Dodaj do ulubionych

zielona karta

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 21:17
bede wyjezdzal za granice (warszawa-wieden), mam pakiet w nordea, ale bez
zielonej karty - akurat w tym nie mam rozeznania! gdzie kupic, ma byc jak
najtaniej - jaki jest minimalny okres na jaki mozna wykupic zielona karte?
dzieki:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: ufolud Re: zielona karta IP: *.acn.pl 15.04.03, 21:34
      Rok temu: 2 tyg (i to jest chyba min.okres) 70 zł w Hestii.
      • Gość: macra Re: zielona karta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 22:21
        zielona karte moge kupic w dowolnej firmie ubezpieczeniowej, niezaleznie od
        tego gdzie mam OC,tak? pytam bo zawsze mialem pakiet w PZU,a tam daja zielona
        karte razem z OC wiec nie mialem takich problemow!
    • Gość: Maciej Re: zielona karta-glupie pytanie ?? IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.03, 22:42
      Halo moi drodzy,
      wybaczcie glupie pytanie bo nie mieszkam w Polsce, ale co to znaczy "kupic"
      zielona karte ? Czy w Polsce sie za nia placi ??????
      Ja mieszkam (od prawie urodzenia) w niemczech i tu sie to karte DOSTAJE BEZ
      JAKICHKOLWIEK OPLAT bo ta karta jest niczym innym, jak potwierdzeniem za
      granica, ze jestem ubezpieczony w Niemczech ! Nie jest ona zadnym ubezpieczeniem
      Czy tez moze mowimy o czyms innym albo ja po prostu jestem za glupi i nic nie
      rozumiem
      pozdrawiam was
      maciej
      • kicur Re: zielona karta-glupie pytanie ?? 15.04.03, 22:54
        Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Halo moi drodzy,
        > wybaczcie glupie pytanie bo nie mieszkam w Polsce, ale co to znaczy "kupic"
        > zielona karte ? Czy w Polsce sie za nia placi ??????
        > Ja mieszkam (od prawie urodzenia) w niemczech i tu sie to karte DOSTAJE BEZ
        > JAKICHKOLWIEK OPLAT bo ta karta jest niczym innym, jak potwierdzeniem za
        > granica, ze jestem ubezpieczony w Niemczech ! Nie jest ona zadnym
        ubezpieczenie
        > m
        > Czy tez moze mowimy o czyms innym albo ja po prostu jestem za glupi i nic nie
        > rozumiem
        > pozdrawiam was
        > maciej

W Polsce jeszcze jest inaczej, choć to się zmieni. Na razie OC działa TYLKO w
        PL, a dalej trzeba kupować osobne OC zwane Zieloną Kartą.
        ZK można wykupić w innej ubezpieczalni niż ta, w której ma się OC.
        Pozdrawiam!
      • Gość: tralalumpek Re: zielona karta-glupie pytanie ?? IP: *.35.11.vie.surfer.at 15.04.03, 23:05
        Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Halo moi drodzy,
        > wybaczcie glupie pytanie bo nie mieszkam w Polsce, ale co to znaczy "kupic"
        > zielona karte ? Czy w Polsce sie za nia placi ??????
        > Ja mieszkam (od prawie urodzenia) w niemczech i tu sie to karte DOSTAJE BEZ
        > JAKICHKOLWIEK OPLAT bo ta karta jest niczym innym, jak potwierdzeniem za
        > granica, ze jestem ubezpieczony w Niemczech ! Nie jest ona zadnym
        ubezpieczenie
        > m
        > Czy tez moze mowimy o czyms innym albo ja po prostu jestem za glupi i nic nie
        > rozumiem
        > pozdrawiam was
        > maciej

wyobraz sobie ze sa takie dziwne kraje jak Polska, w Austrii tez jest tak samo
        ale np Polska z Austria nie podpisala umowy i ja jadac do Polski musze zabrac
        zielona karte (wprawdzie mam ja za darmo ale moglabym jej nie musiec zabierac
        wcale jak np jadac do Czech). Polacy nie dbaja o swoich obywateli za granicami
        kraju a ubezpieczenia w Polsce okradaja tam gdzie tylko moga. Ja jezeli sie w
        Polsce pochoruje lub z innych powodow wyladuje w szpitalu to bez problemu
        dostane zwrot kosztow przez moja austriacka kase chorych ale Polak w Austrii
        moze zapomniec jakie kolwiek przejecie kosztow leczenia w Austrii , umowa
        dziala tylko w jedna strone. Znowu Polacy zadbali o swoich obywateli...i
        polskie ubezpieczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka