agunia0716 11.12.06, 21:37 mam forda mondeo 1,8 rocznik 1998,bardzo mi paruje tylna szyba,co moze byc przyczyna,moze cos jest zatkane,czy ktos z was spotkal sie z podobnym problemem,poradzcie pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
polam5 Re: zaparowana tylna szyba..... problem 12.12.06, 00:28 PArowanie nadmierne oznacza ze jest w srodku wilgoc. Jedna z mozliwosci...Szyba tylna (i boczne) jest umocowana w u gumowej uszczelce. Poniewaz zawsze jakas ilosc wody dosteje sie pomiedzy uszczelke i szybe od strony zewnwtrznej w czasie deszczu czy mycia, w srodku sa kanaliki odprowadzjace wode i nie ma problemu. Jesli te kanaliki sie zatkaja z biegime czasu, woda nie odplywa i saczy sie na druga strone usczelki a wiec juz po stronie wewnetrznej samochodu i czesto ta parujaca woda paruje na szybe.. A wiec sprawdz czy na dole po wewnetrznej stronie nie widac wilgoci czy kropli wody...jesli sa to zwykle nie ma rady ale wymienic uszczeleke.. mozna uzywac jakichs pol-srodkow i probowac usczelnianiac ale to zwykle nie zlatwia problemu.... Link Zgłoś
pocieszne Re: zaparowana tylna szyba..... problem 12.12.06, 01:40 polam5 napisał: > Jedna z mozliwosci...Szyba tylna (i boczne)jest umocowana w u gumowej uszczelce. nie ma takiej mozliwosci - w tym Mondeo ...gumek brak :-) Link Zgłoś
wojtek33 Re: zaparowana tylna szyba..... problem 12.12.06, 01:57 agunia0716 napisała: > mam forda mondeo 1,8 rocznik 1998,bardzo mi paruje tylna szyba,co moze byc > przyczyna,moze cos jest zatkane, Posprzątaj w bagażniku i wywal pokrowce z tylnej kanapy. Poważnie i nie chodzi o to, że mogą być wilgotne. Z tą wilgotnością wnętrza to w ogóle bzdura, to co pojawia się na szybach pochodzi przede wszystkim z płuc a nie z dywaników czy spod uszczelek. Żeby było ok musisz mieć otwarty obieg powietrza, czyli czysty filtr powietrza na wlocie i drożny odpływ. Link Zgłoś
marwa Re: zaparowana tylna szyba..... problem 12.12.06, 08:06 W aktualnym wydaniu tygodnika MOTOR jest artykuł o zaparowanych szybach i radzeniu sobie z tym problemem. 1,50 zł w każdym kiosku. Link Zgłoś