Dodaj do ulubionych

FIAT Sedici czy Suzyki SX4

25.03.07, 19:10
Z napedem na 4 kola, z silnikiem 1.6 cena jest podobna, ale ktorego wybrac?
Auto ma byc dla kobiety do jezdzenia tylko po miascie. Dzieki za pomoc i
sugestie.
Obserwuj wątek
    • michalek14 Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 25.03.07, 20:24
      FIAT ma 4x4 w standardzie, Suzuki w najbogatszej wersji. Generalnie auta niemal
      identyczne(wg mnie Fiat ma ladniejszy przedni zderzak) tak wiec wybor zalezy od
      rabatow czy tez promocji. Ja wzialbym Fiata, ale ja akurat lubie Fiaty :)
      • simon_r Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 26.03.07, 00:37
        Nie oglądałem Sedici... widziałem SX4.
        Może się mylę ale obecnie mam służbowo Fiata Stilo i pod względem jakości
        wykonania jest to dno i wodorosty... SX'a oglądałem w salonie i co tu dużo
        mówić... japończyki potrafią zadbać o szczegóły.
        Fiacior byby całkiem niezłym samochodem.. wszystko ma, nawet całkiem dobrze
        wymyslone pod względem funkcjonalności ale wykonanie tragiczne.

----------------------
        Pomóżcie w projekcie - Klik TU
        • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 26.03.07, 13:39
          simon_r napisał:

> Nie oglądałem Sedici... widziałem SX4.
          > Może się mylę ale obecnie mam służbowo Fiata Stilo i pod względem jakości
          > wykonania jest to dno i wodorosty... SX'a oglądałem w salonie i co tu dużo
          > mówić... japończyki potrafią zadbać o szczegóły.

Wiedziałem że bedą ludzie pisać takie głupoty . Łoba samochody produkowane są na
          jednej taśmie .
          • simon_r Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 26.03.07, 15:18
            No to znaczy, że jednak w przypadku Sedici się mylę...
            co do Stilona... zapraszam do obejrzenia i porównania z czymkolwiek japońskim a
            nawet niemieckim.
            -------------------
            Pomóżcie w projekcie - Klik TU
            Rządzą nami bandyci
            • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 26.03.07, 19:02
              Mylą się prawie wszyscy w przypadku Suzuki i Fiata ale nie tylko tu . Mylą się
              ludzie odnośnie "trojaczków" lepiej oceniając toYocine niż resztę .
              Nieuzasadniona opinia idzie w świat i jest notorycznie powtarzana aż do znudzenia .
              • asserwis Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 26.03.07, 22:36
                w pełni sie z Toba zgadzam.
                ale swiadomi są w przerażającej mniejszości, nie uświadomimy "innych" na siłę.
                może niech tak zostanie... (?)
                • niknejm Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 11:24
                  asserwis napisał:

> w pełni sie z Toba zgadzam.
                  > ale swiadomi są w przerażającej mniejszości, nie uświadomimy "innych" na siłę.
                  > może niech tak zostanie... (?)

Część ludzi wybiera Tojkę, bo ma po prostu dobry poziom obsługi serwisowej.
                  Dostępne są różne testy serwisów różnych marek. Tojocina zwykle wypada bardzo
                  dobrze.

I tym też bym się kierował w tym przypadku. Obok ceny za określony poziom
                  wyposażenia.

Pzdr
                  Niknejm
                  • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 14:42
                    niknejm napisał:

> Część ludzi wybiera Tojkę, bo ma po prostu dobry poziom obsługi serwisowej.

A co to za dziwoląg ? Serwis jak serwis , może inna kawa , może inna woda na
                    kawę , może inny wystrój czy łatwiejszy dojazd .
                    • niknejm Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 16:59
                      habudzik napisał:

> A co to za dziwoląg ? Serwis jak serwis , może inna kawa , może inna woda na
                      > kawę , może inny wystrój czy łatwiejszy dojazd .

A niekoniecznie.
                      Ja na przykład chciałbym, żeby Honda miała standardowo taki poziom obsługi i
                      takie podejście do klienta jak Tojka. Choć ja nie narzekam, ze względu
                      na 'zaprzyjaźnione ASO' Hondy. :-) Widzę też, że w Hondzie pracują nad tym. I
                      rzeczywiście - zmienia się na korzyść, choć Tojka IMHO jest wciąż lepsza.

Pzdr
                      Niknejm
                      • niknejm Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 17:00
                        Jeszcze jedno może różnić te dwa autka. Warunki gwarancji.
                        I proszę, nie próbuj mi wmawiać, że dłuższa gwarancja to źle, bo znowu dostanę
                        kolki ze śmiechu :-)

Pzdr
                        Niknejm
                        • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 17:43
                          To nie źle tylko nie za free . Dokupić czy dostać ale zapłacić - co za różnica ???
                          • niknejm Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 17:51
                            Dlatego trza sobie porównać ceny dla konkretnej konfiguracji. I ocenić, czy
                            opłaca się dopłacić (jeśli dopłata w ogóle jest).

Pzdr
                            Niknejm
          • cc_2004 Re:habudziku 27.03.07, 17:56
            simon_r pisał o porównaniu SX4 do Stilo, a one NIE SĄ produkowane na jednej
            taśmie, więc głupot nie pisał
            • habudzik Re:habudziku 27.03.07, 19:33
              No jednak pisał głupote bo napisał że skoro Stilo jest kiepskie wiec i SX4
              bedzie lepsze od Sedici a tu zaskoczenie .
    • 737ng Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 26.03.07, 05:22
      To jest ten sam samochod, zaprojektowany przez Suzuki i produkowany w tym samym
      miejscu przez tych samych ludzi. Roznice w wygladzie sa drobne i sluza tylko
      wizualnemu zroznicowaniu Fiata od Suzuki.

Kieruj sie wyposazeniem, cena, promocjami, sympatia do jednej lub drugiej marki
      albo checia posiadania "japonczyka" lub "europejczyka" ;) W zwiazku z tym
      sadze, ze pomoc ze strony forum nie ma sensu - kazdy ma swoje gusty i upodobania.

Ja kupilem SX4a :)

K.
      • r_m_n Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 26.03.07, 16:48
        Mieszkam w W-Wie,ale kupilismy SX4 w Rybniku,polecam ten salon,polecam tez
        liste dyskusyjna:

www.suzukiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=547
        1) Przez lata jezdzilem UNO 1.4 i nigdy nie narzekalem,ale
        2) To suzuki SX4 robi wrazenie i jest dobrze wyposazone za atrakcyjna
        cene.Jedna wada tego wyboru: trzeba duzo czekac na odbior,fiat moze byc
        szybciej.
        3) Moja zona jest zachwycona,zobaczymy jak bedzie z serwisem.
    • obrzezna Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 26.03.07, 12:22
      Cena nie jest podobna bo fiat jest okola 10% drozszy od suzuki ale nie mi to
      oceniac dla kogo jest to duza roznica a dla kogo mala. Jezeli jest to auto dla
      kobiety to zabierz ta kobiete do salonu "japan motors" - w tym salonie stoi i
      fiat i suzuki i zapytaj sie jej ktory znaczek bardziej sie jej podoba. Problem
      bedziesz mial z glowy. (nie wiem czemu starasz sie zadecydowac za kobiete bo
      teoretycznie powinienes miec zupelnie inne podejscie do samochodu niz plec
      przeciwna ale to tez nie moja sprawa :))
      • trug Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 17:19
        A jakich wersjach piszesz, bo ceny mają prawie identyczne a poza tym fiat ma
        komputer?
        skocz.pl/sxsedici
        Porównuję oczywiście wersje 4x4, bo głupotą jest wziąć fiata 4x4 i porównać
        cenowo z sx 2wd.
        • cc_2004 Re: SX4 też ma komputer 27.03.07, 17:58
          chyba, że fiat ma więcej funkcji (?)
        • obrzezna Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 19:23
          trug napisał:

> A jakich wersjach piszesz, bo ceny mają prawie identyczne a poza tym fiat ma
          > komputer?
          > skocz.pl/sxsedici
          > Porównuję oczywiście wersje 4x4, bo głupotą jest wziąć fiata 4x4 i porównać
          > cenowo z sx 2wd.

Hmmm, a dorzuc di fiacika:
          - Felgi aluminiowe (2000 Pln)
          - Szyby tylne sterowane elektrycznie (700 Pln)
          - Radioodtwarzacz CD z MP3 (500 Pln)
          - Przyciemniane szyby boczne i tylna (500 Pln)

Jeszcze wydaje mi sie ze Suzuki ma lusterka w kolorze nadwozia a Fiat nie i
          jakos nigdzie nie wyczytalem w wersji ktora podales gdzie w Sedici upchneli
          kurtyny powietrzne (w Sx4 dali rade). Oczywyscie mozna powiedziec ze to zbedne
          zabawki ale jak porownywac to takie same modele... a co do zabawek to jeszcze
          SX4 ma elektroniczny kluczyk i przednie fotele podgrzewane - w prezentowanym
          przez Ciebie Fiacie nie znalazlem ale moglem przeoczyc :/. Jezeli strzelilem
          jakies byki i przeoczylem alementy za lub przeciw ktoregos z wyzej wymienianych
          autek to z gory przepraszam i obiecuje poprawe bo nie zrobilem tego celowo :)

pozdrawiam
    • aerofan Cena FIATA a SUZUKI 26.03.07, 18:21
      Nie jest prawdą to, co piszą w czasopismach czy w materiałach promocyjnych
      sugerując, że 4x4 w Fiacie to norma za mniejsze pieniądze. Owszem, Fiat ma
      tylko napęd 4x4, ale suma sumarum wychodzi drożej niż Suzuki 4x4.

Ja zamówiłem SX4 wersję 4x2 GS, raz, że przyjedzie z japońskiej taśmy, dwa że
      napędy 4x4 bym nie wykorzystał w żadnych warunkach w jakich do tej pory
      jeździłem (mimo, że jeżdżę często polasach i kniejach, a w takich warunkach
      moje aktualne Punto sobie radzi).

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.
      • mary_elx może i z japońskiej, ale z Węgier 26.03.07, 22:36
        I Sedici i Suzuki są produkowane w Esztergom na Węgrzech i róznią się tylko
        znaczkiem i paroma detalami. Silniki są identyczne (poza chyba Dieslem).
        • 737ng Re: może i z japońskiej, ale z Węgier 26.03.07, 22:46
          Niektore na Europe sa produkowane w Japonii. Niektore rynki maja 2.0 benzyne i
          te sa wszystkie robione w Japonii.

K.
        • aerofan SX4 Japoński 27.03.07, 12:36
          Nie czytasz uważnie - mój egzemplarz będzie PRODUKCJI JAPOŃSKIEJ. Węgry nie
          wyrabiają z produkcją i 2WD GS przyjadą z Japonii. Na taki własnie czekam,
          Węgierski 4WD mogłem mieć od ręki.

Po drugie nie wiadomo, jak będzie wyglądała ta Japońska wersja na Europę. Czy
          będzie wyglądała, jak japońska, czy europejska, różnice na zdjęciach poniżej.

img80.imageshack.us/img80/194/sx4hq5.jpg
          img341.imageshack.us/img341/7313/sx4brj7.jpg
    • kolowr niech żona zdecyduje, który znaczek jej leży ;) 26.03.07, 22:14
      hi hi hi
      • miraser5 4x4 do miasta? 26.03.07, 23:06
        a po co z napędem 4x4 do miasta?
        • habudzik Re: 4x4 do miasta? 26.03.07, 23:08
          miraser5 napisał:

> a po co z napędem 4x4 do miasta?

No jak to po co ? Ładnie wygląda napis jak sie stoi w korku .
        • krzysw73 Re: 4x4 do miasta? 27.03.07, 09:18
          Czy naped 4x4 oznacza od razu że samochód jest terenowy? Ludzie! Ani Suzuki ani
          Fiat to nie sa samochody terenowe! Fakt, jeśli zjedziecie z asfaltu to lepiej
          poradzi sobie na drodze gruntowej, ale w takim samochodzie napęd na cztery
          kapcie poprostu poprawia właściwości jezdne, szczególnie w trudnych sytuacjach,
          zimą itp. a takich w miastach naszego kraju nie brak!
          Jak chcesz terenówke to polecam Mitsubishi Pajero!
    • lumina55 Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 09:51
      mam sx 4 od 3 tygodni, czekalem od grudnia cena 60,5 tys przewaga w stosunku do
      Fiata to 3 lata gwarancji i kompletacja wyposażenia. Sprawdz co fiat oferuje
      za te pieniadze. Naped 4*4 przydaje sie nawet w miescie, wystarczy byle jaki
      opad sniegu to sie przekonasz. Rzeczywiscie wersja 4*2 jest z Japoni, bo Węgrzy
      nie nadążają z produkcją. Jazda z silnikiem 1,6 jest satysfakcjonująca, żywo
      reaguje na gaz, nieco twarde zawieszenie. Fiaty widziałem w lutym we Włoszech -
      nieco inne kolory nadwozia i wnętrza poza tym bez różnicy. Ale pomyśl że każdy
      samochód trzeba sprzedac po latach. Pozdrowienia
      • trug Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 17:49
        Nieźle się uśmiałem. Co to za "kompletacja wyposażenia"? Napisz coś więcej, bo
        szukam opcji "skóra" w sx i nie mogę znaleźć.
        Zamierzam też mieć esp i nie chcą mi sprzedać. Napisz w którym salonie Tobie
        zaoferowali takie opcje?
    • asiabelle Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 12:56
      Witaj!!! Od 3 tygodni jestem włascicielką pieknego suzuki Sx4, z napede na 4
      koła. Fiat jest bardzo podobny ale...gwarancja krótsza i mniej
      dodatków.Samochód został zakupiony w Chorzowie, dołozone elementy niedostepne w
      ofercie, jak dywaniki i czujnik parkowania. Samochod sam w sobie genialny, robi
      wrazanie nie tylko na kobietach ale i na mezczyznach...A tak
      prozaicznie...pokobiecemu...kolory..suzuki ma piekne dostepne kolory, fiat mdle
      i zwykłe...Po za tym wczesciej miałam fiata punto sporting i powiem ze bałabym
      sie awaryjnosci fiatowskiej...niestety fiaty nie maja dobrej marki...
      • asiabelle Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 13:02
        Jeszcze jedno najwazniejsze silnik do wersji z napede na 4 kola nie jest
        fiatowski!!!
    • www.zieloni-bialystok.w.pl Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 16:46

TERENÓWKI SĄ NIEBEZPIECZNEJSZE NIŻ OSOBOWE DLA KIEROWCÓW,PASAŻERÓW
      (DACHOWANIA,PUNKT CIĘŻKOŚCI,DŁUŻSZE HAMOWANIE)=WIĘCEJ ŚMIERTELNYCH OFIAR JEST W
      TERENÓWKACH NIŻ OSOBÓWKACH:W ZDERZENIU OSOBÓWKI Z TERENÓWKĄ TERENÓWKA ZAWSZE
      PRZEWRACA SIĘ I DACHUJE-TO DANE Z USA-TESTÓW ZDERZENIOYCH. DO TEGO SĄ PODATNE
      NA WIATR, MAJA WYSOKO PUNKT CIĘŻKOŚCI-LATWIEJ WPADAJA W POŚLIZGI ,MAJĄ GORSZA
      PRZYCZEPNOŚĆ,SŁABSZE PRZYSPIESZENIA,DLUŻSZA DROGE HAMOWANIA.

TERENÓWKI ZABIJAJA TEZ PIESZYCH,STAD BYŁY POMYSLY BY ZAKAZAC ICH RUCHU W
      NP.MIASTACH
      • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 16:50
        Niemożliwe !!!! Terenówki są przecież zwykle cięższe i ogólnie większe od osobówek
        • niknejm Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 17:04
          habudzik napisał:

> Niemożliwe !!!! Terenówki są przecież zwykle cięższe i ogólnie większe od
          > osobówek

Ale przy huknięciu w sztywną przeszkodę gniotą się bardziej. Właśnie ze względu
          na masę i w większości przypadków niedopracowanie konstrukcji pod względem
          bezpieczeństwa (konstruktorzy zwykle mają inne priorytety).

Z tym, że samochód o którym tu mówimy terenóką nie jest i nie będzie. :-) Jest
          zwykłym autkiem z napędem 4X4 (w niektórych wersjach). To taka sama terenówka
          jak Panda 4X4 :-)

Pzdr
          Niknejm
          • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 17:42
            To był pastiche Klemensa . Nie zatrybiłeś - nie przejmuj się .
            • niknejm Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 17:53
              habudzik napisał:

> To był pastiche Klemensa . Nie zatrybiłeś - nie przejmuj się .

Wiesz, potrafisz czasem wyskakiwać z dziwnymi pytaniami :-)

Pzdr
              Niknejm
      • cc_2004 Re: co to za głupoty? 27.03.07, 18:01
        od kiedy SX4 / Sedici jest terenówką? punkt ciężkości ma niżej niż Fiat Panda.
        co to za bzdety? niech się zieloni wezmą za to, na czym się trochę orientują, a
        nie za pisanie głupot
    • cc_2004 Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 17:55
      jak ma jeździć tylko po mieście, to niech kupi SX4 2WD
      - zaoszczędzi kilkanaście tysięcy w stosunku do Sedici
      jak nie ma zaufania do węgierskiej produkcji, to niech kupi SX4 2WD made in
      japan
      - jakość będzie z pewnością lepsza
    • pam_pa_ram_pam Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 20:25
      Jeśli mieszkasz w mieście, gdzie nie ma serwisu Suzukiego, to wybierz Fiata.
      Jesli w Twoim mieście jest serwis Suzukiego, to omijaj Fiata szerokim łukiem,
      właśnie dlatego, że Fiat ma serwis poniżej wszelkiej krytyki. Nie spotkałem
      jeszcze w Polsce nikogo, komu by nie podmieniono części, nie zawalono terminu
      albo nie puszczono jakiejś niedoróby. Wynika to głównie z tego, że Fiat przejął
      większość stacji PRLowskiego "Polmozybtu" wraz z załogami i bagażem ich złych
      nawyków. Teraz to już jest nowe pokolenie, ale brak "grubej krski" spowodował,
      że to pokolenie serwisantów odziedziczyło wszelkie wady swych poprzedników.

Mam nadzieję, że w Warszawie nowa stacja "wielofirmowa" obsługująca także Fiata
      (ale i Suzuki oraz Nissana) będzie chlubnym wyjątkiem.
    • apos Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 21:11
      Jestem kobietą i jeżdżę głównie po mieście - wcześniej miałam kilka fiacików i
      od dwóch miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką SX4. Ze względu na cenę,
      obsługę we fiacie oraz "grzechy główne" Fiata nigdy nie zdecydowałabym się na
      Sedici. Pomimo tej samej linii montożowej silniki do Suzuki i tak przychodzą z
      Japonii, a jednak tamtejszej myśli technicznej trochę bardziej ufam...
      • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 21:38
        Zakładam się że wcześniej jeździłaś samymi japończykami . Mam racje ?
        • obrzezna Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 22:32
          habudzik napisał:

> Zakładam się że wcześniej jeździłaś samymi japończykami . Mam racje ?

Sorki ze sie wtrace ale... Habudzik a Tobie jeszcze nie przeszlo, to ze jezdzila
          samymi japonczykami wyczytales z rodzaju trzcionki jaki zostal uzyty? A nawet
          gdybys mial racje to co to zmienia? Rozumiem ze jestes za Polska mysla
          technologiczna ale niestety nasz przemysl samochodowy zostal stlamszony w
          zarodku :], japonczyk bleee, niemiec bleee, tylko Twoje pewnie jest cacy,
          poczytaj jakies ksiazki czasem, pograj w domino, cokolwiek tylko nie wyrazaj juz
          swojej opini na temat kraju pochodzenia samochodow, wszyscy na tym forum juz
          wiedza ze nie lubisz japonskich marek a jak zobaczysz temat z "Honda" w tytule
          to dostajesz wypiekow i rece Ci sie trzesa zeby komus dociac. Wyrosnij w koncu
          bo to juz jest troche zenujace...
          • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 23:23
            obrzezna napisała:

> habudzik napisał:
            >
            > > Zakładam się że wcześniej jeździłaś samymi japończykami . Mam racje ?
            >
            > Sorki ze sie wtrace ale... Habudzik a Tobie jeszcze nie przeszlo, to ze jezdzil
            > a
            > samymi japonczykami wyczytales z rodzaju trzcionki jaki zostal uzyty?

Nie , przeczytałem miedzy wierszami .

A nawet
            > gdybys mial racje to co to zmienia?

Bardzo wiele zmienia ale jak widać nie zabiera więcej głosu .

japonczyk bleee, niemiec bleee, tylko Twoje pewnie jest cacy,

Ani japończyk nie jest bleee ani niemiec nie jest bleee ani francuz czy włoch .
            Bleeee jest gadanie że Sedici jest bleee bo to Fiat . Może Sedici jest i bleee
            ale wtedy SX4 też jest bleee , ale jeśli nie jest bleee SX4 a Sedici jest bleee
            to bleee jest ten co pisze że Sedici jest bleee a SX4 już bleee nie jest .
            Reasumując : bleee są i SX4 i Sedici albo nie są bleee ani Sedici ani SX4 .

> poczytaj jakies ksiazki czasem, pograj w domino, cokolwiek tylko nie wyrazaj ju
            > z
            > swojej opini na temat kraju pochodzenia samochodow,

Gram w szachy i w pokera a najlepszy ponoć mam blef .

wszyscy na tym forum juz
            > wiedza ze nie lubisz japonskich marek

Nie masz obowiązku czytać moich wszystkich postów ale gdybyś im poświecił nieco
            więcej uwagi wiedział byś że Suzuki baaardzo lubie .

a jak zobaczysz temat z "Honda" w tytule
            > to dostajesz wypiekow i rece Ci sie trzesa zeby komus dociac.

Tylko wtedy gdy ktoś piep....y kocopoły na jej temat .
            • 737ng Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 23:29
              Pozwole sobie zabrac glos i czesciowo sie nie zgodzic :)

Owszem, z technicznego punktu widzenia oraz oceniajac te dwa samochody
              obiektywnie masz absolutna racje - bleee są i SX4 i Sedici albo nie są bleee ani
              Sedici ani SX4.

Jednakze przy wyborze samochodu kierujemy sie tez subiektywnymi odczuciami wobec
              samego auta jak i marki ktorej logo gapic sie bedzie na nas z kierownicy. I pod
              tym wzgledem SX4 moze byc lepszy/gorszy niz Sedici.

Poza tym oczywiscie dochodzi dostepnosc, jakosc i zaufanie do serwisu,
              konfiguracja i ceny wyposazenia etc... A zatem: pomimo, ze takie same jednak
              nieco inne.

K.
              • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 28.03.07, 00:02
                737ng napisał:

> Owszem, z technicznego punktu widzenia oraz oceniajac te dwa samochody
                > obiektywnie masz absolutna racje - bleee są i SX4 i Sedici albo nie są bleee an
                > i
                > Sedici ani SX4.

Więc bredzą ci którzy piszą że Sedici bedzie się sypał bo to Fiat a Suzuki jest
                niezniszczalny bo to japończyk.

>
                > Jednakze przy wyborze samochodu kierujemy sie tez subiektywnymi odczuciami wobe
                > c
                > samego auta jak i marki ktorej logo gapic sie bedzie na nas z kierownicy.

Nie tłumaczy to jednak skąd ludzie w głowach maja tkie myśli że Fiat jest gorszy
                od Suzuki . Niech sobie piszą że to tylko takie subiektywne odczucia a nie pewnik .
                • obrzezna Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 28.03.07, 09:20
                  habudzik napisał:

> 737ng napisał:
                  >
                  >
                  > > Owszem, z technicznego punktu widzenia oraz oceniajac te dwa samochody
                  > > obiektywnie masz absolutna racje - bleee są i SX4 i Sedici albo nie są bl
                  > eee an
                  > > i
                  > > Sedici ani SX4.
                  >
                  > Więc bredzą ci którzy piszą że Sedici bedzie się sypał bo to Fiat a Suzuki jest
                  > niezniszczalny bo to japończyk.
                  >
                  >
                  >
                  > >
                  > > Jednakze przy wyborze samochodu kierujemy sie tez subiektywnymi odczuciam
                  > i wobe
                  > > c
                  > > samego auta jak i marki ktorej logo gapic sie bedzie na nas z kierownicy.
                  >
                  >
                  > Nie tłumaczy to jednak skąd ludzie w głowach maja tkie myśli że Fiat jest gorsz
                  > y
                  > od Suzuki . Niech sobie piszą że to tylko takie subiektywne odczucia a nie pewn
                  > ik .
                  >
                  O boshe, nikt tutaj nie powiedzial ze fiat jest niedobry a suzuki fajne, raczej
                  wypowiadaja sie na temat fatalnych stacji obslugi u wlocha i niestety z tym
                  calkowicie musze sie zgodzic. A tak na marginesie placac za fiata wiecej a
                  dostajac to samo(lub mniej) czemu nie mozna stwierdzic ze fiat w takim razie
                  jest tym zly w tej konfrontacji - obronca ucisnionych jestes? Przyznalbys choc
                  raz racje, pewnie nie dasz rady, wiem to trudne...

P.S.
                  Jak mozna nie czytac Twoich postow jezeli nie ma tematu zebys nie dorzucil
                  swoich uszczypliwych wypowiedzi (widocznie szachy i poker zajmuja Ci za malo
                  czasu, moze jeszcze makao...?) :P

pozdrawiam
                  • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 28.03.07, 09:35
                    obrzezna napisała:

> O boshe, nikt tutaj nie powiedzial ze fiat jest niedobry a suzuki fajne

No tu raczej pierwszy lepszy post o Fiacie nie jest pochlebny .
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=59690290&a=59707561

, raczej
                    > wypowiadaja sie na temat fatalnych stacji obslugi u wlocha

Ciekawie na jakiej podstawie tak sądzą . Bo chyba nie na podstawie własnego
                    doświadczenia .

A tak na marginesie placac za fiata wiecej a
                    > dostajac to samo(lub mniej) czemu nie mozna stwierdzic ze fiat w takim razie
                    > jest tym zly w tej konfrontacji - obronca ucisnionych jestes?

Nie . Walcze jedynie ze stereotypami powtarzanymi do znudzenia . To że w
                    przypadku Sedici płacisz wiecej a dostajesz tyle samo lub mniej ( może ) nie
                    uprawnia do pisania że Fiat jest źle wykończony a takie zarzuty tu można
                    przeczytać . W przypadku Suzuki Ignisa i Subaru Justy też ten drugi kosztuje
                    znacznie wiecej a oferuje to samo i wtedy nikt nie pisze że Subaru jest gorsze .

Przyznalbys choc
                    > raz racje, pewnie nie dasz rady, wiem to trudne...

Przyznać racje że co ?
                    • obrzezna Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 28.03.07, 10:01
                      "przyznac racje" ze meczysz w kolko ten sam temat i nie walczysz ze stereotypami
                      tylko gadasz bo lubisz, rozumiem ze jestes wszechwiedzacy i znowu wyczytales
                      miedzy wierszami ze nikt z tutaj piszacych nie mial kontaktu z serwisem fiata,
                      tylko pozazdrowsci tak wszechtronnej wiedzy...

> No tu raczej pierwszy lepszy post o Fiacie nie jest pochlebny .
                      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=59690290&a=59707561

daj juz czlowieku na luz bo dalej sie bawisz w wyszukiwanie szczegolikow,
                      ucziepianie sie ich pazurkami i bronieniaswojej twierdzy do ostatniej kropli
                      krwi, co do:

> W przypadku Suzuki Ignisa i Subaru Justy też ten drugi kosztuje
                      > znacznie wiecej a oferuje to samo i wtedy nikt nie pisze że Subaru jest gorsze

zaraz zaraz, w jakim temacie piszemy??? :)

zacytuje z ostatnio pojawiajacych WHATEVER...
                      • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 28.03.07, 10:27
                        Piszemy w temacie czy wybrać Sedici czy SX4 i ludziska piszą bzdury że lepiej
                        wybrać Suzuki bo jest lepsze od Fiata , bo Fiat jest źle zmontowany . To jest
                        właśnie bzdura i obiegowa opinia niczym nie poparta ponieważ są to identyczne
                        auta , montowane przez tych samych ludzi w tej samej fabryce . Pisanie więc że
                        japończycy lepiej sie do roboty przykładają nie ma tutaj sensu .
                        Jeśli chodzi o serwis Fiata to napisałem wyraźnie . Zeby można było
                        kategorycznie stwierdzić że jest gorszy od Suzuki trzeba najpierw we wtorek do
                        niego pojechać z Sedici a w środe z SX4 do Suzuki . Ja nie moge zabrać głosu na
                        temat tych serwisów i różnicy miedzy nimi bo w nich jednocześnie nie byłem .
                        Ty też w nich nie byłeś jednocześnie wiec nie wiem skąd u Ciebie takie
                        kategoryczne NIE dla Fiata .
                        Ja uważam nawet że właśnie jeśli chodzi o serwisy to lepiej jest mieć Fiata bo
                        wszedzie w całej Polsce są ich serwisy , w każdej dzielnicy a Suzuki najczęściej
                        ma jedendwa serwisy w mieście .
                        • habudzik Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 28.03.07, 10:30
                          A , i żeby nie było - ja nie kupiłbym Sedici tylko SX4 bo mi sie bardziej podoba
                          samo Suzuki jak i jego model SX4 .
                          • obrzezna Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 28.03.07, 11:35
                            nie bylem rownoczesnie w dwoch serwisach bo sie nie rozdwoje niestety, nie bylem
                            w serwisie z zadnym z wymienionych modeli ale bylem innymi modelami i ludzie sie
                            nie zmieniaja od tak, w fiacie obsluge mialem FATALNA i moge na tej podstawie
                            wywnioskowac ze przy nowym modelu bedzie to samo, nie ma innych ludzi do innych
                            modeli, wszytsko robia te same czlowieki :D
                        • simr1979 Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 28.03.07, 11:22
                          habudzik napisał:

> (...) a Suzuki najczęściej
                          > ma jeden dwa serwisy w mieście .

Jest jeszcze gorzej - mieszkam w mieście wojewódzkim, a do najbliższego serwisu
                          suzuki jest ponad 100 km...;)
                          Jednak biorąc pod uwagę łatwość odsprzedaży (marka fiat ma jednak - IMO
                          niesłusznie - marne notowania) wybrałbym SX4, nie mówiąć już o tym, że w
                          porównywalnej konfiguracji jest o 5 tyś. tańsze od sedici (najwyraźniej suzuki
                          dogadało się z fiatem na odpuszczenie przez tego ostatniego rynku polskiego, bo
                          inaczej nie potrafię sobie tej różnicy wytłumaczyć)...
        • 737ng Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 27.03.07, 22:47
          Jezdzila Fiatami i po negatywnych doswiadczeniach zniechecila sie do marki.
          Teraz ma japonczyka i jest narazie zadowolona, a to ze to ten sam samochod jest
          nieistotne - wazne jest subiektywne przekonanie ktore jest zrodlem satysfakcji.

K.
          • niknejm Co do serwisów Fiata... 28.03.07, 11:59
            ...i sieci dealerskiej tejże marki mogę się wypowiedzieć z własnych doświadczeń
            (zakup i jeżdżenie Punto, próba zakupu dobrze wyposażonej Pandy dla żony) -
            bueee. Brak profesjonalizmu, brak umiejętności reprezentowania marki (podejście
            w stylu 'ten typ tak ma - musi sie sypać'), brak umiejętności sprzedaży ('a po
            co Pani takie gadżety jak automatyczna skrzynia?' - takie pytanie padło na
            pytanie mojej żony o automat w Pandzie). Sprzedawca zrobił wszystko, żeby tej
            cholernej Pandy nie sprzedać. I OK. Kupiliśmy Yarisa. W dodatku taniej
            wyszło. :-O

Pzdr
            Niknejm
    • stoczterdziesty Re: FIAT Sedici czy Suzyki SX4 02.04.07, 21:37
      jadar62 napisał:

> Z napedem na 4 kola, z silnikiem 1.6 cena jest podobna, ale ktorego wybrac?
      > Auto ma byc dla kobiety do jezdzenia tylko po miascie. Dzieki za pomoc i
      > sugestie.

Brałbym fiata przynajmniej ze wzgledow patrotycznych

Fiat Grande Punto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka