alokazja12 07.02.07, 14:26 Witam, maz chce zakupic fiata maree. chcialabym poznac wasze opinie na temat tego auta. czy jest oszczedny (w wersji diesel) ?? jak z naprawami ?? Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
primerasri Re: fiat marea - opinie?? 07.02.07, 14:47 Diesel oszczedny. Naprawy bardzo czeste ale tez tanie. Czesto leci elektronika (czesto fabryczny immobiliser) i elektryka. ja bym omijal szerokim lukiem ale to dlatego, ze u nas w firmie mamy m.in serwis fiata ;-) Link Zgłoś
grey_wolf Re: fiat marea - opinie?? 07.02.07, 14:54 Duży, kiepsko wykonany, acz nie najbrzydszy samochód, praktycznie niemożliwy do dalszej odsprzedaży. Za tą kasę na pewno znaleźlibyście coś lepszego. Pozdrawiam Link Zgłoś
qamillo Re: fiat marea - opinie?? 07.02.07, 16:28 nawet nie wiesz za jaką kase więc po co piszesz,ze "za tą kase można kupic cos lepszego".jak dla mnie ładna marea w cenie 2-3tys pln to dobry zakup Link Zgłoś
soltysq Re: fiat marea - opinie?? 08.02.07, 09:31 Marea to dobry i wygodny samochód szczególnie w wersji 1.9 JTD 110 KM jaki posiadam -do silnika i skrzyni biegów nie można sie doczepić pracują idealnie i to mimo 180 tyś.km przebigu.Zawieszenie? tulejki wachaczy- niedrogie wymieniłem tylko raz(odpukać:-) spalanie?- jeżdże szybko, ale nie jak wariat średnio pali 6 l ropy, jadąc spokojnie do 100-110 km/h 5 l . Naprawde ciężko spalić powyżej 7 l nawet z gazem w podłodze i z włączoną klimą. Zawsze tankuje pod korek 63 l( poj. baku) i spokojnie przejeżdzżam na tym 1000 km wiem co pisze!Siostra ma Brave z takim samym silnikiem i podobnym przebiegiem i też nie ma kłopotów. Jako używany samochód wart jest swej niewygórowanej ceny,a opinie o fiatach można miedzy bajki włożyć- mój mechanik jest miłośnikiem VW i nie uważa, że są bardziej awaryjne lub droższe w naprawie od VW czy opli. Pozdrawim wszystkich sympatyków!!! Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: fiat marea - opinie?? 08.02.07, 09:34 mój mechanik namawiał mnie na bravę, nawet znalazł mi jedną. ale kupiłem almerę i widuję go wyłącznie celem wymiany oleju:) kolega pół roku wczesniej kupił bravo, młodsze i z dwa razy mniejszym przebiegiem. ma już nowy tłumik, sprzęgło, rozrusznik i cewkę. i chwali sobie, że części tanie:) Link Zgłoś
goodmorning1 Re: fiat marea - opinie?? 08.02.07, 14:45 Może miałeś też to wymienione zanim kupiłeś - tylko o tym nie wiesz? Poza tym, jaki silnik, przebieg, sposób eksploatacji itd.? Może twoja almera jeździła w wyłącznie "trasy" latem a bravo było tłuczone po mieście całą zimę i ciągało przyczepkę na budowę? Tak się tylko domyślam bo nic na ten temat nie piszesz. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: fiat marea - opinie?? 09.02.07, 12:46 auto kupiłem w bytomiu, facet jezdził po GOPie, kupił almerę jak miała 4lata. auto miało 140tyś km, ma 168. tłumik jest na pewno oryginalny, akumulator, sprzęgło, tarcze wg niego też. twierdził że nic nie musiał robić przy tym aucie, jak było to nie wiem. natomiast uprościłem z tą bezobsługowością, tzn po zakupie wiosną 2006 wymieniłem amortyzatory z tyłu, jedną gałkę i sworznie. w maju zaczął skrzypieć mechanizm wycieraczek, mechanik to przesmarował. i to była ostatnia mechaniczna interwencja. do tego się mój post sprowadzał. natomiast kolegę w bravo nie obchodzą kwestie korozji, a ja jesienią (może na wyrost) dalem 700zł blacharzowi na zlikwidowanie początków rudego na tylnich błotnikach od wewnątrz i założenie nadkoli. mimo to uważam mój wybór za lepszy (dla mnie, bo z wyglądu almera jest nudna, a bravo ładne) Link Zgłoś
grey_wolf Re: fiat marea - opinie?? 08.02.07, 14:12 :) masz rację, miałem w domyśle cenę rynkową, ale za 2 tys. to sam bym sięzastanowił :) Link Zgłoś
alokazja12 Re: fiat marea - opinie?? 08.02.07, 14:44 to chyba zart,prawda ;) te co my ogladalismy wszystkie okolo 10 tys oscylowaly. Link Zgłoś
xadam30 Re: fiat marea - opinie?? 08.02.07, 14:51 a z którego roku oscylowały w granicach 10? Link Zgłoś
alokazja12 Re: fiat marea - opinie?? 08.02.07, 15:24 rocznik 99.patrzylismy na auta z dieslem. Link Zgłoś
soltysq Re: fiat marea - opinie?? 08.02.07, 15:43 piszesz że patrzeliście z dieslem ale jakim TD czy JTD bo to istotna różnica bo w tym roku lub rok wcześniej zaczęły wychodzić JTD które są nowocześniejsze , bardziej ekonomiczne , i dynamiczniejsze . Właśnie 1.9 JTD mogę polecić. dodam również ,że samochody te są dobrze zabezpieczone antykorozyjnie Pozdrawiam Link Zgłoś
alokazja12 Re: fiat marea - opinie?? 09.02.07, 10:04 szukalismy takiego z silnikiem jtd. generalnie to jak tak slucha sie opini to prawie strach jakiekolwiek autko kupic:) Link Zgłoś
goodmorning1 Re: fiat marea - opinie?? 09.02.07, 10:48 Jest to prosty i tani w eksploatacji samochód, nieodbiegający awaryjnością od rywali klasowych. Szczególnie z silnikiem JTD. Po 50 kkm na naszych drogach polecą ci w nim np. wahacze przednie, za jakiś czas trzeba będzie wymienić zestaw wahacza tylnego, może amory, może tarcze i klocki. Może polecieć przepływka w silniku, może turbina jeśli była ganiana na zimno z byle jakim i zbyt rzadko wymienianym olejem. Zwróć uwagę, że są to sprawy eksploatacyjne dotyczące każdego znanego mi samochodu UŻYWANEGO w zasadzie nie wiadomo jak i przez kogo. A jaką mamy kulturę motoryzacyjną widać po poziomie tego choćby forum. Chyba, że kupisz dorżnięty, to będzie się sypać wszystko - ale to tyczy każdej marki. Niestety w naszym grajdola ta marka nie ma dobrej opinii wsród internetowych fachowców co przekłada się na pospolitą opinię i ceny. Problem fiata polega na tym, że on nie ma prawa W OGÓLE się zepsuć. Jakakolwiek awaria lub wymiana eksploatacyjna jest witana z dzikim aplauzem przeciwników "zapominających" w tym momencie, że u siebie już robili to samo lub za chwilę będą robić. Podobne usterki vw, opla czy hondy przechodzą bez echa. Bo przecież one się nie psują a skoro jednak już coś padło - to przecież eksploatacja. Kopanie fiata jest w RP bardzo modne podobnie jak skody np.. Trendy tutaj jest mieć japończyka ale najlepiej takiego oryginalnego z japonii. Reszta nie ma prawa jeździć, bo awaria goni awarię. Jest jeszcze jedno "ale": wolę wymienić tarcze w marei po 50 kkm i jeździć jak człowiek niż męczyć się w niewygodnych fotelach corolki z oczkami i tarcze wymieniać co 60 kkm, np. Link Zgłoś
moderator10 Re: fiat marea - opinie?? 09.02.07, 12:56 goodmorning1 napisał: > Jest to prosty i tani w eksploatacji samochód, nieodbiegający awaryjnością od > rywali klasowych. > Szczególnie z silnikiem JTD. > Zwróć uwagę, że są to sprawy eksploatacyjne dotyczące każdego znanego mi > samochodu UŻYWANEGO w zasadzie nie wiadomo jak i przez kogo. > > > Niestety w naszym grajdola ta marka nie ma dobrej opinii wsród internetowych > fachowców co przekłada się na pospolitą opinię i ceny. Chyba przeceniasz sile/liczbnosc tego forum ,myslisz ze jestesmy wstanie kreowac ceny aut uzywanych? > Problem fiata polega na tym, że on nie ma prawa W OGÓLE się zepsuć. Niestety najwieksza bolaczka fiatow jest fatalna jakosc i to tak materialow wykonczeniowych jak i jakosc montazu. Drugie co trapi fiaty to bardzo nierowne egemplarze ,jeden potrafi przejedzic bez wiekszych usterek drugi psuje sie niemilosiernie. Glowna zaleta tego modelu to niska cena , paradoksalnie jest to zaleta spowodowana licznymi wadami . Jak juz ktos napisal ten model jest praktycznie niesprzedawalny ,trudno bedzie go pozniej odsprzedac wiec bierzcie pod uwage ze ozenicie sie z nim na zawsze. Link Zgłoś
soltysq Re: fiat marea - opinie?? 09.02.07, 11:00 ja napisałem tylko swoje doświadczenia z eksploatacji tego samochodu oraz co widzę po samochodzie siostry! ja mam 182 tys km siostra 170 tys ona ma auto od nowego ja kupiłem uzywane z przebiegiem 130 tys i zrobiłem 52 tys w 1,5 roku . zawsze przy samochodzie uzywanym cos padnie ale nie zauważyłem wiekszej awaryjnosci niz w innych podobnych autach np astra , eskort a czesci nie sa drozsze !! dbajac odpowiednio o auto robiąc w terminie zmiany oleju filtrów i pasków i nie katując auta posłuzy ono przez dlugi czas nie zamierzam w najblizszym czasie zmieniac samochodu i mysle ze dokulam nim do 400-500 tys km a potem to sobie zostawie go na pamiatke ;; P.S moj ojciec jaki i jego znajomy kupili renualty z silnikami 1.9 dTi po 100 tys padły w mimo zmiany paski rozrzadu - silnik do remontu potem poszły turbosprezarki po 120-130 tys. szok stary klnie na reno jak moze choc dobrze mu sie nim jezdzilo ale na pytaie co by wybral bez wachania mowi fiat to sa tylko opinie uzytkownika - popytajcie jeszcze uzytkownikow tego auta przed zakupem pewien jestem ze znajdzieci wielu zadowolonych jak i niestety zasmuconych posiadaczy marei Pozdrawiam i zycze udanego zakupy ( jakie by to nie bylo auto) wybór nalezy do was:-) Link Zgłoś
grey_wolf Re: fiat marea - opinie?? 08.02.07, 15:17 nie do końca żart, jakbym znalazł ładną, zadbaną mareę, to 2-3 tys. mógłbym za nią dać, ale nie więcej. Niedaleko ode mnie stała jedna w komisie, 1,8 B+LPG, w dobrym stanie '98, kombi, chyba nawet od pierwszego właściciela, wystawiona za 10 tys. i tylko właściciel komisu się wściekał, że to pudło stoi już z pół roku i miejsce zajmuje, a pies z kulawą nogą się nim nie interesuje. Nie wiem czy jeszcze stoi, ale na pewno gość więcej nie przyjmie marei... Link Zgłoś