Dodaj do ulubionych

Czy kupić klimatyzację.

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.03, 21:40
Są bardzo różne opinie co do klimatyzacji. Często się słyszy, że przy
klimatyzacji dzieci częściej chorują. Właśnie stoję przed tym problemem,
kupić auto z klimą czy bez. Poradźcie.
Obserwuj wątek
    • devote Re: Czy kupić klimatyzację. 04.05.03, 21:44
      nie tylko dzieci ale dorosli tez
      ja to zawsze mam katar jak zaczyna sie sezon uzywania klimy bo to zmiana
      temperatur.na dworze goraco a ty wlaczasz klime ktora ochladza i katar gotowy u
      tych co sa bardziej wrazliwi.szybka zmiana temperatur.staraj sie aby nawiew nie
      dmuchal nikomu po glowie.
      • wielki_czarownik Jak to rozwiązać. 04.05.03, 21:52
        Klimy nie włączamy w mieście, ale tylko na trasie a na 10-15 minut przed końcem
        podróży wyłączamy ją zupełnie. Włączamy ją też stopniowo - nie od razu na maxa.
        Dzięki temu unikniemy nagłych zmian temperatury i wszystko będzie OK.
        • Gość: pawel Re: Jak to rozwiązać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.03, 22:03
          Klima oczywiscie tak! Utrzymuj temperaturę max 5 stopni niższą niż pokazuje Ci
          termometr na zewnątrz. Nie ustawiaj nigdy na niżej niż 21. Jak na zewnatrz
          jest do 26 to min 21 a później o 5 niżej tzn 27 to min 22, 29 to min 24.
          Gwarantuje, że nie bedzie problemów. Pamietaj też by nawiewy nie były
          skierowane na Ciebie i pasażerów. Stosując pow. zasadę używaj również w
          mieście, 5 stopni nie wywołuje szoku termicznego.
    • greenblack Re: Czy kupić klimatyzację. 04.05.03, 21:59
      Wszystkiego trzeba używać z głową. Temperatura w środku nie powina być niższa
      niż o 3 stopnie w porównaniu z temp. na zewnątrz. Nadmuch na szybę, nigdy na
      głowę i klatkę piersiową. Najlepsza jest klimatyzacja automatyczna. Należy też
      bardzo często dezynfekować cały układ. Nie można czekać aż zacznie śmierdzieć,
      bo można się nabawić "choroby legionistów". Przed wysuszeniem błon śluzowych i
      spojówek chroni lekkie uchylenie szyby.

Pozdrawiam
      • devote Re: Czy kupić klimatyzację. 04.05.03, 22:10
        ten pisze 5 stopni a ten 3 stopnie
        smiac mi sie chce
        • greenblack Re: Czy kupić klimatyzację. 04.05.03, 22:12
          devote napisał:

> ten pisze 5 stopni a ten 3 stopnie
          > smiac mi sie chce

A Ty na ile ustawiasz? Wszystko zależy, jak wrażliwe masz gardło.
          • devote Re: Czy kupić klimatyzację. 04.05.03, 22:13
            ja zawsze na maxa daje bo u nas wieksze upaly niz w polsce
            • greenblack Re: Czy kupić klimatyzację. 04.05.03, 22:17
              A potem się dziwisz, że masz katar:P Ludzie, nie słuchajcie go, bo to
              najbliższa droga do zapalenia gardła.
              • bisnesmen Re: Czy kupić klimatyzację. 04.05.03, 22:34
                Nie kupuj klimy. Jest ciężka i obciąża silnik, a każdemu
                zależy na osiągach. Jeśli się myjesz i używasz
                antyperspirantu klimatyzacja w naszym klimacie jest
                najzupełniej zbędna.
                • greenblack Bisnesmen wrócił 04.05.03, 22:36
                  Mnie się zdaje, czy w S4 jest klimatyzacja?
                  • bisnesmen Re: Bisnesmen wrócił 04.05.03, 22:50
                    greenblack napisał:

> Mnie się zdaje, czy w S4 jest klimatyzacja?

Co zrobić, nie wyrzucę jej. Ale nigdy nie włączam
                    z oczywistych względów.
                    Trzymaj się Grinbleku
                    • Gość: ptica Re: Bisnesmen wrócił IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.03, 09:38
                      Już sobie wyobrażam zjaz bisnesmenów - potu nie czuć, ale zapach Diorów,
                      Chanelów, K.K. i innych, w stężeniu zabijającym zapach naturalnych woni aż dech
                      zapiera...
              • devote Re: Czy kupić klimatyzację. 04.05.03, 22:39
                mam katar tylko na poczatku sezonu
                u nas uzywa sie klime w lecie wszedzie.w samochodzie,w domu dzien i noc itd

a jak ty sobie wyobrazasz uzywanie klimu w upaly 35-40 stopni w USA? Obnizyc
                temperatyure o te 5 lub 3 stopni nic nie da.bedziesz sie gotowal w samochodzie
                i tak.

smieszy mnie jak ktos chce uzywac klime gdy na dworze jest te 26 jak Pawel
                napisal
                • Gość: Doki Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 04.05.03, 23:32
                  devote napisał:

> smieszy mnie jak ktos chce uzywac klime gdy na dworze jest te 26 jak Pawel
                  > napisal

To niech cie smieszy. Ja mam prawie zawsze ustawione 20° w aucie, latem i zima i prawie nie dotykam wylacznika. Jesli wlacza sie przy temp 18° na zewnatrz, to nie interweniuje. Widac w srodku jest cieplej niz 20°. I kataru nie mam. Nawet jak na zewnatrz bylo 46°, tez nastawialem klime na 20°, jedynym efektem ubocznym byla przeogromna niechec do wysiadania.
      • Gość: Marek Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.atlanta.ga.us 05.05.03, 12:52
        Czyli jak jes +40 na zewnatrz to mam miec w samochodzie
        +37? Dziekuje bardzo. W pojezdzie utrzymuje mile +23
        stopnie a katarow sie nie boje - w koncu mozna zawsze na
        alergie zwalic.
        • devote Re: Czy kupić klimatyzację. 05.05.03, 21:51
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> Czyli jak jes +40 na zewnatrz to mam miec w samochodzie
          > +37? Dziekuje bardzo. W pojezdzie utrzymuje mile +23
          > stopnie a katarow sie nie boje - w koncu mozna zawsze na
          > alergie zwalic.

Marek,oni prawdziwego lata +40 z wilgocia nie widzieli
          wiec dlatego tak gadaja o tych -5 lub -3
    • Gość: komen3003 Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.05.03, 23:31
      Gość portalu: Jola napisał(a):

> Są bardzo różne opinie co do klimatyzacji. Często się słyszy, że przy
      > klimatyzacji dzieci częściej chorują. Właśnie stoję przed tym problemem,
      > kupić auto z klimą czy bez. Poradźcie.
      Powiem tak. Ja mam auto z klima, manualna i uzywam jej wyjatkowo, bo zaraz bol
      glowy i zatoki.Mimo, ze nawiew puszczam na szybe i mieszam z cieplym
      powietrzem, by sie wymieszalo i ogrzalo.Najlepiej sie sprawuje, gdy na dworze
      jest parno i wilgotno, wtedy w aucie jest sucho, rzesko , przyjemnie
      i .....boli glowa potem.Ale inni czlonkowie rodziny nie sa tak wrazliwi i
      jezdza bez problemow, z klimą.Jesli chodzi o dziecko, to jezdzi z reguly na
      tylnym siedzeniu, wiec chlodne powietrze musi troche drogi przebyc, a na pewno
      klima lepsza dla dziecka niz otwarte okno, jesli to ma byc alternatywa.Dodam,
      ze gdybym jezdzil autem tylko sam, to bym klimy nigdy nie kupowal.Pozdrawiam.
    • Gość: Wicio Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.03, 23:32
      Oto moje wrażenia z używania klimy:

Mieszkałem kiedyś jakiś czas w pewnym tropikalnym kraju, gdzie trudno było znaleźć samochód bez klimatyzacji. Jeździłem niezbyt często, bo nie miałem samochodu ;) Ale zdarzało się ze znajomymi czy taksówką. Nie wiem jaka była temperatura wewnątrz auta, ale klima raczej włączona na maksa, bo na zewnątrz słupek rtęci nie spadał poniżej 32-34 stopni Celsjusza w cieniu. Ile było w słońcu to nie wiem, ale kilka kroków wystarczało by oblać się potem. Generalnie jeżdżąc powiedzmy 2-3 razy w tygodniu samochodem, nie dłużej niż 60 minut na raz, a zwykle koło 15-20 żadnych efektów ubocznych klimy nie zaznałem.
      Za to na Słowacji, w ostatnie wakacje, gdy słońce paliło niemiłosiernie klima ustawiana zwykle na maksa (codziennie przez tydzień, 2-4 jazdy dziennie po 15-60 minut) dała mi nieźle popalić. Ciągły katar i wiecznie zatkany nos. Nawet kumple narzekali, że sapię w nocy (odychałem przez usta, ale nie chrapałem).
      • wowo5 Re: Czy kupić klimatyzację. 05.05.03, 02:48
        Jezeli nie zapuszczasz sie na poludnie od Ursusa (przedmiescia W-wy, a nie
        ciagnika) to sobie daruj. Jezeli jednak wybierzesz sie kiedys swoim autem na
        poludnie to zobaczysz, ze klima bedzie jak znalazl.
    • Gość: Prezes Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.ces.clemson.edu 05.05.03, 02:56

> Są bardzo różne opinie co do klimatyzacji. Często się
      słyszy, że przy
      > klimatyzacji dzieci częściej chorują. Właśnie stoję
      przed tym problemem,
      > kupić auto z klimą czy bez. Poradźcie.

na szczescie nie mam takich problemow.
      Gdy temperatura powietrza siega 40C nikt sie nie
      zastanawia czy klimatyzacja jest potrzebna czy nie.

Po prostu nie ma alternatywy.

• Gość: rysiu Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.oceanic.domain / 192.168.2.* 05.05.03, 08:25
      Jak klima to tylko automat. Jest super. Nie wiem dlaczego ktoś ma
      wątpliwości. Nawet jeśli na dowrze jest 20 stopni to w słońcu w
      samochodziku bywa znacznie wiecej. Ja nie mam kataru i moja rodzina
      również. Ale przede wszystkim nie gotuję się w aucie i nie męczę się jak
      inni. Ktoś na forum zasugerował ,że wystarczy dezodorant i poranna higiena
      a klimatyzacja nie będzie konieczna - no cóż , jednak nie wystarczy ,albo
      inaczej jedno drugiego nie wyklucza. Pogadajcie z ludźmi , którzy pracują
      w sprzedaży lub robiącymi wielokilometrowe trasy o ich opinie na temat
      klimatyzacji.
      • Gość: arklin Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 212.160.231.* 05.05.03, 09:17
        Klima - oczywiście, że tak to przecież cholerny komfort i bezpieczeństwo. Tak
        jak wszystkiego również i klimy trzeba używać z głową. Jak na zewnątrz jest 35
        stopni to nie ustawiać na 18 - ja mam ustawione 23 i jest ok. Zadnych problemów
        z bólem glowy czy katarem, jeśli ktoś ma wiecznie katar to powinien iśc do
        doktora bo coś z jego zdrówkiem nie tak.
        Pozdrófka
        • Gość: zbig Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 212.160.128.* 05.05.03, 09:58
          Przeziębienie dotyka człowieka zazwyczaj kiedy nastepuje nagła zmiana
          tempreatury o min.12 do 15 stopni.Tyle moim zadniem powinna wynosić max.
          różnica temperatur między wnętrzem samochodu a otoczeniem.Zaznaczyć należy
          również,iż komfort termiczny człowieka jest maksymalny w temperaturze 21-22
          stopnie.Przekłada się to na dobre samopoczucie psycho-fizyczne podczas
          prowadzenia auta.Nadmuch zimnego powietrza nie powinien byc bezp.skierowany na
          twarz/szczególine usta i nos/oraz klatkę piersiową.Ok.30 minut przed końcem
          podróży należy stoipniowo podnosic temperaturę w aucie,aby uniknąc podczas
          wysiadanie "szoku"termocznego.
          Organizm ludzki nzczyna gorzej funkcjonować gdy temp.otoczenia przekracza 25
          stopni.Krytyczna sytuacja wystepuje gdy temperatura otoczenia zbliża się do
          temperatury organizmu.
          Pozdr
          • Gość: pidżej Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 80.241.130.* 05.05.03, 12:42
            oczywiście. klima to po pierwsze drugie i trzecie bezpieczeństwo. jak już ktos
            zauważył, w samochodzie jest cieplej niż na zewnatrz choćby przez efekt
            cieplarniany, co zawdzięczamy coraz większym i bardziej "poziomym" szybom
            przedniej i tylnej ("szyby atermiczne" to pic na wodę i chwyt marketingowy
            IMO). w tej chwili w PL klima się przydaje od maja do co najmniej września,
            więc nad czym się zastanawiać?
            w moim ostatnim samochodzie który klimy nie miał przysnąłem w upalny dzień nie
            na południe od Ursusa lecz trochę na południe od Sztokholmu. ocknąłem się w
            ostatniej chwili. nikomu nie życzę takich wspomnień.
            drobne sprostowanie do któregoś z przedmówców: akurat w Toyocie klimę można
            dołożyć bezproblemowo za ok. 5K pln w każdej chwili, ale takie odkładanie na
            później mogłoby mieć jakikolwiek sense przy odbiorze w październiku, nie w maju.
          • Gość: Prezes Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.ces.clemson.edu 05.05.03, 16:32
            Gość portalu: zbig napisał(a):

> Przeziębienie dotyka człowieka zazwyczaj kiedy
            nastepuje nagła zmiana
            > tempreatury o min.12 do 15 stopni.Tyle moim zadniem
            powinna wynosić max.
            > różnica temperatur między wnętrzem samochodu a
            otoczeniem.Zaznaczyć należy
            > również,iż komfort termiczny człowieka jest maksymalny
            w temperaturze 21-22
            > stopnie.Przekłada się to na dobre samopoczucie
            psycho-fizyczne podczas
            > prowadzenia auta.Nadmuch zimnego powietrza nie powinien
            byc bezp.skierowany na
            > twarz/szczególine usta i nos/oraz klatkę
            piersiową.Ok.30 minut przed końcem
            > podróży należy stoipniowo podnosic temperaturę w
            aucie,aby uniknąc podczas
            > wysiadanie "szoku"termocznego.
            > Organizm ludzki nzczyna gorzej funkcjonować gdy
            temp.otoczenia przekracza 25
            > stopni.Krytyczna sytuacja wystepuje gdy temperatura
            otoczenia zbliża się do
            > temperatury organizmu.
            > Pozdr

a co się dzieje, gdy temperatura otoczenia jest
            wyższa od "temperatury organizmu" ??
            • Gość: zbig Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 212.160.128.* 06.05.03, 07:21
              Gość portalu: Prezes napisał(a):

>
              >
              > a co się dzieje, gdy temperatura otoczenia jest
              > wyższa od "temperatury organizmu" ??
              Wtedy należy udać się pod drzewko do cienia,wziąść zimne piwko do ręki i moczyc
              nogi w basenie.
              Nie przypuszczam,aby ktokolwiek prowadził samochód mając w kabinie ponad 36
              stopni.
              Pozdr
              • Gość: Prezes Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.ces.clemson.edu 06.05.03, 17:02

> Gość portalu: Prezes napisał(a):
                >
                >
                > >
                > >
                > > a co się dzieje, gdy temperatura otoczenia jest
                > > wyższa od "temperatury organizmu" ??
                > Wtedy należy udać się pod drzewko do cienia,wziąść
                zimne piwko do ręki i moczyc
                >
                > nogi w basenie.

no ale jesli pod tym drzewkiem w cieniu jest okolo 40C,
                to nawet zimne piwko wiele nie pomoze.

> Nie przypuszczam,aby ktokolwiek prowadził samochód
                mając w kabinie ponad 36
                > stopni.
                > Pozdr

no wlasnie, wedlug opinii niektorych tutejszych "znawcow"
                nie nalezy ustawiac klimatyzacji na nizsza temperature
                niz 5 stopni ponizej tego co jest na zewnatrz.
                A wiec zgodnie z ich teoria jesli na zewnatrz jest
                42C to w srodku nie powinienes miec mniej niz 37C !
                Chcialbym ich zobaczyc jak stosuja swoje bzdurne teorie
                w praktyce !

• Gość: rysiu Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.oceanic.domain / 192.168.2.* 07.05.03, 08:08
                No cóż wczoraj mieliśmy 6 maja i jakieś 30 stpni ciepła - myślę ,że wszyscy
                sceptycy w kwestii klimatyzacji - zaczęli się o nią modlić. Kolega ,który
                rozwozi towar w naszej firmie kiedy wychodził o 16.00 z auta , oczy
                zapuchnięte , gęba czerwona jak burak i lało się z niego jakby wylazł z morza.
                Chłop dostał udaru - bez komentaża.
          • devote Re: Czy kupić klimatyzację. 05.05.03, 21:54

>Ok.30 minut przed końcem
            > podróży należy stoipniowo podnosic temperaturę w aucie,aby uniknąc podczas
            > wysiadanie "szoku"termocznego.

ja mam do pracy 25-35 minut jazdy
    • Gość: Marek To produkuja jeszcze samochody bez klimatyzacji? IP: *.atlanta.ga.us 05.05.03, 12:48
      A powaznie to nie wyobrazam sobie pojazdu bez klimy. Tak
      samo jak i bez ABS'u. Jak takim w lecie jezdzic?
    • Gość: Niknejm Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 143.26.82.* 05.05.03, 13:20
      Z moich doświadczeń mogę dać następujące rady.

Jeśli masz wrażliwe drogi oddechowe, to klimę używaj tak, by temperatura
      wnętrza nie była rażąco niska w porównaniu z zewnętrzną (w automacie nastawiasz
      temperaturę, w manualu siłę nawiewu i ew. regulujesz pokrętłem ogrzewania).
      Nadmuch na nogi (ostrożnie z tym - niektórych potem bolą kolana, choć osobiście
      nie mam z tym problemu) i szyby. Nie na klatkę piersiową!!!

Rada na gorące dni - jeśli masz szyberdach, to możesz go uchylić i dać nadmuch
      (z klimą) na nogi. Przeczytałem gdzieś, że wtedy powietrze szybciej przepływa
      wzdłuż ciała i dzięki temu można ustawić wyższą temperaturę niż przy zamkniętym
      szyberdachu, a subiektywnie odczuwasz taki sam chłodek. Dodatkową zaletą tego
      rozwiązania jest to, że powietrze z zewnątrz miesza się z wewnętrznym, więc
      unikasz wysuszenia powietrza wewnątrz. Sam spróbowałem i stwierdzam, że to
      rzeczywiście działa.

W deszczowe dni natomiast, jeśli szyby zaparowują od wewnątrz, wystarczy
      włączyć klimatyzację (i ew. ogrzewanie, jeśli potrzeba) i dać nadmuch na szyby.
      Błyskawicznie robią się czyste, polecam. Może to nie zadziałać, jeśli na
      zewnątrz jest zimno (poniżej 0 stopni), bo wtedy specjalny czujnik blokuje
      uruchomienie sprężarki klimatyzacji.

Klimę niestety trzeba serwisować (przegląd raz na rok-dwa) i dezynfekować od
      czasu do czasu (jak zaczyna 'wonieć'). U mnie smród z klimatyzacji pojawia się
      bardzo rzadko. Polecam wyłączać klimatyzację i dawać silniejszy nawiew kilka
      minut przed końcem jazdy. Wtedy układ oszusza się i bakterie mają 'utrudnione
      życie'. :-)

Aha, powiem jeszcze tyle, że autka bez klimatyzacji już bym nie kupił. :-)

Pzdr
      Niknejm
      • devote Re: Czy kupić klimatyzację. 05.05.03, 22:01
        Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Polecam wyłączać klimatyzację i dawać silniejszy nawiew kilka
        > minut przed końcem jazdy. Wtedy układ oszusza się

zgadzam sie i staram sie tak robic
        minute no moze dwie przed koncem podrozy wylaczam klime i dmucha samo
        powietrze z dworu.osusza ono i wilgoc nie zostaje w kanalach.nie mam zadnego
        problemu ze smierdzaca klimatyzacja w zadnym samochodzie.zawsze tak robilem i
        robie
    • Gość: piotrek Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.03, 16:43
      Oczywiście, że kupić - tylko używaj jej w rozsądny sposób. Na dłuższych trasach
      jest to bardzo ważne, w lato dużo mniej będziesz odczuwać zmęczenie.
      PZDR / Piotrek
      • Gość: TMK TAK!!!!!!!!!!!!!! IP: *.manhattan.gda.pl / 192.168.2.* 05.05.03, 21:48
        Ja mając do wyboru w ogóle bym się nie zastanawiał. Klima to fantastyczny
        wynalazek. Jeżdżąc latem mam zamknięte okna, na zewnątrz upał, a ja stojąc w
        korku nie muszę wdychać spalin. Odpada także przeciąg wywołany otwartym oknem,
        który miom zdaniem jest o wiele groźniejszy niż włączona klima.

Ja mam manualną, z reguły ustawiam nadmuch na 1, a pokrętło od
        temperaturypomiędzy "niebieskim" a "czerwonym" polem wskaźnika. I tak jeżdżę
        od maja do września, regulująć dosłownie o 1 -2 "ząbki" w tą czy w tamtą:)

Problem kataru miałem tylko na początku, potem nauczyłem się używać klimy z
        rozsądkiem.

Nie wahaj się ani trochę, zobaczysz, sprawdzisz, przekonasz się.
    • Gość: Gościu Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.gorzow.mm.pl 05.05.03, 22:05
      Zdecydowanie TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK!!!!!!!!
      Jak nie nastawisz klimy na większą różnicę aniżeli 5 stopni, to nikte nie
      zachoruje a i ty nie spowodujesz zmęczony wypadku.
      Nigdy już nie kupię samochodu bez klimy.
      • Gość: fan Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 11:21
        Ja też.
      • Gość: Prezes Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.ces.clemson.edu 06.05.03, 17:05
        Gość portalu: Gościu napisał(a):

> Zdecydowanie TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK!!!!!!!!
        > Jak nie nastawisz klimy na większą różnicę aniżeli 5
        stopni, to nikte nie
        > zachoruje a i ty nie spowodujesz zmęczony wypadku.

tzn. jezeli temperatura na zewnatrz wynosi 40C,
        to mam miec w samochodzie nie mniej niz 35C ???
        Chcialbym zobaczyc jak ty bys stosowal ta regule w
        praktyce w sytuacji gdy np. wsiadasz do samochodu i
        kierownica jest tak nagrzana, ze nie jestes w stanie
        sie do niej dotknac.

> Nigdy już nie kupię samochodu bez klimy.
    • Gość: XP Zdecydowanie kupić IP: *.enterpol.pl / 10.1.13.* 06.05.03, 17:28
      Ja też juz nie kupie nigdy samochodu bez klimatyzacji,
      nie jest tak, że bedziesz chorować, predzej przeziebisz
      sie jadąc z otwartymi oknami niz korzystając z
      klimatyzacji, a jazda w 30 stopniowym upale we Włoszech
      lub Hiszpanii na urlop to przyjemnoć a nie męczarnia,
      nie mówiąc juz o staniu w korkach. Kupuj i nie
      zastanawiaj sie, najlepiej automatyczną.
    • ciaki Re: Czy kupić klimatyzację. 07.05.03, 08:54
      Ja razem z żoną z śmiechu się pokładamy czytając większość tutejszych
      wypowiedzi ,nawet już moja dwuletnia córeczka się do nas przyłączyła która
      zapewnie niewie z czego się tak tata i mama śmieją.Tych co się boją tak szoku
      termicznego proponował bym nie włanczania ogrzewania w zimie,albo nawet bym
      poszedł dalej-wymontowania nagrzewnicy(może przyśpieszenie będzie
      lepsze).Krótko mówiąc ciemnota ludzka nie zna granic
      • Gość: polo Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 213.77.33.* 07.05.03, 09:22
        ciaki napisał:

> włanczania ogrzewania w zimie,albo nawet bym

A mój syn śmieje się z twojej ortografii prostaku.
        • ciaki Re: Czy kupić klimatyzację. 07.05.03, 22:19
          Proszę przyjąć moje przeprosiny dotyczące "skaleczenia" polskiej pisowni, nie
          chciałem Cię urazić,cały czas staram się poprawić ojczystą ortografie.
          • ciaki Re: Czy kupić klimatyzację. 07.05.03, 22:50
            Jeszcze raz przepraszam -ortografię.
    • czarna02 Re: Czy kupić klimatyzację. 07.05.03, 10:57
      Czesc. Jak 'baba babie':-)

> Często się słyszy, że przy klimatyzacji dzieci częściej chorują
      - nic podobnego. moje dziecko siedzi na tylnym siedzeniu za kierowca.
      mam klimatyzacje manualna (przewaznie ustawiona na 1 lub 2). czesc strumienia
      powietrza skierowuje na klatke piersiowa, czesc do gory
      - jak dotad (juz kilka lat uzywania) zadne z nas nie chorowalo.
      - klima nie tylko latem, ale i w deszczowe dni przydatna, wiec moja rada -
      kupuj.
      pozdrawiam, czarna02
    • Gość: remikC Re: Czy kupić klimatyzację. IP: *.boleslawiec.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 12:12
      Jaka powinna byc temperatura powietrza na otworze wentylacyjnym przy włączonej
      klimie ?
      • Gość: Niknejm Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 143.26.82.* 07.05.03, 18:54
        Gość portalu: remikC napisał(a):

> Jaka powinna byc temperatura powietrza na otworze wentylacyjnym przy
        > włączonej
        > klimie ?

Najwyżej 6 stopni C. Jeśli sprężarka jest w tym momencie włączona.

Pzdr
        Niknejm
    • Gość: cracovian Re: 3 czy 5 stopni nizej? IP: *.bankofamerica.com 07.05.03, 23:13
      U nas niedlugo bedzie po 40+ stopni w prawie kazdy dzien. Wedlug wyzej
      wspomnianych regul, czy powinienem klime w takim razie ustawic na 37 czy tez 35
      stopni zeby sie nie przeziebic :-)
      • Gość: Prezes Re: 3 czy 5 stopni nizej? IP: *.ces.clemson.edu 07.05.03, 23:35
        Gość portalu: cracovian napisał(a):

> U nas niedlugo bedzie po 40+ stopni w prawie kazdy
        dzien. Wedlug wyzej
        > wspomnianych regul, czy powinienem klime w takim razie
        ustawic na 37 czy tez 35
        >
        > stopni zeby sie nie przeziebic :-)

eee, na razie jest calkiem przyjemnie, tylko troche mokro :-)

pare dni temu to nawet zastanawialem sie,
        czy nie wlaczyc ogrzewania - na zewnatrz 16C,
        w domku ledwo ze 20, no ale nie chcialem sie
        narazac na szok termiczny wychodzac rano z domu ;-)
    • Gość: bocian Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 213.76.133.* 08.05.03, 10:41
      Od pewnego czasu jeżdże tylko autami z klimą i moge ci szczerze ją polecić.
      Po pierwsze oczywiscie obniza temperaturę wewnątrz auta. Działa nie tak jak w
      większości aut ogrzewanie, gdzie musisz czekać aż się silnik rozgrzeje (chyba
      ze masz oddzielne nagrzewnice ale to tylko w luksusowszych samochodach),
      więc jeśli zostawisz samochod na slońcu (a nawet w Polsce w słońcu
      temperatura przekracza czasem 40 czy 50 stopni) to po właczeniu klimy od razu
      leci chlodne powietrze. Ulga duża. Przy największych upałach na południu
      europy, majac czarny samochód stojacy na słońcu, zanim wsiadłem odpalałem
      silnik i właczałem klimę - po chwili dawało się do niego wsiąść.
      Ze względu na zdrowie nie należy przesadzać z wysokością (a raczej niskością)
      temperatury. Ja ustawiam u siebie na 22 stopnie (komfort automatycznej klimy)
      ewentualnie ciut więcej przy strasznych upałach, i podczas jazdy powoli sobie
      opuszczam do okolo 20 stopni. Robie to tylko na dluższych trasach, ale przed
      wyjsciem z samochodu, wracam spowrotem na 22 - 23 stopnie. Najlepiej ustwiać
      nawiew na szybę (unikam nawiewu na klatkę i głowę z wiadomych przyczyn, ale
      rownież unikam na nogi - nawiew 20 stopniowego powietrza na rozgrzane ciało
      kiepsko wpływa na stawy - reumatyzm).
      Poza tym klima super działa w zimie na odparowywanie szyb. Nie zgadzam sie z
      Niknejmem ze nie uruchamia sie w zimie - mam w automatycznej klimie przycisk
      przeznaczony do dziaąłń na przedniej szybie i niezależnie od temperatury na
      zewnątrz uruchamia on maksymalne wianie ciepłym powietrzem z właczoną klimą na
      przednia szybę. Osusza i odmraża szybę błyskawicznie.
      Nie wiem tylko jak unikać lekkiego zapachu zgnilizny który pojawia się gdy
      często właczam i wyłaczam obieg zamknięty (w zimie przy obiegu zamknietym
      klima się samoczynnie uruchamia a przy wyłaczeniu obiegu zamkniętego się
      wyłacza powodując iż do wewnątrz dostajaje sie nieciekawy zapach). I działo
      sie tak w każdym samochodzie jakim jeżdzilem w rożnych klasach. Jeśli macie
      jakieś sposoby na to to bedę wdzięczny.

Pzdr
      • Gość: Niknejm Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 143.26.82.* 08.05.03, 11:16
        Gość portalu: bocian napisał(a):

> Nie zgadzam sie z
        > Niknejmem ze nie uruchamia sie w zimie - mam w automatycznej klimie przycisk
        > przeznaczony do dziaąłń na przedniej szybie i niezależnie od temperatury na
        > zewnątrz uruchamia on maksymalne wianie ciepłym powietrzem z właczoną klimą
        > na przednia szybę.

Sprawdź, czy sprężarka sie załącza, jak na zewnątrz jest -20 stopni :-)
        Wystarczy prosty test. Odpal auto 'na zimno', poczekaj z 15 sekund, po czym
        włącz klimę. Jak nastąpi wyraźne (kilkaset obr/min) wahnięcie obrotów dół-góra
        (obserwuj obrotomierz), to sprężarka się załączyła. Do wypróbowania w następną
        zimę. :-)
        Klima nie załączy się, bo oznaczałoby to, że 'schładza' powietrze z
        temperatury -20 stopni C do kilku stopni C powyżej zera :-)
        W lecie (np. deszcz), to co mówisz, zadziała, natomiast w zimie zapali się
        pewnie lampka na guziczku i tyle. Sprężarka nie 'ruszy'.

> Nie wiem tylko jak unikać lekkiego zapachu zgnilizny który pojawia się gdy
        > często właczam i wyłaczam obieg zamknięty (w zimie przy obiegu zamknietym
        > klima się samoczynnie uruchamia a przy wyłaczeniu obiegu zamkniętego się
        > wyłacza powodując iż do wewnątrz dostajaje sie nieciekawy zapach). I działo
        > sie tak w każdym samochodzie jakim jeżdzilem w rożnych klasach. Jeśli macie
        > jakieś sposoby na to to bedę wdzięczny.

Niestety, musisz pod koniec jazdy wyłączać klimę, dawać obieg otwarty i
        mocniejszy nadmuch. Ew. często dezynfekować klimę. Innej możliwości nie ma...

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: bocian Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 213.76.133.* 08.05.03, 11:48
          Głowy nie dam ale mógł bym sie założyć ze się załącza. Po pierwsze z pamięci,
          po drugie zapala mi sie wtedy oddzielna lampka działania klimatyzacji, a po
          trzecie przecież zastosowanie wtedy klimy polega nie na ochładzaniu powietrza
          tylko na jego osuszaniu> Dlatego właśnie cała wilgoć z szyby schodzi w takim
          tempie.
          Spróbuję to sprawdzić niedługo - moze się uda (jeśli mnie wpuszczą) bo mam w
          firmie puste komory chłodnicze chlodzące do -40 stopni (fajnie wygląda
          inwentaryzacja w czerwcu przy + 40) ;-)))))))))))

Pozdrawiam serdecznie
          bocian
          • Gość: Niknejm Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 143.26.82.* 08.05.03, 13:53

> Głowy nie dam ale mógł bym sie założyć ze się załącza. Po pierwsze z pamięci,
            > po drugie zapala mi sie wtedy oddzielna lampka działania klimatyzacji

Na pewno? U mnie też zapala się lampka, jak wcisnę przycisk. Co nie znaczy, że
            sprężarka właśnie w tym momencie 'chodzi'. W normalnych warunkach klimatyzacja
            nawet w lecie nie działa w sposób ciągły. Po osiągnięciu zamierzonej
            temperatury sprężarka klimatyzacji automatycznie się wyłącza...

>, a po
            > trzecie przecież zastosowanie wtedy klimy polega nie na ochładzaniu powietrza
            > tylko na jego osuszaniu

Klima osusza powietrze przez jego schłodzenie właśnie :-) Wytrąca się wtedy z
            niego wilgoć, która zostaje na parowniku. :-) Fizyka.

> Dlatego właśnie cała wilgoć z szyby schodzi w taki
            > m
            > tempie.

W lecie - tak. W zimie suche, zimne powietrze jest podgrzewane (przez układ
            ogrzewania, nie klimatyzację) i dlatego 'mgiełka' szybko schodzi. Klimatyzacja
            nie ma tu nic do rzeczy.

> Spróbuję to sprawdzić niedługo - moze się uda (jeśli mnie wpuszczą) bo mam w
            > firmie puste komory chłodnicze chlodzące do -40 stopni (fajnie wygląda
            > inwentaryzacja w czerwcu przy + 40) ;-)))))))))))

Łojezu... Pracowałem kiedyś w audycie... Wiem co to za ból :-)

Pozdrawiam serdecznie,
            Niknejm
            • Gość: bocian Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 213.76.133.* 08.05.03, 14:03
              Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Na pewno? U mnie też zapala się lampka, jak wcisnę przycisk. Co nie znaczy,
              że
              > sprężarka właśnie w tym momencie 'chodzi'. W normalnych warunkach
              klimatyzacja
              > nawet w lecie nie działa w sposób ciągły. Po osiągnięciu zamierzonej
              > temperatury sprężarka klimatyzacji automatycznie się wyłącza...

Na sterowniku klimy automatycznej mam oddzielny przycisk do odpalenia samej
              klimy. Nad nim jest lampka. W zimie, jesli wcisnę przycisk nawiewu na przednia
              szybę natychmiast siła nawiewu (jesli silnik jest podgrzany) skacze mi
              maksymalnie w góre oraz wlacza się lampka klimy. Zresztą podobnie sie dzieje
              w zimie gdy mam właczony przycisk "Auto" i wcisnę obieg wewnętrzny.
              Natychmiast zapala się lampka klimy i mam wrażenie ze działa gdyż powietrze
              nie robi sie tak wilgotne i geste jak to ma miejsce przy właczonym obiegu
              wewnętrznym i wyłaczonej klimie. Zreszta wtedy (po wyłaczeniu obiegu
              wewnętrznego w zimie) najbardziej (za przeproszeniem ) śmierdzi.

> W lecie - tak. W zimie suche, zimne powietrze jest podgrzewane (przez układ
              > ogrzewania, nie klimatyzację) i dlatego 'mgiełka' szybko schodzi.
              Klimatyzacja
              > nie ma tu nic do rzeczy.

Ale przy zimnym silniku, automat nie uruchamia mi nawiewu na maksa tylko czeka
              az sie silnik podgrzeje, ale mgiełka i tak schodzi z czego wnioskuje ze klima
              dziala (osuszanie powietrza).

Oczywiscie najpewniej bedzie jesli mi sie uda sprawdzic.

> Łojezu... Pracowałem kiedyś w audycie... Wiem co to za ból :-)

;-)))))))))))))))))
              No to jesteśmy znajomymi po fachu. Też mam kilka lat audytu za sobą... na
              szczęscie. Teraz patrzę i sie śmieje jak przyjezdzaja moi znajomi i wchodzą w
              czerwcu na inwenturkę do naszych komór.

Pozdrawiam serdecznie
              bocian
              • Gość: Niknejm Re: Czy kupić klimatyzację. IP: 143.26.82.* 08.05.03, 14:17

> Oczywiscie najpewniej bedzie jesli mi sie uda sprawdzic.

Dokładnie. Też mam lampkę włączenia klimy ;-) Poza tym, że ładnie świeci,
                generalnie wiele nie wnosi (u mnie) :-))

> No to jesteśmy znajomymi po fachu. Też mam kilka lat audytu za sobą... na
                > szczęscie. Teraz patrzę i sie śmieje jak przyjezdzaja moi znajomi i wchodzą
                > w czerwcu na inwenturkę do naszych komór.

Mam to samo :-) Choć komór u mnie niet.

Pzdr
                Niknejm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka