Dodaj do ulubionych

STILO JTD CZY FOCUS TDCI

IP: *.visp.energis.pl 06.03.03, 19:23
Prośba o radę co wybrać. Zamierzam kupić jedno z tych aut. Z wszystkich
kompaktów które przejrzałem w wersjach "diesel" w tych dwóch najwygodniej mi
sie siedzi. Zastanawiałem się jeszcze nad "307" ale po pierwsze podobno są
awaryjne a po drugie reczną klimę sprzedaja za 4400 pln podczas gdy fiat i
ford dają w pewnym sensie gratis. A więc nowocześniejsze Stilo, którym sie
super jeździ czy Fokusik trochę mniejszy, trochę starszy, ale może lepszy?
Obserwuj wątek
    • Gość: kuba zdecydowanie STILO IP: *.acn.waw.pl 06.03.03, 19:25
      uzasadnialbym, ale wynikaloby z tego to, co w temacie
      zycze dobrej decyzji
    • Gość: francuz Re: STILO JTD CZY FOCUS TDCI IP: granat:* / 192.168.1.* 06.03.03, 19:29
      Powiem ci tak:Stilo 3d jest piękne ale Focus na pewno mniej straci na wartości
      a i łatwiej będzie go potem sprzedać.
      Ale moje hasło to :trzeba mieć jaja aby kupować to co się nam podaba a nie
      innym.
      • Gość: stadokrów Re: STILO JTD CZY FOCUS TDCI IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.03.03, 20:52
        Gość portalu: francuz napisał(a):

> Ale moje hasło to :trzeba mieć jaja aby kupować to co się nam podaba a nie
        > innym.

Zgadzam się (nie bez satysfakcji). Niedługo odbieram nowe Megane II, które
        bywało i bywa na tym forum obiektem niewybrednej krytyki (parę osób stwierdziło
        np. że zbiera im się na wymioty jak widzą Megi II...).

Wydam na to auto ok. 60.000 zł (1.5 dCi, Confort Expression z automatyczną
        klimą), uwazam, że jest warte tej ceny i nie interesują mnie Focusy ani Stilo i
        inne takie, a szczególnie obojętny stosunek mam do Golfów i Corolli.

Vivat odważne Renault: "Createur d'Automobiles"
        Ciao,
    • Gość: Piotr Re: STILO JTD CZY FOCUS TDCI IP: *.luminet.pl 06.03.03, 21:04
      Gość portalu: MERC napisał(a):

> sie siedzi. Zastanawiałem się jeszcze nad "307" ale po pierwsze podobno są
      > awaryjne a po drugie reczną klimę sprzedaja za 4400 pln podczas gdy fiat i

wiele tu na forum bylo powiedziane o awaryjnosci 307 ale jak sie przeczytasz
      uwaznie te opinie to spojrzyj ze pochodza z jednego adresu IP, ktory to
      przybiera rozne przezwiska. Tak wiec to jeden koles druido-podobny ma bujna
      wyobraznie a zaloze sie ze 307 nie ma.
    • Gość: Gosiaczek Zalezy na czym Ci zależy- STILO JTD CZY FOCUS TDCI IP: 195.94.193.* 07.03.03, 22:03
      Witam,
      widzę że Szanowni forumowicze nie są za bardzo zorientowani, a więc pozwolę
      sobie na odrobinę podpowiedzi.
      1. Kwestie estetyczne - ładniejszy jest focus 3-drzwiowy niż 3-drzwiowy stilak.
      Stilak nie podobał mi się od początku jego bytności na rynku. Teraz po "obyciu"
      uważam, że 3-drz. wersja jest najładniejsza i jeszcze do czegoś się nadaje.
      Focus jest samochodem innym, chociażby dlatego, że jest na rynku już od 98r.
      Był czymś nowym, wyznaczył trendy (np. do dziś jest niedoścignionym wzorem pod
      względem zawieszenia - bardzo podobne właściwości jezdne na 307, ale czegoś jej
      brakuje).
      Stilo oferuje lepsze doznania gdy jest ciemno - podświetlanie wnętrzna,
      licznika, komputera, klimy, radia jest po prostu świetne! Focus oferuje za to
      swoiste wyrafinowanie i oryginalność (która się nie starzeje).
      Stilo ma bardzo dobre materiały wykończeniowe - bardzo podobne ma teraz
      nie kosmiczna megana.
      2. Silnik - cóż, silnik jtd jest o wiele nowocześniejszy od fordowskiego. Pod
      tym względem nie ma w tej chwili lepszych silników dieslowskich niż fiatowskie.
      3.Wyposażenie - w tej chwili Focus oferuje za przyzwoite pieniądze np.klimę,
      komputerek (śmieszny jest w porównaniu ze stilakiem). Stilo oferowane jest w
      różnych wersjach - za to oferowane są różne dodatkowe systemy wspomagające
      kierowcę. W Focusie jest tylko abs....
      4. Wrażenia z jazdy. Jeździłam stilakiem przez 2 dni (wersją dynamic 1.8,) oraz
      mialam jazdę próbną stilakiem jtd. Jeździłam również przez prawie 3 lata
      focusem (tyle że benzyną - właśnie dziś go sprzedałam).
      Focus niezwykle trzyma się drogi, a stilak z silnikiem jtd już nie (jtd nie
      posiada asr co robi dużą róznicę w sterowaniu tym samochodem -w 1.8 dyn. jest).
      Efekt jest taki - focusa wyczuwasz, stilo "ucieka", zwłaszcza, że jest to
      cięższy samochód.
      5. Kolega powiedział mi kiedyś, jak kupiłam focusa: "Do Forda nie musisz się
      przyzwyczajać - wsiadasz i jedziesz".
      6. Golf V będzie bardzo podobny do stilaka...

Pozdrawiam
      Gosiaczek

> Prośba o radę co wybrać. Zamierzam kupić jedno z tych aut. Z wszystkich
      > kompaktów które przejrzałem w wersjach "diesel" w tych dwóch najwygodniej mi
      > sie siedzi. Zastanawiałem się jeszcze nad "307" ale po pierwsze podobno są
      > awaryjne a po drugie reczną klimę sprzedaja za 4400 pln podczas gdy fiat i
      > ford dają w pewnym sensie gratis. A więc nowocześniejsze Stilo, którym sie
      > super jeździ czy Fokusik trochę mniejszy, trochę starszy, ale może lepszy?
      • Gość: MERC Re: Zalezy na czym Ci zależy- STILO JTD CZY FOCUS IP: *.visp.energis.pl 10.03.03, 22:33
        A światła? Dużo jeżdzę w nocy. Stilo ma takie duże reflektory, prawie pionowo
        ustawione do jezdni to chyba dobrze świeci? A z tym trzymaniem się drogi to
        chyba chodziło o ESP? ASR - zapobieganie zrywaniu przyczepności JTD 115 ma na
        pewno.
        • Gość: Gosiaczek Re: Zalezy na czym Ci zależy- STILO JTD CZY FOCUS IP: 195.94.193.* 11.03.03, 22:30
          Witam ponownie!
          Z tymi systemami faktycznie musiałam coś pomieszać - wybacz.
          Co do świateł - nie jeździłam stilakiem poza miastem, tak więc trudno jest mi
          ocenić jakość światła w tym samochodziku.Ale pewno są wystarczające...
          Co do Focusa, przeżywa swoją drugą młodość. Niektórzy twierdzą wręcz, że
          najlepiej kupowac samochód przed końcem produkcji (focusa zmieniają w przyszłym
          roku) - jest sprawdzony po kilku latach produkcji. Może coś w tym jest...
          Tak więc decyzja należy do Ciebie.
          Pozdrawiam

> A światła? Dużo jeżdzę w nocy. Stilo ma takie duże reflektory, prawie pionowo
          > ustawione do jezdni to chyba dobrze świeci? A z tym trzymaniem się drogi to
          > chyba chodziło o ESP? ASR - zapobieganie zrywaniu przyczepności JTD 115 ma na
          > pewno.
    • bitri Re: STILO JTD CZY FOCUS TDCI 08.03.03, 19:46
      Przezywalem taka sama rozterke w pare miesiecy temu,
      nie moglem wybrac-więc kupilem Octavie TDI-110 :)
      W mojej opinii zadne auto nie przeważało wyraznie,
      więc po prostu policzylem koszty,
      nie tylko cene i wypas,ale też serwis,
      ubezpieczenie,spadek wartosci itd.
      W tym papierowym porównaniu padło na Skodę.
      Nie żałuję...
      • Gość: MERC Re: STILO JTD CZY FOCUS TDCI IP: *.visp.energis.pl 10.03.03, 22:36
        Też się zastanawiałem - Oktawka podoba mi się a ponadto po przejechaniu 200 tys
        km Felką 1.3 uwierzyłem w trwałość Skody ale - Oktawka jest okropnie ciasna z
        tyłu i ze względu na mały rozstaw buja. No nie?
        • bitri Re: STILO JTD CZY FOCUS TDCI 11.03.03, 06:45

> Też się zastanawiałem - Oktawka podoba mi się a ponadto po przejechaniu 200
          tys
          >
          > km Felką 1.3 uwierzyłem w trwałość Skody ale - Oktawka jest okropnie ciasna z
          > tyłu i ze względu na mały rozstaw buja. No nie?

Stary,zapewniam Cię,że to ogólnie
          najpojemniejsze
          auto z tej trójki.
          Z tym bujaniem to doprawdy legendy.
          Prowadzi sie swietnie,
          choć trzeba uprzedzic lojalnie,
          ze jest twarda.
          Mnie to odpowiada,ale Tobie mogłoby nie pasować.
          • Gość: KRZYSIO Re: STILO JTD CZY FOCUS TDCI IP: *.visp.energis.pl 17.03.03, 21:50
            Ja wybrałbym Stilo. To zdecydowanie nowsza konstrukcja i niezależnie do tego co
            napisał AUTO+ ma super wygodną pozycję za kierownicą. Siedzi się wysoko, inne
            samochody nie oślepiają, człowiek jest wyprostowany, bebehy się nie zaginają
            itp. Jeździłem takim autem przez tydzień (egzempalrz dealera) jest naprawdę
            super. Focus to mimo wszystko auto schyłkowe chociaż bardzo dobre, pozbawione
            jednak wielu dodatków chociażby ASR MSR a w Stilo to Standard.
            • Gość: rafal Re: STILO JTD CZY FOCUS TDCI IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 18.03.03, 15:07
              ja wybrałem focusa tdci 100km wersja 100x (automatyczna klimatyzacja,
              elektryczne szyby przód, elektrycznie sterowane podgrzewane lusterka,
              podgrzewana przednia szyba)
              dodatkowo: lakier metalik, kratka (homologacja ciężarowa), firmowe radio z cd,
              cena brutto: 67 tys.

stilo nie brałem pod uwagę (musiałem mieć kombi, a stilo jeszcze nie było kombi)
              ale patrząc na cene stilo kombi to i tak kupiłbym focusa.

octawia wychodzi drożej,

taniej wychodził renault megane kombi (stara wersja), ale focus bardziej
              przypadł mi do gustu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka