kurka_domowa 10.05.07, 22:44 Czy kupując używane auto w komisie samochodowym jestem zoboiązana do wypełnienia formularza PCC1 (lub PCC3) i zapłacenia podatku. Link Zgłoś Obserwuj wątek
falsifier Re: podatek od kupna samochodu 10.05.07, 23:24 Jeśli właścicielem samochodu jest komis, to sprzedając ci go wystawia fakturę VAT i podatku nie płacisz (analogicznie jak przy zakupie nowego samochodu w salonie). Jeśli komis tylko pośredniczy między właścicielem auta a tobą (podpisujesz umowę kupna/sprzedaży z właścicielem auta - osobą fizyczną), to wypełniasz PCC-3 (PCC-1 już nie obowiązuje) i płacisz podatek. Link Zgłoś
antek991 Re: podatek od kupna samochodu 10.05.07, 23:59 falsifier napisał: > Jeśli właścicielem samochodu jest komis, to sprzedając ci go > wystawia fakturę VAT i podatku nie płacisz (analogicznie jak > przy zakupie nowego samochodu w salonie). Jeśli komis tylko > pośredniczy między właścicielem auta a tobą (podpisujesz > umowę kupna/sprzedaży z właścicielem auta - osobą fizyczną), > to wypełniasz PCC-3 (PCC-1 już nie obowiązuje) i płacisz > podatek. > Bzdura!!! jak komis jest włascicielem??? co ty piszesz??? Uwaga wszem i wobec!!! kupując auto prawnie oferowane przez auto-komis nie płacimy nigdy zadnego podatku po zakupie. Link Zgłoś
falsifier Re: podatek od kupna samochodu 11.05.07, 01:07 > jak komis jest włascicielem??? Autokomisy nie tylko pośredniczą w sprzedaży, ale również skupują i odsprzedają samochody. A skoro skupują, to stają się właścicielami (wyobraź sobie, że osoby prawne mogą nimi być) i muszą złożyć deklarację PCC-3 i zapłacić podatek, jeśli sprzedającym była osoba fizyczna. > Uwaga wszem i wobec!!! kupując auto prawnie oferowane przez auto-komis nie > płacimy nigdy zadnego podatku po zakupie Nie płacimy, jeśli komis wystawia fakturę VAT, czyli jest właścicielem auta. Artykuł na tentemat <a href="http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20070680450&type=2&name=D20070450.pdf">Ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych</a> Link Zgłoś
falsifier Re: podatek od kupna samochodu 11.05.07, 01:13 Ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych Link Zgłoś
billythefreak Re: podatek od kupna samochodu 11.05.07, 01:17 Wybaczcie, że się wtrącę ale niedawno kupowałem samochód i musiałem wywalić kaskę na podatek. Z drugiej strony mam kumpla, który nie zapłacił bo o tym nie wiedział. Samochód normalnie przerejestrował, a jak zgłosił się u US i powiedział, że chce zapłacić zaległy podatek to popukali się w głowę tylko :) Link Zgłoś
flc99 Re: podatek od kupna samochodu 11.07.07, 22:07 Idac zarejestrować samochód, musisz pokazać fakturę i wtedy ci zarejestrują, albo umowę kupna sprzedaży z odpowiednia pieczątką USkarbowego że zapłaciłeś podatek i wtedy tez ci zarejestrują. Innej możliwości nie ma. Więc szanowny kolega po prostu sciemnia, do czego zresztą ma prawo. Tyle że mija sie to kompletnie z prawda i praktyką. PZDR Link Zgłoś
wiki-07 Re: podatek od kupna samochodu 18.07.07, 11:48 bzdura. Może i nie znam się na samochodach jak większość kobiet ale do rejestracji samochodu nie była mi potrzebna żadna pieczątka z urzędu skarbowego. Samochud przerejestrowałam 2 tyg. temu a do urzędu z podatkiem się jeszcze nie zgłosiłam bo o nim nie wiedziałam. Więc na pewno noe jest potrzebny ani stępelek ani dowód wpłaconego podatku. ;-) Link Zgłoś
edgar22 Re: podatek od kupna samochodu 18.07.07, 11:58 W moim urzędzie przy rejestracji auta również nie interesuje nikogo to, czy zapłaciłem podatek. Bo niby z jakiej racji? Link Zgłoś
antek991 Re: podatek od kupna samochodu 11.05.07, 11:25 Tutaj chyba ktos myli przygiełdowych handlarzy z Auto-komisem. Inną sprawą jest to ze ani jeden ani drugi nie kupi nigdy auta tak do końca, tylko na tzw pół umowy, ale przy kupnie samochodu od auto-komisu dostaniemy fakturę. A handlarz tylko pośredniczy, sprzedaje zamiast sprzedającego i nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci i nigdzie nie bedzie wpisany-w tym przypadku rozliczamy sie sami z podatku. Link Zgłoś
swoboda_t Re: podatek od kupna samochodu 11.07.07, 16:36 Czegoś tu nie rozumiem. Auto-handel kupuje za 100000 auto od osoby prywatnej celem dalszej odsprzedaży. Płaci 2% wartości auta i wypełnia PCC-3 (każdorazowo, to tak w ramach popierania przedsiębiorczości). Sprzedaje auto za 11200, ma więc tysiąc złotych marży (200zł to PCC). Od tego VAT (18,03%) więc zostaje 720 zł (minus PIT itp.). A może jednak PCC wlicza się do marży i/lub odejmuje od należnego VAT?? Zawsze mi się wydawało, że w przypadku komisu lb skupu-sprzedaży PCC nie występuje w ogóle i jedynym podatkiem jest VAT od marży. Link Zgłoś
hydromanekin Re: podatek od kupna samochodu 12.07.07, 14:37 Wszystko zalezy od tego na podstawie jakiej umowy dokonuje sie sprzedazy samochodu. Jezeli firma od ktorej kupujesz samochod 'nabyla' go w ramach umowy komisu (i.e. na podstawie, ktorej komisant sprzedaje przedmiot umowy we wlasnym imieniu ale na rzecz komitenta) to o podatku od czynnosci cywilnoprawnych nie moze byc mowy gdyz umowa ta nie podlega temu podatkowi co jasno wynika z tresci Artykulu 1.1 ustawy o PCC. Jezeli jednak firma bedaca platnikiem podatku od cc ZAKUPILA samochod i sprzedaje go we wlasnym imieniu i na wlasny rachunek, wowczas podatkowi podlega jedynie 'pierwsza' umowa zawarta pomiedzy 'pierwotnym' sprzedajacym a firma. Druga umowa sprzedazy (pomiedzy firma a nabywca) nie. Oczywiscie, jezeli od 'pierwszej' umowy firma zaplacila podatek (a nie obciazyla nim sprzedajajcego - placac mu mniej za auto) to zapewne odbije to sobie na w cenie, ktora zaplaci ostateczny nabywca. Link Zgłoś
kurka_domowa Re: podatek od kupna samochodu 20.05.07, 21:03 Nie płacę. Dostałam z komisu fakturę VAT. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. ________________ Dochodzenie było utrudnione, bo świnia została zjedzona. Link Zgłoś
eurofan74 zakup w komisie - przerejestrowanie 11.07.07, 14:47 Pierwszy raz kupuję samochód w autokomisie i chcę mieć pewność, że wszystko jest OK: Autokomis wystawia fakturę VAT, więc nie składam deklaracji PCC-3 i nie płacę podatku. W dokumentach pojazdu nadal figuruje poprzedni właściciel, a nie prowadzący autokomis? Do zarejestrowania samochodu na siebie wystarczy mi faktura z autokomisu. Nie muszę mieć natomiast jakiegolwiek dokumentu (umowy) poświadczającego, że osoba figurująca w dokumentach wstawiła ten samochód do autokomisu? Czy jednak coś potrzebuję? Link Zgłoś
flc99 Re: zakup w komisie - przerejestrowanie 11.07.07, 22:17 Najprawdopodobniej będziesz jeszcze coś potrzebował. Sądzę że w tym wypadku wydział komunikacji będzie chciał wyciągu z działalności gospodarczej tegoż "komisu", tzn czy ma zerejstrowana działność gospodarczą na obrót (handel) samochodami a w zwązku z tym czy jest uprawniony do wystawienia faktury VAT. Jeśli to możliwe warto też zadbać o jakikolwiek dokument z którego wynika iz komis ów faktycznie maił prawo sprzedać to auto, bopwiem zarówno w dowodzie rejestracyjnym, jak i książce wozu widnieje inny właściciel niz wystawiający ci (sprzedający) fakturę komis. W każdym razie wydziały komunikacji (podobnie jak urzędy skarbowe), maja dośc dużą wyobraźnię i potrafią skomplikowac do maksimum procedurę każdej rejestracji. Skala "upierdliwości" zależy od miejsca. Link Zgłoś
flc99 Re: zakup w komisie - przerejestrowanie 11.07.07, 22:23 Poza tym uczulam was na tak zwane "zdjęcie homologacji" z auta osobowego rejestrowanego dotąd jako ciężarowe. Rozmumiem że macie śwaidomość iz nie wystarczy w tym celu zdjąc ową słynna kratkę. Musi to zrobić stacja obsługi, wydać odpowiedni dokument wraz z przeglądem technicznym, a dodatkowo musi dołączyć równiez dokument (ksero) poświadczający iz ma do tego uprawnienia i jest tam gdzieś zarejsetrowana. W sumie pół teczki dodatkowych dokumentów, dośc restrykcyjnie sprawdzanych przez wydziały komuniakcji. Link Zgłoś
eurofan74 Re: zakup w komisie - przerejestrowanie 12.07.07, 17:04 Dzięki :) Dostałem dokładnie te dokumenty, o których napisałeś. Mam nadzieję, ze teraz nie będę miał problemów w WK, choć wiem, ze każda taka czynność zajmuje sporo czasu. Link Zgłoś