Dodaj do ulubionych

*** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ???

26.02.07, 21:50
Czy podzieli sie ktos wiadomosciami na temat nowej RAV4?
Czy jest godna polecenia?
Jak sie zachowuje w terenie? a jak na drodze? (zakrety?) jak w eksploatacji?
Kazde info jest dla mnie bardzo wazne.
Dziekuje :)

PS. czy jest konkurencja dla Subaru Forester?
Obserwuj wątek
    • nautilus.pompilius Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 27.02.07, 14:18
      Dla Forestera RAV jest konkurencją może jedynie jeśli chodzi o wygląd. W innych
      kategoriach nie, bo Forester jest po prostu lepszy.
      RAV nie ma stałego napędu 4x4, w terenie zachowuje się gorzej od FOrestera.
      Plusy - jak kto lubi, to RAV może być z silnikiem diesla.
      • allola Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 28.02.07, 19:11
        Dzieki
        Oczywiscie RAV 4 jest ladniejsza.
        Ale czy moglbys cos powiedziec na temat eksploatacji? ceny? przeglady, serwis,
        spalanie itp
        • nautilus.pompilius Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 28.02.07, 19:53
          O RAV to Ci nie powiem :) Forester - przegląd jakieś 800 zł netto. Mało
          awaryjny, jedyne co wymieniałem to przepalone żarówki. Spalanie - trasa 10/100,
          miasto 12/100 (wersja 2.0 turbo).
      • jackk3 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 28.02.07, 21:05
        Zapomniales jeszcze o jednej kategorii: sprzedazy. Rav4 sprzedaje sie o niebo
        lepiej. Jakosciowo o klase wyzej. Jesli chodzi o jazde w terenie do Subaru sie
        nie umywa, tylko akurat ci co kupuja te auta nie biora je na safarii.
        • allola Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 07:46
          nautilius.pompilius powiedzial sensowne rzeczy a ty jackk3 tylko zadyme robisz,
          bo nic rzeczowego nie wniosles.
          Akuret terenowe wlasciwosci Subaru sa lepsze niz RAV4
          Coz... chyba niewiele wiesz a chcesz cos powiedziec

A jak wyglada pzreglad RAV4 (ceny? co sie psuje najczesciej? itp
          Zwracam sie z prosba do tych, ktorzy cos wiedza na ten temat z doswiadczenia
          badz literatury
          • hills Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 08:33
            ja wybralem subaru - auto jest drozsze w eksploatacji (wysokie spalanie, nieco
            bierze olej, drogie przeglady), natomiast przyspieszenie, wlasciwosci terenowe i
            jakosc materialow wykonczeniowych moim zdaniem przewyzsza Ravke. Do tego
            fantastyczny reduktor - niesamowiscie przydaje sie w terenie (niekoniecznie
            nieprzejezdnych blotach, ale nawet gorskich gruntowkach)
            • nautilus.pompilius Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 08:39
              Akurat ani Forester, ani RAV nie są autami terenowymi i na safari się nie
              nadają. Raczej na wycieczkę do lasu czy lekki teren, ale i tak Forester jest w
              tym lepszy.
              Hills - skoro masz auto z reduktorem, to nie ma prawa brać oleju. Olej zużywają
              tylko wersje turbo a reduktor jest tylko w n/a
              • hills Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 08:44
                w serwisie powiedzieli (zreszta w instrukcji tez to pisze) ze przez pierwsze
                kilka tysiecy km samochod bedzie bral olej (nalezy sprawdzac poziom co 500 km).
                Rzeczywiscie przez pierwsze 1500 km wzial okolo 300 ml. Potem wymienilem olej
                (tez zgodnie z instrukcja) i przez kolejnych 600 km zuzycia nie zauwazylem, ale
                mowili ze prawdopodobnie tez bedzie wystepowalo.
                Nie znam sie na kwestiach zwiazanych z mechanika, wiem jedynie, ze autem jezdzi
                sie bardzo dobrze. Spalanie srednie wychodzi dokladnie jak w instrukcji (trasa
                7,5 - 8, miasto okolo 12) i z tego jestem najbardziej zadowolony. Auto ma
                dopiero 2 tygodnie, wiec wiecej nie jestem w stanie powiedziec.
                Silnik 2.0 158 km
                • nautilus.pompilius Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 18:06
                  Zajrzyj tutaj www.subaru.pl/forum

pzdr
              • jackk3 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 19:54
                Zgoda. Z tym Safari to przesadzilem. Ale naped to Subaru ma o niebo lepszy.
          • jackk3 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 19:52
            Czy ty w ogole przeczytalas co napisalem? Niewiele k... wiem? Jezdzilem tymi
            samochodami kilkakrotnie. Jesli chcesz sie czegos dowiedziec to nie krytykuj.
            Juz samo twoje porownanie jest niezbyt na miejscu. RAV4 to nie jest samochod
            terenowy, nazywaja go malym SUV, jest to maly VAN poprostu z bardzo przecietnym
            napedem na 4 kola (napisalem ze sie nawet nie umywa do Subaru - czytaj ze
            zrozumieniem). Co sie psuje w RAV4? Tak jak w wiekszosci japonczykow niewiele.
            Idz na strone Toyoty to sie dowiesz jakie byly 'recalls'. Toyota ma wg mnie
            kilka wad: niezbyt duza moc, miejsca tak sobie, prowadzi sie przecietnie.
            Zalety: pali niezbyt duzo, bezawaryjnosc, wykonczenie i wyglad (nowej),
            stosunkowo cicha jazda.
            Subaru wiadomo: duzo miejsca dla wysokich, swietny naped na 4, jazda bardzo
            zblizona do sam. sedan., dobre hamulce, wysokie zawieszenie (dla auta tego
            typu). Wady: wysokie spalanie, niezbyt dua moc (ciagly naped na 4 kola), jakosc
            taka sobie, wyglad auta z lat 80-tych, wnetrze nie lepsze choc ergonomia dosc
            dobra, tak jak ktos napisal drogie naprawy i serwis (dot. tylko auta
            uzywanego), bardzo dobry dostep do bagaznika na dachu (mniejsza wysokosc jak
            ktos ma problemy z podnoszenie rzeczy).
            Ogolnie jesli masz zamiar jedzic po jaki drogach polnych, glebokim sniegu,
            korzeniach to Subaru, jesli po drogach na niedzielne wycieczki to Toyota.
            • jarecki946 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 22:39
              Subaru wiadomo: duzo miejsca dla wysokich, swietny naped na 4, jazda bardzo
              > zblizona do sam. sedan., dobre hamulce, wysokie zawieszenie (dla auta tego
              > typu). Wady: wysokie spalanie, niezbyt dua moc (ciagly naped na 4 kola),
              jakosc

że co ? niezbyt duża moc ? no ja mam 2,5 XT o mocy 230 KM (to mało ?) niecałe 6
              sek do setki. Kolego czy Ty wiesz o czym Ty piszesz ????
              jakieś bzdury wypisujesz...
              • nautilus.pompilius Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 23:11
                Wady: wysokie spalanie, niezbyt dua moc (ciagly naped na 4 kola),

Jak napisał jarecki - moc i moment obrotowy Forestera 2.5XT jest co najmniej
                wystarczająca. 2.0XT 177 KM też daje radę i to bardzo dobrze.

> jakosc
                > taka sobie, wyglad auta z lat 80-tych,

Jakość jest znakomita, ponieważ nic się nie psuje. Wolę wygląd Subaru niż np.
                nowego Civica albo kosmicznego Peugeota, który lubi się psuć.

> wnetrze nie lepsze choc ergonomia dosc
                > dobra,

Wnętrze pasuje do charakteru auta, nie jest gorsze niż w porównywalnych cenowo
                Toyotach, Hondach itp. a bije na głowę np. nowe Ople. Jak chcesz super wnętrze,
                to musisz kupić co najmniej Mercedesa i to z wyższej półki.
                • jackk3 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 17:09
                  Czy auto sie komus podoba czy nie to sprawa scisle indywidualna. Ale chyba nie
                  zaprzeczysz ze Subaru bylo w klopotach? Prawie wszystkie modele przeszly 'face
                  lift', duzo zmian ostatnio (nowa Impreza ma byc bardzo zmieniona) i nie wiem
                  czy sprzedaz wzrosla. Spojrz np. na Tribeca, wg mnie swietny SUV (taki
                  prawdziwy SUV a nie jak RAV4)a jednak nie za bardzo go widac na ulicach (chyba
                  nie chodzi tylko o cene, bo tu gdzie mieszkam jezdzi wiecej Hammerow niz
                  Tribec). Natomiast Toyota bije wszelkie rekordy sprzedazy. Reasumujac z tego co
                  widze Forester to auto dla osoby aktywnej (taki wizerunek kultywuje samo Subaru
                  sponsorujac wiele imprez sportowych - np. Ironman), ktora nie za bardzo sie
                  przejmuje wygladem auta ale tym co jest 'pod maska'. Natomiast RAV4 to taki
                  maly 'SUV' (cudzyslow nieprzypadkowy) dla tzw. 'soccer moms'. Jesli ktos uwaza
                  ze RAV4 to SUV niech idzie do dilera i spojrzy na tylny most i jak solidnie
                  jest wykonany. Nie mozna porownywac Civica do Forestera! Nie ten przedzial
                  cenowy chocby, nie mowiac o zupelnie innym rynku zbytu. Pamietajmy ze Forester
                  tez nie jest tani i za ta cene mozna kupic auto o lepszym jakosiowo wykonaniu
                  (co nie znaczy ze Subaru jest kiepskie). Nie ma nic za darmo i za ten doskonaly
                  skad innad naped trzeba placic. Oczywiscie ze 177 KM sobie daje dobrze rade ale
                  auto szybkie raczej nie jest. I nie jestem uprzedzony bowiem moja Acura chyba
                  dobija do emerytury i moim nastepnym autem chyba bedzie Subaru (czekam co
                  wymysla z nowa Impeza) bardzo chodzi za mna WRX (moze nawet STI - jedno z
                  niewielu aut ktorym nie mialem przyjemnosci jechac, dzisiaj wlasnie w pracy
                  zaparkowalem kolo jednego - ale hamulce!) powstrzymuje mnie jedna wada tego
                  samochodu ale o tym kiedy indziej.
                  Pzdr
              • jackk3 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 16:48
                Spokojnie. Nie mialem na mysli topowego modelu ktory jest wg mnie drogi. Model
                podstawowy to okolo 170 KM i rakieta to nie jest (jak napisalem powyzej naped
                na 4 i stosunkowo duza waga auta). 230 KM to jest dobra moc ale to nie jest nic
                nadzwyczajnego. Prawie kazda marka ma w tej chwili mocny silnik, taka RAV4 tez
                ma w ofercie 270 KM tylko za jaka cene? Myslalem ze mowimy tutaj raczej o
                modelach podstawowych. 6 sekund do setki to obecnie nic nadzwyczajnego. Jak
                ktos chce sportowe auto to kupuje STI!
                Pzdr
        • nautilus.pompilius Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 08:40
          > Zapomniales jeszcze o jednej kategorii: sprzedazy.

Według tej kategorii najlepsza jest skoda fabia

> Rav4 sprzedaje sie o niebo
          > lepiej. Jakosciowo o klase wyzej.

Nie

> Jesli chodzi o jazde w terenie do Subaru sie
          > nie umywa, tylko akurat ci co kupuja te auta nie biora je na safarii.

Patrz niżej
          • hills Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 08:51
            dodam jeszcze tylko, ze rzeczywiscie oba auta nie sa terenowymi. Ale forester i
            tak w swoich mozliwosciach bije na glowe cala konkurencje - przyczyna to chyba
            staly 4x4 i reduktor.
            • allola Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 16:41
              Szkoda, ze nikt z wlascicieli RAV4 nic nie mowi o swoim autku :(
              Po prostu z wygladu bardziej mi sie podoba RAV4 a i jej mozliwosci sa
              wystarczajace jak dla mnie
              • allola Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 16:42
                A co powiecie o Land Rover Freelander?
                • ktosiek33 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 16:59
                  Omijaj szerokim lukiem. Cena kosmiczna, jakosc tragiczna. Ciagle klopoty z
                  elektronika i inymi pie..mi.
    • jot-23 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 20:36
      Forester ma wyraznie lepsze wyniki crash testow.
    • jarecki946 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 01.03.07, 22:50
      Witam mam w rodzinie RAV4 (ale nie nową tylko z 2001 roku) - 2.0 benzyna i
      forestera 2004 2,5 XT. Żadne z tych aut nie jest autem teronowym, obydwa to
      SUVy. Oczywiście jednym i drugim dobrze się jeździ po dziurach i słabych
      piaszczystych drogach (taki dojazd do domu), ale jeśli chodzi o właściwości
      jezdne, zwykłe mozliwości drogowe to Forester bije na łeb na szyje Ravke.
      spalanie obydwu jest dość wysokie (12l/miasto RAV4, na 13-15/miasto Forester)
      przy bardzo dynamicznej jeździe - o ile tak mozna mówic o RAvce - bo ta ma
      osiągi podobne do jakiegoś przeciętnego fiata. Jeżeli chodzi o niezawodnośc, tu
      tez wypada lepiej subaru (ani razu nic sie nie zepsuło), w ravce jakies kilka
      duperelków. Gorzej z subaru przy naprawach powypadkowych (nieduża stłuczka,
      zdarty błotnik i zerwane kable - na które to trzeba było czekać 3! miesiące -
      zamawiane z Japonii).
      Mimo wszystko bardziej polecam subaru (ale tylko to najmocniejsze - musi byc
      jakaś rekompensata za to że się jeździ mało urodziwym autem). Jeśli jednak
      wolałbys Ravke - to chyba raczej lepiej w tej chwili wziąść nowego Outlandera.

• allola Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 07:41
        jackk3:
        >Rav4 sprzedaje sie o niebo
        lepiej. Jakosciowo o klase wyzej.<

Tak jak napisales tak odczytalam.
        Nie denerwuj sie :)

>Ogolnie jesli masz zamiar jedzic po jaki drogach polnych, glebokim sniegu,
        korzeniach to Subaru, jesli po drogach na niedzielne wycieczki to Toyota.<

Chodzi o to ,ze czasami bede musiala jezdzic i po glebokim sniegu i polnej
        mokrej drodze i korzeniach a i owszem :)
        I czy naprawde RAVka temu nie sprosta??? Naprawde?
        Nie bede uczestniczyc w zadnych rajdach ani zawodach tylko dla potrzeb wlasnych
        Na niedzielne wycieczki rowniez, czemu nie?

jarecki946
        >że co ? niezbyt duża moc ? no ja mam 2,5 XT o mocy 230 KM (to mało ?) niecałe 6
        sek do setki. Kolego czy Ty wiesz o czym Ty piszesz ????<

ohoho... 6 sek do setki to juz sportowe osiagi. Cena zapewne tez sportowo
        przerazajaca

Reasumujac:
        Subaru wydaje sie byc lepsze
        Piszecie, ze RAVka jest mala
        Nie jestem mala (raczej wysoka) ale duze auto jest za duze (dla mnie) Mysle
        wiec ze Outlander jest za duzy

jackk radzisz wejsc na strone toyoty
        Owszem , jak najbardziej, ale najwiecej dowiem sie wlasnie od was uzytkownikow
        roznych aut.
        Toyota bedzie zachwalac swoje, Subaru swoje a Land Rover swoje
        Tutaj moge uslyszec "kilka w 1"

A ja dalej nie wiem co wybrac
        Chodzi mi o nowe auta
        jarecki946, czy przeglady itp RAV sa drozsze niz subaru?

pozdrawiam wszystkich
        • nautilus.pompilius Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 10:34
          alloa - nowe Forestery (wersje EUR) występują w dwóch wersjach silnikowych:
          wolnossący 2.0, 158 KM i 2.5XT - turbo, 230KM. Ten drugi jest wyraźnie droższy.
          Subaru zrezygnowało z silnika 2.0 turbo (177 KM), który moim zdaniem jest o
          wiele lepszy niż wolnossąca 2.0 - mimo, że na papierze różnica w KM nie jest
          wielka. Jazda 2.0 n/a a 2.0 turbo to zupełnie inne wrażenia.
          RAV ma więcej wersji silnikowych do wyboru - w tym diesel.
        • jarecki946 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 15:51
          > Chodzi o to ,ze czasami bede musiala jezdzic i po glebokim sniegu i polnej
          > mokrej drodze i korzeniach a i owszem :)
          > I czy naprawde RAVka temu nie sprosta??? Naprawde?

no trochę lepiej nią niż innymi autami osobowymi, ale .. no cóż kiedyś utknąłem
          w większym śneigu - obciachu trochę było, jak musiał mnie traktorem jakis
          rolnik wyciągać

> ohoho... 6 sek do setki to juz sportowe osiagi. Cena zapewne tez sportowo
          > przerazajaca

2,5 XT (230km) ceny zaczynają sie od 135 tyś, a wiec jak na te osiągi cena
          super.

> Reasumujac:
          > Subaru wydaje sie byc lepsze

zależy dla kogo, jak miałbym wybrać 2.0 bez turbo to wolałbym Rav4, zonie
          teżraczej kupiłbym Rav4 (wybierając z tych dwóch)

> Piszecie, ze RAVka jest mala

3 -drzwiowa rzeczywiscie mała, 5- drzwiowa to ta sama wielkosc co forester

> Nie jestem mala (raczej wysoka) ale duze auto jest za duze (dla mnie) Mysle
          > wiec ze Outlander jest za duzy

Outlander może min. jest tylko wiekszy od rav4.
          Duzy to jest np hummer h3, albo landcruiser 100

> A ja dalej nie wiem co wybrac
          > Chodzi mi o nowe auta

skoro nie outlander, to może nowa CRV (chyba nieco nawet mniejsza od Rav4),
          albo Suzuki Grand Vitara ? (imo tez fajne autka)

> jarecki946, czy przeglady itp RAV sa drozsze niz subaru?
          >

tak, subaru ma droższe, Toyota w miare tania (np. porównujac z serwisowaniem
          francuzów)

Jarecki
        • jackk3 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 17:13
          OK, bede juz spokojny. Wejdz tutaj: www.edmunds.com/
          Poczytaj o tych modelach.
          Pzdr
          P.S. Dla mnie wybor jest prosty - Subaru.
    • baartur Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 09:04
      Forester jest dużo lepszy no chyba że bierzemy pod uwagę wygląd to wtedy pewnie
      wygrałaby RAV4, generalnie Forester to typowy japończyk jakich mało już jest...
    • boason Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 11:20
      Bez przesady. Wiekszosc namawia na subaru i ja tez bym je wybral, ale to jednak
      auto w pewnym sensie dla konesera.
      Rav-ka powinna ci wystarczyc spokojnie, nie zakopiesz sie na polnej, błotnistej
      drodze. Jesli po prostu subaru nie lezy ci z powodu wyglądu czy wysokiego
      spalania, to bierz Rav-ke. Ona tez zajmuje wysokie miejsca w rankingach
      bezawaryjności.
      Ew. jak juz ktoś napisał, rzuć okiem i sprawdz Outlandera - to coś jakby pośrodku :)
      • pindoll Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 16:59
        boason napisał:

> Bez przesady. Wiekszosc namawia na subaru i ja tez bym je wybral, ale to
        jednak auto w pewnym sensie dla konesera.
        > Rav-ka powinna ci wystarczyc spokojnie.

jestem podobnego zdania, jednak poszedłbym w tym krok dalej: ktoś kto ma taki
        dylemat (RAV czy forester) nie powinien być włascicielem forestera.
        • allola do pindoll'a 02.03.07, 17:15
          >pindoll "ktoś kto ma taki dylemat (RAV czy forester) nie powinien być
          włascicielem forestera."

Jednak nie masz racji
          Widocznie myslisz kategoriami jazdy typowo terenowej
          Ja jednak musze brac pod uwage wiele rzeczy, zarowno miejska jak i niemalze
          terenowa jazde, a takze jazde szosami na dluzsze odleglosci
          I nie jest to takie latwe dopasowac do tego wszystkiego auto.
          Najlepiej byloby miec BMW7 do jazdy "na odleglosc" , UAZ'a do terenu i Lupo po
          miescie
          pindoll'u drogi nie oceniaj za szybko
          • pindoll Re: do pindoll'a 04.03.07, 02:36
            wie nie powinnaś miec żadnych wątpliwości - inaczej smierdzi mie to a ma tor
            szczyz ną
    • ktosiek33 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 16:56
      Po pierwsze pytanie jest o nowa Ravke a ta wystepuje tylko w wersji 5drzwiowej.
      Wcale nie jest mala i jest szersza od konkurecji co wyraznie czuc. Dwie dorosle
      osoby o slusznych gabarytach nie tracaja sie lokciami co nagminnie zdarzalo mi
      sie podczas jazd testowych innych modeli.
      Wyglad to kwestia gustu wiec raczej nie powinien podlegac dyskusji. Moja
      subiektywna opinia - Ravka zdecydowanie ladniejsza. Tylnia klapa Forestera
      wyglada ala Kia. Plastiki w srodku tez jakies tandetne ale tego auta nie kupuje
      sie oczami. Je kupuje sie sercem. Dla niesamowitych osiagow, wlasciwosci
      jezdnych, stalego napedu 4x4, reduktora i dzwieku boxera.

Forester 2.5 Turbo to adrenalina i czysta przyjemnosc z jazdy obciazona
      niestety wirem w baku i portfelu. Spalanie rzedu 13-20l w zaleznosci od stylu
      jazdy (przy 220km/h non stop zasieg jakies 300km). Koszty utrzymania Subaru
      zdecydowanie wyzsze, przeglady drozsze, klopoty z czesciami i serwisem ktory ma
      fatalne opinie.

Ravka spokojnie sobie poradzisz poza droga. Jezeli nie planujesz off roadu
      tylku jazde po lesnych duktach, zabloconych nieutwardzonych drogach, sniegu to
      nie ma problemu. Mozliwosc wlaczenia stalego napedu na 4 kola do predkosci
      40km/h pomaga w wyciagnieciu sie z lekkich klopotow. Spalanie srednie to jakies
      10,5l. (benzyna 2.0l). Koszt 1 przeglady po 15 000km 500zl. Na drogach
      zachowuje sie bardzo porzadnie, dobrze wyciszona, wygodna, nie przechyla sie na
      zakretach i pozwala pojezdzic naprawde dynamicznie.

Podsumowujac. Gdybym wybieral sluzbowe auto i firma pokrywalyby koszty
      uzytkowania wybralbym Subaru. Prywatnie zdecydowanie Ravka.
      • allola Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 02.03.07, 17:06
        Kochani!
        bardzo, bardzo wam dziekuje! :D
        wiedzialam gdzie trafic :P

>Jarecki: może nowa CRV (chyba nieco nawet mniejsza od Rav4),
        albo Suzuki Grand Vitara ? <

Tu pozwole sobie powiedziec ze Hondy nie uwazam za terenowa ani nawet
        zterenizowana. Landcruiserem jezdzilam.... to nie dla mnie auto. Zdecydowanie
        za duze. O Suzuki .... hmmm... tez nie bralam pod uwage.
        Raczej tylko rozgladalam sie : Subaru, RAV4 i LandRover Freelander II

Dzieki wam bardzo
        Oczywiscie jak cos nowego tu napiszecie to z przyjemnoscia przeczytam.

PS. Ten przeglad za 500 PLN... no no!
        • allola juz wiem :)) 04.03.07, 13:28
          Jestem w szoku!
          Jezdzilam RAV 4 175KM i.. przepraszam... ale to autko do d***
          Jezdzi mulasto, trzesie w nim przeokrutnie, kierownica malutka (jak w autkach z
          wesolego miasteczka), fotele krotkie (mam dlugie nogi :)) ), ale najgorsze dla
          mnie byly pedaly sprzegla, hamulca, gazu - bardzo niewygodne, malutkie,
          przylegajace niemalze do siebie
          Zerknelam tez na inne auta Toyoty i naprawde nie rozumiem skad ten podziw nad
          ta firma.
          Zreszta jak zauwazylam Toyotami jezdza raczej emeryci lub tacy , ktorzy
          przesiadaja sie do niej z malo wygodnych i na pewno nie dynamicznych samochodow
          Sprzedaz faktycznie maja dobra i jest to dla mnie niezrozumiale.
          Mysle, ze wkrotce sie to zmieni
          Niczym Toyota nie szokuje (no chyba ze tak jak mnie w strone negatywna!)

Pewnie dostanie mi sie troche, ale co tam
          Zreszta w nowym watku tez o tym wspomne :)

Aha! nowy Outlander dopiero w kwietniu bedzie (ale tez nic to specjalnego!)
          Freelander tez nic takiego.

Pozostaje tylko Subaru
          i.... moi drodzy!!! super (dla mnie oczywiscie) - moim skromnym zdaniem, ale
          chyba wlasnie o to mi chodzilo - nowy Qashqai
          pozdrawiam cieplutko!
          Co wy na to?
          • nautilus.pompilius Re: juz wiem :)) 04.03.07, 16:15
            > chyba wlasnie o to mi chodzilo - nowy Qashqai

Nissan? Jakieś nieporozumienie - 3 wersje silnikowe, jedna to słabiutki 100KM
            1.5 benzyna, napęd na przód w tym słabym i dieslu, drugi benzynowy to chyba coś
            ok. 140KM, napęd jakieś pseudo 4x4.
          • pindoll Re: juz wiem :)) 04.03.07, 20:41
            allola napisała:

chyba wlasnie o to mi chodzilo - nowy Qashqai
            > pozdrawiam cieplutko!

czyli znów podpucha dealera jak z kiją sid? Blee, dałem się podpuścić :(
          • andre_234 Re: juz wiem :)) 04.03.07, 20:48
            Wszystko zależy od kryteriów.
            Suv'y nie są od zapewnienia komfortu.
            Mają być odporne na te dziury.
            Jak chcesz mieć komfort to przesiądź się na C5.
            A ze zawieszenie padnie Ci po roku, twój wybór.
            Taki C5 nie jest zły ale wymaga trochę równiejszych dróg.
            pzdr
            • allola Re: juz wiem :)) 05.03.07, 07:48
              >pindoll: "czyli znów podpucha dealera jak z kiją sid? Blee, dałem się
              podpuścić :( "

No co ty piszesz? jakiego dealera?????
              Ja nie jestem dealerem, ani nawet nie mam nic wspolnego z zadna firma
              motoryzacyjna
              Naprawde szukam auta dla siebie.
              Szukam , szukam i zaweza sie grupa tych, ktore mi pasuja.
              Po prostu

Dlaczego nie pasuje Nissan???
              Przeciez pisalam na samym poczatku, ze nie jezdze po terenie ani nie
              uczestnicze w rajdach.
              Po prostu CZASAMI musze wjechac na taki teren jak polna droga, jakas gorka,
              zaspy, bloto itp

RAV4 jest TRAGICZNA NAPRAWDE!!! niewygodna przede wszystkim (czyt wyz)

andre_234: > Jak chcesz mieć komfort to przesiądź się na C5.

Komfortowy samochod juz mam a potrzebuje 2w1
              Czy to tak trudno zrozumiec?

A swoja droga:
              co macie przeciwko Nissanowi? i Qashqai?

• hills Re: juz wiem :)) 05.03.07, 08:28
                a ja gratuluje wyboru. Mam co prawda forestera (i jestem przekonany, ze z tego
                wyboru bylabys zadowolona), ale moim zdaniem jest to auto dla osob, ktore duzo
                smigaja po mocno zroznicowanym terenie (i nie ukrywajmy nie zwracaja wiekszej
                uwagi na koszty eksploatacyjne). Nissan Qashqai jest optymalnym autkiem do
                miasta, do tego posiada jakies tam elementy 4x4, ktore do jazdy po drogach
                gruntowych i malym blotku pewnie wystarcza. Mojej Zonie chyba tez kupie tego
                kasz-kaja :)
              • simr1979 Re: juz wiem :)) 05.03.07, 11:32
                allola napisała:

> A swoja droga:
                > co macie przeciwko Nissanowi? i Qashqai?

Brzydotę, ciasnotę i ciemnotę (w sensie wciskania ciemnoty) - zbyt ciasny w
                przestrzeni pasażerskiej i bagażowej, jak na minivana segmentu C, którym jest,
                zbyt baskudny jak na suva, którego chce udawać, zbyt drogi jak na jeden i
                drugi.....zbytu nie będzie ;)
                • robert888 więcej szczerości i nazwać to Nissan Bebiko 2 05.03.07, 11:45
          • jako_tako Quash 05.03.07, 11:43
            > i.... moi drodzy!!! super (dla mnie oczywiscie) - moim skromnym zdaniem, ale
            > chyba wlasnie o to mi chodzilo - nowy Qashqai
            > pozdrawiam cieplutko!
            > Co wy na to?

No to juz Megane albo Cee'd podoba mi sie lepiej niz Qash.
            • allola Qashqai 05.03.07, 13:47
              Wcale brzydki nie jest
              Nie wiem dlaczego tak piszecie?
              Widzieliscie go? Jezdziliscie?
              Bo ja tak :)
              • jerr Re: Qashqai 06.03.07, 08:52
                Jezdze nowa Rav4 od prawie roku (a raczej moja zona bo to jej samochod) i mam
                bardzo pozytywne wrazenia. Przez pewien okres Rav byla 3-cim samochodem
                (poprzedni zony oczekiwal na nowego wlasciciela) ale przy kazdej okazji to
                wlasnie Rav byla uzywana chociaz dwom pozostalym tez niczego nie brakowalo.
                Wyglad i odczucia estetyczne sa kwestia osobista. Jesli chodzi o komfort jazdy,
                dynamike, cisze w kabinie, wykonczenie, ergonomie itp. to Rav spelnila nasze
                oczekiwania z nadmiarem. Samochod prowadzi sie bardzo dobrze przy kazdej
                predkosci, jest bardzo stabilny, nie przechyla sie na zakretach, radzi sobie w
                lekkim terenie bez problemow. Do mankamentow moge zaliczyc fakt ze majac 185cm
                musze chwile poszukac wlasciwej pozycji fotela kierowcy no i to ze samochod
                zuzywa okolo 40% wiecej paliwa niz podaje ksiazka. To nasza pierwsza Toyota i
                liczymy na powszechnie panujaca opinie o bezawaryjnosci tej marki.
                Wybierajac samochod zastanawialismy sie nad Subaru. Klimaty Forestera nam nie
                pasowaly a Outback nie miescil sie w kategorii "SUV" co bylo warunkiem. Suzuki
                Grand Vitara z silnikiem 2.0L wyla przerazliwie rozpedzajac sie do 100-ki.
                Predkosci autostradowych osiagnac nie chciala wogole. Nissana QQ jeszcze wtedy
                nie bylo ale zwroc uwage ze ten samochod to nie SUV chociaz tak jest promowany
                (wiem,wiem - Rav4 do SUV-a tez daleko). Jest to zwykly hatchback z troche
                podwyzszonym zawieszeniem. Wyglada ladnie.

jerr
                • allola Re: Qashqai 07.03.07, 09:08
                  Dzieki Jerr za odpowiedz
                  Rozumiesz mnie dobrze... bo tez szukales i porownywales inne auta.
                  Dla mnie RAV4 jest za mala (moze Twoja zona jest nizsza i jest pasuje), tzn
                  krotkie fotele (mysle o dluzszej jezdzie) no i te blisko siebie (zbyt blisko)
                  ustawione pedala sprzeglo-hamulec-gaz.

Na razie nastawiam sie na QQ, bo jest ladny , wygodny... ale niestety nie wiem
                  jaki bedzie (bo jeszcze go nie bylo) :)))
                  Ale moze w "zterenizowanym" terenie sie sprawdzi , no i po normalnych drogach
                  czy autostradzie tez przyzwoicie jezdzi
                  Malo wiem na temat Nissanow
                  Moze ktos sie wypowie?
                  • jerr Re: Qashqai 07.03.07, 21:35
                    Ja mam automat - nie ma problemu z rostawem pedalow.
                    Jesli jeszcze wybierasz to sprawdz opcje Rav bez elektrycznie regulowanego
                    siedzenia kierowcy. Roznica w ilosci dostepnego miejsca jest duza. No chyba ze
                    masz powyzej 185 - wtedy sie nie wypowiadam.

jerr
    • kitrii Rav 4 x 25.03.07, 18:20

A ja jutro odbieram rav4x.silnik 2.2.Cudenko!Bardzo sie ciesze!!!
    • piterek551 Re: *** RAV 4 *** nowa!!! Subaru Forester ??? 27.03.07, 20:52
      forester to nie jest do konca suv(pojecie moze wzgledne),jego glowna cecha ktora
      wyroznia go od innych jest silnik boxera, ktory naprawde poprawia jazde w
      zakretach poprzez obnizenie srodka cieszkosci i to jak juz niektorzy wspominal
      daje prowadzenie troche jakby sedanem czyli teoretycznie i moze praktycznie
      bezpieczenstwo na +,naped jak juz wiekszosc mowila tez jest specyficzny i dobry
      (brak elektroniki),warto zwrocic uwage (w zaleznosci od wersji silnikowej naped
      sie rozni pod wzgledem reduktora jak ktos wspomnial i blokady
      dyferencjalu(lepkosciowy itp.),pozwole sobie wspomniec, ze disel boxer wejdzie
      do sprzedaz za jakis czas(dosc dlugi),
      forester ma pare fajnych bajerow co w suvach zadko sie spotyka jak np.hill
      holder choc nissan w nowym xtrialu tez go chyba ma ale subaru juz go ma od
      lat,szpanerskie tez sa okna bez obramowania(co zwieksza halas pod czas jazdy
      przy duzej predkosci i lusterka ktore sa extra duze (i to ma swoje zalety)ale
      szumia przy wysokiej predkosci),jak dla mnie tyl ma ladne swiatla (typu
      lexus),tez zadko spotykanym jest klapa przednia i tylnia z aluminium co poprostu
      ulatwia zamykanie i otwieranie + rdza

reszte juz nie mowie no bo prawda serwic drogi,czeesci tez

a co np. o nissanie xtrialu nowy jest calkiem ladny w srodku bo stary mi
      osobiscie sie nie podoba

warto sprawdzic i jak sie chce czy nie oplaca sie z niemiec foresterka sciagnac
      www.mobile.de ta stronke poprzegladac i czasem sa ciekawe oferty
      np.rocznego z malym przebiegiem po NIEMIECKICH DROGACH
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka