Dodaj do ulubionych

oplata skarbowa

13.05.03, 16:59
Pomocy !!!! Moj kolega kupil samochod i uiscil nalezna oplate w wysokosci 2 %
w US. Kwota oplaty byla niewielka okolo 100 PLN . Teraz po ponad roku dostal
wezwanie z US. Stawil sie w US i uslyszal ze musi zaplacic kare 500 PLN ( i
niech sie cieszy bo kara mogla byc nawet 5000 PLN ) za to ze zaplacil oplate
skarbowa 6 dni po terminie. Jezeli nie zaplaci bedzie mial chyba sprawe w
sadzie . Czy ktos wie jak z tego wybrnac ??? Z gory dziekuje za odpowiedzi .
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: oplata skarbowa IP: 143.26.82.* 13.05.03, 18:14
      liwar napisał:

> Pomocy !!!! Moj kolega kupil samochod i uiscil nalezna oplate w wysokosci 2 %
      > w US. Kwota oplaty byla niewielka okolo 100 PLN . Teraz po ponad roku dostal
      > wezwanie z US. Stawil sie w US i uslyszal ze musi zaplacic kare 500 PLN ( i
      > niech sie cieszy bo kara mogla byc nawet 5000 PLN ) za to ze zaplacil oplate
      > skarbowa 6 dni po terminie. Jezeli nie zaplaci bedzie mial chyba sprawe w
      > sadzie . Czy ktos wie jak z tego wybrnac ???

Zapłacić karę, chyba, że uda sie wynegocjować choć częściowe jej umorzenie
      (wystarczy napisać podanie). Chyba, że ma dowód przelewu opiewający na datę
      zgodną z terminem przewidzianym w naszym prawie. Ja pogalopowałem do US w dniu
      zakupu, ale okazało się, że płacić nie muszę (kupiłem na fakturę, od firmy
      będącej płatnikiem VAT).

Niektórzy powiedzą Ci - olać sprawę, sądy są zawalone, rzecz się przedawni. To
      prawda, ale w tej konkretnej sprawie. Ludzie nie mający dobrych argumentów
      wobec US, a stosujący grę 'na zwłokę' często stają się potem ulubionym obiektem
      wezwań, kontroli i innych działań US - do których US ma pełne prawo. Na
      zasadzie 'nie kijem go, to pałką'.

Pzdr
      Niknejm
      • hocest rada 13.05.03, 18:30
        zapłać i popełnij podanie.
        co do zasady US mógl na Ciebie taką karę nałożyć jednak zawsze przysługuje
        Tobie środek odwoławczy w postaci odwołania do Izby Skarbowej, wniosku o
        wstrzymanie wykonania decyzji (art.224 par.2) - złozenie odwołania nie
        wstrzymuje wykonania decyzji i może wpaść do Ciebie poborca Skarbowy.
        wniosek o wstrzyamanie wykonania decyzji uzasadnia szczególnie ważny interes
        strony
        co do argumentów które można podnieść w odwołaniu to merytorycznych w tej
        chwili jakoś nie potrafię sformułować ale możesz coś napisać o tym że tracisz
        zaufanie do organów podatkowych, postępowanie podatkowe ma być tak prowadzone
        aby budziło zaufanie do organów podatkowych a tutaj ni z gruchy ni z pietruchy
        czeka czekaj jeszcze cuś
        niech napisze za naruszyli przepisy o postępowaniu tj naruszyli przepis art.
        200 ordynacji (przed wydaniem decyzji organ podatkowy powinien wyznaczyć
        stronie termin - 7 dni na wypowiedzenie się w sprawie zebranego materiału
        dowodowego) bo nie zawiadomili kolegi ze szykuja na niego kwity
        US ma psi obowiązek zapewnić stronom czynny udział w każdym momencie
        postępowania tym bardziej przed samym wydaniem decyzji US powinien umożliwić
        podatnikowi wypowiedzenie się co do zebranych na niego kwitów i dowodów

co do uwag Nikejma to pamiętaj że ta sprawa załatwiana jest w trybie
        administracyjjnym więc sądy tutaj nie są właściwe no chyba że trafi do ze
        skargą do NSA. tak więc moja rada zapłać i składaj odwołanie - pouczenie
        znajdziesz na decyzji

czołem
    • liwar Re:Pomocy !!! oplata skarbowa 15.05.03, 16:26
      Bardzo dziekuje za odpowiedzi . Wiec jednak bedzie musial zaplacic . Szok , 6
      dni opoznienia w platnosci 100 pln i 500 pln kary !!! Moze ktos ma jednak jakis
      pomysl ?
      • wichura Re:Pomocy !!! oplata skarbowa 15.05.03, 18:26
        Zapłacić będziesz musiał, ale możesz odwołać się kwestionując wysokość kary
        (zgodnie z pouczeniem). 500 za 100 przez 6 dni to stanowczo za dużo,
        szczególnie jeśli kwotę główną wpłaciłeś bez wezwania.
      • Gość: Ottawa Re:Pomocy !!! oplata skarbowa IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 08:18
        liwar napisał:

> Bardzo dziekuje za odpowiedzi . Wiec jednak bedzie musial zaplacic . Szok , 6
        > dni opoznienia w platnosci 100 pln i 500 pln kary !!! Moze ktos ma jednak
        jakis
        >
        > pomysl ?

Stary, mam dla ciebie pomysl!!!!!! Przenies sie do Canady. Tutaj widzialem juz
        rozne JAJA zwiazane z podatkami, ale nie takie.
        Generalnie rzecz biorac, kare naliczaja jako procent od kwoty wplaconej z
        opoznieniem. (zwykle 6%-10%) Czesto pierwsze opoznienie karane jest
        tyklo "upomnieniem".
        Co do "kary " jako takiej, naliczaja ja dopiero powyzej pewnej kwoty. (powyzej
        $1000 czy cos takiego), i nie widzialem kary przekraczajacej 20% kwoty
        wplaconej z opoznieniem.
        Ale co kraj to obyczaj. W Kanadzie robia np."Canadian Whisky" a
        Polsce "Czyscioche"
        Pozdrawiam
      • hocest do liwar 16.05.03, 09:44
        stary przecież Tobie napisałem co i jak.

co do wysokości kary to się nie obronisz - to jest najniższa z możliwych.
        broń sie zarzutami naruszenia procedury, są szanse.
        jednoczęsnie złóż wniosek o wtrzymanie wykonania decyzji - napisz ze złożyłeś
        odwołanie i ze trudna sytuacja życiowa, rodzinna, materialna, jedyny zywiciel,
        dzieci przy piersi, wszystkie podatki redulowane wterminie, etc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka