Dodaj do ulubionych

Mercedes W124 300E 4MATIC automat

07.02.07, 13:52
Witam,

Czasem poruszam się służbowym w124 jak w temacie. Auto ma 240 tyś, przebiegu
(zaznaczam,że nie było bite i jest w jednych rękach od 1992 roku gdy zostało
wyprodukowane, przez większość swego życia było serwisowane u Kapery w Krakowie).

Problem jest taki,że auto czasem gaśne. Ostatnio zgasło mi na przejeździe
kolejowym! Tj. gaśnie czasem przy hamowaniu, wolnej jeździe(obojętnie w jakim
trybie pracy skrzyni S czy E). Poza tym skrzynia działa sprawnie. Ale pewnego
dnia to się może tragicznie skończyć...
Obserwuj wątek
    • primerasri Re: Mercedes W124 300E 4MATIC automat 07.02.07, 14:37
      Hmm, to moze byc np zabrodzony silnik krokowy (ICV = idle control valve). W 124
      300E o ile pamietam znajduje sie pod obudowa filtra powietrza. Filtr odkrecasz -
      mocowany 3 srubami z nakretka 8mm - i silnik krokowy jest przymocowany dwiema
      srubami chyba do glowicy. Dochodzi do niego jeden konektor z dwoma kabelkami i
      dwa wezyki powietrzne. Najlepiej to wyciagnac i przeczyscic (np sprayem do
      czyszczenia hamulcow). Problem ze starymi w124 lezy w tym, ze nie ma prostej
      diagnostyki jak w nowszych autach - nie mozna podlaczyc np tach1 czy tach 2 i
      nie pokaze numeru (kodu) bledu.
      Ja bym obstawial przy ICV ale moge sie mylic.
      Aha - jezeli np silnik pracuje nierowno i do tego zaczyna sie palic np kontrolka
      ABS to mozesz obstawiac OVP relay (przekaznik zabezpieczenie przed przepieciem)
      - taki przekaznik z bezpiecznikami umieszczony kolo ECU.
      • wowo5 Re: Mercedes W124 300E 4MATIC automat 08.02.07, 02:19
        Wydaje ci sie. Mercedesy, a szczegolnie W 124 sie nie psuja.
        • primerasri Re: Mercedes W124 300E 4MATIC automat 08.02.07, 08:27
          Jak nie masz nic konstruktywnego do napisania to po co klikasz w klawisze?
          Tak sie zastanawiam, czy to do Ciebie dotrze czy jak grochem o sciane...

A tak na marginesie, udalo sie cos ustalic z tym gasnieciem mercedesa???

wowo5 napisał:

> Wydaje ci sie. Mercedesy, a szczegolnie W 124 sie nie psuja.
          • janekkrakowski Re: Mercedes W124 300E 4MATIC automat 08.02.07, 10:47
            Dziękuję za sugestie. Wezmę się za to po weekendzie. Nie znam się na mechanice
            (choć sprzęgło w Garbusie potrafię wymienić - więc myślę,że z małą pomocą sobie
            poradzę), wydawało mi się,że coś ze skrzynia kończy swój żywot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka