Dodaj do ulubionych

opel vectra czy astra?

13.11.06, 09:04
Chcę kupić małe kombi, rocznik 1999, na benzynę, zdecydowałam się na opla,
tylko teraz: astra czy vectra? słyszałam ze vectra jest mniej awaryjna...
a moze róznią się tylko wyglądem? zastanawiam się tez który silnik będzie
bardziej ekonomiczny: 1,6 czy 1,8?
z góry dziękuję za wszelkie sugestie!
Obserwuj wątek
    • baartur Re: opel vectra czy astra? 13.11.06, 09:20
      Witam,
      Vectra będzie trochę większa, jeżeli chodzi o silniki to przy wyborze Vectry
      polecam 1.8 16V natomiast w Astrze wystarczy 1.6 16V.
    • foreks Re: opel vectra czy astra? 13.11.06, 09:42
      jednym i drugim pojezdzisz. patrz tylko na astre z gliwic, nie anwerpii /vin/.
      1.8 ecotec pali jednak duzo - jak na osiagi.
      o ile w trasie c.7l, to w miescie i 12l. poza tym bierze olej.
      • hamamatsu Re: opel vectra czy astra? 13.11.06, 10:30
        Kup lepiej Astrę, Vectra nie jest wcale mniej awaryjna. Jesli chodzi o ekonomie
        też lepszym wyborem będzie Astra gdyż tam silnik 1.6 będzie się sprawdzał w
        przeciwieństwie do Vectry. PS. Różnica w spalaniu pomiedzy 1.6 a 1.8 jest niewielka.
      • miskorabol Re: opel vectra czy astra? 14.11.06, 15:18
        12 litrów ?? człowieku to strasznie ciezką noge masz. Moja 1.8 16v paliła w
        miescie ok 9, 9,5 litra na 100. Co do oleju zgadzam się, zjada olej strasznie
        • net_friend Re: opel vectra czy astra? 14.11.06, 22:13
          Ecotec Ci zjadal olej? Cos przenosisz stereotypy z okresu swietnosci Kadetta.
        • foreks Re: opel vectra czy astra? 15.11.06, 09:28
          czlowieku?
          tak, duzo spalal, nikt nigdy nie potrafil tego odgadnac. byl nowy modul
          silnika, regolowana przepustnica, nowe cewki i swiece. robilem po warszawie na
          baku 45l max 410km. odpowiedz jest jednak prostsza: do pracy mialem wtedy
          2,5km, do carrefoura 3,5, do rodziny 6. inny problem z ecotec byl taki, ze od
          czasu do czasu trzeba go bylo "odmulac". po takiej miejskiej jezdzie tracil
          impet, oczywiscie jak na te 125KM. nie lubilem go pilwac, ale czasami
          potrzebowal tego. olej bral jakis litr na 2kkm.
          • sven_b Re: opel vectra czy astra? 15.11.06, 10:06
            Ale do baku wchodzi przeciez 60L. Robie na nim ~610km w miescie i ~770km w trasie.

Odmulanie Vectry to prosty zabieg. Dajesz kilka razy dobrze w gaz pod 6000
            obr/min. i jedziesz innym autem.
            • foreks Re: opel vectra czy astra? 15.11.06, 10:08
              w astrze jest chyba 45? a ja mialem astre.
              • sven_b Re: opel vectra czy astra? 15.11.06, 12:04
                Acha, ok.
    • fredoo Re: opel vectra czy astra? 13.11.06, 11:08
      Zdecydowanie NubiraII jest lepsza tańsza,lepiej wyposażona i mniej awaryjna.
    • sven_b Re: opel vectra czy astra? 13.11.06, 11:45
      Jezdzilem Astrą i Vectrą z 1999. To 2 rozne klasy, chociaz oba auta sprawowaly
      sie bez wiekszych zarzutow (oba z salonu). Astra 1,6 z racji 13" kół i
      konstrukcji ukl. kierowniczego nie zawsze dawala pewnosc w prowadzeniu na lukach
      i predkosciach pow. 110/h. Jest mniej wyciszona, mniej regulacji foteli i
      kierownicy. Od nowosci skrzypial fotel kierowcy. Ale czlowiek, ktory ją odkupil
      jest wciąż zadowolony.

Vectrą jezdzi sie o wiele wygodniej, szybciej, pewniej i ciszej. Mam tez mniej
      zastrzerzen. W tej chwili przejechalem juz 160 tys. km i oprocz przegladow
      niewiele sie dzieje. Są to drobiazgi i generalnie trudno to auto zajezdzic.
      Silnik 1.8 jest ekonomiczny (w trasie 7, w miescie 9L), chociaz uwazam ze 2.0
      bylby odpowiedniejszy. Rdzy nie widze, chociaz tu opel ma niezbyt dobrą opinie.
      Warunek - kup auto z dobrego zrodla i przestrzegaj przegladow. Wiele zalezy od
      egzeplarza i bardziej sie to tyczy Astry.

Astre serwisowalem w ASO i tu mam zle doswiadczenia. Drogo, amatorsko, niedbale.
      Vectre serwisuje u czlowieka z pedantycznym podejsciem do aut. To wazne.
      • wujo_prezio Re: opel vectra czy astra? 14.11.06, 13:42
        moj brat majaca swojego czasu sluzbowa vectre b 1.8 zrobil 270tys km i nie bylo z nia zadnych wiekszych problemow, auto dalej jezdzi w firmie i nic powaznego z nim sie nie dzieje
    • mag1974 Astra ! 14.11.06, 13:20
      Dwóch mechaników niezależnie poradziło mi taki wybór, mówiąc o duzo wyższej
      awaryjności Vectry. W Astrze przez 90k km nic się nie stało, żadnych napraw
      poza przeglądami. Po wymianie na Astrę II i przejechaniu nią kolejnych 70k km
      opinia ta sama.
      Tylko niestety Astra Classic I już przy 70k km zaczęła rdzewieć. Astra II
      zupełnie nie miała tego problemu.
      • roto Re: Astra ! 14.11.06, 21:28
        1,8 ecotec żre olej ? to co wy za padliny po esesmanach mieliście? moja ani
        grama od wymiany do wymiany. 12 w mieście ? chyba ostro butowana moja max 8,5
        polecam ten silniczek żeby było ciekawiej dla zmyłki mam na klapie znaczek 1,4
        ale jest śmiechu jak jakaś padlina typu polonez zabiera się za wyprzedzanie
        tudzież corsa lub inna astra classic
        • wilk.uszatek Re: Astra ! 15.11.06, 07:17
          roto napisał:

> polecam ten silniczek żeby było ciekawiej dla zmyłki mam na klapie znaczek
          1,4
          > ale jest śmiechu jak jakaś padlina typu polonez zabiera się za wyprzedzanie
          > tudzież corsa lub inna astra classic

Jacie ale ty jesteś pomysłowy... Żeby taki numer wyciąć - 1.4 na klapie.
          Chciałbym ci bardzo poznać. Musisz być super gośc.

• miskorabol Re: Astra ! 15.11.06, 08:43
            No 1.8 16V Ecotec 115 KM jadła olej strasznie. Ale nie była padliną silnik był
            w dobrym stanie, nie kopcił, nie był mułowaty a olej wpierniczał. Jednak raczej
            najlepszy silnik do Vectry, jeszcze jak po lifcie 125 KM to już rewelacja.
            Teraz mam Mondeo 2.0 130 KM w kombi i mam wrażenie że Vectra to byla rakieta
            przy tym kolosie. Chyba wróce do Opla do Vectry.
            • trypel Re: Astra ! 15.11.06, 09:12
              Jezdziłeś tym 125 KM? Czy tylko wnioskujesz...
              Niestety wersja 125 była zdecydowanie bardziej przymulona niż 115 - chyba przez
              to że w tej wersji zastosowano elektroniczny pedał gazu.
              Jak bym miał wybierać między vectrą B a astrą II to tylko astra bo lepiej się
              prowadziła, z silnikiem 1.6 była dynamiczniejsza od vectry 1.8, paliła min.
              1,5-2 l mniej była cichsza w środku.
        • foreks Re: Astra ! 15.11.06, 09:34
          gratuluje battle z polonezami. dwaj godni przeciwnicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka