Dodaj do ulubionych

docieranie silnika i jaki olej wybrać po

IP: 159.107.89.* 19.06.01, 10:27
Witam Szanowno Grono (Expertów? :-) )

Podzielcie sie proszę swoją wiedzą i doświadczeniami na temat jak w temacie.
Silnik 1.6 75 KM, 8 zaworowy, stary dobry(?) VW.
W instrukcji auta jest tylko żeby do 1000km nie szaleć, a następne 500km
stopniowo zwiękrzać obciążenie do max dopuszczalnego. O wymianie oleju po tym
okresie nic nie ma - dopiero po 15000.
Ale sprzedawczyk w salonie zasugerował żeby po 1000 wymienić olej na
syntetyczny (teraz jest jakiś nieznany mi mineralny).
I jestem głupi.
Z jednej strony słyszy się, że współcześnie silniki sa docierane w fabryce i
właściwie nie wymagają docierania przez użytkownika. Ale ten jest starej
konstrukcji więc nie wiem czy to obowiazuje.
Znowu inaczej na to patrząc chyba wymiana oleju nie zaszkodzi. Ale z kolei
gdzieś słyszałem, że jak się zaczęło jeździć na mineralnym, to już na
syntetyczny nie można przejść.
A jeśli już zdecyduję sie wymienić to na jaki konkretnie?
Piszcie zatem co wiecie/sądzicie na powyższe tematy, za wszelkie opinie z góry
dziękuję. Sprawa zaczyna być pilna, bo już ten 1000 przejechałem.

Pzdr,
K
Obserwuj wątek
    • Gość: kris Re: docieranie silnika i jaki olej wybrać po IP: *.eti.pg.gda.pl 19.06.01, 10:39
      Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Witam Szanowno Grono (Expertów? :-) )
      >
      > Podzielcie sie proszę swoją wiedzą i doświadczeniami na temat jak w temacie.
      > Silnik 1.6 75 KM, 8 zaworowy, stary dobry(?) VW.

jezdzilem podobnym choc opla.

> W instrukcji auta jest tylko żeby do 1000km nie szaleć, a następne 500km
      > stopniowo zwiękrzać obciążenie do max dopuszczalnego. O wymianie oleju po tym
      > okresie nic nie ma - dopiero po 15000.

Zgadza sie. Czy masz przewidzialny tzw. przeglad gwarancyjny?

> Ale sprzedawczyk w salonie zasugerował żeby po 1000 wymienić olej na
      > syntetyczny (teraz jest jakiś nieznany mi mineralny).

To nie ma wiekszego sensu. Caly czas (60tys.km) jezdzilem na mineralnym i nie
      bylo z tym zadnych problemow. Moze sens jest taki, ze silnik ma mniejsze opory i
      lepiej spala - moze ktos ci powie, kto jezdzil i takim, i takim.
      Pewnie zasada jest taka: im drozszy samochod, tym drozszy olej...

> Z jednej strony słyszy się, że współcześnie silniki sa docierane w fabryce i
      > właściwie nie wymagają docierania przez użytkownika. Ale ten jest starej
      > konstrukcji więc nie wiem czy to obowiazuje.

Oczywiscie, ze tak. Te "stare" silniki sa tez nowoczesne.

> Znowu inaczej na to patrząc chyba wymiana oleju nie zaszkodzi. Ale z kolei
      > gdzieś słyszałem, że jak się zaczęło jeździć na mineralnym, to już na
      > syntetyczny nie można przejść.

To dotyczy starych samochodow. Po zmianie na syntetyk silnik moze stracic
      szczelnosc, bo syntetyczny rozpusci caly nagar, ktory zdazyl uszczelnic silnik.
      Z kolei - olej syntetyczny nie dopusci do nagaru w ogole.

Tyle wiem z wlasnego doswiadczenia.
      Oleje sa wszystkie do siebie podobne. Poszczegolni producenci samochodow maja
      umowy z producentami olejow, stad zalecenia odnosnie marek olejow.

pozdro
    • Gość: mar Re: docieranie silnika i jaki olej wybrać po IP: *.citicorp.com 19.06.01, 10:50
      w VW GIV wymieniłem olej po 2500km na syntetyczny 5W40 np. Castrol Magnatec,
      przez pierwszy tysiąc km jeździłem max 130kmh, potem już normalnie. Wg mnie z
      info zebranych z prasy motoryzacyjnej lepiej docierać silnik, przez 1000-1500
      km max 2/3 prędkości dopuszczanej na poszczególnych biegach, bez max obciążania
      samochodu, bez ruszania z piskiem opon. Prawda jest taka, że elementy silnika
      muszą się dotrzeć, kogoś kto kupuje samochód na krótko docieranie nie ma z
      reguły znaczenia, problemem gładzi cylindrów czy zużyciem pierścieni będzie
      martwił sie przyszły właściciel, natomiast dla kogoś kto kupuje samochód
      dożywotnio (300tys km) sprawa docierania wydaje się dosyć istotna. Przy małym
      przebiegu bez problemu można zmienic olej z mineralnego na syntetyczny.
      Pozdrownienia.
      • Gość: Niknejm Re: docieranie silnika i jaki olej wybrać po IP: *.pg.com 19.06.01, 15:23
        Gość portalu: mar napisał(a):

> w VW GIV wymieniłem olej po 2500km na syntetyczny 5W40 np. Castrol Magnatec,
        > przez pierwszy tysiąc km jeździłem max 130kmh, potem już normalnie. Wg mnie z
        > info zebranych z prasy motoryzacyjnej lepiej docierać silnik, przez 1000-1500
        > km max 2/3 prędkości dopuszczanej na poszczególnych biegach, bez max obciążania
        >
        > samochodu, bez ruszania z piskiem opon. Prawda jest taka, że elementy silnika
        > muszą się dotrzeć, kogoś kto kupuje samochód na krótko docieranie nie ma z
        > reguły znaczenia, problemem gładzi cylindrów czy zużyciem pierścieni będzie
        > martwił sie przyszły właściciel, natomiast dla kogoś kto kupuje samochód
        > dożywotnio (300tys km) sprawa docierania wydaje się dosyć istotna. Przy małym
        > przebiegu bez problemu można zmienic olej z mineralnego na syntetyczny.
        > Pozdrownienia.

Absolutne i pełne poparcie!
        Poza tym olej syntetyczny ma (na ogół) lepsze parametry niż mineralny. Jeśli więc
        chcesz cieszyć się długo swoim autkiem - wymień na dobry syntetyk po 1500 km
        (polecam Mobil 1 na przykład). Jeśli planujesz szybką sprzedaż - po niewielkim
        przebiegu, to nie ma to takiego znaczenia. Mineralny na ogół tańszy, ale następny
        właściciel będzie miał trochę bardziej zużyte autko.
        W moim Civicu VTi (dość wysilony silnik, maksymalna moc przy 7600 obrotach,
        zakres obrotów dopuszczalnych do ponad 8000) zaleca się syntetyk, między innymi
        ze względu na olejowe chłodzenie denka tłoka.

Pozdrawiam,
        Niknejm
    • calder Re: docieranie silnika i jaki olej wybrać po 21.06.01, 22:43
      Wszystko zostało powiedziane - nic dodać.
      Moje osobiste odczucie jest ekonomiczne: mam diesela i olej trzeba tam
      wymieniać co 7,5 tys. km, robię jakieś 30-50 tys. rocznie więc wymiana wypada
      co dwa trzy miesiące zatem kupuję Lotos Diesel i jest spoko! Lotos ma klasę
      jakości CG a producent wymaga CD zatem i tak leję olej 3 klasy lepszy! W moim
      przypadku kupowanie oleju zachodniej marki byłoby zupełnie niecelowe - klasa ta
      sama a cena wyższa.
    • Gość: trurl Re: docieranie silnika i jaki olej wybrać po IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 23:10
      Jeżdżą Mitsubishi Space Star a więc samochodem z raczej nowoczesnym silnikiem.Mimo to producent
      nakazuje wymianę oleju po 1tys.km i spokojną jazdę w tym czasie (np. v max = 125 km/h) bez piłowania
      silnika.Na pierwszym przeglądzie w serwisie wlali syntetyczny Castrol SLX.Olej mineralny w nowym silniku
      można bez ptoblemu wymienić na syntetyk.Trzeba to tylko zrobić profesjonalnie-np. z odsysaniem starego
      oleju.Wiem to od znajomych ze stacji serwisowej Centralnego Laboratorium Nafty w W-wie.PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka