Dodaj do ulubionych

Czy kradna radia "zintegrowane"?

09.04.03, 13:50
Hej!
Niedlugo odbieram Peugeot 307 SD z wbudowanym radiem (oraz CD). Jest
ono "zintegrowane" z reszta samochodu (nie wiem, jak to sie profesjonalnie
okresla), tj. wyswietlacz jest wspolny z wyswietlaczem komputera pokladowego,
sterowanie jest przy kierownicy a samo radio jest w jeszcze innym miejscu.
Czy duze jest ryzyko, ze mi cos takiego "wydlubia" z samochodu? Zaczynam sie
nieopokoic czy powinienem byl sie na to decydowac - moze trzeba bylo zalozyc
zwykle wyjmowane w calosci radio?
Co Wy na to? Czy slyszeliscie, zeby kradli radia wbudowane tak jak w 307?
Obserwuj wątek
    • Gość: pawel Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 13:58
      Mamy kilka aut w firmie z takimi radiami i nigdy się nic nie zdażyło a jeżdżą
      dużo i stoją w różnych dziwnych miejscach. Ale nigdy nie należy mówić nigdy a
      doświadczyłem to na sobie. Miałem oryginalne radio Toyoty, o nietypowym
      rozmiarze 2 DIN, deck bo wzmacniacz jest gdzie indziej wbudowany a i tak jakiś
      palant się na niego skusił. Narobił mi przy okazji dużo innych szkód na ok 7
      tyś.zł.
      • Gość: darekk Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: 217.153.15.* 09.04.03, 14:03
        szanse sa male, bo na ogol ciezej jest to ukrasc. ale i tak moj znajomy stracil
        radio w fiacie bravo. tam wyswietlacz jest w jednym miejscu, sterowanie radiem
        w innym, a na szczycie deski rozdzielczej jest miejsce do "ladowania" kasety
        mc. ukradli mu wlasnie ta czesc, gdzie odtwarzana jest kaseta przy
        okazji "unieszkodliwiajac" cale radio. mimo wszystko wolalbym mieca radio
        zabudowane - ciagle musze pamietac o wyjmowaniu panela.

darekk
    • raffix Errata 09.04.03, 14:06
      raffix napisał:
      > Hej!
      > Niedlugo odbieram Peugeot 307 SD (...)
      Oczywiscie zamiast SD winno byc SW - palec mi sie omsknal :-)))
    • Gość: Smone Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: *.pekao-fs.com.pl 09.04.03, 16:50
      No własnie, niedługo odbieram nowego Forda i także zamówiłem model firmowy z
      CD. Róznica w stosunku do 307 polega jednak na tym, ze stanowi ono jedną całość
      i wygląda tak, jak zwykłe radio, z tym, że ma dwa razy większe wymiary.

Czy miał ktoś negatywne doświadczenie z konstrukcja Fordowską? - nie wyobrażam
      sobie codziennego wyciągania tego sprzętu.
      • kklusek Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? 10.04.03, 15:40
        Mi właśnie ukradli takie radio (6000CD) z parkingu na osiedlu. Teraz mam
        identyczne, ale nie nosze całego ze sobą, bo to troszkę mało praktyczne :-)
        Powinno wystarczyć noszenie samego panela, którego akurat tej feralnej nocy ze
        sobą nie zabrałem...

KK
    • cin_ek Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? 09.04.03, 18:52
      Mam od roku 307HDI z zintegrowanym radiem CD i jescze nie ukradli.
      PZDR
    • Gość: gaziarz Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: *.student.utwente.nl 09.04.03, 19:10
      mi nie ukradli przez dluzszy czas parkowania gdzie popadlo. Inna sprawa, ze
      mialem model Basic w Fiacie...

pzdr
    • Gość: cOlo Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.03, 22:06
      Jak bedzie zamowienie to wszystko ukradna :-) Nawet gratburga ;-)
      • Gość: hirurg75 Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: *.crowley.pl 10.04.03, 10:14
        w tym kraju wszystko kradną. mojemu ojcu z A klasy pod hipermarketem ukradli
        kołpaki, lusterka i zaczęli dobierać się do wbudowanego odtwarzacza cd przy
        użyciu śrubokręta. powinno się gnojom obcinać łapska.
    • n0ras Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? 10.04.03, 10:39
      Niestety, chyba kradną - bo na giełdzie często widuję
      tego typu radia - i nie ma znaczenia, Ford, Fiat, Opel
      czy inne - w tym kraju wszystko ukradną.
      Inna sprawa, że jakbyś miał "zwykłe" niezintegrowane
      radio to też go mogą ukraść (a jakbyś nie miał radia, to
      mogą się włamać, żeby sprawdzić, czy go nie schowałeś w
      schowku/pod siedzeniem - i o takim przypadku słyszałem) -
      więc wyjścia nie ma.
      • Gość: stadokrów Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.04.03, 10:47
        Jasne, że wszystko jest możliwe (tak jak w piosence "wszystko sie może
        zdarzyć").

IMHO, prawdopodobieństwo utraty radia zintegrowanego (szcz. z oddzielnym
        wyswietlaczem) jest znacznie mniejsze niż radia ze zdejmowanym panelem.
        Decyduje możliwośc zbytu. Nietety jest coraz więcej samochodów z radiem
        wkomponowanym w dashboard i tym samym coraz więcej chętnych na odkupienie od
        złodzieja takiego radia (czasami swojego)na na jakimś jarmarku.

Złodziejski proceder napędzają pozbawieni wyobraźni i zdemoralizowani klienci,
        którzy kupują pochodzące z kradzieży radia (np. w W-wie na Wolumenie). Kretyni
        nie zdają sobie sprawy, ze kupując kradzione ("okazje" zawsze są kradzione)
        uczestniczą w złodziejstwie a później biedni hipokryci są oburzeni, że to w ich
        samochodzie została wybita szyba i wyciągnięto "na chama" radio demolując przy
        okazji pół deski rozdzielczej.

KRADZIONE - NIE KUPUJ!
        • Gość: Andy Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: *.chello.pl 11.04.03, 23:16
          Od dwóch miesięcy usiłuję legalnie i uczciwie dokupić panel do radia philipsa
          (mój po prostu mi pękł). Jest to niemal niewykonalne. Więcej wydałem na
          telefony do różnych serwisów, niż ten panel jest wart. Coraz częściej myślę o
          tym, żeby pójść na Wolumen...
          • greenblack Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? 12.04.03, 14:07
            Jak masz dowód zakupu, to nie powinno być problemu zdokupieniem panelu. Chyba
            że nie masz paragonu, bo wcześniej kupiłeś radyjko "okazyjnie".

Pozdrawiam
            • Gość: Andy Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: *.chello.pl 12.04.03, 16:18
              Radio było zamontowane w nowym samochodzie, ale nie jest wymienione na
              fakturze. Nigdy nie kupuję nic "okazyjnie", ale pomimo mojego wielkiego w tej
              kwestii uporu, tracę już cierpliwość.
        • greenblack Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? 12.04.03, 14:17
          Popieram. Kradną wszystko. Ludzie są bardzo "oszczędni". Potrafią się później
          chwalić, że np.: "część x kosztuje w ASO 2000 zł, ale kupiłem na giełdzie za
          1100". Żenujące.

Komu przyda się np. ekran nawigacji albo poduszki powietrzne z BMW 5?
          Oczywiście jakiemuś "oszczędnemu", który sprowadził sobie 5 po wypadku i teraz
          próbuje uczynić z niej samochód.

Koniunkturę napędzają też biorący pieniądze z ubezpieczalni na naprawę
          samochodu. Zakładają, że na naprawie samochodu trzeba porządnie zarobić. Kupują
          potem wszystko "okazyjnie na giełdzie". Jak ktoś mi mówi, że zrobił świetny
          interes, bo kupił lampę za połowę ceny na giełdzie, to mam go ochotę #$^&&$!##!
          @.

Pozdrawiam

• Gość: dziadzio Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: *.acn.pl 11.04.03, 12:24
      Ja mam 206-tkę z wbudowanym Blaupunktem, no i (odpukać) jak na razie nic się
      nie stało przez 3 lata. Zdecydowałem się na właśnie takie rozwiązanie
      zakładając, że:
      1) radio z wyjmowanym panelem- kradną
      2) najlepsze rozwiązanie- wyjmować całe radio i zabierać ze sobą- nie chce mi
      się
      3) radio wmontowane- wygoda i (mam taką nadzieje) mniejsza szansa na kradzież.
    • Gość: Kat Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 22:55
      Jeżdziłem Megane Coupe przez półtora roku z takim radiem (+CD) i parkowałem w
      różnych miejscach (Warszawa), ale radio zawsze było na swoim miejscu. Mi się
      udało, więc może i Tobie się uda...
    • Gość: Negoz Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? IP: *.tel167.petrotel.pl 12.04.03, 16:32
      od pol roku mam 307 z firmowym radiem z cd oraz firmowym alarmem. Powiem tak:
      spie spokojnie. jesli ktos ma obok w maluchu czy poldku pionniera za 1500 zl
      to moje radyjko zawsze moze czuc sie bezpiecznie... po prostu nie ma sensu
      ryzykowac skoro jest masa innych okazji.
      zdarzaja sie oferty sprzedazy firmowych cd z 307 - koles takie mial na
      handel... uspokoje cie - nie wyrwal go wraz z przodem samochodu jedynie
      odkupil z odzyskanego poobijanego ukradzionego auta za grosze... Ciekawostka
      jest to ze nawet jak ukradli auto - nie zainteresowali sie radiem...

• Gość: gug Wspolczuje... IP: 212.160.114.* 13.04.03, 00:07

> Niedlugo odbieram Peugeot 307 SD z wbudowanym radiem (oraz CD).

Prosze przyjac wyrazy wspolczucia z powodu tego wyboru (p307)...

> Jest
      > ono "zintegrowane" z reszta samochodu (nie wiem, jak to sie profesjonalnie
      > okresla), tj. wyswietlacz jest wspolny z wyswietlaczem komputera pokladowego,
      > sterowanie jest przy kierownicy a samo radio jest w jeszcze innym miejscu.
      > Czy duze jest ryzyko, ze mi cos takiego "wydlubia" z samochodu? Zaczynam sie
      > nieopokoic czy powinienem byl sie na to decydowac - moze trzeba bylo zalozyc
      > zwykle wyjmowane w calosci radio?
      > Co Wy na to? Czy slyszeliscie, zeby kradli radia wbudowane tak jak w 307?

Mam takie same (tez P307) i watpie by komukolwiek by to sie przydalo, no bo
      gdzie to zainstalowac pozniej skoro ono jest tak 'nietypowe'?
    • Gość: Henry Re: Czy kradna radia 'zintegrowane'? .. IP: *.telia.com 13.04.03, 08:25
      .. ,tak ,kradna najczesciej z deska rozdzielcza,niestety .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka