Dodaj do ulubionych

Pierścień centrujący

14.03.07, 09:53
Z wymianą kół powrócił stary problem - przy prędkości pow. 100km/h drgania
kierownicy. Koła były wyważane i nic na to nie pomogło. Własnie na allegro
znalazłem coś co może pomóc
moto.allegro.pl/item173184071_pierscienie_centrujace_dystansowe_wysylka_grati.html
ale nie wiem czy na pewno...
Czy ma ktoś doświadczenia z tego typu pierścieniami???
Jak dobrac itd>?
Dziękujęza porady:)
Obserwuj wątek
    • yeger_er Re: Pierścień centrujący 14.03.07, 11:02
      Pomoże na 100% ale musi być dokładnie dobrany pierścień do felgi i piasty, nie
      wiem czy uda się to zrobić telefonicznie. Prościej podjechać do pierwszego
      DOBREGO sklepu z felgami alu i tam to zamówić.
    • celicaman Re: Pierścień centrujący 14.03.07, 11:09
      Ja akurat mam jeden komplet felg bez pierścieni, a drugi z pierścieniami (były
      w komplecie z felgami). Róznica jest taka, ze przy oryginalnych felgach gniazda
      pod śruby są stozkowe (i sruby oczywiscie też maja stożkowe spody łbów) wiec
      centrowanie jest na śrubach. W drugim komplecie gniazda sa cylindryczne (łby
      śrub sa płaskie) więc dołożyli te pierscienie i centrowanie odbywa się na
      pierscieniu. Róznicy w jeździe przy obu zestawach nie ma żadnej.
      • skyddad Re: Pierścień centrujący 14.03.07, 11:32
        Pierscien moze nie pomoc,gdyz wina "trzesiawki" moze byc spowodowana ,bledem
        fabrycznym opony, korozja wewnetrzna felgi,niechlujnym wywazaniem brudnej felgi.
        Najlepiej jest jechac do warsztatu oponiarskiego ktory posiada urzadzenia do
        mycia felg,oczywiscie zdjetych i bez opon.Felga po takiej operacji robi wrazenie
        "fabrycznej nowej". Felgi z lekich stopow wywaza sie do 0 gram czyli 0.00gram.
        Normalne wywazanie jest do 5 gram chociaz aparat pokazuje 0.00 gram.-
        Twoja felga moze byc zwichrowana. Jezeli jest to zwykla alu-felga np. wloska to
        ma prawo przy wiekszej predkosci i najechaniu na dziure juz sie odksztalcic.
        Zacznij od sprawdzenuia felgi.Moze warsztat mial takie same z defektem i zamienili.
        pzdr.Sky.
        • kris_katowice Re: Pierścień centrujący 14.03.07, 11:43
          Felgi pewnie są niemieckie - kupiłem razem z autem opel kadett(było wtedy na
          zimowym komplecie) - felhi pochodzą z kadetta wersji gsi. Na komplecie zimowym
          jest prawie ok(felgi stalowe) na letnim gorzej (alu + szersze opony). Opony
          nowe Uniroyal. Jak dotąd wszyscy doradzali ponowne wyważanie (Nie pomogło),
          ktos inny mówił zę to może od skrzyni - ale na jałowym biegu jest to samo...
          Więc przypadkiem odkryłem na allegro te pierścienie i chciałbym wiedzie czy w
          ogóle są coś warte...
        • niknejm Re: Pierścień centrujący 14.03.07, 16:40
          skyddad napisał:

> Felgi z lekich stopow wywaza sie do 0 gram czyli 0.00gram.
          > Normalne wywazanie jest do 5 gram chociaz aparat pokazuje 0.00 gram.-

Dokładnie. Ja miałem kiedyś problem z lekką wibracją kierownicy przy około
          120km/h. Podjechałem do warsztatu, żeby wyważyli. Stwierdzili, że jest OK (bo
          było 'tylko' 5g odchyłki na jedym z kół, więc 'nie powinno mieć to wpływu').
          Mimo wszystko poprosiłem o dokładne wyważenie (0g). I co? Wibracje całkowicie
          ustąpiły.

Pzdr
          Niknejm

• yeger_er Re: Pierścień centrujący 14.03.07, 13:16
        Śrubami nic nie "wycentrujesz", Felga musi być pewnie osadzona ( wycentrowana )
        na piaście, teoretycznie bez udziału śrub, tu się likwiduje efekt drgań (
        zakładając że felga jest dobrze wyważona ).

• celicaman Re: Pierścień centrujący 14.03.07, 15:23
          > Śrubami nic nie "wycentrujesz",
          Poszukaj sobie informacji na temat "lugcentric" lub felg z oznaczeniem BZ
          • yeger_er Re: Pierścień centrujący 14.03.07, 16:16
            Doedukuję się więc w temacie lugcentric i felg z oznaczeniem BZ, choć widzę że
            nie będzie to łatwe "na gorąco"a co za tym idzie dla naszego bohatera też to
            nie będzie takie proste.
            Pirścienie ma w zasięgu ręki.
    • black_code Re: Pierścień centrujący 14.03.07, 13:22
      Te pierscienie nic nie pomoga jesli masz odpowiednie felgi .
      Szukalbym przyczyny gdzie indzie ,zacznij od felg .Jak masz taka
      mozliwosc pozycz od kogos kola i zaloz do siebie jesli problem nie
      zniknie szukaj dalej przyczyny -krzywa polos,zla geometria kol,luzy w
      zawieszeniu .
      • yeger_er Re: Pierścień centrujący 14.03.07, 13:31
        Ale zacznij od tego czy masz odpowiednie felgi. Felga po założeniu na piastę i
        nie przykręceniu śrubami wykazuje jakiś luz względem piasty, łatwo wchodzi na
        piastę czy tylko jak jest ustawiona niemal idealnie równolegle do piasty ?
        Sprawdź to najpierw.
        • kris_katowice Re: Pierścień centrujący 15.03.07, 07:15
          Dzięki za rady. Poprubójemy
          • asserwis Re: Pierścień centrujący 15.03.07, 08:19
            w razie jakby co spróbujcie pierścienia DUREXA... ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka