zwn51 24.10.06, 15:35 Pochwalcie, lub zgancie opony zimowe - ktore lepsze lub gorsze? Piszcie tylko o wlasnych (lub sprawdzonych) doswiadczeniach. Link Zgłoś Obserwuj wątek
polokokt Re: Zimowe opony 24.10.06, 15:44 takie wątki dla mnie są bez sensu. Większość kierowców jeździ na jednym komplecie opon zimowych kilka lat (sezonów). Mało kto ma możliwość porównania w tym samym sezonie kilku (chociaż dwóch) kompletów różnych opon na jakimś sensownym dystansie. A nawet jak po 5 latach kupi nowy komplet konkurencji to i tak przeciez inni producenci też wypuścili już nowe modele. A więc dla mnie takie oceny są czysto subiektywne, bo większość z nich odnosi się do modelów konkurencji sprzed kilku lat. Żadko kto ma możliwość porównania nowej opony np Michelina i GoodYera na sezon 2006/2007 zazwyczaj jeśli juz to będzie to odniesienie np Nowej michelinki do UG6, która jest już oponą kilkuletnia. Ale oczywiście napiszę swoja odpowiedz na pytanie. Nie znam lepszych opon niż Kormoran Winter, model N100 (o ile dobrze pamietam). Świetnie trzymają w każdych warunkach, reewelacyjne w kopnym śniegu i zdecydowanie głośniejsze od letnich GoodYera GT3. Pozdrawiam Link Zgłoś
mobile5 Re: Zimowe opony 24.10.06, 16:30 polokokt napisał: Nie znam lepszych opon niż > Kormoran Winter, model N100 (o ile dobrze pamietam). S100, nie produkowane już niestety od 5-6lat. Link Zgłoś
diapazon Re: Zimowe opony 24.10.06, 17:02 A dla mnie każde zimowe w zimie będa lepsze od letnich;-) Może być nawet Kormoran,byle z dobrym bieżnikiem...Kwestia hałasu to inna sprawa. Link Zgłoś
koljax Re: Zimowe opony 25.10.06, 08:50 Ja zawsze wychdzilem z zalozenia, ze jakiekolwiek zimowki (w dobrym stanie oczywiscie) sa lepsze od letnich i teraz zdecydowalem sie na wersje minimum (jesli chodzi o cene), tzn. zamowilem debice frigo2 i czekam na dostawe. Kiedys dawno temu w poprzednim samochodzie tez mialem frigo (te wczesniejsze) i bylo ok. a w ostatnim samochodzie mialem opony kleber i tez nic zlego nie moge o nich powiedziec. W zimie tak czy inaczej jezdzi sie nieco wolniej i ostrozniej. Natomiast letnie opony to juz bym sie zdecydowal na jakies lepsze (teraz mam Micheliny - nawet nie znam modelu, bo byly sprzedane w standardzie z samochodem). Zobaczymy jak teraz bedzie z tymi nowymi frigo2... Link Zgłoś
mbulin1 Re: Zimowe opony 25.10.06, 09:03 W zeszzłym sezonie miałem Nokiany WR. Cudowne opony, doskonale radziły sobie w każdych warunkach. W tym sezonie nie wiem jeszcze co wybrać bo moje nokiany niestety nie pasują do nowego samochodu, a mam kożystną ofertę na Continentale ts790 i Pirelli W210 Snowsport. Ale skłaniam się ku Continentalom. Pozdrawiam Link Zgłoś
goldeneye Re: Zimowe opony 25.10.06, 09:26 Bardzo polecam Snowsport-y, na Twoim miejscu rozważyłbym też Michelin PA2 Pozdrawiam Link Zgłoś
baartur Re: Zimowe opony 25.10.06, 09:39 Dwa sezeony temu jeździłem na Kleber Krisalp HP byłem bardzo zadowolony, opony były ciche na asfalcie i na śniegu miały całkiem niezłą przyczepność ;) Link Zgłoś
andrzejostrowski Re: Zimowe opony 25.10.06, 09:54 Michelin Alpin A3 - bardzo polecam. Moim zdaniem,jesli ktos sporo jezdzi (tak jak ja), szczegolnie po autostradach to powinien sprawic sobie opony z najwyzszej polki. Pozdrawiam Link Zgłoś
aneta362 Re: Zimowe opony 25.10.06, 10:26 Ja akurat z Kleberów nie jestem za bardzo zadowolona, wcześniej miałam inne ale nie pamiętam nazwy, to samochód szedł jak czołg po śniegu, a teraz ABS zimą interweniuje bez przerwy, aż się boję myśleć co by było, gdyby go nie było. Bywało też tak że nie chciał jechać po trochę głębszym, rozmokniętym śniegu pod górę. Strasznie niepewnie czuję się na tych oponach, a zimą jeżdżę po masakrycznych drogach, czasem wiele tygodni po gołym lodzie, tak drogowcy dbają o tych co płacą podatki. Link Zgłoś
grogreg Re: Zimowe opony 25.10.06, 21:15 Od lat kupuje debice. Jak dotad mnie nie zawiodly. Link Zgłoś
piotrt3 Re: Zimowe opony 25.10.06, 22:17 Firestone Winterhawk 175/65R14 dobry stosunek cena/jakośc po jednym sezonie nie mam zarzutów/ ale i brak mi wielkiego porównania.. Link Zgłoś
dr.wal2 Re: Zimowe opony 27.10.06, 09:23 www.nokiantyres.com/files/nkr/ha_kesa/nre_tuote_iso.jpg moga byc caloroczne jezeli niejezdzisz szybciej niz 170km/h Link Zgłoś
dr.wal2 Re: Zimowe opony 27.10.06, 09:27 www.nokiantyres.com/files/nkr/ha_kesa/nre_tuote_iso.jpg www.nokiantyres.com/personbilar_produkt_se?product=610499&name=NOKIAN+HAKKAPELIITTA+RSi Link Zgłoś