Dodaj do ulubionych

Oktavia jeszcze ujdzie, ale ta Fabia (?!)

19.11.01, 11:43
Ponieważ od sierpnia wałkujemy wątki o Skodach, to ostatnio jakoś bardziej się
im przyglądam. No i muszę stwierdzić, że Oktavia przy bliższym poznaniu (salon,
przejażdżka ze znajomym) zyskuje, natomiast Fabia... niestety straszy. Brzydkie
toto, dupę ma jakąś ciężką, małe i drogie. Poza tym jeżdżą nią w sporej części
jacyś kapelusznicy albo niedowartościowane gbury.
Obserwuj wątek
    • Gość: for Re: Oktavia jeszcze ujdzie, ale ta Fabia (?!) IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 14:44
      Octavia też nie ujdzie, kiedyś miałem to auto kupić, ale jak obejrzałem
      dokładnie to też doszedłem do wniosku, że jest niedorobione jak wszystkie
      skody, takie prawie auto, prawie VW, i zawsze będzie "do tyłu" bo taka jest
      strategia VW. W octavii najbardziej przeszkadza mi mały rozstaw osi 251,2 cm,
      co przy 4,5m długości wygląda pokracznie (jak w autosanie - taki autobus), poza
      tym powoduje wzdłużne bujanie nadwozia, a i miejsca na tylnych siedzeniach jest
      mało; jak we współczesnej klasie B.
      Poza tym skoda urabia ludzi, że jest tanią marką, a tak naprawdę jest marką
      drogą zarówno przy zakupie jak i ekploatacji, a przynajmniej porównywalną z
      innymi markami np. toyotą, renault itp. (a tak na marginesie to toyota może być
      tańsza w utrzymaniu jak trafi się bezawaryjny egzemplarz, a ponoć wszystkie
      takie są...)
      • Gość: Ali Re: Oktavia jeszcze ujdzie, ale ta Fabia (?!) IP: 213.25.84.* 19.11.01, 15:58
        Winda w górę.
        Sarasto na piwo zarabia.
        Aleeeeee !!
    • Gość: Ryszard Re: Oktavia jeszcze ujdzie, ale ta Fabia (?!) IP: 213.77.19.* 19.11.01, 15:57
      Częściwo (co do Fabii) to ja się z wami zgadzam. Ale octavię uważam za auto
      bardzo przyzwoite, lepiej się mi nią jeździ (1.9 TDI 110KM) niż poprzednim
      Renault Megane Classic. Duże wnętrze, kapitalna pozycja za kierownicą, łatwe
      prowadzenie, bezpieczne podwozie.A jeżeli do tego dodamy silnik zużywający 5-6
      litrów ropy na 100 km o niemal sportowych osiągach, to ja Was nie rozumiem to
      za tą cenę otrzymujemy auto niemal idealne.

Jeżeli ktoś uważa inaczej to przymusu kupna Octavii chyba jeszcze nie
      wprowadzono. Jeżeli zaś ktoś czuje kompleks posiadania "skody" to niech kupi
      sobie Golfa z silnikiem 1.4 za prawie 50tys.zł. tam nawet za zamek centralny
      będzie musiał dopłacić.

Jeżeli zaś Golfik mu nie odpowiada, to alternatywą jest np. Audi A6, Fiat
      Seicento, Daewoo Lanos lub Ikarus komunikacji miejskiej.

Wszystkich nie zdegustowanych czytelników tego forum serdecznie pozdrawiam.
      • Gość: POOL Re: Oktavia jeszcze ujdzie, ale ta Fabia (?!) IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 23:37
        Pozdrawiam RYCHA. fajny Facet jest bo jeżdzi Octavią, a nie jak pewien misio co
        na podstawie wyglądu stanowczo wypowiada się o zaletach aut.
        • sarastro Re: Oktavia jeszcze ujdzie, ale ta Fabia (?!) 20.11.01, 09:29
          Witaj POOL! Pozdrawiam!!!
          • Gość: Ali Re: Oktavia jeszcze ujdzie, ale ta Fabia (?!) IP: 213.25.84.* 20.11.01, 18:40
            sarastro napisał(a):

> Witaj POOL! Pozdrawiam!!!

I ja pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie, bardzo serdecznie !
            Mam nieśmiałe pytanie.
            Dlaczego Fabia jest gwiazdą pierwszej wielkości na tym forum ?
            No dlaczego ?
            ?????????????
        • Gość: Ryszard Re: Oktavia jeszcze ujdzie, ale ta Fabia (?!) IP: 213.77.19.* 21.11.01, 19:58
          Gość portalu: POOL napisał(a):

> Pozdrawiam RYCHA. fajny Facet jest bo jeżdzi Octavią, a nie jak pewien misio co
          >
          > na podstawie wyglądu stanowczo wypowiada się o zaletach aut.

Pozdrowienia POOL, Octawia The Best!

• Gość: Z.Orba Superb IP: *.chem.uni.wroc.pl 20.11.01, 19:04
      Już niżej o tym wózku było. Wydaje mi się ogromnie podobny do Passata, ale
      jakiś kolega napisał, że ma o 20 cm dłuższy rozstaw osi. A długość chyba 4.8 m.
      Wobec tego na jakiej platformie będzie robiony ? Paleta silników będzie prawie
      identyczna jak w VW ( bez najmniejszych ). BTW - może Superb jest pokłosiem
      zarzuconego projektu Passat Plus sprzed 3-ch lat ( miał być taki, konkurujący w
      założeniach z "E" i "5" ) ?
      • Gość: Wojtek Re: Superb IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.01, 21:52
        Gość portalu: Z.Orba napisał(a):

> Już niżej o tym wózku było. Wydaje mi się ogromnie podobny do Passata, ale
        > jakiś kolega napisał, że ma o 20 cm dłuższy rozstaw osi. A długość chyba 4.8 m.
        >
        > Wobec tego na jakiej platformie będzie robiony ? Paleta silników będzie prawie
        > identyczna jak w VW ( bez najmniejszych ). BTW - może Superb jest pokłosiem
        > zarzuconego projektu Passat Plus sprzed 3-ch lat ( miał być taki, konkurujący w
        >
        > założeniach z "E" i "5" ) ?

Pierwsze primo - rozstaw osi jest wiekszy "tylko" o 10 cm od Passata.
        Drugie secundo - Superb JEST na plycie Passata "Lang", czyli przedluzonej zwyklej
        wersji.
        Silniki benzynowe: 2.0 115KM, 2.8 V6 197KM i diesle 1.9 TDI 130KM i 2.5 V6 TDI
        150KM

Pozdro
      • Gość: bazi Re: Superb IP: 212.106.160.* 21.11.01, 20:01
        Gość portalu: Z.Orba napisał(a):

> Już niżej o tym wózku było. Wydaje mi się ogromnie podobny do Passata, ale
        > jakiś kolega napisał, że ma o 20 cm dłuższy rozstaw osi. A długość chyba 4.8 m.
        >
        > Wobec tego na jakiej platformie będzie robiony ? Paleta silników będzie prawie
        > identyczna jak w VW ( bez najmniejszych ). BTW - może Superb jest pokłosiem
        > zarzuconego projektu Passat Plus sprzed 3-ch lat ( miał być taki, konkurujący w
        >
        > założeniach z "E" i "5" ) ?

nie, passat plus wszedł ostatnio na rynek (jako W8)
        • Gość: Z.Orba Nie do końca prawda. IP: *.chem.uni.wroc.pl 22.11.01, 16:52
          Wiem, że jest Passat W8, ale jego nadwozie nie różni się od zwykłego wymiarami
          ( 4.7 m ). W 98. widywałem w AMuS i AB artykuły i chyba nawet fotki prototypu
          wyraźnie większego Passata ( ponad 4.8 m wobec 4.67 podstawowego wtedy ) - to
          był właśnie "Plus". Chyba w międzyczasie z niego zrezygnowano i został W8 (
          Plus miał mieć oprócz tego też mniejsze silniki ). I właśnie Superb pasuje mi
          do tych wymiarów.
    • Gość: szatan Fabia zalewa nasz rynek .. :)))) (n/t) IP: 10.128.128.* 13.12.01, 22:31
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka