. Poza tym serwisowanie G klasy jest bardzo
                                            kosztowne - tak mi się wydaje.
                                            Ponieważ nie możecie sie dogadać to ja proponuję tak:
                                            NIE G, NIE ML, NIE LC - kupcie sobie XC90 i po sprawie.
                                            • arni_7 Re: ps2/ 07.09.06, 08:30
                                              co za bzdety ... widać chłopie że samochody terenowe znasz tylko ze zdjęć - daj
                                              se spokoj z tą G-klasą, bo sie osmieszasz
                                              • wallenrode Re: ps2/ 07.09.06, 08:51
                                                no z czym się ośmieszam?

• wallenrode Re: ps2/ 07.09.06, 08:43
                                              jak czytam takie rzeczy jakie napisał Arni to krew mi się do oczy wlewa o to te
                                              słowa skierowanme do mnie:
                                              "Coś wolno kumający jesteś - ja sie zajmuje off roadem a nie "prestiżem". A
                                              jeśli chodzi o off road mercedes G nigdy nie dorownywal LC."

jezeli Arni zajmuje się "offroadem" to ja jestem śpiewakiem operowym.

LC to zwykły duzy SUV więc ....

rozumiem ze ktoś woli japońćzykie Suvy ale pisanie ze G klasa nie umywa sie do
                                              niego w terenie to już kłamstwo - podałem linka.

LC moze być dla jednego lepszy od ML a dla mnie jest odwrotnie ale LC nie umywa
                                              się do G klasy ....

a stylistyka G klasy to "KLASYKA" proporcje i to coś m.in. płaskie szyby ,
                                              sztywność karoserii i wykończenie w nowszych wersjach...

patrząc się na Toykę LC nawet sie niechce ją wjeżdżać na bezdroża a jazda po
                                              polnych duktach i ściezkach leśnych to nie "offroad" bo nawet wyciągarki nie ma.

więc do cholery to ktoś tu leje wodę.
                                              • arni_7 Re: ps2/ 07.09.06, 13:02
                                                ośmieszasz sie bo terenowki znasz tylko z obrazkow - nie wiesz nawet o jakim LC
                                                pisalem - jezeli seria J7 jest SUVem to ty jestes skonczonym kretynem...
                                                • wallenrode trochę linków 07.09.06, 13:17
                                                  pisałem o zwykłej LC a j7 chyba już nieprodukują?

fakt j7 nadawał się w teren , ale już nowe LC od j10 nadaja się najwyzej lekko
                                                  pagórkowaty teren.

a j12 to już suv na miasto... tak jak ML

• arni_7 Re: trochę linków 07.09.06, 13:26
                                                    Widać że z uważnym czytaniem też masz kłopoty - oczywiście że produkuja i
                                                    sprzedają od Australii, przez Bliski Wschod, Afrykę do ameryki PLd + wybrane
                                                    kraje europejskie, gdzie ludzie maja duzo kasy na off road - przeczytaj cały
                                                    wątek jeszcze raz. Od ponad 50 lat sprzedano miliony cruiserow na wszystkich
                                                    kontynentach i dziś jest on synonimem najlepszego samochodu terenowego. Prawda
                                                    jest taka że lepszej wyprawowki po prostu NIE MA a wsrod przeprawowek wymagania
                                                    są tak specyficzne że dominuja samoróby. No ale skoro dla ciebie
                                                    synonimem "terenowosci" jest posiadanie wyciagarki, to szkoda gadać....
                                                  • arni_7 Re: trochę linków 07.09.06, 13:28
                                                    ps. pisanie, że 100 nadaje sie w lekko pagorkowaty teren, chwaly ci nie
                                                    przynosi - w twojej sytuacji chyba lepiej jest zamilknąć
                                                  • wallenrode mój błąd. 07.09.06, 13:34
                                                    ok. myliłem się.

:(
                                                  • simr1979 Re: trochę linków 07.09.06, 14:08
                                                    arni_7 napisał:

> ps. pisanie, że 100 nadaje sie w lekko pagorkowaty teren, chwaly ci nie
                                                    > przynosi

To prawda, podobnie, jak wypisywanie totalnych dyrdymał o G-klasie....zmień
                                                    żródła informacji nt. off-roadu....;)
    • bangui Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 08:38
      Kup Poloneza Trucka ,a później bierz paliwo na niego do swojej limuzyny .
      Miedzy Toyotą ,a ML wybrałbym Toyotę . Miałem okazję jechać tym modelem
      Mercedesa ,ale z 2000 r i straszne badziewie .
    • wallenrode a tak poza tym 05.09.06, 19:37
      miło jest pomarzyć :)

• arni_7 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 05.09.06, 21:22
      Oczywiście toyota - od dziesiesioleci niezawodny synonim prawdziwej terenówki,
      np. "70"...
      Terenowe mercedesy to psujący sie szmelc - polecam poszukać w wyszukiwarce na
      forach poswieconych mercedesom - wymieniony ML to kompletne dno a osławiony "G"
      mimo że dzielny w terenie psuje sie na potęgę - zajrzyj np. na fora poświecone
      terenowym oldtimerom.

ps. wątpie czy wymienione przez ciebie samochody bez przeróbek i nowej
      homologacji będą cieżarówkami - tutaj ratuje cie tylko pick-up. Alternatywa -
      kup żuka, postaw go na smietniku, kupuj na niego paliwo i szczesliwie odliczaj
      VAT :)
      • ml_500 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 06.09.06, 16:53
        hehe ale glupoty:))))
        • ml_500 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 06.09.06, 17:17
          pisze to troche zartem bo wiem ze jakosc MB to nie to co kiedys ale z drugiej
          strony wcale nie sa znowu takie złe jak sie na tym forum pisze pzdr
          • wallenrode Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 06.09.06, 19:41
            to wogóle jakaś kpina , chłopaki nie mieli styczności ani z ML ani z G klasą i
            rzucaja osądy...

minus forum to to , ze można napisać ze jest się znawcą a być tylko pasażerem
            MZK.

pzdr
            • ramonka27 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 06.09.06, 19:47
              W sumie to ja nawet raz jechalem G kalsą w wersji osobowej. 400CDI nawet fajnie
              ciągnie, lecz ma jedną wadę. Po zdjęciu nogi z gazu opór powietrza jest tak
              duży, że czuć jak samochód zwalnia. Ot taki kiosk na kołach.
              P.S. Nic nie mam do MIETKÓW
    • a-ndrzej Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 07.09.06, 19:11
      Troche zrobiliscie off topa, wiec w temacie niewiele sie dowiedzialem-)
      W tym ze samochod ma byc ciezarowy nie chodzi jedynie o paliwo lecz o leasing.
      Wiem ze to idiotyczne przepisy, ale co ja na to poradze. Trzeba szukac kosztow,
      inaczej fiskus mnie zje. Jezdze 8 k miesiecznie i taczej nie po terenie.
      Kupilem MLa bo po prostu byl z pewnych rak i w lepszym stanie. Moze bede
      zalowal, ale trudno. Pozdrawiam i dzieki za opinie.
      • ml_500 Re: ML 2,7 d czy Toyota LC 3,0 d 07.09.06, 20:16
        no i dobrze:) gratulacje oby sie sprawowal! ja ze swoim problemow nie
        zanotowalem wiekszych niz cos tam w zawieszeniu ale po budowach jezdze w dzikie
        miejsca a do domu mam taki dojazd ze moglbym organizowac Camel trophy:)))))
        poza tym jesli chodzi o wlasciwosci terenowe to jesli ktos nie wjezdza w
        dzungle to ML sobie radzi. pokonuje bloto jakies pagorki, nieodsniezana droge
        tez. naprawde na normalne uzytkowanie jego terenowosc spokojnie wystarcza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka