Dodaj do ulubionych

Wahania spalania w tych samych warunkach

15.05.07, 18:23
zrobiłem sobie taki test... Od 15000km zapisuję wszystkie tankowania i
przebiegi, przerzucam do excela i wyliczam średnią na tankowanie i średnią ogólną.
Wyniki mnie zadziwiają. Są spore wahania. Od 5,85 do 6,6 przy średniej
totalnej 6.27.

Warunki jeżdzenia są zawsze takie same. 95% trasa, to same tempo jazdy,
dynamika, natężenie ruchu, zawsze stacje Orlenu (ale różne)

Dla mnie to ciekawe zjawisko, że wahania to około 15%. Myślicie, że aż tak się
różni jakość paliwa?

silnik 2,1TD
Obserwuj wątek
    • staruch5 Re: Wahania spalania w tych samych warunkach 15.05.07, 19:39
      ja robie takie badania cale zycie.... i mam w tym pewne doswiadczenie.

Dodatkowo czesto jezdze ta sama trasa 1200 km... i wyniki sa rozne. to jest
      dopiero ciekawostka! Jakosc paliwa raz, ale jestem pewny, ze polskie liczniki
      paliwa kolo Wroclawia i dalej oszukuja na potege. ta sama predkosc, te same
      opony, taki sam wiatr, a spalanie na A4 w Pl mi wychodzi np. 10l a w RFN juz
      9.2. (to jest moja normalna wartosc dla 130 km/h) To jest tak wielokrotnie...

Dziwne - czesto mam male spalanie na austriackiej benzynie.
      Przy tych badanaich jest miejsce na wiele bledow. Auto moze czasem nie byc
      ustawione poziomo, czsem robi sie babel powietrza w baku itd. opony zimoe
      potrafia zabrac dodatkowo dobre 5%. (minimalnie tez zmieniaja sie odczyty
      licznika, jezeli mamy niedokladnie taki sam rozmiar opon).
      Osobna sprawa to trumna, czy jakikolwiek bagaznik.
      Nie mozna tez wyciagacc pochopnych wnioskow przy tankowaniu malych ilosci.
      Pzdr.
      • programistajava Re: Wahania spalania w tych samych warunkach 15.05.07, 20:31
        > Dodatkowo czesto jezdze ta sama trasa 1200 km...
        W ktorym momencie podrozy tankujesz i paliwo z jakiej stacji? Mam tu na mysli
        kierunek jazdy (PL--->AU lub AU--PL)
      • crannmer Wiatr a benzyna 15.05.07, 20:44
        Na Twojej trasie W-Z dosc duze dzialanie ma wiatr, wiejacy w pn. Niemczech
        silniej, niz w Polsce i najczesciej wiejacy z zach.-pn. zach.

Im dalej na zachod i polnoc, tym sredni wiatr bedzie przybieral na sile.

Stad czeste wrazenie, ze na niem. benzynie (podczas jazdy na wschod - z wiatrem)
        samochod jedzie lepiej :-)

Bez wiatru przy licznikowych 130 mam zuzycie ok 7,5. Z dobrym wiatrem zdarzaly
        sie wartosci ponizej 7, ale pod wiatr i zima czesto jest i 8,5. A zdarzalo sie
        kilka razy i ponad 9 - przy dokladnie tej samej predkosci.

MfG

C.

Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
        • staruch5 do cranmera 15.05.07, 22:09
          jak zwykle z Toba rozmawia sie na poziomie scislym. nie bylo mnie tu pare lat,
          ale widze, ze Ty ciagle jestes...

Tak na serio, to jedynie wiatr widze jako obiektywne zrodlo moich roznic
          spalania. Wiatry sa glownie zachodnie i to jest jedyne powazne wytlumaczenie
          tych problemow ze spalaniem na trasie Krakow-Dania. czesto ten wiatr jest na
          poziomie 30km/h, a wiec niewiele. poza tym taka predksoc sie chyba mierzy na
          wysokosci 10m, wiec przy jezdni jest raczej mniej. No ale to chyba wlasnie to.
          Tankuje zawsze w tych samych miejscach. do pelna w Krk, potem gdzies kolo
          Krzywej lub przed Olszyna. Reszta to juz Dania.
          Z powrotem wychodzi mniej, wiec jesli wierzyc w spiski, to oszukiwaliby tylko w
          okolicy zachodniej granicy a juz w Krk - nie. troche trudno uwierzyc. Dlatego
          sklaniam sie do tego wiatru, jako jedynej przyczyny obiektywnej.
          Pozdraiwam Cie.
          PS. pamietam, ze Ty z wiatru zyjesz...
          • crannmer Re: do cranmera 15.05.07, 22:57
            staruch5 napisał:

> jak zwykle z Toba rozmawia sie na poziomie scislym. nie bylo mnie tu pare lat,
            > ale widze, ze Ty ciagle jestes...

Thx :-)
            Staram sie w miare mozliwosci nie popadac w typowy dla tego forum styl. Nie
            zawsze wychodzi ;-)

> Tak na serio, to jedynie wiatr widze jako obiektywne zrodlo moich roznic
            > spalania. Wiatry sa glownie zachodnie i to jest jedyne powazne wytlumaczenie
            > tych problemow ze spalaniem na trasie Krakow-Dania. czesto ten wiatr jest na
            > poziomie 30km/h, a wiec niewiele.

IMHO 30 km/h wiatru w dziob albo w zadek (wmordewind albo fordewind :-) to
            calkiem spora roznica. Przy predkosciach autostradowych opor aerodynamiczny jest
            glowna skladowa oporow. Jesli w przyblizeniu zaloze, ze przeciwny wiatr 30 km/h
            odpowiadalby lacznym oporom jazdy 150 zamiast 130 km/h, to pod wzgledem zuzycia
            paliwa jest to duza roznica. W moim przypadku byloby to ok. 1,5..2 litra wiecej.

> PS. pamietam, ze Ty z wiatru zyjesz...

Posrednio :-)
            Aczkolwiek aktualna i prognozowana na najblizsze 24 h sila wiatru na dosc duzym
            obszarze jest dla nas rzeczywiscie parametrem o duzej wadze.

MfG

C.

• programistajava Re: Wahania spalania w tych samych warunkach 15.05.07, 20:34
      a jakie byly wahania temperatury pomiedzy poszczegolnymi kursami?
      BTW czy zawsze tankujesz na tym samym dystrybutorze? Kazdy dystrybutor moze
      troche inaczej "odbijac" wczesniej lub pozniej. PS: rozumiem ze meirzysz metoda
      Pełnego baku a nie komputerem pokładowym?
      • raks5 Re: Wahania spalania w tych samych warunkach 15.05.07, 21:52
        tankuję do pełna, zwykle jakieś 64-67 litrów- to jest podstawą pomiaru.
        Krótkich odcinków nie ma (minimum 30km).

Warunki pogodowe, ok. Chociaż zwykle nie ma tutaj zależności
        najmniej mi palił w marcu-kwietniu tak wyszło
        pomiary od lutego
    • crannmer Re: Wahania spalania w tych samych warunkach 15.05.07, 20:38
      raks5 napisał:

> Warunki jeżdzenia są zawsze takie same. 95% trasa, to same tempo jazdy,
      > dynamika, natężenie ruchu, zawsze stacje Orlenu (ale różne)

Nie uwzgledniles temperatury powietrza, sily i kierunku wiatru, a takze wahan
      wlasnego nastroju, ktore odciskaja swe (niezauwazalne, lecz mierzalne) pietno na
      stylu jazdy.

Zimno, opady i silne (niekoniecznie dokladnie przeciwne) wiatry powiekszaja zuzycie.

Rowniez kilka bardzo krotkich przejazdow (szczegolnie przy zimnej pogodzie) moze
      wyraznie podwyzszyc srednia.

MfG

C.

• purhed Re: Wahania spalania w tych samych warunkach 15.05.07, 21:29
        Jak ktoś słusznie zauważył - naprawdę istotnym czynnikiem jest wiatr, z
        autopsji - ducato 2.8jtd (plandeka), powierzchnia czołowa - jakieś 6.5 metra
        kwadratowego - potrafi palić 9.5 litra (jadąc w bezwietrzny dzień) i w
        identyczych warunkach (ładunek, prędkość, temperatura etc.), ale pod mocny
        wiatr - nawet 13 litrów.
        A jeśli idzie o paliwa z różnych krajów - jeżdżę po całej unii i nie zdarzyło
        mi się, żeby na jakimś paliwie przejeżdżał odczuwalnie większy/mniejszy dystans.
    • logis_on_line Re: Wahania spalania w tych samych warunkach 16.05.07, 09:50
      Osobiście nie robiłem takich pomiarów, robię to tylko orientacyjnie przy pomocy
      tankowania do pełnego i kasowaniu licznika dziennego - różnice 20% uznaję za
      normalne. Z długiego doświadczenia wiem, że na spalanie mają wpływ różne
      czynniki m.in. nierówna nawierzchnia (na telepanie auta też potrzeba jest
      energia), wiatr, sytuacja na drodze (duże natężenie powoduje wolniejszą jazdę
      lub większe korzystanie z przyspieszeń i wtedy spali więcej), ciśnienie w
      ogumieniu, szerokość opon oraz wiele innych czynników. W takim przypadku trudno
      jest utrzymać spalanie na takim samym poziomie gdy wpływ na zużycie mają inne
      czynniki niezależne od samochodu czy kierowcy.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka