Dodaj do ulubionych

Silnik typu BOXER

06.12.06, 20:19
Dlaczego odeszło się od tych wspaniałych silników? Poza Porche i Subaru chyba
nikt ich juz nie robi. Są to dobre silniki, mają dobre osiągi, no i ten
wspaniały dźwięk. Sam mam samochud z takim silnikiem wiec wiem co mówie.
Obserwuj wątek
    • robert888 Re: Silnik typu BOXER 06.12.06, 20:48
      terrorysta26 napisał:

> Dlaczego odeszło się od tych wspaniałych silników?

a co w nich takiego "wspaniałego"? Nikt od niczego nie odchodził bo wcale tam
      nie był.

> Poza Porche i Subaru chyba nikt ich juz nie robi.

Widac to żadna rewelacja

> Są to dobre silniki

Nic z tego nie wynika, inne też sa dobre

> mają dobre osiągi

inne też

> no i ten wspaniały dźwięk.

masz na myśli te paskudne dudnienie? Ciekawe cóż byłoby pieknego w dudniacej
      limuzynie? Np. dudniące Audi A8, mmmmmm... ależ sie rozmarzyłem.....

> Sam mam samochud z takim silnikiem wiec wiem co mówie.

"samochud"? Każda kurka swoje nuszki chfali. Większość ludzi ma inne, niegorsze
      silniki. "Wiem co mówię" - niezły bajer. Laski na to lecą?
      • sowik85 Re: Silnik typu BOXER 06.12.06, 20:51
        Silniki typu BOXER robi sie nadal ale nie są one powszechne ze względu na
        koszty wytworzenia. Potrzebne są 2 głowice, 2 krotnie wiecej wałków rozrządu, 2
        paski rozrządu, kolektory wydechowe, dolotowe, bardziej skomplikowana
        konstrukcja bloku i wiele innych rzeczy... Koszty Panie, koszty!!
        • dewulot1 Re: Silnik typu BOXER 06.12.06, 21:42
          > Silniki typu BOXER robi sie nadal ale nie są one powszechne ze względu na
          > koszty wytworzenia. Potrzebne są 2 głowice, 2 krotnie wiecej wałków rozrządu,
          2 paski rozrządu, kolektory wydechowe, dolotowe, bardziej skomplikowana
          > konstrukcja bloku i wiele innych rzeczy... Koszty Panie, koszty!!

To wszystko jest o polowe tansze w silniku widlastym i dlatego jest on taki
          popularny...

• sowik85 Re: Silnik typu BOXER 06.12.06, 23:16
            Widocznie cos musi byc na rzeczy skoro popularniejszy jest V6 od B6. Moze po
            prostu jest wezszy od B6 i latwiej go zamontowac? Cholera wie, nie jestem
            technikiem wiec nie bede kurczowo trzymal sie sowjej mysli. Ale na pewno jest
            istotna róznica jesli chodzi o koszt wytworzenia w silnikach R4 i B4. Zauważ ze
            na rynku nie ma zbyt wielu V4, ja osobscie nie potrafie wymienic ani jednego. Z
            wyjatkiem motocykli. Ale jest sie robi silnik 6 cylindrowy i w założeniu ma to
            NIE BYĆ rzędówka, to faktycznie róznica miedzy bokserem a widlastym nie jest
            taka istotna.
            • uki145 Re: Silnik typu BOXER 06.12.06, 23:21
              Witam! v4 samochochodach umarło smiercia naturalna wraz z fordem capri i lancia
              (w zasadzie widlasto rzedowy VR4 ,o bardzo małym kacie rozwarci cylindrów i
              jednej głowicy) ,a szkoda ,bo dzwiek tych silników tez jest nietypowym
              doswiadczeniem.moim zdaniem ,tak jak napisał Sowik ,czy to 4 cylindrowy
              boxer ,czy v4 ,koszty rzedowek 4 cyl. beda o wiele nizszei to była głowna
              przyczyna wyparciaz rynku tych wspaniałych konstrukcji.Pozdrawiam
        • uki145 Re: Silnik typu BOXER 06.12.06, 23:06
          Witam ! co do 2 pasków to sie nie zgadzam ,bo taka koncepcje stosowało jedynie
          Alfa Romeo (boxery 1.2,1.3,1.4,1.6,1.7) subaru w swoich 4 cylindrowych
          stosuje jeden,długi pasek rozrzadu "obsługujacy" 2 albo 4 wałki . w 6
          cylindrowym boxerze subaru i porshe ,nie ma pasków rozrzadu ,ale łancuchy .
          koszty produkcji 4 cylindrowego silnika boxer sa duzo wyzsze ,ale tylko jesli
          porównamy je z kosztem produkcji silnika rzedowego 4 cylindrowego . koszty
          produkcji boxera 6 cylindrowego sa zblizone do kosztów produkcji silnika
          v6 .Pozdrawiam Łukasz
    • karakalla Re: Silnik typu BOXER 06.12.06, 22:09
      Ale chyba boxery nie były nigdy zbyt popularne... Kto jeszcze je robił? Alfa Romeo. I VW w swoich przedpotopowych modelach.
      • bejrutek Re: Silnik typu BOXER 06.12.06, 22:16
        jedna z odpowiedzi juz padła, problemem dla koncernow moze byc
        koszt/oplacalność wyprodukowania takiego silnika, nawet mimo dobrych
        parametrów... w toku ewolucji konsekwentenie do doskonałości(heh gadam jakby mi
        płacili:))) poprowadzi te silniki np firma porsche... zobacz nowe 911Turbo-
        3.6L 6 cylindrów i aż 480KM i dalej to sinik wzglednie ekonominczy i
        odpowiednio trwały, perfekcja nawet gdyby policzyc koszty projektu i
        produkcji...
    • uki145 Re: Silnik typu BOXER 06.12.06, 23:14
      WitaM! uwazam wiec ,z eprzyczyna małej atrakcyjnosci tej konstrukcji tkwi
      jeszce w innym miejscu niz koszty produkcji . specyfika konstrukcji silnik a
      przeciwsobnego powoduje ,ze istnieje wiele ,trudnych do przezwyciezenia
      przypadłosci ,które utrudniły rozpowszechnienie tego rodzaju silników na
      szersza skale : nierównomierne smarowanie lezacych tulei
      cylindrowych ,nierównomierne rozgrzewanie zimnego slnika (głowice stosunkowo
      pozno osiagaja własciwa temperature) ,wysokie spalanie konstrukcji
      przeciwsobnych , budowa silnika znacznie utrudniajaca serwis (w V6 bez problemu
      dostaniemy sie do głowic , w boxerze nie ma miejsca i zwykle trzezba
      wymontowywac silnik . v6 jest tez silnikiem o wiele bardziej ustawnym
      (kwadratow budowa ułatwia dopasowanie do wielu przestrzeni silnikowych ).
      Pozdrawiam Łukasz
      • wowo5 Re: Silnik typu BOXER 07.12.06, 03:33
        GM gdy jeszcze byl w posiadaniu czesci Subaru planowal uzycie silnikow tej
        firmy w swoich modelach. Pomysl zarzucono ze wzgledu na koszty. Wymagalo to
        zbyt wielu zmian. Pozostaloscia tamtych czasow byly wycofane juz Saabaru - Saab
        9-2 - Impreza przebrana za Saaba.
      • habudzik Re: Silnik typu BOXER 07.12.06, 11:33
        Też wydaje mi się że najwiekszym problemem jest usytuowanie silnika w komorze .
        Musi lezeć jak najniżej ze względu na środek cieżkości a jaednocześnie jest tam
        najweźiej w komorze ( nadkola ) co utrudnia dostanie sie do silnika a więc
        serwis . Nie wiem jak to jest w przypadku boxera ze smarowaniem ale pewnie jest
        utrudnione bo przeciez trzeba jakoś ten olej doprowadzić do "gory" silnika która
        jest jego niejako bokiem
        • qamillo Re: Silnik typu BOXER 08.12.06, 00:57
          Prawda o dwóch paskach rozrządu to guzik prawda.Tak było w subaru leone.Impreza
          ,legacy mają jeden pasek na dodatek z przodu motoru -po wyjęciu chłodnicy
          wymiana rozrządu to chwila nieuwagi-dostęp jest tu o niebo lepszy niz w autach
          przednionapędowych z silnikiem R lub V.Kłopotliwa jest w istocie wymiana świec
          ale subaru przewiduje platynówki więc świece starczają na długo.Jeśli chodzi o
          wyjmowanie motoru to w przypadku imprezy np'99 czy legacy zajmuje to wprawnemu
          mechanikowi ok 20-30 min (widziałem na własne oczy)Jeśli chodzi o niski punkt
          cięzkości-to podstawowa zaleta a nie wada silnika boxer.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka