Dodaj do ulubionych

Honda Civic - olej

22.05.07, 10:28
Ma zapytanko. Znajoma ma od pól roku Civica 1,8. W ostatni weken pojechała w
Bieszczady trochę poszaleć po gorkach. Zaczęła się jej świecić kontrolka
oleju. Okazało się, że faktycznie oleju jest za malo. Czy to możliwe, aby po
pól roku taki silnik spalił tyle oleju (wycieków nie było)? Potem sobie
przypomniała, że przy kupnie zalecano jej spraewdzenie i uzupełnienie oleju
po pól roku. Co to za samochód, że trzeba coś takiego robić??? Rozumiem
jakby to była zajeżdzona, używka, ale nowy???
Obserwuj wątek
    • al9 Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 11:00
      1,8 bierze olej.
      niedużo... ale trzeba pilnowac
      ja po 10 tys dolałem pół litra

pocieszę Cię, że olej zużywa każdy silnik
      Pozdr
      al
      • des4 Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 11:33
        Hm, dziwne, żeby nowy silnik bral olej. W moim focusie przy pierwszej wymianie
        po roku, zużycie oleju było praktycznie niezauważalne...
      • bejrutek Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 11:35
        pokaż mi silnik, ktory daje frajde i zacheca kierowce do korzystania z wysokich
        obrotów, auto nowe na na dotarciu, jazda przy włączonej klimie, zapokowany
        pasażerami plus bagaże, jazda po górach i do tego nie bierze oleju?:)...
        ja w swoim (2.2 diesel) przez pierwsze 20tys dolałem ok litra oleju, najwiecej
        do 10tys km, teraz po 12tys km dolałem 0,5 litra, tutaj wszystko zalezy od
        stylu jazdy, wystarczy pojeżdzić 1-2tys km bardo agresywnie i kontroka zaczyna
        sie zapalać... żółta kontrolka to ostrzeżenie, ale czerwona to juz awaria...
        pozdro
        • habudzik Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 12:10
          bejrutek napisał:

> pokaż mi silnik, ktory daje frajde i zacheca kierowce do korzystania z wysokich
          >
          > obrotów, auto nowe na na dotarciu, jazda przy włączonej klimie, zapokowany
          > pasażerami plus bagaże, jazda po górach i do tego nie bierze oleju?:)...

Jest wiele silników które daja frajde ( i nie są konieczne do tej frajdy wysokie
          obroty ) z włączona klimatyzacją a samochód jest zapakowany po dach , jeździ po
          górach w upale i silnik nie bierze oleju tzn bierze go tyle że nie da sie tego
          zobaczyć gołym okiem .

> ja w swoim (2.2 diesel) przez pierwsze 20tys dolałem ok litra oleju, najwiecej
          >
          > do 10tys km, teraz po 12tys km dolałem 0,5 litra, tutaj wszystko zalezy od
          > stylu jazdy, wystarczy pojeżdzić 1-2tys km bardo agresywnie i kontroka zaczyna
          > sie zapalać... żółta kontrolka to ostrzeżenie, ale czerwona to juz awaria...
          > pozdro

A ja w swoim prawda małej pojemności 1.4 niskoobrotowy silnik Pb ale
          zapakowany do granic możliwości śmigałem po Alpach wykorzystując 101% jego
          możliwości w upale z kilmatyzacją działającą permanetnie i zużycia nie można
          było zauważyć . Jeśli silnik jest dobra konstrukcją ( ogólnie ) to nie zacznie
          brać oleju podczas większego obciążenia . Nie ma takiego prawa .
          • bejrutek Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 12:21
            ale ten 1.8 vtec daje ci jeszcze coś w porównaniu do 1.4- osiągi.i te osiagi
            pewnie sam wiesz zaczynaja sie od 4tys obr/min vtec się otwiera i jest jazda,
            można się uzaleznić... ... niedawno byłem na serwie w hondzie troche gadaliśmy
            o tych dieslach (ictdi), maja juz kilku klientów z wiekszym przebiegiem, jeden
            juz ma ponad 400tys km..., przyjezdza do nich accordzik benzyniaczek 1.8 ponad
            600tys km przebiegu...tak czy siak trzeba pilnowac oleju w hondach, 1 litr na
            20tys km to jest i tak malutko, już nie mowie, że auto jest nowe...
            • goodmorning1 Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 14:16
              > można się uzaleznić... ... niedawno byłem na serwie w hondzie troche
              gadaliśmy
              > o tych dieslach (ictdi), maja juz kilku klientów z wiekszym przebiegiem,
              jeden
              > juz ma ponad 400tys km..., przyjezdza do nich accordzik benzyniaczek 1.8
              ponad
              > 600tys km przebiegu...tak czy siak trzeba pilnowac oleju w hondach, 1 litr na
              > 20tys km to jest i tak malutko, już nie mowie, że auto jest nowe...

Bezwzględnie jesteś fanatycznym fascynatem znaczka H :)
              Bez złośliwości ;)
              • bejrutek Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 16:04
                pasjonatem to raczej nie;) ale doceniam rzeczy ktore robi honda, zwłaszcza te
                ktore mnie interesuja bez względu na marke, oczywiście wszystko ma swoje plusy
                i minusy...
                • bunkum Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 04:12
                  > pasjonatem to raczej nie;) ale doceniam rzeczy ktore robi honda,

Kosiarke do trawy masz? Jesli nie masz, to Hondy nie kupuj.
                  • bejrutek Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 05:31
                    a mam, nawet spalinową...
                    ku.. odpowiadam tak jakbym ironii w tym nie widział;)
          • bejrutek Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 12:25
            druga sprawa, silnik zawsze bierze olej, pytanie w jakiej ilości do przebytych
            km, jaki styl jazdy... i jeszcze jedno- jaki olej...
            • habudzik Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 12:40
              bejrutek napisał:

> druga sprawa, silnik zawsze bierze olej, pytanie w jakiej ilości do przebytych
              > km, jaki styl jazdy... i jeszcze jedno- jaki olej...

No ja założyłem , może błędnie , że olej był odpowiedni i w takich warunkach
              silnik nie może brać oleju nawet niewiele . Nie robia sie w silniku wieksze
              "szczeliny" wraz ze wzrostem obrotów więc ubytki oleju powinny byc absolutnie
              niezauważalne
      • uki145 Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 11:41
        Witam! po pierwsze każdy silnik(nowy czy stary ,zuzywa olej silnikowy ,bo
        wynika
        to z jego konstrukcji )w zaleznosci od stylu jazdy i konkretnego
        silnika ,zuzycie w nowym silniku moze dochodzic nawet do 1l-10 000 km.Nowy
        silnik Hondy(1.8 140 KM,z łancuchem rozrzadu i jednym wałkiem rozrzadu) jest
        jednostką lubiaca prace na wysokich obrotach ,dlatego trzeba byc tym bardziej
        wyczulonym. Druga sprawa to oleje jakie zaleca Honda . fabryczny silnik jest
        zalewany bardzo rzadkim olejem 0w20 ,jest to olej na tzw "dotarcie" ,honda
        zaleca
        jego wymiane po 10 000 km ,z doświadczenia warsztatowego warto to uczynic po
        około 1500-2000 km i w tym czasie nie katowac silnik na wysokich obrotach
        (zuzycie tego oleju bedzie bardzo wysokie i jest to sprawa naturalna) .po tzw
        okresie dotarcia nalezy zmienic olej na własciwy ,czyli pełnisyntetyczny
        5w40 ,albo ,gdy jezdzimy na prawde ostro 10w60 (oba te oleje sa dostepne w ASO
        i zalecane przez producenta (zuzycie przez silnik 1.8 tych olei,a szczególnie
        10w60, bedzie znacznie nizsze niz wspomnianego 0w20 ) co mozna poradzic
        koledze ,przede wszystkim tego ,zeby chociaz raz przeczytał ze zrozumieniem
        instrukcje obsługi ,bo inaczej bardzo szybko zakatuje to wspaniałe auto ;-
        ) .Pozdrawiam Łukasz
        • des4 Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 13:01
          Moja znajoma nie należy do miszczuff kieroffnicy palących gumy i jeżdzących non
          stop powyżej 4k rpm. Zresztą tak się raczej nie traktuje nowego samochody. Mój
          w każdym razie przez roko nie wzial oleju, chociaż jeżdziłem nim i po
          autostradach i bałkańskich górach przy pełnym obciążeniu rodzina i bagażem...
          • niknejm Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 13:31
            Z tego co rozumiem, kobitka miała zalane fabryczne 0W20.
            Mała przypowieść z mojego doświadczenia (ten sam samochód i warunki):
            - zużycie oleju 0W40 - 1L/10kkm
            - zużycie oleju 5W50 - 0.2-0.3L/10kkm
            - 0W20 - strach pomyśleć :-)

Po krótkim okresie 'romansu' z 0W40 wróciłem do 5W50.

Pzdr
            Niknejm
            • habudzik Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 13:48
              Przy pewnym poziomie jakości złożenia silnika to nawet 10W60 bedzie "za słaby" .
              • trypel Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 14:22
                habudzik napisał:

> Przy pewnym poziomie jakości złożenia silnika to nawet 10W60 bedzie "za słaby"
                > .

Ale zawsze zapewni mniejsze zużycie.
                Przykładowo u mnie:
                10w40 (taki jak zaleca fabryka) - 0,7l/1000
                10W50 - 0,4l/1000
                15w60 - 0,2 l/1000

Zeby nie straszyć to powiem że chodzi o motocykl i jazdę przy obrotach rzędu 10
                tys /min i wiecej
                Ale to dobrze obrazuje róznice miedzy olejami.
              • niknejm Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 15:46
                habudzik napisał:

> Przy pewnym poziomie jakości złożenia silnika to nawet 10W60 bedzie "za
                > słaby"

Yeah, sure, whatever. Powiedz konstruktorom np. BMW M5, że ich silnik
                poskładany jest byle jak z podzespołów mejd in czajna. ;-) Ten silnik (i wiele
                innych) lubi wypić i wynika to z zastosowanych technologii.

Każdy silnik zużywa olej. Niektóre więcej, niektóre mniej (zależy od
                konstrukcji).

Pzdr
                Niknejm
                • habudzik Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 17:38
                  niknejm napisał:

Powiedz konstruktorom np. BMW M5, że ich silnik
                  > poskładany jest byle jak z podzespołów mejd in czajna. ;-) Ten silnik (i
                  wiele
                  > innych) lubi wypić

Nieprawda . To są dobre silniki i niczego nie piją ( no chyba że ktoś nie umie
                  sie z nimi obchodzsić )

i wynika to z zastosowanych technologii.

Dziuraweych korpusów ???? Nowoczesne siliniki nie zuzywaja oleju niemal wcale a
                  przynajmniej nie musisz się tym zajmować i zwracać uwage .

>
                  > Każdy silnik zużywa olej. Niektóre więcej, niektóre mniej (zależy od
                  > konstrukcji).

Tak , te hondoskie silniki zużywają olej przy katowaniu bo jedyne co im się
                  udało to wysokie obroty a talentu i/lub pieniędzy zabrakło na zrobienie jescze
                  z tego silnika użytczną maszynke .
                  • al9 habudzik Ty ekspercie :-)) 22.05.07, 17:49
                    ok, honda robi gó..ane silniki.
                    ale 1,4 86KM i 1,4 98KM toyoty brały tez ponad 1 litr na 15.000 KM jak były
                    nowe, a ok 0,7 l przez cały czas uzytkowania..
                    1,9TDI vw 0,5litra na kazde 15 tys KM
                    1,9SDI w cordobie latem nawet 1litr na kazde 15 tys

a benzynowa rzedowa 6 w bmw - żłopała litr na 10.000 km

Powiem tak Habudziku: jesli Twoje silniki nie biorą oleju - to znaczy że nie
                    umiesz zmierzyć jego poziomu....
                    Pozdr
                    al
                    • habudzik Re: habudzik Ty ekspercie :-)) 22.05.07, 18:02
                      A kto powiedział że moje silniki nie brały i nie biorą oleju . Poprzednia
                      Corolla brała mi spore ilości bez względu na styl jazdy i rodzaj oleju z tego
                      co jescze pamietam . Obecnie Mercedes nic nie bierze mimo jazdy w pełnym
                      rynsztunku po górach Szwajcarii , Austrii , Włoch i Francji gdzie ze względu na
                      małą moc wykorzystuje silnik w 101%.
                      • spark1.8 Re: habudzik Ty ekspercie :-)) 24.05.07, 10:16
                        habudzik napisał:

> Obecnie Mercedes nic nie bierze mimo jazdy w pełnym
                        > rynsztunku po górach Szwajcarii , Austrii , Włoch i Francji gdzie ze względu
                        > na małą moc wykorzystuje silnik w 101%

i kilka postów wyżej:

> A ja w swoim prawda małej pojemności 1.4 niskoobrotowy silnik Pb ale
                        > zapakowany do granic możliwości śmigałem po Alpach wykorzystując 101% jego
                        > możliwości

co to za mercedes z takim silnikiem?
                        • habudzik Re: habudzik Ty ekspercie :-)) 24.05.07, 17:16
                          No jak to jaki ? Najsłabsza A klasa .
                  • niknejm Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 18:14
                    Wrzuć w googla "bmw m5 oil consumption". I dowiedz się, że żre. I to dużo. Im
                    mocniej ciśniesz, tym więcej żre.

Ale Ty oczywiście wiesz lepiej. No cóż, nie na darmo niektórzy nazywają Cie
                    przekupką :-))

Pzdr
                    Niknejm
                    • habudzik Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 19:48
                      Ale co wiem lepiej ? Nie rozumiem . Pisałem że nowoczesne silniki nie biorą
                      oleju a jeśli biorą to albo jest to wina złej kostrukcji albo złych nawyków .
                      Nie rozumiem dlaczego silnik miałby brac olej przy b. wysokich obrotach a przy
                      mniejszych nie brać , o ile jest poprawnie zaprojektowany .
                      • mobile5 Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 20:07
                        Z AutoŚwiata:
                        "Najprościej, bo gołym okiem, da się stwierdzić wycieki oleju z silnika. Zazwyczaj nieszczelności pojawiają się w okolicach uszczelki pokrywy zaworowej, uszczelki pod głowicą lub uszczelniaczy wału korbowego lub rozrządu. Niestety, znalezienie miejsca wycieku bywa trudne, bo pęd powietrza w czasie jazdy zazwyczaj rozprowadza olej po całym silniku.

Część oleju jest też w silniku spalana. Do komory spalania trafia olej, który przecisnął się przez niewystarczająco szczelne pierścienie tłokowe czy też uszczelniacze zaworowe. Im cięższe warunki pracy (wysokie obroty, duże obciążenie), tym zużycie oleju większe. Dlatego właśnie najmniej oleju, czyli w zasadzie tak mało, że normalny użytkownik nie jest w stanie zauważyć żadnych ubytków, zużywają dobrze utrzymane, niewielkie silnki benzynowe o dosyć prostej konstrukcji. Znacznie bardziej "olejożerne" są silniki wyposażone w turbosprężarki, zarówno te benzynowe, jak i diesle. Największymi niszczycielami oleju są wysilone jednostki sportowe. Tu zużycie mierzy się w litrach na 1000 km."
                        • habudzik Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 20:50
                          Dla mnie wszystko się zgadza poza jednym . Co ma wspólnego duże obciążenie z
                          wielkościa silnika ? Czy samochód z małym silnikiem nie może byc "duzo"
                          obciążony ? Skoro może mieć duże obciążenie to powinien wiecej oleju brać .
                          • bejrutek Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 21:54
                            chodzi o stosunek ile koni z litra oraz stosunek masy do mocy...
                            • habudzik Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 23:02
                              Nie , Mobilowi w jego cytacie chodziło o "ciężkie warunki pracy" czyli wysokie
                              obroty czy obciążenie tudzież upał , klima , ciągnięta przyczepa pod stromą
                              góre .
                              • mobile5 Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 23:21
                                Autorowi zapewne chodziło i o wysokie obroty i o duże obciążenie silnika. Ja rozumiem to w ten sposób, że im większa dawka podanego paliwa, tym większe obciążenie silnika. Ale są na forum zawodowcy, to powinni skorygować.
                                • dewulot1 Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 00:21
                                  Obciazenie silnika zalezy od otwarcia przepustnicy.
                                  Przy wysokich obrotach olej jest gorzej "zgarniany" z gladzi bo jest wieksza
                                  predkosc tloka wzgledem cylindra.
                                  • niknejm Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 16:46
                                    Pamiętajmy też, że jednostki wysilone (duża ilość KM z litra, czy to z turbo
                                    czy wysokoobrotowe) mają zazwyczaj olejowe chłodzenie denka tłoka specjalnym
                                    natryskiem. W efekcie część oleju odparowuje, pary odprowadzane są odmą do
                                    kolektora dolotowego i spalane razem z mieszanką paliwowo-powietrzną. To
                                    też 'wciąga' część oleju.

Reasumując powyższą dyskusję, silnik zuzywa mniej lub więcej oleju w zależności
                                    od:
                                    - konstrukcji (np. wspomniane chłodzenie olejowe)
                                    - chwilowego obciążenia silnika (jazda z gazem w podłodze, ciągnięcie przyczepy
                                    w górach itp.)
                                    - wreszcie zużycia (dla silników ze sporym przebiegiem lub durnym właścicielem -
                                    np. brak zmian oleju i filtra na czas)

Jeszcze jedna uwaga - jeśli ktoś jeździ na krótkich trasach, może mu się
                                    wydawać, że samochód w ogóle nie zużywa oleju. Jest to złudne... Ubytek oleju
                                    maskowany jest wzrostem udziału paliwa w oleju (w warunkach krótkich tras część
                                    paliwa przy rozruchu miesza się z filmem olejowym na ściankach cylindra i jest
                                    zgarniana przez pierścienie tłokowe do miski olejowej). Jeśli jeździmy na
                                    dłuższych trasach, paliwo zdąży odparować z oleju (i jego pary zostaną
                                    odprowadzone odmą do kolektora dolotowego). Przy jazdach na krótkich trasach,
                                    paliwo pozostaje w oleju i jego udział rośnie, maskując zużycie samego oleju.
                                    Stąd bierze się mit, że jazda pozamiejska skutkuje większym zużyciem oleju :-)
                                    Jak ktoś jeździ w mieście na krótkich trasach, a potem raz w roku śmignie w
                                    trasę 1000km, to cała benzyna z oleju odparuje i eksploatacyjne ubytki oleju
                                    staną się widoczne (nie będą maskowane domieszką paliwa do oleju).

Dodajmy, że olej rozcieńczony paliwem ma gorsze własności smarne niż olej
                                    czysty.

Pzdr
                                    Niknejm
                                    • niknejm Errata 23.05.07, 16:47
                                      Jeszcze jeden czynnik zuzycia oleju - sam rodzaj oleju. Zazwyczaj silnik wciąga
                                      więcej oleju np. 0W20 niż np. 5W50.

Pzdr
                                      Niknejm
                                    • habudzik Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 16:56
                                      niknejm napisał:

> Pamiętajmy też, że jednostki wysilone (duża ilość KM z litra, czy to z turbo
                                      > czy wysokoobrotowe) mają zazwyczaj olejowe chłodzenie denka tłoka specjalnym
                                      > natryskiem. W efekcie część oleju odparowuje, pary odprowadzane są odmą do
                                      > kolektora dolotowego i spalane razem z mieszanką paliwowo-powietrzną. To
                                      > też 'wciąga' część oleju.

Dokładnie tak . I dlatego napisałem wcześniej że si;lnik spala olej bo jest
                                      kiepskiej konstrukcji . Zastosowano chłodzenie denka tłoka natryskiem oleju bo
                                      "zabraklo pieniędzy" na lepszy materiał . Ktoś usiadł z ołówkiem w reku i
                                      obliczył że bardziej się opłaca zrobić chłodzenie niz użyć materiałów z F1 a to
                                      że klient zauroczony 10cioma 000 obrotów silnika zapłaci za to olejem ... to co
                                      z tego ????? I tak zawsze taki powie : no i h... z tego że bierze mi sporo oleju
                                      ale za to jak brzęczy , hohohoho .
                                      • niknejm Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 17:00
                                        habudzik napisał:

> Dokładnie tak . I dlatego napisałem wcześniej że si;lnik spala olej bo jest
                                        > kiepskiej konstrukcji .

O! I jaką wiedzą inżynierską zabłysnąłeś :-) I świat jest taki prosty, he he.

Pzdr
                                        Niknejm
                                        • habudzik Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 17:07
                                          Szkoda że wyrwałeś tylko frag. mojej wypowiedzi .
    • miszasty Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 18:19
      Niektóre silniki po prostu biorą olej i tyle - Honda nie jest tutaj wyjątkiem.
      Są silniki (i oleje - bo to najlepiej jak jest dobrana para) co przez 30.000 km
      nie trzeba nic dolewać. Jednak również są takie, gdzie co np. 10.000 km trzeba
      dolać ok. litr i jest to NORMALNE; i nic nie jest uszkodzone.
    • dewulot1 Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 22.05.07, 19:49
      to by znaczylo ze gorny pierscien uszczelniajacy chodzi na sucho. Macie tak w
      swoich samochodach? Bo ja nie.
      A tym co mowia ze ich silniki nie biora oleju radze sprawdzic zawartosc ropy w
      tym co jest na bagnecie.
      • habudzik Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 22.05.07, 19:53
        dewulot1 napisał:

> A tym co mowia ze ich silniki nie biora oleju radze sprawdzic zawartosc ropy
        w
        > tym co jest na bagnecie.

I co miałoby to oznaczać ????
        • dewulot1 Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 22.05.07, 20:01
          > I co miałoby to oznaczać ????
          >
          Myslenie ma przyszlosc. Moze zgadniesz.
          • habudzik Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 22.05.07, 20:51
            dewulot1 napisał:

> > I co miałoby to oznaczać ????
            > >
            > Myslenie ma przyszlosc. Moze zgadniesz.

A może podpowiesz bo za cholere nie wiem .
            • dewulot1 Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 22.05.07, 21:07
              Podpowiadam: Nie zuzywa sie tylko olej ktorego nie ma, ewentualnie ktory jest
              ale nie jest uzywany. Oba te przypadki dotycza oleju w Twojej glowie.
              W samochodzie zuzywa sie WSZYSTKO a wiec i olej. Jak nie umiesz sprawdzic ile
              go masz to czasami myslisz ze go nie ubywa, co jest nieprawda. Jezeli przy
              prawidlowym sprawdzaniu okazuje sie ze oleju nie ubywa, albo go wrecz przybywa,
              to znaczy ze zuzywany olej zostal zastapiony czyms innym. Na przyklad
              niespalona ropa. Jak masz silnik benzynowy to ta benzyna jest w wysokiej
              temperaturze rafinowana, odparowana, a syf ktory zostal (ropa) jest w oleju.
              • habudzik Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 22.05.07, 22:56
                dewulot1 napisał:

> Podpowiadam: Nie zuzywa sie tylko olej ktorego nie ma, ewentualnie ktory jest
                > ale nie jest uzywany. Oba te przypadki dotycza oleju w Twojej glowie.

Bardzo zabawne , ojojjoj .

> W samochodzie zuzywa sie WSZYSTKO a wiec i olej. Jak nie umiesz sprawdzic ile
                > go masz to czasami myslisz ze go nie ubywa, co jest nieprawda.

Juz Ci chyba pisałem że "nie zuzywa" pisałem w sensie iż zużycie jest
                niezauważalne gołym okiem co nie oznacza że nie ma go w ogóle .

Jezeli przy
                > prawidlowym sprawdzaniu okazuje sie ze oleju nie ubywa, albo go wrecz
                przybywa,
                >
                > to znaczy ze zuzywany olej zostal zastapiony czyms innym.

W moim nie ubywa ( zużycie niezauważalne ) choć nie w każdym tak bywało .
                • dewulot1 Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 22.05.07, 23:45
                  > Juz Ci chyba pisałem że "nie zuzywa" pisałem w sensie iż zużycie jest
                  > niezauważalne gołym okiem co nie oznacza że nie ma go w ogóle .

> W moim nie ubywa ( zużycie niezauważalne )

No to zdecyduj sie, ubywa czy nie. Bo w ciazy tez mozna byc pomimo ze to jest
                  niezauwazalne, zwlaszcza golym okiem.
                  • habudzik Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 23.05.07, 00:09
                    dewulot1 napisał:

> No to zdecyduj sie, ubywa czy nie. Bo w ciazy tez mozna byc pomimo ze to jest
                    > niezauwazalne, zwlaszcza golym okiem.

No to już Ci napisałem że nie ubywa . Poziom na bagnecie jet taki jaki był po
                    zalaniu nowego oleju .
                    • dewulot1 Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 23.05.07, 00:16
                      Proponuje pojechac do mechanika. Definitywnie cos jest nie tak z silnikiem.
                      Oleju powinno ubywac.

A benzyny ubywa?
                      • habudzik Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 23.05.07, 00:44
                        dewulot1 napisał:

> Proponuje pojechac do mechanika. Definitywnie cos jest nie tak z silnikiem.
                        > Oleju powinno ubywac.

No i ubywa ale tyle że tego nie widać .

> A benzyny ubywa?

Tak ubywa i to całkiem sporo .
                        • dewulot1 Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 23.05.07, 01:54
                          Habudzik napisal:
                          > No i ubywa ale tyle że tego nie widać .

Jak cos ma miejsce ale tego nie widzisz to moze powinienes zapalic jakies
                          swiatlo?
                          • habudzik Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 23.05.07, 10:00
                            dewulot1 napisał:

> Habudzik napisal:
                            > > No i ubywa ale tyle że tego nie widać .
                            >
                            > Jak cos ma miejsce ale tego nie widzisz to moze powinienes zapalic jakies
                            > swiatlo?

Nie wiem co chcesz takimi textami osiągnąć ale na razie Ci nie wychodzi .
            • niknejm Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 23.05.07, 16:48
              habudzik napisał:

> A może podpowiesz bo za cholere nie wiem .

Wyżej wytłumaczyłem.

Pzdr
              Niknejm
              • habudzik Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 23.05.07, 16:59
                Wyżej wytłumaczyłeś że przy krótkich trasach dostaje sie paliwo do oleju ale
                taki proceder ma miejsce przy naprawde krótkich trasach a do tego w zimie i to
                prawdziwej . Poza tym naŁuka Radziecka zna przypadki stosowania czujników
                jakości oleju typu Assyst .
                • habudzik Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 23.05.07, 17:03
                  I nie dotyczy to silników diesla z prostej jak cep zasady .
        • foreks Re: Panowie, gdyby silnik nie bral oleju 22.05.07, 20:05
          koles, ale pelnomocnik oleksego nie potrafilby nawet trafnie opatrzyc Twoje
          uposledzenie caloksztaltu. zacznij zagladac na strony domowego przedszkola.
    • rickky Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 20:58
      Nie wiem co jest z tymi wszystkimi waszymi civikami.
      Ja użytkuję nowego civika od czerwca ubiegłego roku i przez cały czas
      eksploatacji, nigdy nie miałem kłopotów z nadmiernym ubytkiem oleju. W ciągu 10
      miesięcy, tj do przejechania 20 000 km, samochód spalił mi ok. 1/3 ilości oleju
      wskazywanego na bagnecie przy zakupie.
      Tak więc żadne dolewki w międzyczasie nie były potrzebne. A samochodu specjalnie
      nie oszczędzałem, nogę mam "ciężką" i silnik napracował się mocno już od
      pierwszej jazdy po zakupie.
      Obecnie jestem po wymianie po 20 000 km.
      • habudzik Re: Honda Civic - olej 22.05.07, 22:59
        O i bardzą dobra wypowiedź . Są Cywiki które mimo iż ich sie nie oszczędza nie
        biora nadmiernej ilości oleju a więc jazda ekstremalna lub zbliżona do niej nie
        powinna mieć wpływu na to czy silnik bierze czy nie bierze olej .
        • programistajava Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 09:23
          > ....a więc jazda ekstremalna lub zbliżona do niej nie
          > powinna mieć wpływu na to czy silnik bierze czy nie bierze olej .
          Matko jestes niereformowalny ja tez wymiekam, moje 1sze auto zasluzona Siena LPG
          brala olej w zaleznosci od tego jaki styl jazdy mialem. I mialem jak wol
          zaleznosc ze jak katuje silnik 140km/h na trasie to mi zzeral zauwazalnei wiecej
          oleju niz jak jezdzilem spokojnie.
          Habudzik ty do swoich teorii dopasowujesz takie argumenty ktore ci najlepiej pasuja.
          A nawet nie zadales kluczowego pytania JAKI olej o jakiej klasie itp...!

BTW ja mam terazs Albe przejechalem 12tys kmow , 2sza wymiana oleju przed 11tys
          kmow Selenia 20K 10W40 polsynetyk i nawet mm na bagnecie mi nei bral i nie
          bierze, to co mam do aso oddac silnik bo mi paaanie oleju nie chce brac wiec
          pewnie bierze benzyne i akurat tyle ze poziom jest niezmienny od 11tys kmow.
          Luuudzie wezcie sie opanujcie co piszecie, nie kazdy ma silnik rakiete z
          osiagami z kosmosu. Ja mam niewyuzylowany 77km 1.4 8V i mi jak na razie nei
          bierze. Aha ludkowie maja ten sam silnik w Grande i maja Seleni K 5W40 i im
          bierze olej. Wiec ten sam silnik inne oleum i inna sytuacja.
          • habudzik Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 10:07
            Nie , Ty tylko nie umiesz czytać . Wyraźnie zaznaczyłem że "jeśli olej jest
            właściwy" . Napisałem także że jedne biorą a drugie nie biorą . Dobrze
            zaprojektowany , dobrze złożony i dobrze eksploatowany silnik nowoczesny nie
            bedzie brał oleju ( zużycie niezauważalne gołym okiem ) bez względu na to czy
            jeździsz wolno czy szybko , czy jeździsz w upale z klimatyzacją czy w mróz -30
            stopni .
            • niknejm Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 16:58
              habudzik napisał:

> Nie , Ty tylko nie umiesz czytać . Wyraźnie zaznaczyłem że "jeśli olej jest
              > właściwy" . Napisałem także że jedne biorą a drugie nie biorą . Dobrze
              > zaprojektowany , dobrze złożony i dobrze eksploatowany silnik nowoczesny nie
              > bedzie brał oleju ( zużycie niezauważalne gołym okiem ) bez względu na to czy
              > jeździsz wolno czy szybko , czy jeździsz w upale z klimatyzacją czy w mróz -30
              > stopni .

Podoba mi się Twoje przeświadczenie, że świat jest prosty jak konstrukcja cepa,
              hi hi :-) Kilka osób może Ci tłumaczyć jak to jest z tym olejem, a Ty wracasz
              do punktu wyjścia.
              Przypomina mi się pewien odcinek komiksu 'Dilbert' :-)))
              Wybacz, ale EOT.

Pzdr
              Niknejm
              • habudzik Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 17:00
                Ale co mi tłumaczy bo nie rozumiem o co Ci się rozchodzi ?
                • niknejm Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 17:24
                  habudzik napisał:

> Ale co mi tłumaczy bo nie rozumiem o co Ci się rozchodzi ?

Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać... Rzeczywiście nie rozumiesz. :-)
                  Przeczytaj jeszcze raz cały wątek. :-)
                  Co do natrysku oleju na denko tłoka, dowiedz się, że jest to mechanizm
                  stosowany np. w Porsche 911 turbo, Maybachu 62, Lancerze Evo i innych.
                  Rozumiem, że uważasz konstruktorów silników tych aut za idiotów, w dodatku
                  oszczędzających na porządnych materiałach :-) Tu masz więcej na ten temat:
                  www.autokrata.pl/ogien/1545/hennessey_911_turbo/1/
                  www.peugeot205.pl/forum/viewtopic.php?p=91361&sid=583ee04f4ce93e77f6887a387a6f05b8
                  modele-samochodow.freehost.pl/?mo=maybach_62
                  Habudzik, uczciwie zapracowałeś na miano przekupki. :-) Oczywiście zaraz znowu
                  odpiszesz, że nie rozumiesz, albo wytniesz z posta kawałek o natrysku oleju na
                  denko tłoka... Jak zwykle :-)

Tym razem naprawdę EOT. Ja już nie mam siły...

Pzdr
                  Niknejm
                  • sum_tzw_olimpijczyk Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 17:28
                    Niknejm, nie rozumiesz. TYLKO mercedes robi świetne silniki, TYLKO mercedes nie
                    pali oleju. Mercedes z roku '92 to już youngtimer, a a-klasa to spływająca
                    luksusem limuzyna. Póki tego nie pojmiesz, nie masz czego szukać na forum.
                    :D
                    • habudzik Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 17:41
                      No właśnie linijke niżej napisałem o natrysku w silniku Merecedesa z SS
                    • habudzik Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 17:45
                      sum_tzw_olimpijczyk napisał:

> Niknejm, nie rozumiesz. TYLKO mercedes robi świetne silniki,

"TYLKO" nie ale należy do waskiego grona producentów najlepszych jednostek na
                      świecie i tego mu Twoje uszczypliwości nie odbiorą , tak więc zbedny Twój wysiłek .
                    • niknejm Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 18:46

> Niknejm, nie rozumiesz. TYLKO mercedes robi świetne silniki, TYLKO mercedes
                      > nie
                      > pali oleju. Mercedes z roku '92 to już youngtimer, a a-klasa to spływająca
                      > luksusem limuzyna. Póki tego nie pojmiesz, nie masz czego szukać na forum.

Fakt... W dodatku gość się zapętlił... Zaczął przed chwilą wycofywać się rakiem
                      ze swoich wcześniejszych kategorycznych stwierdzeń, że (cytuję): "silnik spala
                      olej bo jest kiepskiej konstrukcji. Zastosowano chłodzenie denka tłoka
                      natryskiem oleju bo 'zabraklo pieniędzy' na lepszy materiał".
                      Wystarczyło przypomnieć że Porsche i Maybachy (i inne marki) taki mechanizm
                      natrysku również mają i nagle silniki z natryskiem oleju na denko tłoka nie są
                      już (według Habudzika) "kiepskiej konstrukcji". :-)

Habudzik zaprzecza też zjawisku powstawania par oleju na skutek natrysku tegoż
                      na denko rozgrzanego w silniku tłoka - jak wiadomo, Habudzika i Mercedesa prawa
                      fizyki nie obowiązują. A skoro olej nie paruje, to go nie ubywa (lub też - olej
                      wlany do Merca staje się z definicji nieśmiertelny, jak celnie podsumował
                      Mobile5) ;-) Ja już H. nie będę odpowiadał w tym wątku... Może to i wszystko
                      jest zabawne, ale ile można...

Pzdr
                      Niknejm
                      • habudzik Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 21:58
                        niknejm napisał:

> Fakt... W dodatku gość się zapętlił... Zaczął przed chwilą wycofywać się rakiem
                        >
                        > ze swoich wcześniejszych kategorycznych stwierdzeń, że (cytuję): "silnik spala
                        > olej bo jest kiepskiej konstrukcji. Zastosowano chłodzenie denka tłoka
                        > natryskiem oleju bo 'zabraklo pieniędzy' na lepszy materiał".

Z niczego się nie wycofuje . Silnik spala olej w nadmiernej ilości bo zaistniała
                        jedna z przynajmniej trzech rzeczy . Jedną z nich jest nieprzemyślna konstrukcja
                        lub celowo tak przemyślana jak w przypadku silników Hondy .

> Wystarczyło przypomnieć że Porsche i Maybachy (i inne marki) taki mechanizm
                        > natrysku również mają i nagle silniki z natryskiem oleju na denko tłoka nie są
                        > już (według Habudzika) "kiepskiej konstrukcji". :-)

Jeśli nie biorą oleju to nie są . Maybach może i stosuje natrysk chociaż wydaje
                        mi się że to tylko w wersjii S ale napewno nie trzeba dolewać w nim oleju co
                        5000 km . Jak oni to zrobili to juz inna sprawa .

>
                        > Habudzik zaprzecza też zjawisku powstawania par oleju na skutek natrysku tegoż
                        > na denko rozgrzanego w silniku tłoka

Wskaż miejsce w którym zaprzeczyłem temu albo zamilcz bo ja moge Ci wskazać
                        miejsce gdzie się z tym zgadzam . Oto ono :
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=62861614&a=62949583
                        Olej oczywiście paruje ale nie w takiej ilości żeby po przejechaniu 10 tys.
                        kilometrów zapaliła się czerwona kontrolka tak jak w samochodzie który opisał
                        założyciel wątku . Zresztą w tym wątku pojawił sie inny właściciel takiej Hondy
                        który napisał że mimio iż katuje silnik oeju mu nie ubywa więcej niz kilka setek
                        na 20000 km .
                    • dewulot1 Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 21:43
                      W swoim Mercedesie Habudzik ma dobrze skonstruowane, dobrze wykonane i
                      prawidlowo eksploatowane opony. One sie w ogole nie zuzywaja. Habudzik wie ze
                      sie nie zuzywaja bo tego zuzycia nie widzi golym okiem, a sprawdza codziennie.
                      • habudzik Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 22:01
                        dewulot1 napisał:

> W swoim Mercedesie Habudzik ma dobrze skonstruowane, dobrze wykonane i
                        > prawidlowo eksploatowane opony. One sie w ogole nie zuzywaja. Habudzik wie ze
                        > sie nie zuzywaja bo tego zuzycia nie widzi golym okiem, a sprawdza codziennie.

Czemu bredzisz ? Zuzywają się ale zużycie jest niezauważalne gołym okiem nawet
                        gdy je oglądasz dwa razy do roku . Co innego gdy ktoś ma kłopoty z zawieszeniem
                        , wtedy opony można zajechać w miesiąc .
                        • programistajava Re: Honda Civic - olej 24.05.07, 08:19
                          > Czemu bredzisz ? Zuzywają się ale zużycie jest niezauważalne gołym okiem
                          A co ty tak wszystko na oko oceniasz? Popatrz no przez tysiaclecia nauka
                          dorobila sie narzedzi pomiarowych ale z twojego punktu widzenia sa one ci
                          zupelnie zbedne, bo
                          - opony na oko sa ok (a ile mm ma bieznik masz miare w oku?)
                          - swiatla na oko tez pewnie sa ok, zwlaszcza z punktu pomiarowego znajdujacego
                          sie pomiedzy kerownica a fotelem :)
                          i tak w nieskonczonosc.

Do reszty forumowiczow:
                          Tak panowie wiem to sie mija z celem taka dyskusja :) ale musialem sobie humor
                          poprawic z rana :D, wybaczcie. BTW tacy ludzie jak habudzik to chyba sa bardzo
                          wdziecznym targetem dla marketingowcow, jak sobie cos raz ubzduraja to na
                          forever, umiejetnie ich zmanipuloowac i jak marka X jest ok to juz na wieki ok.
                          • niknejm Re: Honda Civic - olej 24.05.07, 09:36
                            programistajava napisał:

> Do reszty forumowiczow:
                            > Tak panowie wiem to sie mija z celem taka dyskusja :) ale musialem sobie humor
                            > poprawic z rana :D, wybaczcie. BTW tacy ludzie jak habudzik to chyba sa bardzo
                            > wdziecznym targetem dla marketingowcow, jak sobie cos raz ubzduraja to na
                            > forever, umiejetnie ich zmanipuloowac i jak marka X jest ok to juz na wieki
                            > ok.

Fakt... A ostatnia wypowiedź mnie już rozbawiła do łez. Według niej jak Honda
                            robi natrysk oleju na denko tłoka, to jest to silnik "kiepsko zaprojektowany".
                            A jak coś takiego zrobi Porsche czy Maybach, to jest to zapewne wyraz
                            doskonałości technologicznej tych marek.
                            Logika zaiste powalająca :-)))))))))))))))))))))))))))))

Z drugiej strony co ma Habudzik napisać? Że Porsche i Merc robią kiepskie
                            silniki? Przecież to byłoby wywieszenie białej flagi, a on MUSI mieć ostatnie
                            słowo, he he.

Ciekaw jestem tylko, czy gość rozumie, że się ośmiesza brnąc w zaparte, czy też
                            nawet to do niego nie dociera? A może liczy, że "nikt nie zauważy"? ;-)))))

Pzdr
                            Niknejm
                            • habudzik Re: Honda Civic - olej 24.05.07, 11:01
                              niknejm napisał:

> Fakt... A ostatnia wypowiedź mnie już rozbawiła do łez. Według niej jak Honda
                              > robi natrysk oleju na denko tłoka, to jest to silnik "kiepsko zaprojektowany".
                              > A jak coś takiego zrobi Porsche czy Maybach, to jest to zapewne wyraz
                              > doskonałości technologicznej tych marek.

Tyle że ani Porsche ani Maybach zapewne nie biorą oleju tak jak to miało miejsce
                              w tej Hondzie i w tym jest różnica .
                            • niknejm Re: Honda Civic - olej 24.05.07, 16:56
                              Jednak idzie w zaparte :-)
                              Według tego linku:
                              www.993faq.com/archives/cat_engine.html#000123
                              911 turbo bierze poniżej ćwierć galona oleju (czyli poniżej 1L) na około
                              7500km. Czyli bierze ponad litr na 10kkm.

Civic (który zapoczątkował ten wątek) zużył maksymalnie około litra (od Max do
                              Min na bagnecie jest litr) na pół roku - założywszy, że od nowości zalany był
                              na Max. Założywszy znowu że średni przebieg w PL to 15000km rocznie, znaczy to,
                              że samochód zużył mniej więcej tyle, co to Porsche. Do tego nie był to zwykły
                              olej, lecz olej na okres docierania - 0W20. A takie oleje zużywane są w
                              większych ilościach niż np. olej 15W50, jakiego zapewne używa Porsche podane w
                              linku (jego właściciel zaleca do 911 Turbo właśnie olej 15W50)

Czyli - jak Porsche bierze 1L/7500km oleju 15W50 to NIE BIERZE oleju, a jak Cif
                              bierze 1L/7500km oleju 0W20 to BIERZE olej.

Logika zaiste powalająca. :-)

Pzdr
                              Niknejm
                              • sum_tzw_olimpijczyk Re: Honda Civic - olej 24.05.07, 17:06
                                Nik, to nie chodzi o Hondę, o Porsche czy o inne samochody. To chodzi o to że
                                A-140 nie spala oleju przy obciążeniu 101% (jak to uzyskał?), w górach, z
                                naczepą od tira, jadąc pod wiatr z wielkim żaglem. Ot cała filozofia
                                • programistajava Re: Honda Civic - olej 24.05.07, 17:16
                                  > To chodzi o to że
                                  > A-140 nie spala oleju przy obciążeniu 101% (jak to uzyskał?)
                                  Jak to jak, na oko mu tak wyszlo :D :D :D
                                  Matko habudzik to cudotworca albo ma oko krzywe bo jak tu uzyskac 101% mocy
                                  autka :D poza tym ciekawe czy podal moc teoretyczna czy zmierzona jzu na oko "
                                  moc na kolach" :D
                                  Habudzik ile ty masz lat? czym sie zajmujesz zawodowo? Cobym wiedzial gdzie nie
                                  zagladac ;)
                                • habudzik Re: Honda Civic - olej 24.05.07, 17:22
                                  No jeśli ktoś bierze to 101% tak dosłownie to oczywiście nie ma o czym z takim
                                  kimś pisać .
                                • niknejm Re: Honda Civic - olej 24.05.07, 18:46

> Nik, to nie chodzi o Hondę, o Porsche czy o inne samochody. To chodzi o to że
                                  > A-140 nie spala oleju przy obciążeniu 101% (jak to uzyskał?), w górach, z
                                  > naczepą od tira, jadąc pod wiatr z wielkim żaglem. Ot cała filozofia

Fakt. Gość jest rozbrajający :-) Teraz wymyślił, że Porsche zużywające tyle
                                  oleju co Honda na pewno jest zużyte. O ja p...ę ;-))))
                                  Twardo idzie w zaparte :-)
                                  A tutaj jest jeszcze trochę na ten temat (o Porsche):
                                  www.rennteam.com/showflat.php?Cat=0&Board=997&Number=340911&page=0&fpart=1

Według linku (forumowicze Porsche robili research w swoim gronie), normalne
                                  zużycie na 10000km może sięgać 6L (agresywna jazda). Użytkownikowi
                                  jeżdżącemu 'antycznym' modelem 997S autko zużywa około 1L oleju na 10000km.
                                  Dodajmy, że jest to zapewne olej normalny , a nie 0W20 lany na docieranie.

Inny z kolei napisał (jeździ Carrerą 2S, model 2007):
                                  "FYI and comparison purposes as well please note that my C2S had consumed less
                                  than 1.0lt of engine oil at like 9.000 km which is approximately the figure of
                                  your unit. Following that I've consumed another 1.0 lt by 12.9k km.
                                  Any guess why? ;-)".
                                  Czyli w zależności od 'pałowania' silnik zużywa od nieco ponad 1L leju na
                                  10000km do 1L/3000km.
                                  Ale ta Carrera też na pewno była zużyta. ;-)

Habudzik zaraz napisze, że wszystkie Porsche są zużyte :-) Co za gość!

Pzdr
                                  Niknejm
                                  • habudzik Re: Honda Civic - olej 24.05.07, 20:03
                                    niknejm napisał:

> Fakt. Gość jest rozbrajający :-) Teraz wymyślił, że Porsche zużywające tyle
                                    > oleju co Honda na pewno jest zużyte. O ja p...ę ;-))))
                                    > Twardo idzie w zaparte :-)

Dokładnie bo to Porsche maiło minimum 10 lat a Honda była jeszcze przed
                                    pierwszą wymiana oleju .

> A tutaj jest jeszcze trochę na ten temat (o Porsche):

Akurat sugerowanie sie wypowiedziami ludzi na forum jest mało przekonujące .
                                  • niknejm Re: Honda Civic - olej 26.05.07, 01:35
                                    niknejm napisał:

> Habudzik zaraz napisze, że wszystkie Porsche są zużyte :-) Co za gość!

Jednak nie... On po prostu nie wierzy użytkownikom z forum Porsche. Nie wierzy
                                    też producentowi (Porsche), który za normalne uznaje zużycie oleju do 1L/1000km
                                    (jak większość producentów zresztą).
                                    Habudzikowi pozostaje jedno - kupić nową 911tkę i się przekonać... Ale i wtedy
                                    nie uwierzy - przecież jego egzemplarz może być wadliwy :-)
                                    Swoją drogą, to zadziwiające jak długo ktoś może brnąć w zaparte i zaprzeczać
                                    rzeczywistym faktom. No przekupa... jak słowo daję. :-) Mieliście rację,
                                    koledzy forumowicze, nadając gościowi ten przydomek.
                                    EOT

Pzdr
                                    Niknejm
                                    • habudzik Re: Honda Civic - olej 26.05.07, 06:38
                                      niknejm napisał:

> Jednak nie... On po prostu nie wierzy użytkownikom z forum Porsche.

Nie . Po prostu forum , jakie by nie było jest mało przkonującym źródłem
                                      informacji , tak jak ankieta konsumencka .

Nie wierzy
                                      > też producentowi (Porsche), który za normalne uznaje zużycie oleju do 1L/1000km
                                      >
                                      > (jak większość producentów zresztą).

Nie jak większość producentów tylko jak wszyscy producenci i jest to spowodowane
                                      chęcią uniknięcia reklamacji ze względu na nadmierne zużycie oleju . I Ty dobrze
                                      o tym wiesz .

> Habudzikowi pozostaje jedno - kupić nową 911tkę i się przekonać... Ale i wtedy
                                      > nie uwierzy - przecież jego egzemplarz może być wadliwy :-)
                                      > Swoją drogą, to zadziwiające jak długo ktoś może brnąć w zaparte i zaprzeczać
                                      > rzeczywistym faktom.

Jakim faktom ? Takim że jedne samochody nie zużywają oleju a inne jak np VVT-i z
                                      2000 roku maja wade konstrukcyjną i już u producenta w fabryce chlaja olej???

No przekupa... jak słowo daję. :-) Mieliście rację,
                                      > koledzy forumowicze, nadając gościowi ten przydomek.

Czy ta "przekupa" to może od tego ???? :
                                      pedzik.xon.pl/gg/opis-2238.html
                                      czy może nie znasz znaczenia słowa "przekupa"??????????
                              • habudzik Re: Honda Civic - olej 24.05.07, 17:20
                                Tak wg tego linku 10 letni Porsz żuzywa dużo oleju . I co w tym dziwnego ? 928
                                zuzywa jeszcze wiecej .
                                A czytałeś to gdzie pisałem o poprawnej eksploatacji ? Nie czytałes albo
                                zapomniałeś .
                          • habudzik Re: Honda Civic - olej 24.05.07, 10:57
                            programistajava napisał:

> > Czemu bredzisz ? Zuzywają się ale zużycie jest niezauważalne gołym okiem
                            > A co ty tak wszystko na oko oceniasz?

Jeśli silnik na 20 tys. km bierze 0.3 oleju wtedy można powiedzieć że "mój
                            silnik nie bierze oleju " ale jeśli po 10 tys. zapala sie czerwona kontrolka to
                            znaczy że bierze olej . Rozumiesz ?
                            Ile zatem Twój silnik zużywa oleju na 15 tys km ?
                  • habudzik Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 17:40
                    Ależ ja ich nie uważam za idiotów tylko takie rozwiązania właśnie są
                    odpowiedzialne m.in. za "branie oleju" . Chłodzenie denka ma także SSaojaong czy
                    jakoś tam z silnikiem od Mercedesa . Przypuszczam jednak że Mybach jednak tego
                    oleju nie spala mimo iż ma chłodzenie . Wydaje mi się że w opisie jest bład bo
                    raczej autorowi chodziło o wersje S .Głowy nie dam ale tak mi się zdjae .
              • habudzik Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 17:10
                niknejm napisał:

> Podoba mi się Twoje przeświadczenie, że świat jest prosty jak konstrukcja cepa,

Mi tez się podoba moje przeświadczenie odnośnie spalania oleju bo to akurat jest
                bardzo proste . Prawidłowo zaprojektowany silnik , prawidłowo wykonany i
                exploatowany , nie powinien brać oleju w widocznych gołym okiem ilościach .
                • mobile5 Re: Honda Civic - olej 23.05.07, 18:28
                  habudzik napisał:

> niknejm napisał:
                  > > Podoba mi się Twoje przeświadczenie, że świat jest prosty jak konstrukcja
                  > cepa,
                  > Mi tez się podoba moje przeświadczenie odnośnie spalania oleju bo to akurat jes
                  > t
                  > bardzo proste . Prawidłowo zaprojektowany silnik , prawidłowo wykonany i
                  > exploatowany , nie powinien brać oleju w widocznych gołym okiem ilościach .
                  habudzik napisał:
                  Chłodzenie denka ma także SSaojaong czy
                  > jakoś tam z silnikiem od Mercedesa . Przypuszczam jednak że Mybach jednak tego
                  > oleju nie spala mimo iż ma chłodzenie

Bo ten olej wlany w Mercedesa robi się nieśmiertelny, to i nie może się spalić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka