Gość: maciek.t1 Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 08:48 Swego czasu w "Radiu Zet" red. Janusz Weiss zajmował się mandatami. Wniosek: DRUKI MANDATÓ DO NIEDAWNA WYSTAWIANYCH SĄ NIEWAŻNE !!!!!!! Nie ma na nich miejsca na numer NIP. Możesz ich nie płacić i nie łamiesz prawa !!!! Jak zwykle jakiś gamoń w jakimś urzędzie coś popieprzył. Inny urzędnik za to na antenie radia apelował, aby mandaty z błędem opłacić. Paradne doprawdy - apelował joło [p jakis. Link Zgłoś
Gość: dude Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.gl.digi.pl 08.07.03, 13:33 nie zapłcone mandaty sciąga komornik z urzędu skarbowego np. z konta, bądź ze zwrotu nadpałaconego podatku tak jak to miało miejsce w moim przypadku , uwazam ze i tak nie warto placić mandatow bo nie każdy nie zaplacony mandat sciagaja, czasami sie udaje!!! Link Zgłoś
Gość: darek Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.zdunska-wola.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 22:02 Jeśli chodzi o mandat to rzeczywiście warto czekać aż komrnik się zjawi. Na 3 mandaty zapłaciłem w ten sposób jeden. Jednak okoliczność przyjscia komornika była niefartowna przyjechali znajomi impreza na podwórku a tu komornik. Ojciec był w szoku wszak w naszej rodzinie komornik, zamurowało go. Dobrze że miałem te dwie stuwy w kieszeni spławiłem go i tyle. Jeszcze ojciec po miesiącu przeżywał te zdażenie w naszym domu komornik. Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.bphpbk.pl 19.08.03, 12:23 Warto nie warto??? o to jest pytanie. A mi zdarzyla sie dziwna przygoda. W kwietniu dostalem mandat w wyskosci 100 zl. Postanowilem go chwilowo nie placic. Pozniej mialem odliczenie z US. Przelano mi je na rachunek bankowy. Ot , tydzien temu w przeddzien wyjazdu na wakacje mialem niespodzianke. Moj rachunek zostal zajety przez komornika US na rzecz mandatu ( lacznie z ksoztami postepowania ) w wysokosci 106 zl. W tym czasie nie dostalem zadnego ponaglenia ani wezwania do zaplaty. Jedyne co mi przyszlo to informacja z US z zajeciu mojego rachunku bankowego ??? Zastanawiam mnie czy nie powniniem byl wczesniej otrzymac odpowiedniego wezwania. Zawsze mogl mi sie zgubic taki mandat, wiec nie wiedzialem gdzie mam wplacic pieniadze, nie znalem tez nr mandatu za ktory place. Zakladam, ze bledem z mojej strony bylo podanie do US nr mojego konta. Czy powinienem zmienic nr rachunku i nie podawac go w przyszlosci do US aby uniknac takich sytuacji, czy mzoe wystarczy ze otworze inne konto tylko do zwrotu podatku z urzedu i automatycznie zapomna o starym koncie ? pozdrawiam " poszkodowany " ;) Link Zgłoś
Gość: cn Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 06:50 Wczoraj popoludniu odwiedzil mnie komorniczek w sprawie mandatu kredytowego z stycznia 2002r ktorego dostalem przed Swieckiem na sume 50 zl dodal sobie 9,90 oplat . Dalem wiec 60 zl i podziekowalem. Ale mandatu na 200 zl z 99 roku nie siagneli i juz raczej zapomnieli. pozdr. Raczej generalnie czekac jak skasuja alb nie ale raczej idzie im to coraz lepiej :( Link Zgłoś
Gość: daniel Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.chello.pl 22.09.03, 22:34 może ktoś bedzie sie smial, ale czy jest mozliwosc gdy nie zaplacisz , komornik przyjdzie, poda sprawe do sadu i zabiora ci prawo jazdy? Link Zgłoś
Gość: Robson Re: Czy placicie mandaty??? IP: 217.153.47.* 24.09.03, 00:16 Straszaka miejska wlepila mi manadat za jazde pod prąd 50 pln (znak naprawde nie był czytelny), przyszło wezwanie ale je olałem. US przez 2 lata nic nie zrobił. 2000 roku dostałem mandat za parkowanie w Łodzi, też cholera od straszaka miejskiego i tuz przed koncem jego sciagalnosci przyszedł komornik a raczej nękał mnie skurczybyk telefonicznie. Zapłaciłem 106 pln bo mnie chłopak naprawde poprosił. A z policjantami jeszcze 2 lata temu szło się dogadać. Teraz jak jest , nie wiem Pozdrawiam, Link Zgłoś
Gość: sand Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.acn.waw.pl 26.09.03, 04:19 nie zaplacilem! jeszcze zostalo 32,5 miesiaca do przedawnienia..... nie ma nic za darmo.... niech ktos zacznei mnie nekac.... wtedy pewnie zaplace...;) a tak przynajmniej nie bede sobie plul w brode, ze sie pozbylem 2-ch stowek.... PZDR sand Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.elsat.net.pl / 10.2.0.* 30.09.03, 21:33 mandat dostalem 18.06.03r. i oczywiscie nie zaplacilem go ale dokladnie wczoraj (29.09.03r.) odwiedzili moje mieszkanie chlopaki z Urzedu Skarbowego. byla zona i powiedziala ze zaplacony. mam przeslac im fax z potwierdzeniem wplaty. ciekawe jak bedzie z odsetkami. Link Zgłoś
ada296 nie płacę mandatów 01.10.03, 01:46 biorę policjantów pt. czy wam nie wstyd - ja biedna bezbronna kobieta...- każdy kto tu przjeżdża mi współczuje - jak się czujecie...tylko raz się nie sprawdziło pa :-))) Link Zgłoś
Gość: xxx Re: nie płacę mandatów IP: *.acn.waw.pl 05.10.03, 21:16 a póżniej policjanci biorą ciebie? Link Zgłoś
Gość: Odin Re: Czy placicie mandaty??? .... IP: *.telia.com 01.10.03, 09:00 .. nie,dobry kierowca mandatow nie placi,bo ich nie dostaje . Pzdr. Link Zgłoś
Gość: Dami Re: ??? .... IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 02:17 Gość portalu: Odin napisał(a): > .. nie,dobry kierowca mandatow nie placi,bo ich nie dostaje . > Pzdr. Raz dostałem mandat od palantów Jechałem pożyczonym samochodem i zgadnijcie za co za to że gaśnica nie miała ważnej legalizacji Link Zgłoś
Gość: Odin Re: ??? .... IP: *.telia.com 02.10.03, 08:40 .. nie mogles palantom pokazac ze wlasna gasnice zawsze z soba masz?,zalegalizowana przez zone . Pzdr. Link Zgłoś
Gość: sztazi USA IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 03.10.03, 16:59 WIEM ZE NIKT NIE LUBI JAK SIE PISZE JAK TO JEST W STANACH... ALE MYSLE ZE KILKA UWAG BY SIE PRZYDALO: 1. KAZDY, POWTAZAM KAZDY RADIOWOZ JEST WYPOSAZONY W KOMPUTER, DZIEKI CZEMU POLICJANT WIE O TOBIE WSZYSTKO ZANIM WYSIADZIE Z AUTA DO CIEBIE (PO NUMERZE REJESTRACYJNYM), BADZ JESLI PROWADZISZ POZYCZONY SAMOCHOD SPRAWDZI NR PRAWA JAZDY I WIE WSZYSTKO. 2. MANDATY SA NIEWYSOKIE JAK NA TUTEJSZE ZAROBKI. JESLI MAM MANDAT ZA $75 (STAN ILLINOIS, PRZECIATNY MANDAT ZA PRZEKROCZENIE PREDKOSCI) TO MAM 3 WYJSCIA: A) ZAPLACIC I MIEC SPOKOJ - INFORMACJA O MANDACIE POZOSTAJE PRZEZ 3 LATA W REJESTRZE CO SKUTKUJE WYZSZYM UBEZPIECZENIEM B) ZAPLACIC $105 I ISC DO SZKOLY NA 4 GODZINY, MANDAT NIE TRAFIA NA REKORD C) NIE ZAPLACIC I ISC DO SADU, JESLI UWAZASZ ZE MANDAT BYL PRZYZNANY NIEPRAWIDLOWO. CZEST SKUTKUJE JESLI MASZ DOBRE ARGUMENTY (PRZY PRZEKROCZENIU PREDKOSCI NIE DZIALA, MAJA KAMERY W RADIOWOZACH), ALE DZIALA NP. W PRZYPADKU MANDATOW ZA PARKOWANIE, A TY POKARZESZ IM ZDJECIA ZE ZNAK BYL NIEWIDOCZNY ITP. WRACAJAC DO WYSOKOSCI MANDATU TE $75 TO 5 GODZIN PRACY DLA MNIUE, TAK WIEC NNIE OPLACA MI SIE ZWALNIAC Z PRCY I ISC DO SADU, BO NAWET JAK WYGRAM WYCHODZI NA TO SAMO. A NP. MANDATY ZA PARKOWANIE SA SMIESZNIE NISKIE NP $20, CO ODPOWIADA W POLSKICH REALIACH JAKIES 10-15 ZL. (PORONUJE DO ZAROBKOW) 3. JAK NIE ZAPLACISZ KILKU MANDATOW TWOJE PRAWO JAZDY TRACI WAZNOSC- A KARA ZA PROWADZENIE SAMOCHODU BEZ PRAWA JAZDY JEST JEDNA - WIEZIENIE. ZNAM OSOBISCIE FACETA (AMERYKANIN) KTORY LUBIL JEZDZIC PO KILKU GLEBSZYCH. ZA KTORYMS RAZEM WYLADOWAL W KICIU NA ROK - JEGO DOBRZE PROSPERUJACA FIRMA SIE ROZPADLA, ZONA OD NIEGO ODESZLA, STRACIL DOM (BYL NA KREDYT A NIE MIAL KASY ZEBY PLACIC). TAK WIEC "GLUPIA BRAWURA" NIE POPLACA. WIEM ZE TAK SIE DZIEJE DZIEKI TEMU ZE ISTNIEJE OD KILKUNASTU LAT SPRAWNIE DZIALAJACY SYSTEM BAZY DANYCH. INWESTUJA W TO, A TO PRZYNOSI ZYSKI W POSTACI SPOKOJNIEJSZYCH KIEROIWCOW I PRAWIE 100% SCIAGALNOSCI MANDATOW. P.S. MOJE DYWAGACJE POWYRZEJ ODNOSZA SIE DO "NORMALNYCH" LUDZI. PIJAK, NARKOMAN, CZARNUCH ITP. ZAWSZE SRA NA WSZYSTKO, NIE PLACI I NIC MU NIE ZROBIA BO NIC NIE MA I O NIC NIE DBA. POZDRAWIAM WSZYSTKICH I ZYCZE SZEROKIEJ DROGI Link Zgłoś
Gość: Lech Ciekaweconapisałeś.Dzięki.To USA jest logiczne nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 20:20 Link Zgłoś
undercover_brother Re: USA 12.11.03, 02:29 No wlasnie - Ty placisz dla swietego spokoju. W Polsce mandat to czesto 1/4 miesiecznej pensji, wiec ludzie unikaja tego jak moga. Druga sprawa - jestem przeciwny temu, zeby policja, urzad skarbowy, czy jakakolwiek inna instytucja wiedziala o mnie wszystko. Np. znala stan mojego konta. Link Zgłoś
Gość: sztazi Re: USA IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 12.11.03, 15:30 Nie jest to panstwo policyjne i policja nie zna stanu twojego konta. nie wiedza nawet czy ty masz to konto. nie w tym rzecz. maja twoje dane (adres, nr prawa jazdy, Social security number-odpowiednik polskiego NIP i PESEL razem wzietych). Istnieje ogolnostanowa baza danych o wykroczeniach i przestepstwach, wiec policjant zatrzymujac powiedzmy za przekroczenie predkosci, wie czy delikwent to spokojny urzedas (taki co placi mandaty jesli w ogole je dostaje), czy moze podejrzany o handel narkotykami recydywista. ponadto nikt nie sciaga nie zaplaconych mandatow, sam je zaplacisz. dlaczego? system jest tak skonstruowany ze jak zalegasz z mandatami to nie kupisz nawet radia do samochodu na raty - nic nie kupisz na raty, a za gotowke sie tu nie kupuje. wiec jak masz duzo mandatow, masz duzo klopotow. zaznaczam raz jeszcze , dotyczy to ludzi ktorzy sa "nprmalni", a nie zlodzieji czy innych przestepcow ktorym na niczym nie zalezy. Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: USA IP: *.era.pl 18.12.03, 16:49 Co Ty chrzanisz ? Jak ktos ma taka pensje to skad ma samochod i pieniadze na benzyne? Link Zgłoś
Gość: Nico Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 16:59 Nie płaciłem . Po trzech latach się przedawnia. I właśnie tyle minelo i nic się nie stało Link Zgłoś
Gość: jacob Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 07.10.03, 14:52 Moje skromne zdanie.Dawno co prawda nie dostałem mandatu ale z przed kilku lat (ho,ho i jeszcze trochę)Komornik był 1,2,5 ,10 za żadnym razem nie zapłaciłem i...nigdy więcej nie przyszedł bo woli iść do takich co zapłacą.Cytat "znajomego" komornika: Zapłacisz raz,zawsze będziesz płacił bo jak miałeś kasę to i później też znajdziesz-nie zapłacisz kilka razy,szkoda jego czasu i pieniędzy żeby cię/was ścigać.Pozdro dla tych co za i dla tych co przeciw. Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.03, 18:28 niestety zapłaciłem.Prawdopodonie urzędy wojewódzkie na które wystawiane sa mandaty uruchomiły po ostatnich doniesieniach TVN specjalne brygady Łapasów,które zajmuja się ściągalnością przez sądy grodzkie. A tak swoja drogą to ktoś powinien zając się zagrożeniem na drodze jakie stwarzają chłopcy schowani w krzakach wybiegający nagle na jezdnię z czerwoną pałka w ręce.Apeluję do wszystkich kierowców,podejmijmy zabawe w chowanego chyba wiecie co czego może słuzyć przełącznik świateł.Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Grzes Super Partacze w Latino: www.autonagaz.of.pl IP: 212.244.222.* 15.10.03, 15:53 Zapraszam na moją stronę. Można tam przeczytać o partaczach i ignorantach w firmie Latino Al.NMP 4 Link Zgłoś
Gość: maniek izba wytrzeźwień IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 16.11.03, 17:56 czy ktoś wie jakie są konsekwencje jeśli nie zapłacę najdroższego hotelu- izby wytrzeźwień??? Link Zgłoś
Gość: Maniek izba wytrzeźwień IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 16.11.03, 18:07 Czy ktoś wie jakie są konsekwencje, jeśli nie zapłacę najdroższego hotelu - izby wytrzeźwień??? Link Zgłoś
Gość: Leon Też byście nie zapłacili ! IP: 212.76.52.* 06.11.03, 14:51 Jechałem na trasie Gostynin -Płock i po kilku kilometrach jazdy za Maluchem postanowiłem wypzedzić go na podwójnej ( czekałem na dobre miejsce - bezpieczne , bo na prostej). A tu pech . 200m dalej stali lotni i wszystko z daleka niby widzieli. Dostałem 300zł i 10 pt karnych .Wszystko to przyjąłem , podpisałem Sądzenie się nie wchodziło w grę bo do Plocka to mam ze 120km. Ale jak się poźniej dowiedziałem ,że 10 pt to się dostaje za np spowodowanie wypadku z rannymi( w taryfikatorze). I się wkurzyłem i nie płacę ! (chyba, że ściągną z ulgi lub pensji) XX Link Zgłoś
Gość: Dragon Re: Czy placicie mandaty??? IP: 213.17.140.* 14.11.03, 21:18 Pokusiłem się o przeczytanie wszystkich dotychczasowych wypowiedzi. Moje wnioski są takie: 1. Przepisy drogowe są po to, żeby poruszanie się po drogach było bezpieczne. Szlag mnie trafia jak widzę cwaniaka, który łamie wszelkie zasady - a jak go złapią to mówi, że policja to złodzieje. Tylko nie zastanawia się nad tym, że może ukraść komuś zdrowie albo życie. 2. Jak już łamiesz przepisy i cię na tym złapią, to miejcie w sobie trochę pokory, żeby zapłacić ten mandat. 3. Jak ci co dostają mandaty w dalszym ciągu nie będą płacić mandatów to i tak my wszyscy (tzn. kierowcy) będziemy płacić - poczekajcie, aż wprowadzą opłatę paliwową. W końcu muszą znaleźć kasę na remonty dróg. TYLKO DLACZEGO JA MAM PŁACIĆ SKORO ŹRÓDŁO KASY MOŻE BYĆ INNE. 4. W ciągu 10 lat przytrafiło mi się 4 razy dostać mandat. Wszystkie zapłaciłem uczciwie bez żadnego "dawania w łapę" (to kierowcy nauczyli policjantów brać w łapę - jak jest ktoś kto che dać, to zawsze znajdzie się ktoś kto weźmie - ludzka rzecz). 5. Jeżeli złapią cię przez przypadek bo się np. zamyśliłeś czy zagapiłeś to zawsze możesz negocjować wysokość mandatu (trzeba tylko umieć rozmawiać z ludzmi). No ale jak łamiesz przepisy z premedytacją jeden po drugim - sorry, to jest TWÓJ PROBLEM. Zawszę twierdzę, że każdy ma swój rozum i powinien brać odpowiedzialność a swoje czyny. Życzę wszystkim Urzędom Skarbowym i komornikom, żeby ich działania były tak skuteczna jak to tylko możliwe. P.S. Kretyni perfidnie łamiący przepisy niech się trzymają ode mnie z daleka - ja chcę żyć. Link Zgłoś
Gość: TRUSKAVA Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.optimus.waw.pl 17.11.03, 09:57 Gość portalu: Dragon napisał(a): > Pokusiłem się o przeczytanie wszystkich dotychczasowych wypowiedzi. Moje > wnioski są takie: > 1. Przepisy drogowe są po to, żeby poruszanie się po drogach było bezpieczne. > Szlag mnie trafia jak widzę cwaniaka, który łamie wszelkie zasady - a jak go > złapią to mówi, że policja to złodzieje. Tylko nie zastanawia się nad tym, że > może ukraść komuś zdrowie albo życie. > 2. Jak już łamiesz przepisy i cię na tym złapią, to miejcie w sobie trochę > pokory, żeby zapłacić ten mandat. > 3. Jak ci co dostają mandaty w dalszym ciągu nie będą płacić mandatów to i tak > my wszyscy (tzn. kierowcy) będziemy płacić - poczekajcie, aż wprowadzą opłatę > paliwową. W końcu muszą znaleźć kasę na remonty dróg. TYLKO DLACZEGO JA MAM > PŁACIĆ SKORO ŹRÓDŁO KASY MOŻE BYĆ INNE. > 4. W ciągu 10 lat przytrafiło mi się 4 razy dostać mandat. Wszystkie zapłaciłem > > uczciwie bez żadnego "dawania w łapę" (to kierowcy nauczyli policjantów brać w > łapę - jak jest ktoś kto che dać, to zawsze znajdzie się ktoś kto weźmie - > ludzka rzecz). > 5. Jeżeli złapią cię przez przypadek bo się np. zamyśliłeś czy zagapiłeś to > zawsze możesz negocjować wysokość mandatu (trzeba tylko umieć rozmawiać z > ludzmi). No ale jak łamiesz przepisy z premedytacją jeden po drugim - sorry, to > > jest TWÓJ PROBLEM. Zawszę twierdzę, że każdy ma swój rozum i powinien brać > odpowiedzialność a swoje czyny. > > Życzę wszystkim Urzędom Skarbowym i komornikom, żeby ich działania były tak > skuteczna jak to tylko możliwe. > > P.S. > Kretyni perfidnie łamiący przepisy niech się trzymają ode mnie z daleka - ja > chcę żyć. Spróbuj spojrzeć na to trochę inaczej. Może jestem w błędzie, ale wg mnie większość mandatów dostaje się "za prędkość". A to najczęściej jest sytuacja, kiedy niebiescy czają się z suszarką w miejscach, gdzie przekroczenie prędkości (w rozsądnych granicach) nie zagraża bezpieczeństwu ruchu - temat poruszany na forum do znudzenia. Spróbuj zrozumieć frustrację ludzi, którzy są w ten sposób naciągani przez niebieskich. Pozdr@wiam TRUSKAVA Link Zgłoś
Gość: Dragon Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.kp.pl 17.11.03, 13:00 Może i tak. Pytanie tylko co rozumiemy przez pojęcie rozsądne przekraczanie dozwolonej prędkości. Dla jednego jest to 10 km/h, ale dla drugiego będzie to 60 lub 80 albo nawet o 100 km/h. Autostrada to przecież prosta i "równiótka" droga. Mi także zdarza isię przekraczać dozwoloną prędkość, ale tylko wtedy kiedy wiem że nie zagrażam sobie i innym uczestnikom ruchu. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: TRUSKAVA Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.optimus.waw.pl 17.11.03, 14:56 Gość portalu: Dragon napisał(a): (...) > Pytanie tylko co rozumiemy przez pojęcie rozsądne przekraczanie > dozwolonej prędkości. (...) > Mi także zdarza isię przekraczać dozwoloną prędkość, ale tylko wtedy > kiedy wiem że nie zagrażam sobie i innym uczestnikom ruchu. > > pozdrawiam Sam sobie odpowiedziałeś Pozdr@wiam TRUSKAVA Link Zgłoś
Gość: Dragon Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.kp.pl 18.11.03, 12:35 Ale jak mnie złapią na tym, że jechałem za szybko to nie narzekam, że stoją z suszarką za krzakami - mają do tego prawo. Pewnie chcielibyście, żeby kilometr wcześniej ustawiali znak z ostrzeżeniem, że akurat dzisiaj będą mierzyli prędkość. Po to są przepisy żeby ich przestrzegać, a policja po to, żeby je egzekfować. pozdrawiam Dragon Link Zgłoś
Gość: TRUSKAVA Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.optimus.waw.pl 18.11.03, 14:01 Gość portalu: Dragon napisał(a): (...) > Po to są przepisy żeby ich przestrzegać, a policja po to, żeby je > egzekfować. > > pozdrawiam > Dragon Ale jest jeszcze zdrowy rozsądek. Tylko dlaczego prawie jedynym zajęciem drogówki jest czajenie się w krzakach i wyjazdy do kolizji/wypadków? Jazda z nadmierną prędkością, to nie jedyne wykroczenia drogowe, a prawie wyłącznie za to "bekają" kierowcy. Niech sobie stoją z tym radarem, ale w miejscach niebezpiecznych, gdzie nawet niewielkie przekroczenie prędkości powoduje zagrożenie. To tyle. Pozdr@wiam TRUSKAVA Link Zgłoś
Gość: Rad Re: Czy placicie mandaty??? Oto jest pytanie ... IP: *.pronet.lublin.pl 10.12.03, 23:23 Jeżdżę od 20 lat i mam "zero" mandatów od policji za jazdę . Może to fart? Często lubię pojechać znacznie szybciej niż jest to dozwolone, ale staram się to robić w granicach zdrowego rozsądku. Patrząc natomiast na jazdę niektórych, to nie tylko mandat bym im dał, ale również wysłał na powtórny kurs na prawo jazdy - jazda na "cwaniaka" zygzakiem, brak sygnalizowania zmiany pasa ruchu, wymuszanie pierwszeństwa, ewidentny brak znajomości przepisów - kto im dał prawo jazdy?! Dostałem natomiast 1 mandat od Straży Miejskiej za parkowanie na parkingu(!!!) przed sklepem, gdzie jeszcze 2 tygodnie wcześniej można było parkować za opłatą. Za szybą miałem bilet parkingowy za 2 zł, a po powrocie z zakupów blokadę na kołach za 30zł ( utargowłem z 50zł, bo akurat w tym czasie zarabiała tylko żona). Nie pomogły tłumaczenia, że wystarczy pouczenie, gdyź faktycznie wjechałem na parking na pamięć. Tydzień później zaparkowałem w innym miejscu (dozwolonym) i pieszo przyszedłem, aby zobaczyć jeszcze raz, jak to jest z tym parkowaniem w poprzednim miejscu. O dziwo! Znowu było dozwolone. Nie lubię mieć długów, więc poprzedni mandat honorowo zapłaciłem. Następna przygoda ze Strażą Miejską dotyczyła również złego parkowania - dwa koła na chodniku, a dwa na jezdni. Nie wdając się w szczegóły odnośnie prawidłowości parkowania, wracam po jakimś czasie i widzę blokadę na kołach. Akurat w pobliżu pracowała znajoma, która miała znajomego w Straży Miejskiej - jeden telefon i za pół godziny nie było blokady ani mandatu. Poczułem się nieswojo, bo co by było, gdybym nie miał takiej znajomej? Wniosek: Starajmy się jeździć tak, by nie zagrażać innym i szanujmy się nawzajem podczas jazdy. Jeżeli mamy sumienie, ono podpowie nam, czy płacić mandat, czy nie? Przyznaję, że obecnie w pierwszej opisanej przeze mnie sytuacji ze spokojnym sumieniem skorzystałbym z "dobrych rad". Nasze władze trwonią nasze pieniądze, więc żal płacić mandatów. Gdybym był pewien, że pieniądze z mojego mandatu idą na słuszny cel ... ale to już inna historia. Pozdrawiam tych Za, a nawet Przeciw. Link Zgłoś
Gość: Rywin Cierpiący Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 21:02 1. "Przepisy drogowe są po to, żeby poruszanie się po drogach było bezpieczne". Fakt, lecz kodeks to nie tylko wielki ogranicznik prędkości. Niestety ten przepis najłatwiej wyłapać. Zapewniam Cię, że są gorsze wykroczenia, lecz wymagają większej inicjatywy drogówki. 2. "Jak już łamiesz przepisy i cię na tym złapią, to miejcie w sobie trochę pokory, żeby zapłacić ten mandat". Obiecuję, że będę płacił, jesli tylko zniknie korupcja w policji (!). Ja też będę wzorowym obywatelem. 3. "W końcu muszą znaleźć kasę na remonty dróg. TYLKO DLACZEGO JA MAM PŁACIĆ SKORO ŹRÓDŁO KASY MOŻE BYĆ INNE." Mandaty idą na drogi, hmm uśmiałem się serdecznie. Czy Ty mieszkasz w Polce? Tu jest mało dróg, dużo OS`ów. 4. "To kierowcy nauczyli policjantów brać w łapę - jak jest ktoś kto che dać, to zawsze znajdzie się ktoś kto weźmie - ludzka rzecz". Uniewinnić Rywina! Ktoś go skrzywdził! 5. "Zawszę twierdzę, że każdy ma swój rozum i powinien brać odpowiedzialność a swoje czyny". Dobre. Notorycznie łamię ograniczenia prędkości i nie zdarzyło mi się stworzyc zagrożenia na drodze. Co z kierunkowskazami i światłami?! Link Zgłoś
Gość: doświadczony Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 23:26 Oczywiście - jak zawiniłeś, to płać. Draństwa na drogach jest aż nadto. Link Zgłoś
audax Zdaje się że dupa ze mnie... 17.12.03, 03:03 zapłaciłem ostatni mandat. inna sprawa, że poprzedni mandat dostałem jakieś 4 -5 lat temu! ale teraz czuje sie głupio po przeczytaniu Waszych postów- za jakieś 5 lat, gdy dostane nastepny mandat - NIE ZAPŁACĘ! (a swoją droga - to fajnie, że zminił sie taryfikator, choć i tak polskie mandaty w relacji do zarobków są za wysokie) Link Zgłoś
Gość: GoĘç Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.teleinformatica.com.pl 08.01.04, 00:09 Nie.. nie p?acimy, bo nie dostajemy (póki co - uff) Link Zgłoś
Gość: Skreem! Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.chello.pl 10.01.04, 14:44 Płacę. Bo mam nadzieję, że Polska też może kiedyś stać się normalnym krajem. A w normalnych krajach płaci się za swoje przewinienia. Link Zgłoś
Gość: Mirba Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 17:51 Jeśli nie zapłacisz to siągmie z ciebie kwote mandatu karnego Urząd Skarbowy. Link Zgłoś
Gość: Mar ściągnąc to może żona naczelnika US buty IP: *.skorosze.2a.pl 13.01.04, 18:11 swojemu mężowi, jak pan naczedlnik przyjdzie z roboty. Albo naczelnik może ściągnąć majtki swojej sekretarce. No i co z tego, że zajmą kwotę mandatu - po 2 latach - albo zajmą albo nie... A gadanie o "państwie prawa" to niech se rząd zacznie od siebie. Jak administracja centralna i lokalna będzie sama uczciwa, to wtedy ludzie przestaną się czuć jak frajerzy :-). Link Zgłoś
Gość: Odin Re: Czy placicie mandaty??? IP: *.telia.com 13.01.04, 18:12 .. niektorzy nie placa,to policji wina-nie chce "wlepic" zadnego. Pzdr. Link Zgłoś
a-zone Re: Czy placicie mandaty??? 14.01.04, 14:20 Nie. Czekam, az sie upomna. Dostalem mandat 100 zl, po ponad roku przyszlo pismao, ze mam zaplacic 106... ;-). A upominaja sie tak w 50%. Link Zgłoś