Gość: yonki IP: 217.153.116.* 16.05.03, 18:22 Czy ktoś może mi doradzić - chcę kupić Volvo 240 rocznik '90. Czy warto ? Może ktoś ma jakieś doświadczenia - oczywiście zarówno miłe jak i przykre. Będę wdzięczny za wszelakie porady. Link Zgłoś Obserwuj wątek
senior3 Re: VOLVO 240 17.05.03, 17:49 ja mam rocznik 87 przejechałem nim 14 tysięcy (teraz ma 274) i jestem bardzo zadowolony. duży wygodny można się bezpiecznie poczuć, corolla która wymusiła pierwszeństwo odjechała na lawecie do kasacji a ja wróciłem do domu. takimi rzeczami że podczas parkowania walniesz w betonowy słupek w ogóle się nie przejmujesz bo wiesz że nawet śladu nie ma. samochód jest bardzo zwrotny nawet pchanie się w korkach wychodzi całkiem nieźle. polecam silnik 2.3 żeby móc go trochę przycisnąć. jest lekko nadsterowny (jak dla mnie zaleta), jedyne wady to wrażliwość na boczny wiatr, brak wycieraczki tylnej szyby i chujowe (firmowe) prawe lusterko, nie widać około 2 metrów ale można się do tego przyzwyczaić Link Zgłoś
Gość: dar28 Re: VOLVO 240 IP: *.pkobp.pl 17.05.03, 18:15 mój znajomy z Holandii miał 2 taki. oba w wersji kombi z fabryczną instalacją gazową. Wyjeździły po ok. 350 kkm i je sprzedał (choć były jeszcze O.K.). Bardzo fajny. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: VOLVO 240 IP: *.telia.com 18.05.03, 12:39 Yonki! kolega Senior swietnie zcharakteryzowal i opisal te Volvo.Tak wlasnie jest.Te auta sa nie do zajezdzenia do momentu kiedy sie pojawi rdza.Trafi Ci sie egzemplarz bez rdzy bierz.Zwrocic uwage musisz na stan sidel hamulcowych przod i tyl na ogol sa zawsze sprawne.Grubosc tarczy hamulcowych przod i tyl.Przy wiekszych przebiegach trzeba sparwdzic koncowki wahaczy przednich i koncowki drazkow kierowniczych latwe i proste z razie czego do wymiany.Nie zapomnij o lejach skrzynia biegow,motor,servo.Wymienic plyn chlodniczy /glykol/.W razie awari paska rozrzad tylko sie zatrzymuje motor,zadnych konsekwencji.Wklada sie nowy i jazda panie joziu.Auto proste w obsludze i elsploatacji i niezawodne.Zawsze Ciebie ta /arbets osna/ osiol roboczy dowiezie na miejsce. Pzdr.Michal P.S Tylko spokojna jazda tym osiolkiem czyni go ekonomicznym. Link Zgłoś
legal.alien A nie lepiej od razu Ursusa??? 18.05.03, 14:09 Volvo to najszybszy traktor na swiecie, a model 240 to krzyzowka traktora z karawanem. Link Zgłoś
greenblack Re: A nie lepiej od razu Ursusa??? 18.05.03, 14:47 legal.alien napisał: > Volvo to najszybszy traktor na swiecie, Powiedział właściciel Ludowozu Tourana 1.9 diesel z oszałamiającą mocą 100 KM. Nie lubię pewnych marek, ale takich bzdur nie piszę. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Michal Re: A nie lepiej od razu Ursusa??? IP: *.telia.com 18.05.03, 16:52 Greenblack On ma racje,sami Szwedzi tak mowia o 240 serien.Oczywiscie to przenosnia i zart.Ten model taka opinie sobie wyrobil dlatego ,ze jest autem uniwersalnym,po kazdej drodze sobie da rade,naladujesz ile chcesz,wystartuje przy -45C.Nie zmienisz oleju w czasie ,nie bedzie mial pretensji.Jak trzeba to pociagniesz nim duzy samochod ciezarowy,oczywiscie jak ruszysz.Robilem taka probe.Amazon dal rade,ale spalilem sprzeglo,dalo sie na zaciag zapalic duza 12tonowa Scanie.Natomiast 240 bez problemu ruszyl i potem powoli nabralo sie predkosci do 7km/h i tez zapalil na pych Scanie bez problemu.Ubaw po pachy.Ludziska filmowali radosci co niemiara.Pzdr.Michal Link Zgłoś
legal.alien Re: A nie lepiej od razu Ursusa??? 19.05.03, 10:24 Z tego co wiem, to opinia o Volvo jako trektorze pochodzi z czasow, kiedy w Szwecji mozna bylo jezdzic samochodem z 3 biegowa skrzynia biegow bez prawa jazdy i chyba Volvo bylo przerabiane w ten sposob. Jest to wiadomosc nie potwierdzona slyszalem ja od Norwegow. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: A nie lepiej od razu Ursusa??? IP: *.telia.com 19.05.03, 16:15 legal.alien napisał: > Z tego co wiem, to opinia o Volvo jako trektorze pochodzi z czasow, kiedy w > Szwecji mozna bylo jezdzic samochodem z 3 biegowa skrzynia biegow bez prawa > jazdy i chyba Volvo bylo przerabiane w ten sposob. Jest to wiadomosc nie > potwierdzona slyszalem ja od Norwegow. ------------------------------------------------------------------------------- Prawidliowo i nie do konca. Mlodzi ludzie w wieku 13lat przy pomocy ojca,ale to bylo w latach 70- 80,faktycznie budowali na podwoziu,VolvaPV to jest wersja osobowki od Volvo Elephant,tak zwany pick up cos do ciezarowki ,ale praktycznie bez paki.Zasada byla taka, mozna bylo tym jezdzic bez prawa jazdy pod warunkiem ze skrzynia biegow byla zblokowana i nie pozwolala na osiagniecie wiekszej predkosci jak 30km/h. Pojazd ten mial swoja nazwe EPA-TRAKTOR. I ztad jest to porownanie do traktora. A zdrugiej strony to auto faktycznie jest traktorem.po drodze polnej z dziurami i blotem spokojnie przejedzie inne auto szosowe niema najmniejszych szans.Pzdr.Michal Link Zgłoś
legal.alien Re: A nie lepiej od razu Ursusa??? 19.05.03, 10:26 Wiesz ja sie akurat moca nie ekscytuje. Wielu tych co sie tak ekscytuja to w Polsce lezy na cmentarzach, a ich samochody ozdabiaja przydrozen drzewa i rowy. A na Volvo nie jest mnie nikt w stanie namowic, raz tym badziwiem jezdzilem przez pare dni i wystraczy. Link Zgłoś
Gość: vonNogaj Re: A nie lepiej od razu Ursusa??? IP: 195.94.201.* 19.05.03, 15:48 Nie umiesz się znać:-P ;-) volvo 244 vN Link Zgłoś
greenblack Re: A nie lepiej od razu Ursusa??? 19.05.03, 20:45 legal.alien napisał: > Wiesz ja sie akurat moca nie ekscytuje. Jak się nie eksytujesz mocą, to po co piszesz takie taksty? Volvo ma nawet 300- konne silniki. Pozdrawiam Link Zgłoś
legal.alien Re: A nie lepiej od razu Ursusa??? 19.05.03, 21:30 No i co? Rozmiar czlonka ci sie od tego powiekszy?? Z mojego doswiadczeni mocnymi samochodami interesuja sie goscie z kompleksami. Link Zgłoś
01boryna Re: A nie lepiej od razu Ursusa??? 19.05.03, 23:58 legal.alien napisał: > A na Volvo nie jest mnie nikt w stanie namowic, raz tym badziwiem jezdzilem > przez pare dni i wystraczy. A tak konkretnie to co masz do Volvo? Po 240 byly jeszcze inne modele, a te dzisiejsze (np S60) z czolgiem nie maja wiele wspolnego. pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: fan Super auto IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 00:03 Jeździłem 240 z silnikiem 2 l.Komfort,bezpieczeństwo,duży i z jajami. Link Zgłoś