Dodaj do ulubionych

zaparowana tylna szyba..... problem

11.12.06, 21:37
mam forda mondeo 1,8 rocznik 1998,bardzo mi paruje tylna szyba,co moze byc
przyczyna,moze cos jest zatkane,czy ktos z was spotkal sie z podobnym
problemem,poradzcie
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • polam5 Re: zaparowana tylna szyba..... problem 12.12.06, 00:28
      PArowanie nadmierne oznacza ze jest w srodku wilgoc. Jedna z mozliwosci...Szyba
      tylna (i boczne) jest umocowana w u gumowej uszczelce. Poniewaz zawsze jakas
      ilosc wody dosteje sie pomiedzy uszczelke i szybe od strony zewnwtrznej w czasie
      deszczu czy mycia, w srodku sa kanaliki odprowadzjace wode i nie ma problemu.
      Jesli te kanaliki sie zatkaja z biegime czasu, woda nie odplywa i saczy sie na
      druga strone usczelki a wiec juz po stronie wewnetrznej samochodu i czesto ta
      parujaca woda paruje na szybe.. A wiec sprawdz czy na dole po wewnetrznej
      stronie nie widac wilgoci czy kropli wody...jesli sa to zwykle nie ma rady ale
      wymienic uszczeleke.. mozna uzywac jakichs pol-srodkow i probowac usczelnianiac
      ale to zwykle nie zlatwia problemu....
      • pocieszne Re: zaparowana tylna szyba..... problem 12.12.06, 01:40
        polam5 napisał:

> Jedna z mozliwosci...Szyba tylna (i boczne)jest umocowana w u gumowej uszczelce.

nie ma takiej mozliwosci - w tym Mondeo ...gumek brak :-)
    • wojtek33 Re: zaparowana tylna szyba..... problem 12.12.06, 01:57
      agunia0716 napisała:

> mam forda mondeo 1,8 rocznik 1998,bardzo mi paruje tylna szyba,co moze byc
      > przyczyna,moze cos jest zatkane,

Posprzątaj w bagażniku i wywal pokrowce z tylnej kanapy. Poważnie i nie chodzi o
      to, że mogą być wilgotne. Z tą wilgotnością wnętrza to w ogóle bzdura, to co
      pojawia się na szybach pochodzi przede wszystkim z płuc a nie z dywaników czy
      spod uszczelek. Żeby było ok musisz mieć otwarty obieg powietrza, czyli czysty
      filtr powietrza na wlocie i drożny odpływ.
    • marwa Re: zaparowana tylna szyba..... problem 12.12.06, 08:06
      W aktualnym wydaniu tygodnika MOTOR jest artykuł o zaparowanych szybach i
      radzeniu sobie z tym problemem. 1,50 zł w każdym kiosku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka