Dodaj do ulubionych

podatek od kupna samochodu

10.05.07, 22:44

Czy kupując używane auto w komisie samochodowym jestem zoboiązana do
wypełnienia formularza PCC1 (lub PCC3) i zapłacenia podatku.
Obserwuj wątek
    • antek991 Re: podatek od kupna samochodu 10.05.07, 23:21
      Nie!!!
    • falsifier Re: podatek od kupna samochodu 10.05.07, 23:24
      Jeśli właścicielem samochodu jest komis, to sprzedając ci go
      wystawia fakturę VAT i podatku nie płacisz (analogicznie jak
      przy zakupie nowego samochodu w salonie). Jeśli komis tylko
      pośredniczy między właścicielem auta a tobą (podpisujesz
      umowę kupna/sprzedaży z właścicielem auta - osobą fizyczną),
      to wypełniasz PCC-3 (PCC-1 już nie obowiązuje) i płacisz
      podatek.
      • antek991 Re: podatek od kupna samochodu 10.05.07, 23:59
        falsifier napisał:

> Jeśli właścicielem samochodu jest komis, to sprzedając ci go
        > wystawia fakturę VAT i podatku nie płacisz (analogicznie jak
        > przy zakupie nowego samochodu w salonie). Jeśli komis tylko
        > pośredniczy między właścicielem auta a tobą (podpisujesz
        > umowę kupna/sprzedaży z właścicielem auta - osobą fizyczną),
        > to wypełniasz PCC-3 (PCC-1 już nie obowiązuje) i płacisz
        > podatek.
        >
        Bzdura!!! jak komis jest włascicielem??? co ty piszesz???
        Uwaga wszem i wobec!!! kupując auto prawnie oferowane przez auto-komis nie
        płacimy nigdy zadnego podatku po zakupie.
        • falsifier Re: podatek od kupna samochodu 11.05.07, 01:07
          > jak komis jest włascicielem???

Autokomisy nie tylko pośredniczą w sprzedaży, ale również skupują
          i odsprzedają samochody. A skoro skupują, to stają się właścicielami
          (wyobraź sobie, że osoby prawne mogą nimi być) i muszą złożyć deklarację
          PCC-3 i zapłacić podatek, jeśli sprzedającym była osoba fizyczna.

> Uwaga wszem i wobec!!! kupując auto prawnie oferowane przez auto-komis nie
          > płacimy nigdy zadnego podatku po zakupie

Nie płacimy, jeśli komis wystawia fakturę VAT, czyli jest właścicielem auta.

Artykuł na tentemat

<a
          href="http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20070680450&type=2&name=D20070450.pdf">Ustawa
          o podatku od czynności cywilnoprawnych</a>
          • falsifier Re: podatek od kupna samochodu 11.05.07, 01:13
            Ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych
            • billythefreak Re: podatek od kupna samochodu 11.05.07, 01:17
              Wybaczcie, że się wtrącę ale niedawno kupowałem samochód i musiałem wywalić
              kaskę na podatek. Z drugiej strony mam kumpla, który nie zapłacił bo o tym nie
              wiedział. Samochód normalnie przerejestrował, a jak zgłosił się u US i
              powiedział, że chce zapłacić zaległy podatek to popukali się w głowę tylko :)
              • flc99 Re: podatek od kupna samochodu 11.07.07, 22:07
                Idac zarejestrować samochód, musisz pokazać fakturę i wtedy ci zarejestrują,
                albo umowę kupna sprzedaży z odpowiednia pieczątką USkarbowego że zapłaciłeś
                podatek i wtedy tez ci zarejestrują. Innej możliwości nie ma. Więc szanowny
                kolega po prostu sciemnia, do czego zresztą ma prawo. Tyle że mija sie to
                kompletnie z prawda i praktyką. PZDR
                • wiki-07 Re: podatek od kupna samochodu 18.07.07, 11:48
                  bzdura. Może i nie znam się na samochodach jak większość kobiet ale do
                  rejestracji samochodu nie była mi potrzebna żadna pieczątka z urzędu
                  skarbowego. Samochud przerejestrowałam 2 tyg. temu a do urzędu z podatkiem się
                  jeszcze nie zgłosiłam bo o nim nie wiedziałam. Więc na pewno noe jest potrzebny
                  ani stępelek ani dowód wpłaconego podatku. ;-)
                  • edgar22 Re: podatek od kupna samochodu 18.07.07, 11:58
                    W moim urzędzie przy rejestracji auta również nie interesuje nikogo to, czy
                    zapłaciłem podatek. Bo niby z jakiej racji?
            • antek991 Re: podatek od kupna samochodu 11.05.07, 11:25
              Tutaj chyba ktos myli przygiełdowych handlarzy z Auto-komisem. Inną sprawą jest
              to ze ani jeden ani drugi nie kupi nigdy auta tak do końca, tylko na tzw pół
              umowy, ale przy kupnie samochodu od auto-komisu dostaniemy fakturę. A handlarz
              tylko pośredniczy, sprzedaje zamiast sprzedającego i nie ponosi zadnej
              odpowiedzialnosci i nigdzie nie bedzie wpisany-w tym przypadku rozliczamy sie
              sami z podatku.
              • swoboda_t Re: podatek od kupna samochodu 11.07.07, 16:36
                Czegoś tu nie rozumiem. Auto-handel kupuje za 100000 auto od osoby prywatnej
                celem dalszej odsprzedaży. Płaci 2% wartości auta i wypełnia PCC-3
                (każdorazowo, to tak w ramach popierania przedsiębiorczości). Sprzedaje auto za
                11200, ma więc tysiąc złotych marży (200zł to PCC). Od tego VAT (18,03%) więc
                zostaje 720 zł (minus PIT itp.). A może jednak PCC wlicza się do marży i/lub
                odejmuje od należnego VAT?? Zawsze mi się wydawało, że w przypadku komisu lb
                skupu-sprzedaży PCC nie występuje w ogóle i jedynym podatkiem jest VAT od marży.
                • hydromanekin Re: podatek od kupna samochodu 12.07.07, 14:37
                  Wszystko zalezy od tego na podstawie jakiej umowy dokonuje sie sprzedazy
                  samochodu. Jezeli firma od ktorej kupujesz samochod 'nabyla' go w ramach umowy
                  komisu (i.e. na podstawie, ktorej komisant sprzedaje przedmiot umowy we wlasnym
                  imieniu ale na rzecz komitenta) to o podatku od czynnosci cywilnoprawnych nie
                  moze byc mowy gdyz umowa ta nie podlega temu podatkowi co jasno wynika z tresci
                  Artykulu 1.1 ustawy o PCC.
                  Jezeli jednak firma bedaca platnikiem podatku od cc ZAKUPILA samochod i
                  sprzedaje go we wlasnym imieniu i na wlasny rachunek, wowczas podatkowi podlega
                  jedynie 'pierwsza' umowa zawarta pomiedzy 'pierwotnym' sprzedajacym a firma.
                  Druga umowa sprzedazy (pomiedzy firma a nabywca) nie. Oczywiscie, jezeli
                  od 'pierwszej' umowy firma zaplacila podatek (a nie obciazyla nim
                  sprzedajajcego - placac mu mniej za auto) to zapewne odbije to sobie na w
                  cenie, ktora zaplaci ostateczny nabywca.
    • kurka_domowa Re: podatek od kupna samochodu 20.05.07, 21:03
      Nie płacę. Dostałam z komisu fakturę VAT.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Dochodzenie było utrudnione, bo świnia została zjedzona.
      • eurofan74 zakup w komisie - przerejestrowanie 11.07.07, 14:47
        Pierwszy raz kupuję samochód w autokomisie i chcę mieć pewność, że wszystko
        jest OK:

Autokomis wystawia fakturę VAT, więc nie składam deklaracji PCC-3 i nie płacę
        podatku.
        W dokumentach pojazdu nadal figuruje poprzedni właściciel, a nie prowadzący
        autokomis?
        Do zarejestrowania samochodu na siebie wystarczy mi faktura z autokomisu. Nie
        muszę mieć natomiast jakiegolwiek dokumentu (umowy) poświadczającego, że osoba
        figurująca w dokumentach wstawiła ten samochód do autokomisu? Czy jednak coś
        potrzebuję?
        • flc99 Re: zakup w komisie - przerejestrowanie 11.07.07, 22:17
          Najprawdopodobniej będziesz jeszcze coś potrzebował. Sądzę że w tym wypadku
          wydział komunikacji będzie chciał wyciągu z działalności gospodarczej
          tegoż "komisu", tzn czy ma zerejstrowana działność gospodarczą na obrót (handel)
          samochodami a w zwązku z tym czy jest uprawniony do wystawienia faktury VAT.
          Jeśli to możliwe warto też zadbać o jakikolwiek dokument z którego wynika iz
          komis ów faktycznie maił prawo sprzedać to auto, bopwiem zarówno w dowodzie
          rejestracyjnym, jak i książce wozu widnieje inny właściciel niz wystawiający ci
          (sprzedający) fakturę komis. W każdym razie wydziały komunikacji (podobnie jak
          urzędy skarbowe), maja dośc dużą wyobraźnię i potrafią skomplikowac do maksimum
          procedurę każdej rejestracji. Skala "upierdliwości" zależy od miejsca.
          • flc99 Re: zakup w komisie - przerejestrowanie 11.07.07, 22:23
            Poza tym uczulam was na tak zwane "zdjęcie homologacji" z auta osobowego
            rejestrowanego dotąd jako ciężarowe. Rozmumiem że macie śwaidomość iz nie
            wystarczy w tym celu zdjąc ową słynna kratkę. Musi to zrobić stacja obsługi,
            wydać odpowiedni dokument wraz z przeglądem technicznym, a dodatkowo musi
            dołączyć równiez dokument (ksero) poświadczający iz ma do tego uprawnienia i
            jest tam gdzieś zarejsetrowana. W sumie pół teczki dodatkowych dokumentów,
            dośc restrykcyjnie sprawdzanych przez wydziały komuniakcji.
          • eurofan74 Re: zakup w komisie - przerejestrowanie 12.07.07, 17:04
            Dzięki :) Dostałem dokładnie te dokumenty, o których napisałeś. Mam nadzieję,
            ze teraz nie będę miał problemów w WK, choć wiem, ze każda taka czynność
            zajmuje sporo czasu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka